Skocz do zawartości
IGNORED

Pogodzić Cash'a i electro na 1 systemie

coffee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dysponuję pokojem o pow. 10m2 i zamierzam przesiąść się z mini-wieży Technics'a na bardziej profesjonalny zestaw stereo. Dostępny budżet to ok. 2000zł na wzmacniacz, kable, odtwarzacz cd i kolumny łącznie. Ogranicza to wybór do sprzętu używanego. Chciałbym zacząć od kupna wzmacniacza i kabli za 600-800zł. Niestety wybór nie jest dla mnie prosty...

Pomimo, że od dziecka fascynowałem się sprzętem audio i zbierałem katalogi ONKYO, YAMAHA'y itp., to namacalnego kontaktu z tematem miałem niewiele. Pochłonięcie masy wcześniejszych wątków równierz nie dało mi ostatecznej odpowiedzi. Dlatego zwracam się z prośbą o rady i sugestie do bardziej doświadczonych i osłuchanych hobbystów, czyli do Was ;]

Najbardziej komplikującym wybór czynnikiem (tak mi się wydaje), jest różnorodność muzyki jakiej słucham. Oto krótki przegląd ulubionych artystów:

JOHNNY CASH - The Beatles - Marek Grechuta - Rod Stewart - Moby - FAITHLESS - Robert Miles - Cafe del Mar - Deep Dish - DARK NEBULA - Prodigy - Lady Punk - Marilyn Manson - ARMIN VAN BUUREN - John B - Aphrodite - Miss Kitten - Music Instructor - ROYKSOPP - Ice Cube - UB40 - Damian Marley

Ciężko będzie pogodzić tak różne gatunki na jednym zestawie, dlatego WYŻSZY PRIORYTET przypisuję JOHNNY-emu CASH'owi niż muzyce trance, psy, d'n'b dla której żródłem pozostanie komputer.

Szukam brzmienia o duużej przestrzeni, średnicy o wysokiej rozdzielczości, nie-przemanipulowanej górze i miękkim, plastycznym basie. Myślałem o Marantz PM 68/7000/7200/78/8000 (równierz Yamaha x96, Rotel 931, CA A500). Czytałem wiele wypowiedzi na temat tych wzmacniaczy, jednak zazwyczaj w kontekście pojedynczego gatunku, praktycznie rocka lub jazzu (uwielbiam dźwięk saksofonu, ale generalnie żadko słucham jazzu).

Co o tym wszystkim myślicie? Czy Marantz to w tym wypadku dobry wybór? Jakie kable dobrać? Czy powinny rozjaśniać czy wręcz przciwnie? Zapraszam do dyskusji!

Tak się składam, że również jestem wielbicielem Casha, a oprócz niego słucham mnóstwo różnej muzyki. Obecnie korzystam z zestawienia SONY preTAE-90ES + końc.mocyTAN-90ES, źródło najczęściej stanowi CEC TL53Z. Jak dla mnie jest to bardzo optymalne zestawienie.

Niestety, w/w zestaw nie mieści się w kwocie podanej przez Ciebie, ale to już inna kwestia. Jeśli chodzi o Marantze to skeśliłbym z listy PM7000/7200 (na temat pozostałych się nie wypowiadam), ale doradziłbym poszukanie końcówki mocy Marantza SM80 (chyba takie ma oznaczenie), która przy "nie misiowatym" źródle mogłaby zagrać. Mój kolega ma zestaw dzielonego Marantza (pre + w/w końcówka), do tego CD-72 Marantza (po gruntownym tuningu Garmina) + kolumny Triangle Altea Esw i muszę powiedzieć, że gra to całkiem przyzwoicie. Koszt takiego zesta - sądzę, że ok. 5 tys zł - niestety :-(

Zafop, dzięki za odpowiedź i opisane konfiguraje - pomimo, że to bardziej kosztowne zestawy to również je rozważę. Wolę iść w kierunku naprwdę dobrego systemu niż chwytać się 'półśrodków'. Najwyżej dłużej zajmie mi skomopletowanie wszystkich elementów.

Dodam jeszcze, że gdy będę miał już wzmacniacz, planuję tymczasowo podłączyć do niego posiadane kolumny Technics'a. Są przystosowanego do bi-wiring'u, a więc przyda się wzmacniacz który toleruje takie połączenia.

polecam audiomega opus 500 - niełży sprzęt mogę ci po znajmości tanije odsprzedać moje poniewąz audiomea wypuściłą nowy model olimpus - nowy model jest lepszy wiec chyba wymienie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.