Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Mi także nie bardzo podchodzi, więc specjalnie napisałem jeśli nie jest osłuchany, bo jeśli jest to nie spodoba mu się. Jeśli nie jest brzmienie może być dla niego ciekawe. W sumie z Nadem nie jest tak źle. A po za tym ten kto słucha Nada nie polubi Rotela i na odwrót:)

Ogólnie Nady z serii BEE są dosyć muzykalne, nie brakuje im też szybkości i dynamiki jeśli potrzeba, ale niestety w szrankach z Rotelem jeśli chodzi o te cechy przegrywają. Miałem kiedyś krótki okres 326 i wiem jak gra.

dynaudio 52se albo conour 1.1 jak chcesz bardzo dużo pasu to contour 1.3se

z czasem zamienisz wzmacniacz na serie 990 i te dynki zagrają jeszcze lepiej

Edytowane przez Croowab

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Dzięki Croowab wezmę wszystko pod uwagę. A powiedz mi jeszcze czy dynamika jest w tych Dynaudio? Nie znam zupełnie tych kolumn nigdy nie słyszałem. I czy nie będzie zbyt dużo wysokich tonów ( sybilantów) 980 ma spore soprany.

Witam Rotelowców. Mam nadzieję, że pomożecie. Potrzebuję informacji na temat RSP-1570 /1572, a dokładnie jak to zagra w stereo, bo w KD, to raczej powinno dobrze zagrać. Czy ktoś testował, a może posiada ten sprzęt i chciałby podzielić się swoją opinią. Będę "dźwięczny".

RSP-1068 mam od paru lat i używam go tylko jako procesor do kina, porównywałem go z RSP-1098 i z RSP-1570.

1068 i 1098 w stereo graja podobnie, zaś 1570 wypadł gorzej, jeśli chodzi o dźwięk DD czy DTS i przyrost dynamiki w kinie to praktycznie niczym nie odbiega od serii 10xx.

Ale jeśli chodzi o stereo to wszystkie te procesory zostają daleko w tyle gdy do systemu użyjemy przedwzmacniacza np.: RC-1070, o wyższych modelach już nie wspomnę, taka jest okrutna prawda ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Czyli jednak po zjedzeniu ciastka nic w ręku nie zostanie.. Prawdopodobnie wybiorę opcję nr 2 i dokupię RC-10xx, ale wcześniej będę musiał przetestować. Dzięki Tomku.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy ten sprzęt zagra w ostrej muzyce (death, heavy,itp.), a jeżeli tak, to z kolumnami jakiej marki zrobi to najlepiej? Jak wypada w porównaniu do nadów 326bee, 356bee? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Coś nawet znalazłem jeśli chodzi o Nada i metal :

"I właśnie w kontekście nieprawdopodobnej popularności ciężkiej muzyki, odsłuch NAD-a zakończyłem płytą "Countdown To Extinction" Megadeth i singlem "F.I.Y." Vadera. NAD C326BEE dobitnie pokazał, na czym polega sens tej muzyki, a równocześnie przewaga pełniejszej tonalnie realizacji Megadeth nad dość surową i pozbawioną niskiego basu płytką Vadera. Od razu jednak dała o sobie znać konkretna sygnatura dźwiękowa tego wzmacniacza."

I jeszcze:

I pomimo wyraźnych różnic realizacyjnych, NAD zbliża do siebie brzmienie różnych nagrań, "obrabia" je podobnie, w sposób zaangażowany, dodający muzyce ciała i dynamiki.

Dzięki Croowab wezmę wszystko pod uwagę. A powiedz mi jeszcze czy dynamika jest w tych Dynaudio? Nie znam zupełnie tych kolumn nigdy nie słyszałem. I czy nie będzie zbyt dużo wysokich tonów ( sybilantów) 980 ma spore soprany.

Do 12mkw ja bym kupił tylko podstawki.

Słyszałem 1.3se i sa to naprawdę pięknie zgrywające sie podstawki z rotelem.

Jednak są trudne do dostania i nadal dość drogie.

52se można dostać za ok 2tyś i to jest mój faworyt.

1.1 mam na 8mkw i nie zamierzam tego zmieniać ale pamietaj, że każdy ma inne preferencje i inaczej odbiera dzwięk.

Jedwabna kopułka robi to o co Ci chodzi.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Mi także nie bardzo podchodzi, więc specjalnie napisałem jeśli nie jest osłuchany, bo jeśli jest to nie spodoba mu się. Jeśli nie jest brzmienie może być dla niego ciekawe. W sumie z Nadem nie jest tak źle. A po za tym ten kto słucha Nada nie polubi Rotela i na odwrót:)Ogólnie Nady z serii BEE są dosyć muzykalne, nie brakuje im też szybkości i dynamiki jeśli potrzeba, ale niestety w szrankach z Rotelem jeśli chodzi o te cechy przegrywają. Miałem kiedyś krótki okres 326 i wiem jak gra.

