Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiec tak:

smykus_likas - miales racje u mnie sa WO philips'a , mam tez ''zwykla'' pcm63 bez cyferek. Ale Dzieki uprzejmosci kolegi z forum kvist wyslal mi fotki swojego AE i tam tez nie ma zadnych literek na scalaku... A czy czasem to nie sa jakies wewnetrzne oznaczenia producenta np roku w ktorym scalak oposcil fabryke itp ? Moze wszystkie sa takie same?:)

I moje pytanko na zdjeciu nr2 tasma od napedu jest oklejona jak by tasma alu i dodatkowa ma mase , wyglada mi to na samorobe ale po co???:))

z gory dzieki za info

post-11813-100004541 1254254928_thumb.jpg

post-11813-100004542 1254254928_thumb.jpg

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Wybaczcie Panowie, że przerwę wam pasjonującą dyskusję na temat bebeszków 991-ynki, którą bacznie obserwuję, ale mam pytanko z innej beczki. Powiecie mi, czy warto dać 180 funciaków za tunerek RT-990BX (ponoć jeden z najlepszych tunerów w historii)??? Miał go ktoś, czy jego brzmienie jest tyle warte, bo na jego funkcjonalność to raczej nie można liczyć - no może poza pilotem... co o tym myślicie???

@JOSEF

Powiesz coś więcej na temat tych "wynalazków"? (Y , K2, KY)

@STECKO

U mnie w AE też 63P bez żadnych dodatkowych oznaczeń. Co do wzmacniaczy to jednak jest różnica. Tak jak mówiłem w AE siedzą BB zamiast Philipsów. A z tą taśmą to ciekawe, bo nie pamiętam abym wcześniej coś takiego widział

Stecko - u mnie taśma jest normalna (z tego co zapamiętałem).

Może Masz wersję po "tjuningu", który polegał na owinięciu jej folią aluminiową w celu dodatkowego zaekranowania przed szkodliwym działaniem resztek promieniowania z Czarnobyla:)

Josef - ciekawe sprawy z tymi przetwornikami, ale chyba nie będę drugi raz ściągał obudowy, żeby sprawdzić jakie są w moim egzemplarzu:), ale jak Masz większą wiedzę na ten temat, to faktycznie napisz coś więcej.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

szczerze to o wersji Y wczoraj sie dowiedziałem - w dodatku google podają tylko parę stron i wszystkie po chińsku - być może jest lepsza od K a może jakaś wersja specjalna

K2 to chyba lepsza selekcja K

a KY to jakieś kombo ;)

Witam

Mol01 mowisz o tym na ebay'u? :) Sam mu sie przygladalem ale napewno nie jest wart tych pieniazkow. Za 45f kupilem sony sa-3 es naprawde swietny tunerek, za 70 mialem kena 6040. Facet wola 200 do uzgodnienia - za polowe tych pieniazkow mozna wyrwac konkretny tunerek. A za 200 stowki widzielaem nowego rotela 06 z dab'em na pokladzie:)

Jakis czas temu by model 940 na 29f i sie spoznilem troszke:) A za tego 990 mysle ze nie wiecej niz 50F bym dal. Aha ten tunerek wisi na ebay juz hoho i jeszcze troszke.

