Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiednio ustawiony pokryje niedostatki kolumn.

Właśnie o te niedostatki się rozchodzi,... najlepszy subwoofer nie dorówna dobrym kolumną

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Witam

Czy ktos z Was szanownych Forumowiczow laczyl moze wzmak RA12 z RB1552 ??

RA12 sam w sobie gra rewelacyjnie tymbardziej przez wbudowany DAC ktory znacznie poprawia jakosc dzwieku. Mimo wszystko przy glosniejszym odsluchu i 300W poboru mocy przy teoretycznych 120W na 2-glosniki urzadzenie troszke siada i glosniki dostaja przester...

Z obawy o przetworniki Monitor Audio BX5 chce sprobowac podlaczyc to do koncowki RB1552 -pewnie nie wykorzystam calej mocy ale wole mic zapas niz uszkodzic glosniki "znieksztalceniami".

Edytowane przez rydziu81

>>sittek

Ja tam, jak może jeszcze pamiętasz, jestem zatwardziałym przeciwnikiem wspomagania się subem - dla mnie szybki punktowy bas z Rotela nie może być "spowalniany" pomrukami suba. Dobieram tak kolumny, by basu było tyle ile mi potrzeba przy "gromowładnym napędzie" Rotela i nie wyobrażam sobie, by przy masowaniu brzuszka niemalże koncertowym wykopem perkusji z Rotela miałby mi gdzieś w kącie jeszcze pomrukiwać sub wnosząc niepotrzebny duden i wibracje...

Poniekąd się zgadzam, ale zauwazaż, że napisałem zależnie co kto lubi.

Bo dobre kolumny powiedzmy wystrojone na 55hz niżej nie zejdą, a są ludzie którzy lubią jak im trzęsie domem.

Tak extremalnie oglądałem wczoraj na yt filmiki jak to młodzi się podniecają jak im sub trzęsie chatą (to jest muza, łup łup łup) ;)

Sam mam rel t5 ale obecnie odłączony. Zakupu nie żałuję bo czasem zależnie do gatunku muzyki sprawdza się znakomicie.

A i w napier...lankach deathmetalowych daje radę z szybkoscią.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Misiek mocno śpi; jak się zbudzi to jest bardzo zły :D

>>rydziu81

Zniekształceniami raczej nie uszkodzisz kolumn - prędzej przesadzając z mocą końcówki, ale RB-1552 do Monitor Audio BX5 będzie jak znalazł.

Może czas kupić lepsze kolumny... i dać sobie spokój z tym subwooferem ,nie sądzisz?

Zaproponuj coś z monitorów w cenie moich Dynaudio ( ok. 1500 zł) i Velodyne (ok. 1500zł) co da tak świetną górę i średnicę, przestrzeń oraz kapitalny dół jaki dopełniając daje woofer.

Właśnie o te niedostatki się rozchodzi,... najlepszy subwoofer nie dorówna dobrym kolumną

dobrym kolumnom.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czy ktos z Was szanownych Forumowiczow laczyl moze wzmak RA12 z RB1552 ??

Łączyłem niedawno RA-06SE z RB-06 i nic ciekawego się nie zdarzyło.

>>Croowab

Ja też lubię czasem posłuchać "łup, łup, łup" i moje kolumienki potrafią dobrze "zatrząść chatą" (a raczej powietrzem) i zejść do czeluści sub-basowych dzięki 25cm niskotonowcowi o dużym skoku membrany i linii transmisyjnej...

>>Sittek

Ja dałem za swoje kolumny... aż 700zł :x

Edytowane przez mol01

koncertowym wykopem perkusji z Rotela miałby mi gdzieś w kącie jeszcze pomrukiwać sub wnosząc niepotrzebny duden i wibracje...

Zmartwię cię, ale Velodyne ani nie dudni ani tym bardziej nie wpada w wibracje. Widocznie masz złe doświadczenia z doborem właściwego subwoofera.