Coś w tym jest, ja także przesiadłem się z 326 na Rotela.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A jednak uparłeś się na RA-11, a słuchasz metalu ;) Twój wybór. Powiem tylko tyle, że w RA 11 głośność zaczyna się cyfrowo. Od 40 volume, a zakres jest chyba do 99. U mnie na 12 m2 na 55 było już głośno. Czy na ten metraż wystarczy? Jeśli słuchasz głośno 40W może być mało.

Chyba, że rozkręcisz gałę na 80 volume

Ja ten wzmacniacz odsprzedałem swojemu bratu, ma metraż podobny do Twojego. Podpięte ma monitory Castle Knight 2. Dzwoniłem do niego przed chwilą i mówi, że na 60 volume ma już wystarczająco głośno, na 70 jest czad więc raczej będzie OK przy kolumnach 8 Ohma.

A jednak uparłeś się na RA-11, a słuchasz metalu ;) Twój wybór. Powiem tylko tyle, że w RA 11 głośność zaczyna się cyfrowo. Od 40 volume, a zakres jest chyba do 99. U mnie na 12 m2 na 55 było już głośno. Czy na ten metraż wystarczy? Jeśli słuchasz głośno 40W może być mało.

Chyba, że rozkręcisz gałę na 80 volume

Ja ten wzmacniacz odsprzedałem swojemu bratu, ma metraż podobny do Twojego. Podpięte ma monitory Castle Knight 2. Dzwoniłem do niego przed chwilą i mówi, że na 60 volume ma już wystarczająco głośno, na 70 jest czad więc raczej będzie OK przy kolumnach 8 Ohma.

Nie uparłem, tylko decyzja musiała być szybka, wyprzedaż w jednej z sieci, 1699 zł, kilka małych rysek na wierzchu niewidocznych z 1m (miła obsługa sklepu zrobiła i przysłała mi ok. 20 fotek), 2 lata gwarancji Audioklanu. Mam kilka dni na zwrot jak nie podejdzie. Muza u mnie to głównie koncerty rockowe i metalowe na B-R i turbobox N-ki (dlatego chodzło mi o te wejścia cyfrowe i dac na pokładzie). Mieszkam w bloku i wiek też nie pozwala - już 5 z przodu ;) tak że nie szaleje z głośnością. Mam nadzieję, że zagra lepiej niż ampli KD Onkyo tx505. Przy okazji - jakie kolumny proponujecie do RA-11, do tych 22m2, na razie będą stare Jamo 606 ;(. Dziękuje i pozdrawiam

Edytowane przez Buba66
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Wiadomą rzeczą jest, że muzyka metalowa potrzebuje wykopu i ostrości. Rify gitarowe, twarda stopa, werble itp. Niestety bez korekcji na tym wzmaku tego się nie uzyska. Ja słucham metalu od 13 roku życia. Zaczynałem od Iron Maiden, Metallica, Kat, Mercyful Fate, Venom, Possessed itp. i wiem jak to powinno brzmieć. Niestety nie jestem już 13 letnim gówniarzem, który słucha tej muzyki na codzień. Mój wiek jest w nicku :) Słucham tych rytmów teraz rzadziej, ale jednak czasami słucham. Na RA 11 dobrze wypadał Dire straits, Kult - Tata Kazika wręcz fenomenalnie. Pop, zespoły typu Alphaville czy Ultravox. Ale metal? Nie wiem co Tobie doradzić mi bynajmniej nie odpowiadał taki przekaz muzyczny. Ktoś chwalił tą integrę z B&W CM1, ale ja jestem uprzedzony co do połączenia B&W+Rotel. Miałem kiedyś B&W dwa modele i w moim przypadku zupełnie się nie sprawdziły. Dobrze, że masz możliwość oddania tego sprzętu, ale na prawdę chciałbym i życzę Ci ażeby ten Rotel spełnił Twoje wymagania. Jeśli jeszcze mogę coś doradzić to nie kombinuj z kabelkami. Mają nikły wpływ na tego Rotela. Natomiast Interkonekty jak i coaxiale żadnego. Zwykły prolink za 2 dychy zagra tak samo jak coaxial za 1000 zeta. Sprawdzałem. Opisz wrażenia kiedy będziesz już po pierwszych odsłuchach.