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

>>stecko

Tak, właśnie o tym tunerku na eBay'u prawię - zaoferowałem mu 150 funtów, ale nic nie wspominałem o przesyłce, choć wspomniałem że jestem z Paski - on mi na to, że przesyłka wyniesie z 50 funtów i sprzeda mi go za 180 funtów z przesyłką - teoretycznie za 130 funtów dla niego, ale jak sobie pomyślałem, że dojdą jeszcze koszty przelewu (w moim banku to 80zł), to zacząłem wątpić w opłacalność takiego zakupu. RT-950 i RT-940 często na angielskim eBay'u można znaleźć nawet za kilka/kilkanaście funtów - mają one tam bardzo złą opinię, ale RT-990BX to już inna półka - czytałem o nim trochę i się na niego napaliłem (oczywiście nie tylko na niego, ale jest on w mojej "liście poszukiwań"). Jeśli chodzi o tunery Sony, to trochę się do nich zraziłem obecnie posiadanym ST-SB920QS - z palcem w ... rozkłada go na łopatki Grundig ST6000, którego miałem wcześniej i bardzo żałuję, że się go pozbyłem i to jeszcze za jakie grosze - na niemieckim eBay'u dobrze zachowane egzemplarze osiągają w przeliczeniu na złotówki, ceny 400-500zł. A ostatnio całkiem tanio mogłem wychaczyć ST-SA5ES, ale chyba nie miał nóżek i zrezygnowałem, mimo naprawdę okazyjnej ceny - ogólnie, jeżeli coś z Soniaków bym nabywał to tylko jego - niższe ES-y są bardzo często gorsze od najwyższych QS-ów... Tunery Kenwood'a to już legenda i mam też kilku faworytów, ale raczej ze starszych serii, np. KT-7020 lub L-07T, albo referencyjny L1000T; KT-6040 mi się nie podoba...

MIalem sony 920qs i sony sa3es w domu . Es'ka zdecydowanie lepiej brzmi, warto do niej doplacic a zapewne jeszcze lepiej do sa5es:) Ale ciezko cos dorwac, jak tylko ktos wystawic 3es to wzialem bez marudzenia:) wiedzac ze na 5es bedzie trzeba dlugo czekac...:)

Ja bym nie bral tego rotela,na pewno za te pieniazki . Za 100 z przesylka to max mi sie wydaje i to duzy max... Jakis miesiac temu byl sony 770es i poszedl za ok 60f i zaluje ze nie licytowalem. Takze mozna kupic bdb tunerek duzo taniej niz ten na ebay. Ja mu zaproponowalem 40f za tego 990 to sie facet oburzyl hehe:)

>>stecko

Podejrzewam, iż moja oferta była jedną z największych, albo nawet największą z dotychczasowych, bo bardzo szybko zgadzał się na wszystko, już chciał wysyłać mi dodatkowe fotki... no, ale po wysłuchaniu Twojej opinii chyba dam sobie spokój. Mam teraz na oku też i ST-S770ES, ale po tym jak miałem TA-F870ES, do tej serii też się zraziłem - ale to był muł... wiem, wiem, tunery w tamtych robione w tamtych czasach to majstersztyki - zobaczę, może zaatakuję. Ogólnie to chętnie bym posłuchał Grundig-ów S-9000 i S-9009 oraz Audiolab'a 8000T (to jest dopiero tuner...).

Tak jak pisalem cena tego 990 jest z sufitu. Ten tuner jest pare razy wystawiany i jakos nie ma chetnych. Skoro 940 chodza po 30f to model wyzszy powiedzmy za 60-70 max a nie 200:)

Ludzie chwala 770es takze poluj:)

pozdr

stecko, 30 Wrz 2009, 22:12

>Tak jak pisalem cena tego 990 jest z sufitu. Ten tuner jest pare razy wystawiany i jakos nie ma

>chetnych. Skoro 940 chodza po 30f to model wyzszy powiedzmy za 60-70 max a nie 200:)

No teraz to przegiąłeś pałkę z ta ceną za RT-940. Nie wiem skąd masz takie wiadomości i ceny za ten model????????? Zanim kupiłem swojego RT-06 przez kilka miesięcy byłem w temacie co do tunerów rotela. I nie widziałem takiej okazji !!!!! Przewaznie cena tego modelu oscylowała w granicach 100 funtów. nawet teraz jest jeden za 99 funtów z UK i ok. 72 funtów ( bez przesyłki)

Z pewnością pomyliło ci się z dużo gorszym modelem Rotel RT-930.

Model RT-990 za około 150 funtów wydaje się uczciwą propozycją.

