Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, baksiu napisał:

no i z powodu jego braków złączowych pewnie tak pozostanie

Jak już wyżej napisałem iFi jest biurkowym wzmacniaczem słuchawkowym pod PC/Mac/Linux i nie ma braków w złączach a nawet może robić jako pre do końcówki lub aktywnych głośników.

10 minut temu, baksiu napisał:

Copland faktycznie mało, mniej się nie da, nawet AES/EBU i BNC? A te optyczne to pewnie Tos-link, czyli degradacja dźwięku, chyba że może ST?

Czy mało to zależy dla kogo, mi w zupełności wystarcza ale z porównaniem do RC-1590 to nawet bym powiedział że 3świat xD 

Co do optycznych wejść to się nie wypowiem bo nigdy takich nie używałem.

21 minut temu, MarcinStereo napisał:

Dla mnie Copland całkowicie wystarcza, jedno wejście analogowe dla gramofonu, jedno coax dla CD no i USB/PC które jest używane 80% czasu.

W zasadzie to by wystarczyło, CD pod coax, pre gramofonowe pod analog. Myślę tu o drugim pokoju. Tylko z pilotem bida, ale to nic. Widziałem te Coplandy na OLX po 4,5 bo 7,5tyś za takie pudełko to rozbój w biały dzień, a piszecie, że Rotel z cenami powariował. Myślę, że gra warta świeczki skoro piszesz, że lepiej gra niż RC 1590.

Marcin a bas twardy w tym klocuszku?

21 minut temu, Satori napisał:

W zasadzie to by wystarczyło, CD pod coax, pre gramofonowe pod analog. Myślę tu o drugim pokoju. Tylko z pilotem bida, ale to nic. Widziałem te Coplandy na OLX po 4,5 bo 7,5tyś za takie pudełko to rozbój w biały dzień, a piszecie, że Rotel z cenami powariował. Myślę, że gra warta świeczki skoro piszesz, że lepiej gra niż RC 1590.

od rotela w kwestii przedwzmacniaczy nietrudno być lepszym, prawie każdy preamp Classe go wymiecie, tylko oczywiście DACa sobie Pan musi dokupić...

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Satori napisał:

7,5tyś za takie pudełko to rozbój w biały dzień

Był po 6 niedawno xD Sprzedawcy tyle marżę by podnieśli? 

14 minut temu, Satori napisał:

Nie, z porównaniem do RC-1590 jest bardziej szczegółowy i pełniejszy a to pewnie zasługa lamp.

5 minut temu, baksiu napisał:

prawie każdy preamp Classe

Rozglądałem się wcześniej za preampami Classe ale słaba dostępność i wysokie ceny mnie zniechęciły wiedząc że jeszcze trzeba DAC kupić i tutaj odpuściłem.

13 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nie, z porównaniem do RC-1590 jest bardziej szczegółowy i pełniejszy a to pewnie zasługa lamp.

No to odpada, nie istotne czy pełniejszy czy bardziej szczegółowy jeśli nie jest twardy. Średnica musi być pełna a bas twardy.

14 minut temu, baksiu napisał:

od rotela w kwestii przedwzmacniaczy nietrudno być lepszym, prawie każdy preamp Classe go wymiecie,

Podaj dobre pre tej marki Panie Classe, boś obeznany jak sądzę byle nie kosmiczną cenę. I mam nadzieję, że z Rotelem zagra twardo. Dac'a posiadam.

Edytowane przez Satori
14 minut temu, MarcinStereo napisał:

Był po 6 niedawno xD Sprzedawcy tyle marżę by podnieśli? 

Rozglądałem się wcześniej za preampami Classe ale słaba dostępność i wysokie ceny mnie zniechęciły wiedząc że jeszcze trzeba DAC kupić i tutaj odpuściłem.

https://www.hifitorget.se/visa_annons.php/classe_cp_35_172151.htm

jak za darmo!

Edytowane przez baksiu
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Satori napisał:

Średnica musi być pełna a bas twardy.

Chodzi ci o to że zwarty?  

To bym się zgodził ale twardy to miały moje stare Yamahy AX470 i 570 tzw. kickbass bez zejścia i szczegółów tylko jedno łup 🙂 

RC-1590 trzymał bas w ryzach ale potrafił zejść nisko kiedy było to w nagraniu, Copland ma podobnie ale w basie i środku jest więcej szczegółów, ciepła i też nie na tyle by nazwać ten dźwięk typowo lampowym.

Edytowane przez MarcinStereo
21 minut temu, MarcinStereo napisał:

Chodzi ci o to że zwarty?  

Ogólnie rzecz biorąc KM 1582 jak i 1080 mają twardy punktowy bas, werbel brzmi twardo jak łupnięcie w werbel a nie jak w puchową poduszkę, tak brzmi np.Advance Acoustic. Każdy stary Rotel tak grał nawet niższe integry. I chodzi o to by żaden preamp mi tego łupnięcia nie zmiękczył. Zależy też oczywiście od kolumn jak grają kluchowato to będzie miękko niestety. 

