Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mol01 napisał:

funkcje sterowania magnetofonem są tożsame we wszystkich magnetofonach.

Taka ciekawostka, pilot od RA-985 ma możliwość sterowania poprzez kabel (RA->RD) magnetofonem. Niestety działa tylko z RD-965, który notabene jest obsługiwany przez własnego pilota.

Mój RD-955 za nic nie dał się sterować poprzez kabelek. 

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

1 godzinę temu, klecha napisał:

Mój RD-955 za nic nie dał się sterować poprzez kabelek. 

A to bardzo dziwne, a użyłeś 8-pinowego kabla? RD-965BX niema własnego pilota, tylko RD-960BX, którego posiadam i on niema tego wejścia DIN, tylko mini-jack.

Może coś pomieszałem z tym RD-965BX.

Kabel skleciłem sam wg serwisówki RA-985BX i RD-955AX.

No i nic, zero reakcji, próbowałem wszystkiego.

Dałem sobie spokój, kaset tylko kobieta używa.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

RD-955AX nie jest sterowany bezpośrednio przez pilota, ma możliwość sterowania przez kabel przez inne urządzenie.

Rotel_RD-955AX_bk_700x362_pixels.gif

Nawet mam Harmony, ale niestety dla 4 działań i 6 urządzeń używam go do nowego sprzętu aby nie używać kilku ? 

muszę sprawdzić czy da się jeszcze jedno urządzenie dodać może by się dało ? dzięki za przypomnienie ?

Mam jeszcze jedno pytanie do Was, czy trzeba coś dodatkowo zrobić aby działała pętla magnetofonu ? W starym wzmacniaczu który używałem jako przedwzmacniacz, miałem odpalone np Phono i to szło z automatu na magnetofon lub mini  disc. Tutaj cisza na wyjściu. Uszkodzony czy coś trzeba gdzieś przełączyć ?

Godzinę temu, CodeBoy napisał:

Uszkodzony czy coś trzeba gdzieś przełączyć ?

Wydaje mi się, że w Twoim pre-tunerze trzeba wybrać za źródło TAPE i selektorem "1" lub "2" i dopiero wtedy sygnał do nagrywania idzie na dany magnetofon, a Ty odsłuchujesz "po taśmie" (gdy masz wciśnięty REC w magnetofonie sygnał wraca na wejście TAPE), a nie bezpośrednio ze źródła z którego nagrywasz. Miałem tego RTC i to testowałem, ale już nie pamiętam, jak to działało - taki urok niższych modeli, w wyższych preampach masz oddzielne selektory do nagrywania i odsłuchu - możesz słuchać z jednego, a nagrywać z drugiego w tym samym czasie.

Edytowane przez mol01
3 godziny temu, mol01 napisał:

Wydaje mi się, że w Twoim pre-tunerze trzeba wybrać za źródło TAPE i selektorem "1" lub "2" i dopiero wtedy sygnał do nagrywania idzie na dany magnetofon, a Ty odsłuchujesz "po taśmie" (gdy masz wciśnięty REC w magnetofonie sygnał wraca na wejście TAPE), a nie bezpośrednio ze źródła z którego nagrywasz. Miałem tego RTC i to testowałem, ale już nie pamiętam, jak to działało - taki urok niższych modeli, w wyższych preampach masz oddzielne selektory do nagrywania i odsłuchu - możesz słuchać z jednego, a nagrywać z drugiego w tym samym czasie.

Ok, udało się rozruszałem przełącznik Tone on/off i się pętla włączyła ? Tak wiem  że w Rotelu muszę słuchać co nagrywam. W Yamaha było już tak że mogłem nagrywać coś innego a słuchać coś innego. Ale tam to był cały wzmacniacz z kilkoma przełącznikami. Tutaj mam o tyle lepiej że mam tuner w jednej obudowie, nie muszę trzymać jednego klocka więcej ? Ogólnie ta niedogodność mi nie przeszkadza. ? 

27 minut temu, CodeBoy napisał:

Ok, udało się rozruszałem przełącznik Tone on/off i się pętla włączyła

Czyli standardowa bolączka Roteli (zabrudzony TONE ON/OFF), ale jak on przerywał to raczej na wyjściu magnetofonowym do nagrywania (TAPE OUT) powinieneś mieć sygnał (bo on i tak nie przechodzi przez regulację tonu - brany jest bezpośrednio z wejść), a nie mieć raczej na wyjściu preampa (OUTPUT)...