Jednak szukałbym nowszego modelu RT-06 mniej więcej w tej samej cenie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mol01, 30 Wrz 2009, 01:55

molu napisałem jak powyżej. Jesli uda Ci się jeszcze trochę zbic cenę będziesz miał okazję. I proszę nie wierz w opinie,że ten model wart jest 50 funtów. Sprzęty rotela jak doskonale sam wiesz są nadal cenione i za dobre modele trzeba nadal sporo płacić.

tak jak napisałem wszystko poniżej 150 funtów ( obecnie funt jest po 4,5 zł co czyni jeszcze większą okazją. Bliżej świąt będzie znowu powyżej 5)czyni go okazją.

Sam posiadam RT-06 i jestem z niego bardzo zadowolony. Szczególnie po przesiadce z Denona który ponoć był świetny. Ponoć. Nad RT-990BX też sie zastanawiałem, jednakże przez kilka miesięcy go na ebayu nie widziałem i ostatecznie wygrała wersja nowego sprzętu

Na temat tego klocka czytałem same superlatywy

http://www.audioreview.com/cat/other/tuners/rotel/rt-990bx/PRD_121270_1596crx.aspx

>>sittek

Wierz mi sittek, ja też siedziałem sporo w temacie tunerów i przeczytałem również wiele pochlebnych opinii na temat Rotela RT-990BX - już samo to, że robiąc model RHT-10 inżynierowie nie wymyślili nic lepszego, tylko skopiowali 990-tkę wsadzając tylko droższe elektrolity daje sporo do myślenia. Zakańczając historię moich pertraktacji z tym anglikiem, złożyłem mu propozycję 170 futów, ale gdy on pokryje wszystkie koszty "pochodne" (przesyłka, przelew w opcji BEN) i się nie zgodził, więc odpuściłem sobie dalsze pertraktacje.

Chłopaki, a co powiecie mi o modelu RT-955 - miał go ktoś (?) - wydaje się, że to on jest bezpośrednim protoplastą modelu RT-06, i ponoć mocno "cyfrowo podrasowanym" następcą RT-990BX, co wcale nie musi wróżyć dobrze - nie ma to jak stare rozbudowane analogi, których bebeszki budziły podziw, niekiedy większy niż środki wzmacniaczy - one to dopiero potrafiły zabrzmieć, a teraz w niektórych cyfrówkach wszystko załatwia jeden scalaczek wielkości guzika, który odpowiada za wszystko wszystko, łącznie z RDS-em i innymi niepotrzebnymi bajerami. Nowoczesne tunery w środku świecą pustkami - widziałem Cyrus-a w środku, który mimo swych naradę małych rozmiarów w środku był... pusty - wszystko załatwiała płyteczka wielkości mniejszej niż karta kredytowa! Powiem Wam, że tak w ogóle to mam sentyment do starych klocków, budowanych z prawdziwym rozmachem, a nie z szukaniem wszędzie oszczędności i niepotrzebnej miniaturyzacji - nie ma to jak porządna gała w tunerze z kołem zamachowym...

Zapomniałem dodać, że ten Cyrus miał DAB, 3-wierszowy wyświetlacz i w dodatku był... odtwarzaczem MP3 - miał wejście USB, pod które można było podłączyć pendriv'a i cieszyć się siareczką... pewnie podobnie "radził sobie" z "przetwarzaniem" radia...

mol01, 30 Wrz 2009, 23:48

Rotel RT-955

Jeśli masz możliwość zakupu to nie ma się co zastanawiać.

Ja swój RT-06 kupiłem z uwagi na DAB. Poprzednie modle prezentują się równie doskonale.

Ten ma sterowanie pilotem i nawet triggera.

http://www.audioreview.com/cat/other/tuners/rotel/rt-955/PRD_124379_1596crx.aspx

A ile można dać za taki RT-955? A może ktoś jeszcze się wypowie? Bo jeśli Rotel, to tylko RT-990BX lub RT-955, ewentualnie RHT-10. Miał ktoś któregoś, jakie wrażania?

a masz gdzies RT-955 na oku? bo jak wiem są cholernie trudno do trafienia.

