Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Cześć chłopaki !!!! Już mnie wypuścili :-)

Dziękuję za pamięć. h053.gif

Trochę poczytałem co tu wypisywaliście, i przyznam, że kolega Kriss 73 trochę zaszalał z Rotelami i Dynkami.

Jakiś Mocarz zaszkodził ? o090.gif

Witaj w klubie

Grał z Focalami 716, mało niskich, za ostra góra.

Miałem 12 ale bym nie powiedział że miał ostrą góre a focali nie znam więc sie nie wypowiem

Cześć chłopaki !!!! Już mnie wypuścili :-)

Dziękuję za pamięć. h053.gif

Trochę poczytałem co tu wypisywaliście, i przyznam, że kolega Kriss 73 trochę zaszalał z Rotelami i Dynkami.

Jakiś Mocarz zaszkodził ? o090.gif

Jak zainteresował mnie Rotel to nie raz czytałem Twoje opinie i kiedyś pytałem na forum co się stało z kolegą Sittek a tu kolega we własnej osobie. Witam.
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Cześć Sittek. Niedługi miałeś wyrok, czyżby za dobre sprawowanie ? ;)

Grał z Focalami 716, mało niskich, za ostra góra.

W Ra-12 za ostra góra ??? Słyszałem, że Focale mają jasną górę, ale do RA-12 ? Ten wzmak ma właśnie wycofane wysokie w porównaniu do poprzednich serii. Może nie pozbywaj się sprzętu tylko kolumny zmień jeśli tylko to Ci przeszkadza. Mój brat ma RA-11 z Castle Knight tam bas jest że aż hej.

Cześć Sittek. Niedługi miałeś wyrok, czyżby za dobre sprawowanie ? ;)

A uciekłem.

Czytałem, że byłeś bardzo a to bardzo niezadowolony z Dynek i Rotela. Nawet brzydko pisałeś.

Chociaż potem ponoć stwierdziłeś, że jednak grają świetnie, bo masz kwadrat do kitu.

Więc jak to jest? Grają dobrze czy nie? Podoba ci się seria 8xx,9xx czy może RA-12, bo też się nim zachwycałeś?

ps. przynajmniej nudno nie było :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czytałem, że byłeś bardzo a to bardzo niezadowolony z Dynek i Rotela. Nawet brzydko pisałeś.

Heh Rotelem RA-12 nigdy nie byłem zachwycony i nigdy nie będę tą serią. Jeśli chodzi o Dynie 42 to fakt kolumny grają poprawnie z RA-1070, ale nie bardzo dobrze. Wcześniej stwierdziłem, że świetnie jak na kilka godzin słuchania. Jeśli chodzi o połączenie 42+1070 to na prawdę dynamit, potrafią dać kopa te maleństwa. Ale jak pisałem wcześniej otwierają się dopiero przy większych głośnościach. Przy cichym słuchaniu nie ma efektu. Druga sprawa jest taka, której wcześniej nie zauważyłem a później zaczęła do mnie docierać po kilku dniach grania suchość na średnicy, a także w niektórych nagraniach jakiś nalot metaliczny na wysokie tony. Drażni to moje uszy, więc w tej chwili dynie idą na sprzedaż a ja słucham na razie na Mission. Co do upodobania serii też pisałem już wiele razy, że seria 8xx i 9xx najbardziej mi pasowała zawsze. 1070 kupiłem z ciekawości i powiem, że jak na rok 2004 czy 2005 gdzie kosztował ponad 5tys. rozejrzałbym się wtedy za czymś innym gdybym go miał kupić nowego. Jeśli chodzi o kwadrat został przemeblowany i jest lepiej i inaczej już być nie może. Z 1070 mam zamiar odsłuchać jeszcze parę kolumn takich jak: ProAc, Xavian,Canto,Esa. Wiem, że to bardzo drogie kolumny, ale cóż raz się żyję. Jeśli nie podejdzie mi ten Rotel to chyba się pożegnam z tą marką. Co będzie moim celem? Też pisałem już wcześniej albo Xindak integra PA-M albo Vincent SV 226 MKII. Z serią 8xx i 9xx nigdy nie miałem problemu z dobraniem głośników. 1070 to wzmacniacz, który wymaga kolumn wyższej klasy, po prostu może dlatego, że nie ma w nim absolutnie żadnej tzw magii. Koleś wali prosto z mostu. W żadnym z Roteli nie znajdzie się ciepła a miałem ich sporo. Ale problemu jako tako nie było. Ten jest 10-tym czy 11-tym modelem ale jest inny. Niektórzy piszą, że 1070 to 980 tylko trochę gorszy. Moje zdanie jest inne. To po prostu RA-1070. A każdy Rotel gra inaczej. No ale to tylko moje skromne zdanie i odpowiedź na Twoje pytania. Nie wszyscy muszą się z tym zgodzić co napisałem.

