Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jeżeli odsłuchał i się podobało to czemu ma nie kupić tych kolum?wszystko zależy ile koleś za nie sobie krzyczy,bo to ważne.

Fakt zależy za ile. Ja kiedyś dostałem kolumny od brata, jeszcze na początku mojej przygody z audio. Po pewnym czasie, lewa kolumna zaczęła grać mi ciszej. Kombinowałem jak mogłem co jest grane, jeszcze puszczałem po kompie. Podszedłem potem do kolumny i po przejechaniu palcem po membranie niskotonowej po prostu odpadła mi guma. Rozkruszyła się na moich oczach. Głośniki miały 20 lat. Więc niech nikt mi nie mówi, że kolumny 40-to letnie są niezniszczalne. Lub nic się z nimi nie stanie. Jeśli ma możliwość kupić bardzo tanio to super, jeśli ma wydać kwotę, za którą można kupić nowe kolumny to według mnie jest to nieopłacalne. Ale zrobi jak uważa. Ja nie należę do osób zamożnych, więc bym na pewno nie ryzykował.

Kriss 73

Jak czytam twoje posty to naprawdę żal mi Ciebie .Twoje doradztwo i szydzenie z innych do niczego nie prowadzi .Czy Ty nie potrafisz odpuścić ?Ten wątek naprawdę byłby fajny bez twojego doradztwa.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy Ty nie potrafisz odpuścić ?Ten wątek naprawdę byłby fajny bez twojego doradztwa.

Z nikogo nie szydzę, ale jak mogą być niezniszczalne kolumny? Każda kolumna po pewnym czasie się zużywa tm bardziej 40-to letnia.

Ok. Nie będę się więcej wypowiadał. Słuszna uwaga slawomir273.

Zawieszenia można wymienić, a co innego może się zużyć w driverach?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Koledzy bez docinek my też co po niektórzy mamy prawie po 40 lat i żyjemy a co najważniejsze słuchamy !!!!!

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dźwiękiem na pewno jeszcze mogą powalać, w to nie wątpię. Ale co do niezniszczalności to jak wiem niezniszczalny był pierścień Saurona, a i tak go zniszczyli;) tysiąc letnia Rzesza też miała być niezniszczalna, a padła po 6-ciu latach;) Nie mów mi nic o niezniszczalności kolumn bo z tytanu to one nie są. Bez obrazy,ale to co napisałeś to totalna bzdura. jak chcesz to sobie kup, tylko żebyś potem nie płakał.

A swoją drogą słyszałeś tego Rotelka wartego 1000zł z kolumną za 10tyś ;) ?

Skoro grają 40 lat to dlaczego mają nie grać kolejnych 40 pisząc niezniszczalne mialem to na myśli i to ze pewnie mnie przeżyją a ja jeszcze nie mam 40

Jak się podobają to tego bym się trzymał a nie myślał ile jeszcze lat pograją .

Dokładnie.

Jeden lubi pierogi z jagodami a drugi z kapustą ;)

Ważne, że są pyszne...

Choć wino do nich niekoniecznie pasuje.

Ot taka dygresja na temat różnych połączeń audio.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Tak można i to dużo więcej niż z tych dnek

Wyższe modele Rotel można śmiało łączyć moim zdaniem w ciemno z jakimikolwiek kolumnami które są zbudowane na głośnikach Scan Speak Classic lub wyższymi modelami, i będzie to grało miodzio dla ucha, mam kilkanaście konstrukcji odsłuchanych za sobą więc polecam, o niektórych już tu pisałem

RC-1070 miałem sprzedałem, od paru lat stereo słucham na RC-1082 i RB-1080, kolumny to DIY miały być klony ProAc Response 3.8 ale w ostateczności zrobiłem je na lepszych przetwornikach SS i dużo lepszych podzespołach, RB-1070 używam do kina,

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Kolumny wyszły mnie koło 7tyś zł. skrzynki robił mi znany stolarz z tego forum, projekt i cała reszta moja praca ;-) Fajna sprawa słuchać na poniekąd kolumnach własnej produkcji. Cena jak dla mnie narazie zaporowa.

Nie mam aż tyle kasy na taki fajny sprzęt ale i tak jest bardzo zadowolony z tego co obecnie mam. Bez konkretnych finansów ciężko by było wznieś się teraz na dużo wyższy poziom. Pisałeś Ty i kilku kolegów na forum że DAC Audio GD to fajny sprzęt i taki zakupiłem. Jestem mega zadowolony jak to gra. Obecnie mam postawiony daphile na terminalu do niego DAC po usb i podłączyłem to do Rotela. Dla mnie super. Fajne rozwiązanie do słuchania plików i co ważne tanie.

Od czegoś trzeba zacząć, ja też nie zawsze miałem to co mam obecnie, a mimo wszystko kusi mnie wyżej, takie chore hobby ;-)Wyżej? Co Cię kusi

Fajnie że jesteś zadowolony ;)

ostatni zakupiłem sporo kaset magnetofonowych i również morduje Dac-a, zgrywam z deezera trochę muzy ;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Z nikogo nie szydzę, ale jak mogą być niezniszczalne kolumny? Każda kolumna po pewnym czasie się zużywa tm bardziej 40-to letnia.

ciekawe co ma sie zuzyc w kolumnie (oprocz kondensatorow jesli sa elektrolityczne i piankowych zawieszen)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

ciekawe co ma sie zuzyc w kolumnie (oprocz kondensatorow jesli sa elektrolityczne i piankowych zawieszen)

Myślałem, że temat zakończony, ale zawsze znajdzie się jakiś ktoś, który będzie to drążył.