Mnie dotychczas ze starej serii najbardziej spodobał się RT-961. Był piękny i grał bardzo ciepło i dynamicznie. Chyba esencja muzyki z radia. Miał go mój kolega (nadal ma) i za żadne skarby nie sprzeda.

post-8490-100004416 1254413714_thumb.jpg

i ten model jest protoplastą RT-02 bo jak widac ma już okrągły guziczek :)

molu innych poza moim i tym RT-961 nie słuchałem. Jednakże jeśli model z nowej serii mnie zadowala w zupełności wydaje mi się że tunery ze starej linii grały co najmniej tak samo ( choć nie wiem jak gra RT-930 ponieważ z opisów czytalem że jest niestety dość harsh czego już złego nie można powiedzieć o droższym RT-940.) Jednakże jeśli szukać to chyba tylko z wyższej półki (RT-955,RT-961 czy RT-990)

>>sittek

RT-961 odpada - jest chyba jeszcze trudniejszy do zdobycia od RT-955, a z pewnością od niego gorszy. Tego RT-955 niedawno widziałem na eBay'u i nikt go chyba nie nabył ze względu na cenę - czekam więc na ewentualną "reemisję" aukcji. Pod uwagę może brałbym jeszcze RT-970BX - to taki lekko okrojony i odświeżony RT-990 + zakres AM (990-tka stroi tylko na FM).

sittek

szkoda ze kasuje linki do starych aukcji...:) Zobaczylbys za ile 940 szly... Wierz lub nie ale mozna bylo wyrwac za troszke ponad 30f...Widzialem tego za 99f ale on juz lezy dlugo na ebay i chetnych rowniez nie ma. Ale zanim sie zdecydowalem na jakis tunerek rotela ( z ciekawosci do porownania do sony es) to juz poszly. ebay to moj taki maly nalog - sprawdzam codziennie swoje stale pozycje:) I naprawde przy odrobinie szczescia i cierpliwosci mozna trafic niezly sprzecic za psie pieniazki. W sumie moj caly zestaw jest za 1/3 ceny gieldowej wiec warto polowac:) A co do 990 chcialbym go posluchac i ocenic czy wart jest tych 150f skoro za polowe ceny widzialem soniaka 770es ktory ponoc jest jednym z lepszych tunerow fm... Mol01 kup go i nie facet przesle do mnie , poslucham go sobie i odesle tobie hehe:)

pozdr

Gość 1500prof

(Konto usunięte)

Przepraszam że tak wtrącę ale gdyby ktoś z fanów Rotela miał chrapkę na RA-2020 to zapraszam:[email protected]

Bardzo byłbym wdzięczny za wybawienie mnie z niego.

>>stecko

Całkowicie się z tobą zgadzam w kwestii polowania na okazje - ja swój sprzęcik też mam za jakieś 40% "normalnej" ceny rynkowej i również mam ten "nałóg poszukiwawczy" (czasem nawet trochę z nim przesadzam) - jeśli się nie ma kasy, trzeba sobie jakoś radzić. A w kwestii Sonego ST-S770ES, to nawet jeśli byś mi dał coś pod zastaw i tak bym nie odstąpił od przyjemności posłuchania go jako pierwszy po zakupie ;P

Niestety ja również nie zachowałem sobie linków z angielskimi cenami RT-950 po parę funtów, ale za to macie kilka linków do cen osiągniętych na amerykańskim eBay'u (niestety dodając koszty "sprowadzenia" do Polski oraz fakt napięcia na 110V i tak dyskwalifikują opłacalność takich zakupów...):

http://offer.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewBids&item=250485464778

http://offer.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewBids&item=290341957491

http://offer.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewBids&item=140343391596

http://offer.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewBids&item=280392758991

http://cgi.ebay.pl/Vintage-Rotel-FM-Stereo-Tuner-RT-990BX_W0QQitemZ190330661576QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?hash=item2c50976ac8&_trksid=p3286.m20.l1116

http://cgi.ebay.pl/Rotel-RB-980BX-Power-Amplifier-Excellent_W0QQitemZ320422144330QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a9aa5e94a&_trksid=p3286.c0.m14