Druga sprawa jest taka, której wcześniej nie zauważyłem a później zaczęła do mnie docierać po kilku dniach grania suchość na średnicy, a także w niektórych nagraniach jakiś nalot metaliczny na wysokie tony.

Metaliczny nalot w Audience to nic dziwnego. Te kolumny są w miarę naturalne, pomimo ogólnego ocieplenia przekazu, jednakże żadne głośniki nie poradzą sobie ze złą realizacją dźwięku. Rotel to tylko podbije, uwidoczni. Właśnie przez tę swoją naturalność. Co więcej, jeżeli przy zbyt agresywnej realizacji nagrania przez producenta system tego nie wykaże oznacza nic innego jak to, że kolumny te są nienaturalne, podbijają sztucznie zakresy. Zwyczajnie są do dupy. Wiele słuchałem systemów i nie zdarzyło się nigdy aby sprawdzał się każdy gatunek muzyki. Zawsze znajdzie się coś z czego będziemy niezadowoleni.

Co do ocieplenia i nienaturalności dźwięku?

Słuchałeś może systemów Bose?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Wiele słuchałem systemów i nie zdarzyło się nigdy aby sprawdzał się każdy gatunek muzyki. Zawsze znajdzie się coś z czego będziemy niezadowoleni.

Tak to prawda, niemożliwe jest by każda płyta brzmiała tak samo.

Słuchałeś może systemów Bose?

Nie nie słyszałem. Ale chętnie wysłucham Ciebie.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Mam wzmacniacz Rotel Ra-935RX i podpięte do niego monitorki Wharfedale Diamond 8.2. Czasami mam wrażenie, że z tymi kolumnami lepiej gra Sony TA-F 445R.

Ra-935BX. Miałem Wafle Diamond 10.5 do Rotela nie sprawdziły się. Jak dla mnie za jasne. Nie dziwię się, że sony zagrał lepiej. Wafle u mnie swego czasu dobrze grały z Denonem.

Ra-935BX. Miałem Wafle Diamond 10.5 do Rotela nie sprawdziły się. Jak dla mnie za jasne. Nie dziwię się, że sony zagrał lepiej. Wafle u mnie swego czasu dobrze grały z Denonem.

Trzeciego wzmacniacza nie kupię, ale nad innymi kolumnami do Rotela się zastanawiam. Proszę o dorady. Narazie kupuję odtwarzacze cd i porównuje, który lepiej gra. To takie spełnianie młodzieńczych marzeń.

Nie nie słyszałem. Ale chętnie wysłucham Ciebie.

Bose? To zero naturalności i zero audiofilskiego dźwięku, ale mnóstwo zbasowionego ciepełka i gwarancja wielogodzinnego słuchania. Jeżeli ktoś na siłę poszukuje ciepłego wręcz misiowatego dźwięku, kupuje wzmacniacze lampowe, do nich dostawia patefony to niech raczej spróbuje produktów Bose. Mam w domu drugi systemik, i jak mi Rotel da popalić po garach, przy Bose następuje mały chillout. Ale potem jeszcze chętniej wracam do Rotela i Dynaudio, bo to choroba, przyjemna choroba :-)

Ra-935BX. ... Proszę o dorady. Narazie kupuję odtwarzacze cd i porównuje, który lepiej gra.

Nie byłbym sobą gdybym do Rotela nie doradził Dynaudio Audience. Jak dla mnie to świetne połączenie. Tylko trzeba wiedzieć, że poza ogromnym, spójnym i przyjemnym dźwiękiem jaki ten zespół dostarczy, będzie miał parę niedoskonałości. Faktycznie z Rotelem te kolumny zaczynają pokazywać swoje możliwości gdy głośność jest przynajmniej na 9-tce. Inaczej będą zbyt stonowane i bez wigoru. 86dB skuteczności robi swoje, ale jak dla Rotela jest to dobre rozwiązanie. Gdy je pogłośnimy 4Omy zrobią swoje i dadzą nam powera.

Poza nimi w tej cenie ( do 2000 złotych z drugiej ręki) polecałbym wszystkie oparte na miękkich tekstylnych tweeterach.