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Satori napisał:

chodzi o to by żaden preamp mi tego łupnięcia nie zmiękczył

Copland to bas RC-1590 na sterydach lekko ocieplony ale z łupnięcia i szybkości nic się nie traci, najlepiej będzie jak sobie wypożyczysz i posłuchasz.

Gość

(Konto usunięte)

Zapomniałem dodać że miałem nietypową usterkę, padła mi lampa i strasznie szumiał lewy kanał na końcówce.

Najlepsze jest to że na wyjściu słuchawkowym szumu zero, czy jest możliwość że sygnał na wyjście słuchawkowe nie leci przez lampy bo jak wytłumaczyć szumienie kanału na głośnikach a na słuchawkach brak?

28 minut temu, MarcinStereo napisał:

czy jest możliwość że sygnał na wyjście słuchawkowe nie leci przez lampy bo jak wytłumaczyć szumienie kanału na głośnikach a na słuchawkach brak?

Zapewne są tu osoby bardziej kompetentne w kwestii lamp, ale myślę, że akurat ta padnięta lampa mogła nie być w obwodzie "wzmacniacza słuchawkowego"/liniowego, co nie oznacza, że żadna lampa w nim nie jest, ale może też tak być, że wyjście słuchawkowe w tym akurat sprzęcie jest zasilane z oddzielnego układu opartego choćby na OP-AMPie.

1 godzinę temu, Vladko napisał:

a tu chyba Twoja aukcja w 2017 r. mol01

https://archiwum.allegro.pl/oferta/rotel-michi-rha-10-jubileuszowa-legenda-marki-i7084747074.html

podrożało 2 razy 🙂 

Owszem moja i dostawałem wtedy głównie oferty w okolicy 1500zł... Wcześniej wystawiałem grzecznościowo idealne egzemplarze RHA-10 za 3000zł oraz RHB-10 za 4500zł (ogólnie całą kolekcję klocków Michi - tych aukcji to archiwum nie obejmuje) i ich nie sprzedałem.

Edytowane przez mol01
14 minut temu, mol01 napisał:

słabo sie starałeś w wyszukiwaniu :

https://allegrolokalnie.pl/oferta/rotel-rx-1603

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

3 minuty temu, eMCZe napisał:
19 minut temu, mol01 napisał:

słabo sie starałeś w wyszukiwaniu :

W ogóle się nie starałem - te ogłoszenia były w polecanych pod ogłoszeniem pre Michi.

Ale, o ile w kwestii Michi słusznie zakładałem tutaj kiedyś, iż tak będzie i to dobra inwestycja, o tyle po tych klockach ze słusznie minionej epoki bym się tego nie spodziewał.

jak wygląda porównanie tej 'starej dzielonki' michi do współczesnego RA-1592 MkII ? nówka w sklepie 11 klocków używane na gwarancji po 9k widziałem.   Osobiście to bym nowszy wzmacniacz kupił jakbym stanął przed takim dylematem 🙂

4 minuty temu, Vladko napisał:

jak wygląda porównanie tej 'starej dzielonki' michi do współczesnego RA-1592 MkII ? nówka w sklepie 11 klocków używane na gwarancji po 9k widziałem.   Osobiście to bym nowszy wzmacniacz kupił jakbym stanął przed takim dylematem 🙂

Za połowę tej ceny kupisz krella kav-300i i do tego dobry dac, ja bym nigdy nie wydał 9 tysi na chińskiego nowego rotela

Edytowane przez baksiu

.

4 godziny temu, baksiu napisał:

Za połowę tej ceny kupisz krella kav-300i i do tego dobry dac, ja bym nigdy nie wydał 9 tysi na chińskiego nowego rotela

4 godziny temu, baksiu napisał:

A ja bym wydał niż miałbym wydać na 25-letniego Krella 5tyś. Ponoć 1592 to dobra integra.

Edytowane przez Satori
52 minuty temu, Satori napisał:

.

A ja bym wydał niż miałbym wydać na 25-letniego Krella 5tyś. Ponoć 1592 to dobra integra.

Ale nie w budżecie 9kzł za używkę, to dobra Iintegra zapewne do 3kzł, tak jak ra-1070... ni może 4kzł za wbudowany dac?!

18 minut temu, baksiu napisał:

Ale nie w budżecie 9kzł za używkę, to dobra Iintegra zapewne do 3kzł, tak jak ra-1070... ni może 4kzł za wbudowany dac?!

Co ty porównujesz 1070 do 1592? Daj spokój chłopie. Nie słyszałeś wyższej serii 15 więc o czym gadamy.