Edytowane przez mol01

Jeszcze ruszałem też przełącznikiem Tape 1 i 2 i widzę że on jest włączony w tor ? ale widać że rozruszanie pomogło, przynajmniej na razie. jak będzie trzeba rozkładać przełączniki to będzie gorzej, ale na razie działa i nagrywa czysto. Miejmy nadzieje że się rozrusza. W innych sprzętach Vintage to niestety standard że się zastają blaszki.

Godzinę temu, CodeBoy napisał:

Ok, udało się rozruszałem przełącznik Tone on/off i się pętla włączyła ? Tak wiem  że w Rotelu muszę słuchać co nagrywam. W Yamaha było już tak że mogłem nagrywać coś innego a słuchać coś innego. Ale tam to był cały wzmacniacz z kilkoma przełącznikami. Tutaj mam o tyle lepiej że mam tuner w jednej obudowie, nie muszę trzymać jednego klocka więcej ? Ogólnie ta niedogodność mi nie przeszkadza. ? 

To jak z pralko-suszarką. Gorzej pierze, gorzej suszy, ale miejsca mniej zajmuje ?. Ja tam wolałem opchnąć tuner, by zrobić miejsce na dzielony wzmacniacz. Radia slucham w aucie i tam jego jakość jest prawie wystarczająca. W domu szkoda na nie uszu ?

Witam, po długiej przerwie.

Moja kolekcja serii 1010 i 1000 cały czas rośnie. 

Ostatnio nabyłem: 

RD-1001

RX-1000

Brakuje mi do kompletu:

RB-1000

RC-1000

RC-1010

Gdybyście klubowicze gdzieś widzieli w rozsądnych cenach.

Bo ostatnio to co się dzieje na aledrogo to szok.

Pozdrawiam.

20200328_130500_HDR.jpg

Edytowane przez Kris75

Też mam ten magnetofon, ale ma coś skopane z czujnikiem ruchu (obrotu, halotron) siedziałem nad nim już kilkanaście godzin i nie chce współpracować. Ale mam bez klapki, nawet nie wiedziałem że ma coś takiego

? i RX 1000 też mam ? 

Edytowane przez CodeBoy
2 godziny temu, CodeBoy napisał:

nawet nie wiedziałem że ma coś takiego

Ja też do niedawna nie wiedziałem, bo niemal na wszystkich fotach w necie jest bez niej - prawdopodobnie każdy po zakupie rzucał ją w kąt, a teraz na rynku wtórnym ze świecą szukać egzemplarza z klapką, tak samo, jak RD-960BX z pilotem...

W dniu 25.03.2020 o 09:05, klecha napisał:

Kabel skleciłem sam wg serwisówki RA-985BX i RD-955AX.

A połączyłeś masy na pinie 6? Ponadto, ciekawe czy RD-965BX ma taki sam układ pinów jak RD-955AX i RD-945AX, bo serwisówki do niego w sieci nie widziałem...

Edytowane przez mol01

Witam.

Od pewnego posiadam RA985 BX i z uwagi że wcześniej miałem amplituner, to żonie zamarzył się tuner radiowy - zastanawiam się czy jest sens kupić jeszcze tuner radiowy, czy może lepiej już sieciowy ?

Poszperałem z internecie i znalazłem takie oto modele

- RT 950BX

- RT 940 AX

- RT 955

- RT 990 BX

Ceny oscylują w graniach 300/550 zł - czy te ceny nie są lekko przesadzone, oraz czy warto poszukać jakiegoś konkretnego modelu ?

Cały czas dodatkowo mam dylemat nad tunerem sieciowym.

Prośba o porady.

Gramofon Rotela też mam, ale niestety w strasznym stanie mechanicznym wszystkie gumy montażowe się rozpadły i leży w piwnicy ? 

Kurde, ogólnie to dużo tego Rotela mam:

RX-1000, RX-830, RP 2300, RA-960BX, RA-840, RD-1001

3 godziny temu, Kris75 napisał:

RP 1010 w salonoe.

A RP 1001 jeszcze do odbioru od rodziny we FR.

20200329_101333_HDR.jpg

Głośniki ustawione w ten sposób, to masakra dla dźwięku... rozumiem że tak je przechowujesz?! Gramiak przy samej paczce to przepis na kłopoty!