Do słuchania muzyki subwoofer nie łupie, nie dudni ani nie wydaje subsonicznych pomruków. Trzeba go tylko dobrze ustawić, praktycznie na granicy słyszalności.

Zaproponuj coś z monitorów w cenie moich Dynaudio ( ok. 1500 zł) i Velodyne (ok. 1500zł) co da tak świetną górę i średnicę, przestrzeń oraz kapitalny dół jaki dopełniając daje woofer.

A mogą być wolnostojące ?

Pozdrawiam

Tomasz

Nie slucham "lup lup lup" i pomimo tego ze mam suba to jest mi on praktycznie zbedny do sluchania muzyki co innego do filmow a decyzja o zasileniu zestawu koncowka RB1552 podjalem przez fakt zbyt duzych wibracji glosnikow a raczej przesteru dzwieku ktory wplywa na niekontrolowane wibracje przez co pada zawieszenie przetwornikow-nie bede tlumaczyl,temat uszkodzen jest gdzies na forum.

Wiec nie zgodze sie z kolega ktory twierdzi ze slabym wzmakiem nie uszkodze kolumn.

Mol, uzyskujesz taką dynamikę przy cichym słuchaniu?

Ja nie mogę narzekać na swój sprzęt, złożyłem go z głową dzięki pomocy kolegów z forum.

Ale przyznam, ze ten rel to był dobry zakup.

Nawet moja żona "uczulona" na bas nie zrzędzi jak gra muzyka, nomchyba że za glośno.

Ustawiony mam go tak, że nie można zlokalizować gdzie stoi a i nie słychać dudnieńia, pomruków czy rozlazlości suba.

Kwestia odpowiedniego ustawienia.

I też gustu, velodyne nie słuchałem, ale sittek woli tą markę a ja zadowolońy jestem z rela.

Gusta i guściki.

Prędzej uszkodzić jest gośnik za słabym wzmacniaczem niż za mocnym.

A mogą być wolnostojące ?

Odpada. Gdybym miał wystarczająco miejsca na kolumny wolno stojące nie zawracałbym sobie głowy subwooferem.

>>>Czy ktos z Was szanownych Forumowiczow laczyl moze wzmak RA12 z RB1552 ??

Nie znam RA-12 ,...RB-1552 to przeciętna końcówka ,proponuje się zastanowić nad zakupem RB-1582 lub RB-1080 ,991 ,990 jeśli chcesz mieć poprawę

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

>>rydziu81

Nie słyszałem bynajmniej o takim przypadku.

>>sittek

Nie mam żadnych doświadczeń w dobieraniu subwoofera, bo zwyczajnie nigdy nie miałem takiej potrzeby - lubię otwarte i przestrzenne granie, a takiego nie uświadczyłem słuchając już paru naprawdę dobrych systemów wyposażonych w sub. Wydaje mi się, że mimo iż teoretycznie ludzkie ucho nie wychwyci kierunku, z którego dopływają doń najniższe częstotliwości, to gdy nagranie stereo ma przejścia basowe jest to słyszalne choćby przez odbicia. Tak więc do pełni szczęścia według mnie powinniśmy się wyposażyć w dwa subwoofery (po jednym na kanał) by utrzymać przestrzeń i otwartość, zaś jeden kumuluje to w papkę, która zamula na energię przekazu. Jednak co do ceny moich kolumn (duże podstawkowce według starej szkoły), to przyznaję, że to starocie i brakuje im nieco ogłady na sucho nagranych płytach.

Edytowane przez mol01

Nie mam żadnych doświadczeń w dobieraniu subwoofera, bo zwyczajnie nigdy nie miałem takiej potrzeby - lubię otwarte i przestrzenne granie, a takiego nie uświadczyłem słuchając już paru naprawdę dobrych systemów wyposażonych w sub.

Jakie konkretne suby włączone w tor miałes przyjemność posłuchać, bo chyba nie REL czy Velodyne?

Dziwne to co piszesz, to niby subwoofer wpływa negatywnie na otwarte i przestrzenne granie? :-)

Odpada. Gdybym miał wystarczająco miejsca na kolumny wolno stojące nie zawracałbym sobie głowy subwooferem.