Na przykład Dali, Avance, Tannoy, Usher, Epos.,Chario

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jeżeli ktoś na siłę poszukuje ciepłego wręcz misiowatego dźwięku, kupuje wzmacniacze lampowe, do nich dostawia patefony to niech raczej spróbuje produktów Bose.

Takie lampowe ciepełko i misiowaty dźwięk to raczej nie dla mnie;) Wolę mocniejsze twardsze bardziej dosadne uderzenia. Nie wyobrażam sobie Slayer w misiowatym dźwięku;) Ale propozycja ciekawa tak jak piszesz jako drugi zestaw. Można się odprężyć i zrelaksować, bo nie tylko mocnego uderzenia słucham. Na pewno warto by przesłuchać.

Trzeciego wzmacniacza nie kupię, ale nad innymi kolumnami do Rotela się zastanawiam. Proszę o dorady.

935BX nie miałem on nie posiada regulacji barwy. Ale miałem kiedyś 820BX4 też bez regulacji barwy i pamiętam, że bardzo mi tego brakowało. Dawał po uszach i nic nie można było zrobić. Od tamtego czasu Roteli bez korekty tonów nigdy już nie kupiłem. Co innego sprzęt z wyższej półki typu Xindak czy Naim tam wszystko jest wyważone. Ale tamte Rotele to budżetówki, a wiadomo że Rotel nigdy z dużego basu nie słynął. Tego też mi brakowało. Już nie pamiętam z jakimi to kolumnami grało. Nic nie piszesz czy podłogówki czy monitory, jaka muza, pomieszczenie czy lubisz na górze ostro czy raczej nie jaki budżet itp. Tak to nikt Ci nie pomoże.

Koledzy,

Mianowicie planuje złożyć zestwik dla ojca.

Poczytałem forum i na aukcjach jest sporo "dobra" Rotelowego :)

Potrzebuje wzmaka z pilotem, i teraz pytanie zasadnicze: czy systemy dzielone te starsze z linii 8xx posiadaja remote (czy dopiero 9xx i w góre)? Czy też nie bawic sie w RC, RB i brac RA?

Do słuchania głownie z radia, CD, okazjonalnie z TV (przez DAC).

Upodobania muzyczne osoby to klasyka, wokale operowe, old rock.

Chyba ze jakis secik vintage polecacie (wzmak, CD, tuner).

Budżewo, gdyż początkowo to zagra z plujkami starymi Philips z terminalami szpilkowymi, wiec głosniczki kiepskie (do wymiany), lecz początkowo z nimi bedzie grało ($$$).

Pozdrawiam melodyjnie

Seb

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Trzeciego wzmacniacza nie kupię, ale nad innymi kolumnami do Rotela się zastanawiam

Jeśli 935 gra podobnie do 930AX, a tego prawdopodobnie nie wiesz i wolisz cieplejszy dźwięk i niewyostrzoną górę odsłuchałbym na Twoim miejscu jeśli chodzi o monitory Castle Knight 2. Jest tam ładny bas i nie za ostro na górze. Słuchałem z 930AX bo mój brat ma te kolumny z RA-11. Z 930AX jest w miarę. Z 935 może Ci się spodobać, ale zaznaczam, że tego wzmacniacza nie słuchałem. A i cena tych kolumn nie jest wcale wygórowana.

Nie byłbym sobą gdybym do Rotela nie doradził Dynaudio Audience.

Tylko Sittek nie wiem czy 40w starczy na Dynaudio. Mi się wydaje, że przy tych dynkach potrzeba co najmniej 100w wzmaka.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Koledzy,

Mianowicie planuje złożyć zestwik dla ojca.

Poczytałem forum i na aukcjach jest sporo "dobra" Rotelowego :)

Potrzebuje wzmaka z pilotem, i teraz pytanie zasadnicze: czy systemy dzielone te starsze z linii 8xx posiadaja remote (czy dopiero 9xx i w góre)? Czy też nie bawic sie w RC, RB i brac RA?

Do słuchania głownie z radia, CD, okazjonalnie z TV (przez DAC).

Upodobania muzyczne osoby to klasyka, wokale operowe, old rock.

Chyba ze jakis secik vintage polecacie (wzmak, CD, tuner).

Budżewo, gdyż początkowo to zagra z plujkami starymi Philips z terminalami szpilkowymi, wiec głosniczki kiepskie (do wymiany), lecz początkowo z nimi bedzie grało ($$$).

