Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

3v3 w jakimś gazetowym teście mają w opisie 91db. Tak czy siak jedne i 2gie są b. łatwe do napędzenia.

ps. Może ktoś się pokusi i odpowie na pytanie które zadałem parę wpisów wcześniej. Jest sens zmienić źródło w moim systemie? Z marantz cd67mk2 na rotel 1072? Chciałbym zwiększyć rozdzielczość dźwięku, przejrzystość, ale bez żyletek. A może te pieniądze przeznaczyć na dac i zostawić marcepana jako transport?

Witam szacowne grono rotelo-maniakow, bylo nie bylo bardzo zacnego sprzetu:)

Ostatnimi czasy trafil mi sie za smieszne pieniadze Rotel RT-830AL, model ktory zostal zauwazony na fmtunerinfo. Fajnie to gra czyli milo, cieplo i przyjemnie:) ale chcialbym zrobic podswietlenie skali, ot taka zachciewajka. No i wlasnie pytanie do Was czy to mozliwe? Wrzucam zdjatka w tym jedno rozbierane coby madrzejsi odemnie pokazali co, gdzie i jak:)

post-17049-100000026 1268223260_thumb.jpg

post-17049-100000027 1268223260_thumb.jpg

post-17049-100000028 1268223260_thumb.jpg

^^ Pewnie można to podświetlenie zrobić, ale nie wiem jak :)

Co do modelu RT-830 to rzeczywiście może być ciekawy. Miałem modele RT-845AX i RT-850AL i grały wspaniale.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Szkoda, ze nie wiesz:( ale moze sie ktos zlituje i podpowie:). Co do "grania" to jest fantastycznie czuly, mieszkam na poludniu Londynu (6 strefa) i na kawalku drutu sciagam stacje dosyc oddalone odemnie. Mysle ze wydatek mniejszy niz paczka fajek i to posledniej marki byl strzalem w 10:). Wogole jezeli chodzi o sprzet audio to jest tu "eldorado". Na naszym polskim alledrogo szaleja handlarzyny bez poczucia jakiegokolwiek umiarkowaniaw w swej pazernosci. Na razie za caly sprzet ktory mam w opisie wydalem nie cale 300zl w przeliczeniu na nasza szacowna walute i moge go ocenic w kategori uzytkowo-estetycznej 8/10:)Taka mala dygresja. Wracajac do watku prosze tuzow tego klubu o jakas podpowiedz dla mnie szarego zjadacza pieknych nutek "produkowanych" przez moj tunerek:). Da sie podswietlic czy zapomniec? a i jeszcze jedno zdjatko z srodka tunerka.

post-17049-100009996 1268255441_thumb.jpg

Witam

Mogę chyba się dołączyć do klubu z Rotelem RCD 965BX + RA 960BX.

Mam pytanie odnośnie wzmacniacza... To dopiero pierwsze parę minut obcowania i tylko na razie na słuchawkach, na weekendzie sprawdzę czy z kolumnami jest podobnie. Chodzi o to, że wzmacniacz się dość sporo grzeje w porównaniu chociażby do MF E10 czy NAD 304.

nonameplum, 16 Mar 2010, 14:28

Czy wzmacniacz ten grzeje się również w stanie jałowym? Bo jak na 60W na kanał nie powinien się grzać za mocno. Mój ma 70W ( ponoć faktycznie 90W/k) i nawet jak dam trochę czadu jest dość letni.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W przypadku serii BX czytałem, że mogą grzać się zdecydowanie mocniej od AX. Jednakże co do stanu jałowego to nie wiem, ale do tej pory miałem kilka modeli rotela i nigdy się nie grzał.

Witam

zebrałem taki zestaw RCD-1520, RC-1550, RB-1562, B&W683. Kable VDH D352 + Magnum oraz interkonekty Inakustik/MONITOR THASSOS silver (CD-PREAMP), Interkonekt Straight Wire Chorus (PREAMP-AMP).

Nie mam za dużo czasu w tym momencie na rozpisywanie się ale chętnie odpowiem na pytania ponieważ mało jest informacji na temat serii 15.

Pozdrawiam

No to jestem po zakupie Usherów CP-730. Zawsze myślałem, że kopa na basie mają wyłącznie kolumny trójdrożne a tu niespodzianka. Kolumny są potężne, niesamowicie ciężkie - ok 25 kg jedna - i pięknie wykonane. W tej cenie nie spotyka się takiego wykonania u innych producentów. W tej chwili mam je ustawione w zbyt małym pomieszczeniu ale niedługo przeprowadzka "na swoje" więc rozwiną skrzydła:)

• 2 tygodnie później...

Witam, jestem posiadaczem ROTEL'ka RA-930AX i poszukuję do niego jakichś głośniczków (budżet do 800zł) używane lub nowe. Obecnie drażnią mnie trochę kujące wysokie i średnie oraz lekki harmider w wyższych rejestrach. Będę dozgonnie wdzięczny za poradę jak i wymianę doświadczeń w sprawie nurtującego mnie problemu z w/w wzmacniaczem.

pozdrawiam

oo, w klubie też piszesz...:)

generalnie RA-930 AX jest bardzo dynamicznym wzmacniaczem i faktycznie potrzebuje czegoś spokojniejszego. Z Paradigmami Monitor 3 w 16 m2 grał całkiem ładnie ale czasami góry było trochę za dużo. Ostro nie było, choć to metalowe kopułki, ale przy źle zrealizowanych nagraniach przeszkadzało.