Szkoda ,bo w wolnostojących jest duży wybór za niewielkie pieniądze i łatwych do wysterowania .

Zaś z zakupem dobrych monitorów ,aby zagrały dobrym dołem, musiałbyś zakupić lepszy wzmacniacz .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

>>Croowab

Tak, ale nie do końca - mojej RB-980BX jeszcze brakuje nieco prądu by ruszyć to basiszcze z ciężką lakierowaną membraną przy niskiej mocy... stąd też moje poszukiwania większych piecy i lżejszych membran ;)

Ja mam dynaudio, i przy nocnym słuchaniu wspomagam trochę subem, bo przy cichym słuchaniu brakuje mi basu z monitorów w salonie.

(Jak wspomńiałem zależńie od nastroju i rodzaju muzyki).

Jak podkręcę gałeczke to monitory się dobrze ruszają, i szklanki w rytm;)

Zarcik.

Uważam, że sub to jest dobre wyjście.

Z dwa miesiące temu miałem ten zestaw w sypialni (bez suba) i gralo jako kino.

Zatykałem br bo okropnie dudniło. (Też dała o soie znać jakość dvdrip)

Szkoda ,bo w wolnostojących jest duży wybór za niewielkie pieniądze i łatwych do wysterowania .

Zaś z zakupem dobrych monitorów ,aby zgrały dobrym dołem musiałbyś zakupić lepszy wzmacniacz .

Ale ja już mam dobry dół i niczego nie muszę zmieniać :-)

Ile musiałbym wydać na mocny i potężny wzmacniacz i monitory aby mieć dużo lepszy efekt jak teraz? 20.000 złotych, może więcej? Ja rozumiem, że zakup subwoofera jest jakims kompromisem, ale w tym przypadku ten spełnia swoje zadanie. Dodam, że nie zawsze go włączam, a jeśli już to na niskich wzmocnieniach. To zależy od płyty i jakości w jakiej została nagrana. Poza tym Velodyne nigdy nie dudni ani się nie ciągnie, on po prostu znika w pokoju i świetnie uzupełnia brakujące pasmo. Słyszałem wiele wolno stojących kolumn i zapewniam, że w przypadku basu żadnych kompleksów nie mam.

>>sittek

Słuchałem REL-a, bodajże T-2; Yamahy YST-SW1500 lub 800 oraz suba DIY na Peerless-ie XLS i membranie biernej z ekstremalnym wzmacniaczem (200 000 uF w zasilaczu) - ten ostatni najbardziej mi się podobał, ale i tak nie trafił w moje upodobania...

Edytowane przez mol01

Ile musiałbym wydać na mocny i potężny wzmacniacz i monitory aby mieć dużo lepszy efekt jak teraz? 20.000 złotych,

Pewnie coś koło tego ,albo i więcej.

Słyszałem wiele wolno stojących kolumn i zapewniam, że w przypadku basu żadnych kompleksów nie mam.

Ja tego nie twierdzę

Nie znam Velodyne tak ,że się nie wypowiadam,... osobiście słuchałem kilka subwooferów i się nie przekonałem ,słychać że dżwięk jest oderwany ,nie ma tej spójności co zestrojona kolumna.

Sam posiadam w domu suba pasywnego ,ale odpalam tylko do KD .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

>>Croowab

Cały czas poluję na RB-990BX lub RHB-10 w dobrej cenie, tak samo jak na ALR-y Nummer 7 na papierowych Focal-ach ;)

Edytowane przez mol01

Ja też poluję na miśki;)

Ostatnio typ mnie wydymał, cena 1300€ Za rhb i rha.

Ale kiedyś znajdę.

Bez obaw ,moderacja już nożyczki oszczy;-)

To jest klub rotela, wiec można o wszystkim co dotyczy rotela, jak i podlączenie suba.

Moderacja mistfikacja;)

Jak znajdę rhb10 to sprzedam Ci swojego 990;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.