Chciałem sprostować nick określa mój wiek 73 Rocznik ;)

Chiba nie bardzo, ale jeśli mowa o ROTELU , to zamiast wydawać 2kl. na RA-11/12 to lepiej kupić

http://allegro.pl/rotel-ra-1070-i5106813623.html

Będzie moc i banan na twarzy przez dłuższy okres ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Wiadomą rzeczą jest, że muzyka metalowa potrzebuje wykopu i ostrości. Rify gitarowe, twarda stopa, werble itp. Niestety bez korekcji na tym wzmaku tego się nie uzyska. Ja słucham metalu od 13 roku życia. Zaczynałem od Iron Maiden, Metallica, Kat, Mercyful Fate, Venom, Possessed itp. i wiem jak to powinno brzmieć. Niestety nie jestem już 13 letnim gówniarzem, który słucha tej muzyki na codzień. Mój wiek jest w nicku :) Słucham tych rytmów teraz rzadziej, ale jednak czasami słucham. Na RA 11 dobrze wypadał Dire straits, Kult - Tata Kazika wręcz fenomenalnie. Pop, zespoły typu Alphaville czy Ultravox. Ale metal? Nie wiem co Tobie doradzić mi bynajmniej nie odpowiadał taki przekaz muzyczny. Ktoś chwalił tą integrę z B&W CM1, ale ja jestem uprzedzony co do połączenia B&W+Rotel. Miałem kiedyś B&W dwa modele i w moim przypadku zupełnie się nie sprawdziły. Dobrze, że masz możliwość oddania tego sprzętu, ale na prawdę chciałbym i życzę Ci ażeby ten Rotel spełnił Twoje wymagania. Jeśli jeszcze mogę coś doradzić to nie kombinuj z kabelkami. Mają nikły wpływ na tego Rotela. Natomiast Interkonekty jak i coaxiale żadnego. Zwykły prolink za 2 dychy zagra tak samo jak coaxial za 1000 zeta. Sprawdzałem. Opisz wrażenia kiedy będziesz już po pierwszych odsłuchach.

Chciałem sprostować nick określa mój wiek 73 Rocznik ;)

Potwierdzam, że na rotelu ( u mnie był to ra06se, ) słuchanie takiej muzyki jak opisałeś :Alphaville, Ultravox czy Dire Straits,Pink Floyd itd.. daje przyjemność a czasami brzmi fenomenalnie jak takiej klasy sprzęt.

I płaska na pysk od baby. Dlaczego Rotel wprowadził te płetwy???!!

Kolega nie wie jak z kobitką? one też lubią prezenty ;)

No tak do ceny klocka trzeba dodać......i będzie dobrze.:) Pamietam jak kupiłem gramofon starego duala .Żona dzwoni i mówi "przyszło to stare gó...o za 1200..I nawet pilota nie ma"Musiałem kupić zmywarkę wtedy... Edytowane przez kickdown

Nikt nie mówił że nasze hobby jest tanie, a w związku małżeński hmm no cóż, planowany zakup należy zaplanować nie myśląc tylko o sobie;)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Chiba nie bardzo, ale jeśli mowa o ROTELU , to zamiast wydawać 2kl. na RA-11/12 to lepiej kupić

Wybacz Tomasz, ale z tego co pamiętam opisałeś ten model jako suchą i piskliwą integrę kiedy ja byłem nią zainteresowany???

Jaja sobie robisz, możesz mi wkleić ten wpis, w swojej klasie dobrze wspominam ten klocek,

wielu osobą RA-1070 już tutaj polecałem ;)

ATPO

O ile sobie przypominam to pytałeś o RA-1060/1062

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie uparłem, tylko decyzja musiała być szybka, wyprzedaż w jednej z sieci, 1699 zł, kilka małych rysek na wierzchu niewidocznych z 1m (miła obsługa sklepu zrobiła i przysłała mi ok. 20 fotek), 2 lata gwarancji Audioklanu. Mam kilka dni na zwrot jak nie podejdzie. Muza u mnie to głównie koncerty rockowe i metalowe na B-R i turbobox N-ki (dlatego chodzło mi o te wejścia cyfrowe i dac na pokładzie). Mieszkam w bloku i wiek też nie pozwala - już 5 z przodu ;) tak że nie szaleje z głośnością. Mam nadzieję, że zagra lepiej niż ampli KD Onkyo tx505. Przy okazji - jakie kolumny proponujecie do RA-11, do tych 22m2, na razie będą stare Jamo 606 ;(. Dziękuje i pozdrawiam

do metalu to bym proponował rotele:

rb-1010

rb-880

rb-990

rb-991

rb-1080

rhb-05/10

a nie ra-11/12

sam mam rb-990 i metalu słucham i nie narzekam spisuje sie okej !

Edytowane przez szymek20

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jaja sobie robisz, możesz mi wkleić ten wpis, w swojej klasie dobrze wspominam ten klocek,

wielu osobą RA-1070 już tutaj polecałem ;)

ATPO

O ile sobie przypominam to pytałeś o RA-1060/1062

Och wielkie sorki faktycznie chodziło o 1060 i 1062

Wybacz te jego skrzydła zbiły mnie z tropu.

Och wielkie sorki faktycznie chodziło o 1060 i 1062

Wybacz te jego skrzydła zbiły mnie z tropu.

RA -1070 gościł u mnie kilka tygodni z kolumnami B&W 704 i z nimi grało dość ostro, ale z polecanymi tobie Tabletkami 2000 rewelacja ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.