I RB-991 z anglii:

http://offer.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewBids&item=280399865973

Mol01 cierpliwosci a napewno cos sie trafi na ebay'u. Ja swojego rcd971 kupilem moze jakies 1,5 mies temu a w tamtym tygodniu wpadl 991 wiec nie pogardzilem i tluklem sie o niego:)

sittek mam pytanko:)

Powiedz jak z jakoscia DAB w porownaniu z stacjami radjowymi na freeview ?? Chodzi mi konkretnie o : BBC 1Xtra i BBC Radio 1 na freeview nadaja naprawde swietny sygnal. W sumie to nie ma duzej roznicy miedzy cd a tymi stacjami... Bo inne juz nadaja slabszy sygnal- gorzej z jakoscia. Sam myslalem o DAB ale ponoc w UK bedzie wchodzic lub juz wszedl nowy system DAB lepszej jakosci i stare tunerki niestety nie beda kopatybilne z nowym sygnalem...

stecko, 1 Paź 2009, 21:39

sorrki że najechałem na Ciebie z tymi tunerkami. Widocznie jak szukałem miałem mniej szczęścia. Faktycznie czasami można trafić naprawdę perełkę, choc też wielu na ebayu życzy sobie odbiór osobisty.

Sam ostatnio kupiłem nowy jeszcze w pudełku kabelek sygnałowy VdH the Name za....... 15 funtów.

Co do BBC w DAB.

Ostatnio u mnie mieszają ze stacjami, gdyż inżyniery grzebią w tym ich "słiczofie".

Obecnie mam BBC Radio 1 a nie mam BBC 1Xtra.

Jedynka nadal działa wyśmienicie. 192kbps w zupełności wystarczy i odbiór jest rewelacyjny.

Gdy miałem 1Xtra też wymiatał bardzo ładnie.

Jutro pogrzebię i zobaczę czy coś się nie zmieniło.

Ale największa rewelka jest na BBC Radio 3. 240kbps :)

Najgorzej chodzi u mnie Kerrang! i Heart. Praktycznie nie chodzi tylko wisi.

Ale do innych nie mam żadnych zastrzeżeń.

O kurde, nawet nie wiedziałem, że taka rzesza udzielających się "nadaje tu" z Anglii. W Polsce też jeśli wejdzie, to już DAB+ (a konkretnie T-DAB) - aktualnie testowo kilka stacji nadawane jest w okolicach Wrocławia, no ale ja do niego mam ze 400km w prostej linii, więc kicha i tunerka ze "zwykłym" DAB-em w ogóle nie opłaca mi się kupować. Zresztą wiele tunerów z DAB-em ma niestety pogorszony odbiór w FM-ie, więc najlepszą dla mnie opcją jest zakup porządnego tunerka FM.

>>stecko

A co zrobiłeś z wysłużonym RCD-971 - może byśmy dobili jakiegoś targu? Czy się trochę spóźniłem i ktosik go już wyhaczył?

stecko, 1 Paź 2009, 21:39

W UK DAB+ wprowadzany jest już co najmniej od 3 lat i niestety mają z tym problem. Miliony ludzi posiada w UK stare odbiorniki DAB. Z tego co można poczytać jeśli wejdzie DAB+ który jest niezaprzeczalnie lepszy i tak równolegle będzie działał stary DAB. Poza tym na rynku jest MASA starego aczkolwiek nowego sprzętu, więc producenci pozywaliby do sądu organizacje odpowiedzialną za wprowadzanie DAB+.

Tak więc spokojnie mozna jeszcze kupować odbiorniki DAB :)

http://www.which.co.uk/advice/dab-plus-explained/index.jsp

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.