Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nowa seria pojawi się w październiku i jak patrzyłem będzie kosztować około 5000 za 80 wat na kanał. Odsłucham ją. Zobaczymy co znaczy nowa seria co Jacol?

Byle nie była jak seria 12 lub ta seria 15

Zobaczymy co stworzyli inżerowie Rotela.

Edytowane przez Kriss 73

Z budowy widać, że w serii 14 dodali parę nowszych bajerów i nieznacznie zwiększyli moc, z 60W na 80W.

Obawiam się, że sonicznie będzie to samo; za tysiaka więcej.

Gdy RA-12 kosztowała około 3000zł była to adekwatna cena do jakości.

Gdy będzie kosztować 5000 koła nie znajdzie już wielu chętnych.

Z RA-1570 już przegięli cenę.

Czyżby w chińskich fabrykach dostali sporą podwyżkę?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To nie ciekawie, tym bardziej że po 1 września znowu ceny sprzętu podskoczą. Trzeba będzie szukać czegoś z drugiej ręki bo dawać za nowe przy naszych zarobkach to skandal.

Byle nie była jak seria 12

Nie jest zła i na pewno dużo ciekawsza niż inne w tej cenie, i w stosunku do jakosci amplitunerów tak nachalnie oferowanych do stereo

Na poważnie przymierzam się do zakupu wzmacniacza, ale w okolicy lipa i będę musiał coś w ciemno z ebay zamówić. Czy mógłbym prosić o usystematyzowanie starszych wzmacniaczy? Coś w stylu:

"Modele A,B,C to właściwie o samo, model D to nowa obudowa ale stare bebechy, a model E to już nowe bebebchy, za to model F jest z tego samego roku co A, ale to wyższy model który różni się..." Z tymi symbolami to dla mnie jakiś straszny zamot, choć pewnie dla kogoś w temacie rzut oka na symbol i wszystko jasne.

Interesują mnie modele prawdopodobnie od Ra820ax (o ile to pierwszy czarny) do 940? Żadne hi-endy z osobnym przedwzmacniaczem i końcówkami nie wchodzą w grę.

Ps. 810A też z wyglądu się łapie.

No i jak to chronologicznie wyglądało.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Poszukaj RA-820BX4 lub RA-840BX4 i nie będą potrzebne ci żadne analizy :-)

A tu masz do poczytania:

http://bwgroupsupport.com/archives/rotel

...RA-820BX4 lub RA-840BX4...

Dzięki za dobre rady, ale:

1. Nie mam wyboru jak w sklepie tylko to co akurat jest na ebay w UK - a możliwych do zaakceptowania aukcji jest może 10. Więc muszę wybrać z tego co jest, a nie z tego co mi się wymarzyło.

2. Chciałbym żeby miało regulację Bas i Treble.

3. Podoba mi się seria RA-9xx.

4. Słucham progresive black/death metal, niezbyt głośno (Marantz PM-30SE godz. 10-11) na kolumnach Mission 702e, kolumn nie zamierzam zmieniać.

5. Pokój ma jakieś 15m2.

6. Co myślicie o RA-920AX?

7. Jak to się ma do starszych 8xx i wyższych 921, 930, 940...

Dzięki za dobre rady, ale:

Ad.1- nie kupuj na siłę to co jest na aukcjach, tylko szukaj to co potrzebujesz, bo i tak sprzedasz -ze stratą,

Ad.2- uwierz mi, jeśli Integra nie ma regulacji też zagra świetnie, nie zwracaj na to uwagę,

Ad.3- RA-935,RA-931, RA-930,RA-980BX,RA-985BX, RA-960BX, jest z czego wybierać

Ad.4- to jak głośno słuchasz zależy od napięcia na wyjściu wzmacniacza, a przede wszystkim efektywności kolumn, im mniej tym ciszej;

Ad.5- wystarczy

Ad.6- są ciekawsze

Ad.7- te które podałem wcześniej, oraz RA-840BX4(3), RA-820BX4(3), są dużo ciekawsze .

RA-972 to niegdyś perełka, jednakże zbyt był jak dla mnie ostry na górze, wręcz iskrzył. Miałem jeden i sprzedałem, drugi słuchałem i było to samo. RA-1060, RA-1062 bym omijał bo było podobnie jak z RA-972.