Pozdrawiam melodyjnie

Seb

jak pilot konieczny to RA-985

Wolę mocniejsze twardsze bardziej dosadne uderzenia.

Dlatego od pewnego czasu do swojego zestawu Rotela stosuję jako uzupełnienie REL T-7. Nie ma wówczas dziury na niskich zakresach wzmocnienia i jest w zależności od widzimisię, albo twarde albo misiowate, klasyczne audiofilskie pierdolnięcie :-)

jak pilot konieczny to RA-985

Piloty we wzmacniaczach Rotela zaczęły się od modelu RA-972, przez RA-985 i potem serię 02 i w górę.

Tylko Sittek nie wiem czy 40w starczy na Dynaudio. Mi się wydaje, że przy tych dynkach potrzeba co najmniej 100w wzmaka.

Wystarczy, choć wiadomo, im więcej, tym lepiej Ponadto już o tym wiele razy pisałem. 2x40W Rotela ma dużo więcej wykopu i czystej muzycznej dynamiki niż 2x100W Yamahy, Marantza czy Denona.

Poza tym zauważ, że Dynaudio z serii Audience są 4 ohmowe. Przy efektywności 86dB nie jest więc tak źle.

mam rozumieć ze ra8xx nie miały pilota?

No nie miały :-)

czy kotś ma wiedzę na temat setu RMx-90?

Taka wieża z balkonikiem :-)

Jeżeli tym cudeńku nic nie piszczy, potki chodzą sprawnie, kanały równo dają na oba kanały, przy wzmocnieniu powyżej 40% nic nie siada, a jeśli głowica magnetofonowa przenosi całe pasmo, to brać. Niezły relikt i zabawka. Dźwięk jak to w sprzęcie z lat 70-tych, delikatny ale z pewną dozą dynamiki. Chociaż gdybym miał szukać staroci to ja bym brał .... Radmora 5102. Przez sentyment. Sorry Winnetou

Znalazłem tez zacny zestawik oparty na klockach 8xx.

Jest tam wzmak RA840BX4 z taką oto usterką:

"We wzmacniaczu czasami trzeba poprawić pokrętło MONITOR (po przestawieniu czasami trzeszczy, po dotknięciu przestaje i dalej gra dobrze)"

Czy to sie da łatwo naprawić?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Znalazłem tez zacny zestawik oparty na klockach 8xx.

Jest tam wzmak RA840BX4 z taką oto usterką:

"We wzmacniaczu czasami trzeba poprawić pokrętło MONITOR (po przestawieniu czasami trzeszczy, po dotknięciu przestaje i dalej gra dobrze)"

Czy to sie da łatwo naprawić?

Prawdopodobnie trzeba posmarować

Prawdopodobnie trzeba posmarować

Poprawka - chodzi o pokrętło TONE - trzaski tylko gdy jest w trybie "ON"

I tak sie zastanawiam czy ten pilot to tak potrzebny bardzo, może sie ojciec przyzwyczai. A jak usłyszy jakość to pewnie zapomi o tym drobiazgu.

Dziękuje za wszelkie wasze odpowiedzi.

Mam na oku jeszcze RA1060 oraz RA-1312 (cena wyższa ale akceptowalna, okaże sie czy aktualne niebawem...)

Gość aqs

(Konto usunięte)

RA-1312

jak to ten za 3300zł to zapomnij

I tak sie zastanawiam czy ten pilot to tak potrzebny bardzo

dla mnie zbędny, prawie zawsze słucham na 9, jak kupowałem RA-980 to myślałem szkoda że nie ma pilota, kręcenie gałką sprawia dużo lepszą frajdę :)

jak to ten za 3300zł to zapomnij

dla mnie zbędny, prawie zawsze słucham na 9, jak kupowałem RA-980 to myślałem szkoda że nie ma pilota, kręcenie gałką sprawia dużo lepszą frajdę :)

nie za 3k tylko nawet taniej niż ten :)

http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-rotel-ra-913-bialy-kruk-CID99-IDauXGr.html#069e652b9d

Gość aqs

(Konto usunięte)

nie za 3k tylko nawet taniej niż ten

ale to jest RA-913 a nie 1312 jak pisałeś

nie znam tych modeli, myślę że sittek coś o nich może skrobnąć

z Rotela do klasyki nadaje się RA-980BX

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Chociaż gdybym miał szukać staroci to ja bym brał .... Radmora 5102. Przez sentyment. Sorry Winnetou

Ten Radmor to było nie byle co na tamte czasy. Ja miałem szpulowca Arię podłączoną pod radio Unitra Amator i jakieś kolumienki Unitry z plastikową maskownicą zazdrościłem jak nie wiem kumplowi co miał tego Radmorka. Te dotykowe przyciski... wtedy nieosiągalny na moje kieszonkowe;)

Kto wtedy szukał jakiś kabli czy odpowiednich kolumn ??? Phi.

