Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana starego dual cv 1200

jicc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że w dziedzinie audio nie mam za dużego pojęcia zwracam się do was z pytaniem albo prośbą o radę. Pierw jednak opiszę od początku co i jak ;)

Mianowicie niedawno stałem się właścicielem Zestawu głośników Jamo s 406 (wiem wiem nic specjalnego)

nie miałem zbytnio ich do czego podłączyć więc poszukałem w kilku miejscach i okazało się że znajomy ma uszkodzony wzmacniacz(tu mowa o Dual CV 1200) za przysłowiowe piwko. Uszkodzenie udało się zwalczyć(Spalony tranzystor BD911 zastąpiłem go 909) lecz nie na długo ostatnim czasy znów coś zaczął wariować lewy kanał(zimne luty bynajmniej ja tak myślę) poprawiłem miejsca lutowania ale cóż dalej problem występuje.

i tu zwracam się z pytaniem do was o jakiś przyzwoity wzmacniacz. Zacząłem się zastanawiać nawet nad jakąś tanią lampą (ale tą pierw musiał bym odsłuchać.

Budżet niezawielki

https://www.audiostereo.pl/topic/44788-zamiana-starego-dual-cv-1200/

Osobiście polecam wzmacniacze Luxmana z serii L, bardzo przyzwoicie brzmiące klocki. Była nawet tutaj na forum dyskusja dosyć dawno temu. Posiadam L-190 (52w 4ohm) i zaskakuje mnie dużą ilościa szczegółów w nagraniach.Góra delikatna, soczysta, fajny dół w dosyć dużej ilości. A dałem za niego 265zł włącznie z wysyłką. Myślę, że L-230 by się nadał. Niewiem tylko jak z jego impedacją ale z tego co pamiętam do 4ohm powinien chodzić. Produkuje 63W przy 8ohmach. Oczywiście kwestia gustu ale myślę, że warto osłuchać. Do 600zł jest wbrew pozorom w czym wybierać. Co do Dual'a - nie działa na niego stara dobra metoda na zanikający kanał wiekowego sprzętu? Znajomy posiada Nikko 7070 i jak zatraca to wystarczy puknąć w jedno miejsce i ma sie spokój na kilka tygodni. Sprzęt vintage jest taki uroczy :)

W magiczne miejsce nie dotykac a trzepnąć ;) Ale może usterka nie jest błacha. Niewiem co Ci jeszcze polecić. Może jakiś NAD? Znajomy jest fanem marki. Ja nie potrafie się na ich temat wypowiedzieć. W zasadzie Twój Dual to raczej chłodny zawodnik, one wszystkie są takie ... zimne. Chłodne jak JVC AX-1. Choc miał fajną górę (ale nie taką jak luxman) i brakowało mu basu. Poszperaj na zachodznich forach. Jest wieu fanów różnych starych klocków conieco idzie wyczytać. Ja tak robię i ew dodaję odrobine przeczucia. Stąd zrezygnowałem z wymarzonego Pioneera. A Nikko NA-2090, najwyższy wzmak zintegrowany w palecie mi uciekł sprzed nosa. 240zł chyba wołali na 'kup teraz'. Niesety nieprzekonalem sie jak gada ale wciąż mam nań chrapkę. 610W poboru daje do myślenia, 1981 rok produkcji napawa szacunkiem. Powodzenia z grzebaniem w Dualu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.