RA-1070 to już dużo lepsze modele, ale droższe. Ale lepsze :-)

Ciekawymi dość tanimi, a przede wszystkimi nowszymi wzmacniaczami są jeszcze RA-01, RA-02, RA-06. Jest w czym wybierać. Idealne do rocka i tych mission

Nowsze niz RA-9xx odpadaja bo wygladaja jak mydelniczka. A jak w porownaniu do RA-820BX4 wypada RA-820BX albo RA-920? Duza roznica na niekozysc?

Ps. Bas/treble musi byc ze wzgledu na jakosc starych produkcji.

Im mniejsza cyfra za X-em tym mniejszą dynamikę i wykop czuć.

Jak dla mnie RA-920 ze swoimi 2x20W nadaje się do małych pokoików.

W porównaniu do innych modeli można odczuwać niedosyt watów.

Czy jest to roznica roznica klasy czy trudny do wychwycenia niuans? A jak wypada RA-930? W uk to glownie budzetowe modele mozna znalezc.

Rotele są zazwyczaj bardzo dynamiczne i neutralne, grają średnicą ale reszta pasma jest spójna. Ra-930 ax jest niezbyt dynamiczny w porównaniu do innych Roteli, ale na tle konkurencji to mocny i wydajny piecyk. I jest dosc przyjemny w odsluchu

eee, biały :-)

Ra-930 ax jest niezbyt dynamiczny w porównaniu do innych Roteli...

Ok. A teraz jeszcze powiedz, czy roznice pomiedzy Rotelami od RA-820 do RA-940 sa na tyle duze, ze warto czekac miesiacami az sie cos pojawi, czy kupic ktorykolwiek w dobrym stanie bo roznice sa raczej subtelne?

Szczerze to najbardziej zalezy mi na srednicy, aby dwie intensywnie grajace na raz gitary, bas, dwa wokale i skrzypce nie zlaly sie w jeden chalas. Czy ktorys z modeli radzi sobie z tym wyraznie lepiej od innych?

Może ja odpowiem?

Czy warto czekać? Na pewno warto.

W Rotelach na pewno nic nie zleje się w jeden hałas, o to możesz być pewien. Nawet w tym najsłabszym.

Jeżeli nie będziesz miał możliwości porównania to każdy Rotel może cię zadowolić.

Jednakże gdy będziesz miał możliwość porównania między sobą innych modeli, od razu stwierdzisz sam, jakie są zalety tych droższych, mocniejszych.

Dlatego proponuję abyś skorzystał z naszych rad i uniknął gonienia w piętkę i kupowania coraz to lepszych modeli.

Szkoda kasy i nerwów na zamianę sprzętu.

I wszystko jasne :-)

Jakos nie lubie kupowania bez pomacania. A w promieniu 100km jest jeden RA-810 i jeden RA-01. Na razie czekam.

Lepiej jest dogadać się ze sprzedającym co do próby i ewentualnego zwrotu.

Z uwagi na odmienną akustykę pomieszczeń każdy sprzęt może zagrać inaczej, dlatego najlepiej byłoby zrobić odsłuch u siebie.

W UK nie miałem z tym żadnego problemu, płaciłem tylko za przesyłkę.

Jest ktos w stanie ocenic czy jest to konkretna robota czy fuszerka?

http://www.ebay.co.uk/itm/272369146232

Nie rozumiem, na eBayu jest wiele ciekawszych wzmacniaczy Rotela niż ten,(choćby wskazywany przeze mnie RA-840BX4), a ty uparłeś się na rozbierany i robiony model, w dodatku z najniższej półki? No naprawdę nie kumam. Kupisz trupa, a potem będziesz miał do nas pretensje?

To nie tak! Chcialbym cos znalezc z tych co polecacie w okolicy, zebym mogl posluchac przed zakupem. A o tego pytam bo moze kolo bedzie mial do sprzedania cos lepszego tez po renowacji. Jestem ciekawy waszej opinii o robocie... ale skoro piszecie, ze trup.

Całkiem dobrze brzmiący amplituner Rotela, ale do Integry o zbliżonej mocy trochę mu brakuje. Gra zdecydowanie jaśniej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.