Np. elastyczność resorów słabnie, siła magnesów słabnie. Terminale ulegają zużyciu od zewnątrz jak i wewnątrz. otulina w otworze bass-refleks niszczeje. Mogą pogorszyć się niskie tony, dźwięk może ulec degradacji. Zależy jakie kondensatory jedne tanie drugie dużo droższe. Wszystko do naprawy powie ktoś. oczywiście, że można naprawić. Ale po co kupować coś co i tak jest drogie jako ''Vintage" i ładować potem w to jeszcze następną kasę. To co teraz napisałem dotyczy tylko mojego punktu myślenia. Żeby żaden z tych, którzy brali udział we wcześniejszej dyskusji nie poczuł się urażony. Napisałem ten post do kolegi bumpalump żeby wiedział iż moje zdanie jest takie a nie inne. A dlaczego? Bo mamy nową erę, a ja przestałem kupować antyki. Nie chcę by ktoś odpowiadał na ten post. Uważam temat za zamknięty. Nie oznacza to, że ja mam rację. Bo każdy będzie przedstawiał swoją. Chodzi o to żeby nie zaśmiecać fora przez głupie spory.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy u Was też sygnał z gramofonu jest jakby cichszy niż z CD? Tak, podpiąłem pod phono.

U mnie na gramofonie pioneer podpięty pod Phono sygnał też jest słabszy niż w CD. Nawet na zewnętrznym przedwzmacniaczu podpiętym pod AUX jest tak samo.

Dodam jeszcze, że na innych wzmacniaczach też nie jest inaczej.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Wczoraj poszedłem do piwnicy poszukać czegoś. Przewaliłem parę rzeczy i patrzę a w kartonie leży stary wzmacniacz Unitry PW8010. Wziąłem go do domu odkurzyłem, podpiąłem zwykłe kabelki 1,5 kwadrat do małych kolumienek Genius. Ale nie miałem jak go podłączyć do kompa więc kupiłem przejściówkę pin na dwa czincze i podłączyłem do zewnętrznej karty dźwiękowej Sound Blaster, ponieważ mam laptopa. O dziwo zagrał i to jak! Wiem, że to mizerna konstrukcja ale w porównaniu do Creativa 2+1, którego miałem do filmów to szok!!! Nawet nie wiedziałem, że te maleństwo jest takie ostre i dynamiczne. Moja muzyka Slayer, Venom, Metallica grają dźwiękiem jaki preferuję. Wyciągnąłem jeszcze stary dysk z plikami Flack. Zaraz przypomniały mi się stare czasy. Ale nawet nie pamiętam skąd ja miałem ten wzmacniacz. Creative poszedł w odstawkę i tak mi przeszkadzał sub pod nogami pod biurkiem. Teraz katuję stare pliki, aż mama mnie wyzywa;). potencjometr głośności trzeszczy, ale dzwoniłem do kumpla powiedział, że mam go przynieść to mi to zrobi i odkurzy go wewnątrz. Jak to mówią małe jest piękne:). Rotel się chowa hehe. Żartuję oczywiście, ale faktycznie do filmów, muzyki z youtube i starych koncertów jak znalazł. Nie wiecie przypadkiem ile on ma wat ? 15? Nigdzie nie mogę znaleźć. Grając kilka godzin nawet się nie zagrzał.

Tak można i to dużo więcej niż z tych dnek

Wyższe modele Rotel można śmiało łączyć moim zdaniem w ciemno z jakimikolwiek kolumnami które są zbudowane na głośnikach Scan Speak Classic lub wyższymi modelami, i będzie to grało miodzio dla ucha, mam kilkanaście konstrukcji odsłuchanych za sobą więc polecam, o niektórych już tu pisałem

Tomasz, mógłbyś napisać lub podlinkować gdzie pisałeś o tych konstrukcjach ? Chętnie poczytam, bo właśnie mam dylemat, w którym kierunku pójść ze swoim zestawem, czyli RA 1070 plus AE evo3; RCD 1072 trochę mnie ostatnio poirytowało dziwnym "cykaniem", więc postanowiłem, że czas na jakąś zmianę. I tak opcja pierwsza to szukanie nowego CD; lub zakup jakiegoś DACa w cenie do 2k. To chyba raczej dreptanie w kółko, bo myślę że nowe CD nawet za 3k zł niewiele zmieni w kwestii brzmienia w systemie;DAC ma ten plus, że mógłbym podłączyć DVD, tuner sat i ewentualnie lapka. I to jest jakaś droga. Jednak druga opcja jest bardziej kusząca, czyli wymiana głośników na zestaw nowy lub używany, powiedzmy 3,4 tysiące, bo tyle mogę ewentualnie wydać. Zatem napiszesz coś?

Jeśli inni klubowicze mają jakieś ciekawe sugestie w tym temacie , to chętnie poczytam.

W każdym razie wzmacniacz Rotela nie podlaga wymianie.

Pozdrawiam wiosennie :)

Przewaliłem parę rzeczy i patrzę a w kartonie leży stary wzmacniacz Unitry PW8010...

Nie wiecie przypadkiem ile on ma wat ? 15? Nigdzie nie mogę znaleźć

Unitra 8010 ma 2x 15W mocy ciągłej, a 2x 20W muzycznej przy 8 omach.

A dane techniczne masz choćby tutaj:

http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1131

Pozdrawiam

PS. Chyba nie szukałeś zbyt intensywnie :-)))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.