Sittek widzę, źe nadrabiasz zaległości!! ;)

Wspomnę, że do rotela mam obecnie infinity renaissance 90 i nawet moja żona jest oczarowana dzwiekiem...

Wstęga na gorze naprawde robi robotę.

Tak wiem, zestawienie dość unikatowe. Kolumny stare drogie i trudne do dostańia ale warte swojej ceny.

Ciekawi mnie jak z rotelem gra tannoy d900 lub d700.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Czołem Croowab

Ano od czasu do czasu trzeba coś skrobnąć.

Wracając do modeli z końca lat 70'.

To bardzo dobre wzmacniacze, cechujące się bardzo dobrą dynamiką i wyraźną aczkolwiek nienachalną górą. Po prostu szkołę grania tego typu sprzętu określiłbym delikatną i subtelną dawkę potężnej mocy. Kto choć raz słuchał tego typu wzmacniaczy wie o czym piszę : Akai AA 1200, Kenwood KA-9100, Pioneer SA-9100, Saba VS-2160, Marantz 2330B, Toshiba SA-7150.

Po przesłuchaniu tych modeli nikt by nawet nie spojrzał na obecne wynalazki kosztujące po 5000 zł. Niestety czas robi swoje i po 40 latach naprawdę trzeba mieć szczęście aby trafić na dobrze działający egzemplarz. To niebezpieczna loteria, bo prawdziwy fan tych bestii nie pozbywa się ( najwyżej zamienia).

Poza tym ,jeszcze 10 lat temu kosztowały sporo mniej. Niestety.

Takie lampowe ciepełko i misiowaty dźwięk to raczej nie dla mnie;) Wolę mocniejsze twardsze bardziej dosadne uderzenia. Nie wyobrażam sobie Slayer w misiowatym dźwięku;) Ale propozycja ciekawa tak jak piszesz jako drugi zestaw. Można się odprężyć i zrelaksować, bo nie tylko mocnego uderzenia słucham. Na pewno warto by przesłuchać.

935BX nie miałem on nie posiada regulacji barwy. Ale miałem kiedyś 820BX4 też bez regulacji barwy i pamiętam, że bardzo mi tego brakowało. Dawał po uszach i nic nie można było zrobić. Od tamtego czasu Roteli bez korekty tonów nigdy już nie kupiłem. Co innego sprzęt z wyższej półki typu Xindak czy Naim tam wszystko jest wyważone. Ale tamte Rotele to budżetówki, a wiadomo że Rotel nigdy z dużego basu nie słynął. Tego też mi brakowało. Już nie pamiętam z jakimi to kolumnami grało. Nic nie piszesz czy podłogówki czy monitory, jaka muza, pomieszczenie czy lubisz na górze ostro czy raczej nie jaki budżet itp. Tak to nikt Ci nie pomoże.

Wolałbym używane monitorki bo zakup podłogówek przez internet to problem. Firmy kurierskie pakami rzucają i sprzęt przychodzi uszkodzony (upuścili mi niedawno zakupiony wzmacniacz, ale był dobrze zapakowany i zagiął się leciutko lewy dolny róg). Słucham muzyki lat 80-tych oraz współczesnej w wykonaniu tych zespołów (Ultravox, Alphaville, OMD itp.) Nie lupię ostrej góry.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Słucham muzyki lat 80-tych oraz współczesnej w wykonaniu tych zespołów (Ultravox, Alphaville, OMD itp.) Nie lupię ostrej góry.

Sittek Ci polecał Dynaudio Audience. Do tej muzyki to faktycznie by pasowały Dynaudio 42 albo 50 mają dobry bas i o górę nie musiałbyś się martwić mają jedwabne kopułki. Ale należy pamiętać, że pełne walory ukazują dopiero przy głośniejszych odsłuchach. Przy cichym odsłuchu jak dla mnie tracą swój urok. Ogólnie do takiej muzyki uważam monitorki jak najbardziej dynamiczne z tekstylnymi kopułkami.

Broń Boże Paradigm. Bowers&Wilkins również nie polecam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.