Jesli pozwoli Ci budżet proponuję rozglądnac się za używanymi podstawkowymi dynaudio audience 40 lub 42 jak też wharefedale. Fajnie i bez grama ostrości grał też z podłogowymi Avance Omega 503.

Z JM Labami Tantal 515 też gra miło, słuchałem ostatnio, bardzo dobry, nasycony kolorystycznie bas

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

nonameplum

Powiedz mi jak pasuje tobie ten ra-960 w porownaniu do mF e10? Czy to nie byl krok do tylu?

Ja zamienilem w druga strone ra972 --> MF E100 i jestem bardzo zadowolony.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem sposób na uspokojenie dynamiki rotela grającego z takimi kolumnami jak paradigm. Efekt naprawdę niesamowity i zaskakujący. Podłączenie tego urządzonka w tor pre/power dało niesamowite rezultaty. W końcu głośność mi nie startuje od początku skali, dźwięk się uspokoił, można godzinami słuchać nagrań. Poprawiła się kontrola, ostrość dźwięku zniknęła. Na pewno nie zagra wszędzie to tak samo,a le przy połączeniu Rotela i Paradigmów spisuje się doskonale. Jestem naprawdę pod wrażeniem. Jakbym zmienił kolumny, a jest to zwykły tłumik sygnału o 10dB.

Cudo nazywa się In-Line Attenuators i wygląda tak.

http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0803/rothwell.htm

post-8490-100007110 1271411511_thumb.jpg

mikson, 16 Kwi 2010, 12:20

>prościej było nie kupować rotela ;) tylko spokojniejszy cieplejszy wzmak

Poza tym Rotel ma swoje niezaprzeczalne zalety których nie mają inne, w podobnej cenie.

Może więc podaj przykłady takich cieplejszych wzmaków w tej cenie. Poza tym nie wszyscy siedzą godzinami i codziennie w sklepach na odsłuchach. Na te przyjemności trzeba jednak ciężko pracować.

Ciepłe wzmaki mają rozlazły dół i nie mają świetnej dynamiki charakteryzującej Rotela. Aby to uzyskać trzeba by wyłożyć co najmniej dwa razy tyle. Wygląd sprzętu i jego niezawodność też są równie ważne.

Rotel nie jest sprzętem dla leniuchów, nie dla tych co sprzęt wywożą w wózkach na kółkach . Fakt, trzeba się czasami namęczyć i to trwa. Ale chyba w tym o to czasami chodzi. Pozwala sie rozwijać.

A jak sie to osiągnie wówczas zalety będą niezaprzeczalne i ciężkie do pobicia.

mikson, 16 Kwi 2010, 13:02

>dużo jest wątków o spokojnych i ciepłych wzmakach

>wystarczy poszukać.

OJ mikson, mikson.

Może ten, gdzie sam niedawno walczyłeś z ostrym systemem? :)

http://www.audiostereo.pl/modyfikacja_usher_s520_54379.html

Sam pisałeś:

"....czy jest możliwa modyfikacja zwrotnicy lub np wymiany wysokotonowych aby efektem było lekkie wycofanie lub ocieplenie wysokich tonów lub wyższej średnicy w celu złagodzenia ostrości jasnej elektroniki :)..."

Zauważ, że ja to samo zrobiłem, to co Ty chciałeś zrobic wówczas, tylko bez ingerencji w elektronikę, bez lutowania, bez wmontowywania dodatkowych elementów. Nie chciałem tracić gwarancji.

widzisz kolumny grały jasno chciałem grzebnąć ale były na gwarancji więc je wymieniłem na inne.

moim zdaniem stosowanie takich tłumików tylko degraduje dźwięk pozornie dając łagodność.

Focal + Naim

Mi tam z Rotelem Paradigmy grają właśnie tak jak lubię, jak ma być ostro to jest a nie jakieś ciepłe kluchy ;P No ale to różne preferencje co do góry, jeden kolega twierdził że dla niego Paradigmy są za jasne, drugi dla odmiany że jest jak być powinno, a inne systemy są zmulone ;) Bardziej niż ostrość na górze przeszkadza raczej niedobór na dole (możliwe że z tego bierze się rozjaśnienie brzmienia). Ale jest na to niezawodny sposób !

Oto i ukochane maleństwo Velodyne CHT-8R, które rozwiązało mi niemal wszelkie moje problemy z basem w pokoju ! Jak basu za dużo to można skręcić, jak za mało to odkręcić, szczególnie rewelacyjnie sprawdza się na jasnych płytach z lat 80-tych, praktycznie wszystkie muszę słuchać od nowa ;P Na fotkach z Dynkami:

post-2325-100007101 1271423578_thumb.jpg

post-2325-100007102 1271423578_thumb.jpg

post-2325-100007103 1271423578_thumb.jpg

I love the sound of crashing guitars

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.