2 godziny temu, Masakov napisał:

- RT 955

- RT 990 BX

Powyższe mogę z czystym sumieniem polecić i jeszcze RT-970BX - przedział 300 - 550zł jest jak najbardziej adekwatny (dla RT-990BX nawet za niski) i nic lepiej grającego w tej cenie nie dostaniesz! Resztę modeli z serii 900 możesz sobie darować, choć i tak jak na ten przedział cenowy będą grać nieźle. Jeśli chodzi o tuner sieciowy, to zależy jakich stacji będziesz słuchał, bo większość polskich stacji np. nadaje sygnał w takiej jakości (choć zwykle i tak lepszy niż poprzez DAB+), że przegrywa sromotnie z poczciwym FM.

Edytowane przez mol01
2 godziny temu, mol01 napisał:

Powyższe mogę z czystym sumieniem polecić i jeszcze RT-970BX - przedział 300 - 550zł jest jak najbardziej adekwatny (dla RT-990BX nawet za niski) i nic lepiej grającego w tej cenie nie dostaniesz! Resztę modeli z serii 900 możesz sobie darować, choć i tak jak na ten przedział cenowy będą grać nieźle. Jeśli chodzi o tuner sieciowy, to zależy jakich stacji będziesz słuchał, bo większość polskich stacji np. nadaje sygnał w takiej jakości (choć zwykle i tak lepszy niż poprzez DAB+), że przegrywa sromotnie z poczciwym FM.

Na chwilę obecną na rodzimych portalach tylko RT950BX lub RT940AX i kusi mnie szczerze mówiąc ten 950BX.

A może ktoś chętnie odsprzeda tuner ? ?

Jeszcze opcja na RT1080 za ~600 zł - ale tutaj pytanie czy nowsze serie graja lepiej od starszych ?

Teoretycznie mogę przymknąć oko na inny ( właściwie, to minimalni inny ) design jeśli będzie to lepsze rozwiązanie.

Poczekaj, cierpliwości, coś się trafi.

RT-955 naprawdę fajny i ta gała.

Na chwilę obecną na rodzimych portalach tylko RT950BX lub RT940AX i kusi mnie szczerze mówiąc ten 950BX.

A może ktoś chętnie odsprzeda tuner ? ?

Jeszcze opcja na RT1080 za ~600 zł - ale tutaj pytanie czy nowsze serie graja lepiej od starszych ?

Teoretycznie mogę przymknąć oko na inny ( właściwie, to minimalni inny ) design jeśli będzie to lepsze rozwiązanie.

RT1080 osobiście sprzedałem za 400zł w tamtym roku, z resztą tyle samo płaciłem, więc to jego realna cena. Moim zdaniem niczym się nie wyróżniał, niestety jakość FM jest dramatyczna i antena na dachu nie pomaga, w dodatku oferta reżimowych stacji mnie nie przyciąga, a te wolne media na prowincji słabo łapią... mimo widocznego gołym okiem z okna nadajnika ? Jak już Mann olał pracę w trójce, to wykasowałem tą stację w samochodowym radiu... polecam, bezcenne ?

PS zapytam taty, czy nie chce opchnąć swojego rt1080, kurzy się, jak mój niegdyś 

Edytowane przez baksiu

Jak już tu kiedyś pisałem (i wrzucałem fotki bebechów) wewnętrznie RT-1080 i RT-955 to to samo. I nie zgodzę się z opinią, że niczym się nie wyróżniają, a jakość FM jest dramatyczna - albo @baksiu miałeś nie w pełni sprawny tuner, albo nie wiem...

9 minut temu, mol01 napisał:

Jak już tu kiedyś pisałem (i wrzucałem fotki bebechów) wewnętrznie RT-1080 i RT-955 to to samo. I nie zgodzę się z opinią, że niczym się nie wyróżniają, a jakość FM jest dramatyczna - albo @baksiu miałeś nie w pełni sprawny tuner, albo nie wiem...

Chętnie posłucham jak rozwinie się dyskusja - jeśli faktycznie RT1080, to jest praktycznie to samo co RT955 to bardzo ułatwi to sprawę.

------------------------------------------------------------

Poproszę :

23 minuty temu, baksiu napisał:

PS zapytam taty, czy nie chce opchnąć swojego rt1080, kurzy się, jak mój niegdyś

Edytowane przez Masakov
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.