Godzinę temu, Satori napisał:

Co ty porównujesz 1070 do 1592? Daj spokój chłopie. Nie słyszałeś wyższej serii 15 więc o czym gadamy.

Nie słyszałem nowych roteli z serii 15, zrobiłem to świadomie, bo niczym mnie zaintrygowały. Ceny pozwalają, czego nie można powiedzieć o konstrukcji...

45 minut temu, baksiu napisał:

Nie słyszałem nowych roteli z serii 15, zrobiłem to świadomie, bo niczym mnie zaintrygowały. Ceny pozwalają, czego nie można powiedzieć o konstrukcji...

Pewnie, lepiej konstrukcję poznać  i budowę od środka zobaczyć niż usłyszeć, tak tak ja rozumieć.

23 minuty temu, Satori napisał:

Pewnie, lepiej konstrukcję poznać  i budowę od środka zobaczyć niż usłyszeć, tak tak ja rozumieć.

Wydaje mi się, że uczepiłeś się rotela i masz klapki na oczach względem innych, zwłaszcza starszych sprzętów. Na prawdę złota era hifi się skończyła kilkanaście lat temu...

Godzinę temu, baksiu napisał:

Wydaje mi się, że uczepiłeś się rotela i masz klapki na oczach względem innych, zwłaszcza starszych sprzętów. Na prawdę złota era hifi się skończyła kilkanaście lat temu...

Kolego nie uczepiłem się Rotela, a i miałem różne klocki z tej Twojej złotej ery. Nie mam klapek na oczach tylko myślę, że wydoroślałem i nie bawi mnie przerzucanie starych gratów. Jak chcesz to się w to baw, ja wolę żyć tym co jest teraz a nie wiecznie powracać do przeszłości. Nie obchodzi mnie co było w latach 90-tych. Teraz jest teraz, tamta era przeminęła i tyle. Mamy XXI wiek. A te wszystkie stare klunkry, które ludzie skupują prędzej czy później i tak przejdą do lamusa. Poza tym już kiedyś pisałem nie znam się na elektronice i w moim wypadku naprawa takich rzeczy mija się z celem (koszty) i twoim pewnie też. 

Godzinę temu, Satori napisał:

Kolego nie uczepiłem się Rotela, a i miałem różne klocki z tej Twojej złotej ery. Nie mam klapek na oczach tylko myślę, że wydoroślałem i nie bawi mnie przerzucanie starych gratów. Jak chcesz to się w to baw, ja wolę żyć tym co jest teraz a nie wiecznie powracać do przeszłości. Nie obchodzi mnie co było w latach 90-tych. Teraz jest teraz, tamta era przeminęła i tyle. Mamy XXI wiek. A te wszystkie stare klunkry, które ludzie skupują prędzej czy później i tak przejdą do lamusa. Poza tym już kiedyś pisałem nie znam się na elektronice i w moim wypadku naprawa takich rzeczy mija się z celem (koszty) i twoim pewnie też. 

😉

Znów jeden o chlebie, drugi o niebie i dyskusja z totalnie nie znanych sobie nawzajem pozycji. Dla jednego każda używka to "stary klunkier", choć zapewne żadnego używanego sprzętu wartego uwagi nie widział na oczy, bo przecież takich pieniędzy by na używkę nie dał. Dla drugiego każdy nowy klocek to chiński nienaprawialny badziew, który po wyjściu z salonu traci 40-50% ceny, a pewnie dawno nie widział żadnego salonowego klocka na oczy, bo przecież na nic mu nie potrzebne te "wszystkie bezwartościowe nowinki". Mnie takie ślepe spolaryzowanie przerarza... czy my Polacy zawsze musimy sobie udowadniać, że "moje jest bardziej mojsze"? W myśl zasady "dziel i rządź" z takim społeczeństwem/rynkiem można wciskać wszystko - za kosmiczne pieniądze jednemu wcisnąć ultra rzadki klunkier sprzed dziesięcioleci z archaiczną techniką, a drugiemu streamer mogący odtwarzać pliki o rozdzielczości, w których jeszcze nawet nie istnieją nagrania; żaden z nich nie będzie niósł za sobą wartości w kwestii brzmienia, a kultywował jedynie dany nurt.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

@mol01 Ja jestem ciekawy każdego odcienia sprzętu audio. Mam hi-endowy system do poważnych odsłuchów, drugi system bardzo dobre hi-fi, trzeci system dobrałem do altany.

Co dalej ? Teraz wkraczam na nieznane wody i mam radość z szukania i dobrania sprzętu vintage. Pozdrawiam wszystkich ciekawych i otwartych umysłów.

17 minut temu, sidru napisał:

Co dalej ?

Tu wchodzi cały na biało kolega @eMCZe ze swoimi neo-vintage konstrukcjami niczym Mentzen z konserwatywno-liberalnym programem w populistycznym nowo-mediowym wydaniu między elektorat PO-PISu 😄

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.