Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie.

Jestem zaniepokojony, bo caspian jest na mojej liście zakupów (może jeszcze w tym roku) - ale musi dać się zintegrować z kinem (bez kombinacji w stylu potencjometr ustawić na godzinę 11...).

Jeśli nie, to chyba się nastawię na samą końcówkę mocy caspiana sterowaną z ampli. Jakiego pogorszenia jakości mogę się spodziewać? Drastycznego, czy na granicy percepcji? (ampli denon 2106)

Dokładnie.

Jestem zaniepokojony, bo caspian jest na mojej liście zakupów (może jeszcze w tym roku) - ale musi dać się zintegrować z kinem (bez kombinacji w stylu potencjometr ustawić na godzinę 11...).

Jeśli nie, to chyba się nastawię na samą końcówkę mocy caspiana sterowaną z ampli. Jakiego pogorszenia jakości mogę się spodziewać? Drastycznego, czy na granicy percepcji? (ampli denon 2106)

końcówka jest bez pre i jest tańsza , ma to samo w środku dla Ciebie może być to ciekawszym rozwiązaniem

Focal + Naim

Czy pre w caspianie jest dobrej jakości? Bo gdzieś na forum czytałem, że średniej - więc sterowanie końcówki z ampli denona może nie byłoby takie złe...

należało by porównać żeby stwierdzić, ktoś gdzieś napisał że słabe a ktoś inny że ok, ciężko wyrokować, myślę że warto samą końcówką się zainteresować

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Z tego co pamiętam to ludzie chwalili integrę, gdyż właśnie PRE jest w niej dobre, sama końcówka Caspiana nie jest taka czarująca. Trzeba pewnie dużo kasy wydać na PRE, które by tak ładnie zagrało.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nie wiem czy koledzy mają problem z czytaniem ostatnio czy jak;)

NIE DA się zintegrować caspiana z kinem. Można wyłączyć pre, tylko po co w takim przypadku integrę kupować???

Bo gdzieś na forum czytałem, że średniej - więc sterowanie końcówki z ampli denona może nie byłoby takie złe...

Doceniam poczucie humoru - porównywać PRE na tranzystorach do jednego z najtańszych amplitunerów denona:)

przeciez napisalem wyzej, ze sie nie da a oni konkursy wymyslaja i zaczynaja lutowac;d;]..

zaden problem uzyc dwoch wzmocnien do kina tym bardziej jak uzywa sie jednego uniwersalnego pilota od amplitunera czytaj onkyo905..

Gdybanie już przerabialiśmy.

Zgodnie z ustaleniami z poprzedniej strony, lepiej wiedzieć oficjalnie od producenta (co autor miał na myśli zamieszczając i tak opisując gniazdo końcówki mocy w integrze Caspiana),

niż się zastanawiać i przypuszczać.

EMiL napisał, że skontaktuje się z Roksanem w tej sprawie i będziemy mieli dzięki temu "czarno na białym".

Wszyscy na tym zyskamy, będziemy mądrzejsi ;)

P.S. Pilota uniwersalnego też mam - Logitecha do 8 urządzeń i różnych zestawień, ale nie w tym problem.

Miałem kiedyś ampli spięty ze wzmakiem bez opcji HT, gdzie musiałem za każdym razem manipulować gałką głośności. Nie dość, że ciężko ustawić idealnie taki sam poziom głośności, jak w reszcie głośników (co trochę irytowało za każdym razem), to jeszcze kilka razy o mało zawału nie dostałem, bo nie przestawiłem gały w stereo na muzykę po filmie, tylko wyłączyłem. I włącz muzykę po 22 z gałką głośności na 11... :P

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

ale po co mam wlaczac na g.11 po 22.00- przeciez wiadomo, ze bedzie glosno:D

zgadzam sie rowniez, ze komfort jest troszke mniejszy i przez roztrzepanie mozna cos takiego zrobic ale nie pierwszy wzmak tak podlaczony i zero straszenia domownikow:)..

autoryzowane serwisy przynajmniej na gwarancji nie podejma sie ingerencji w aktywowanie funkcji o ktorej ostatnio sie romawia a domoroslym majsterkowiczom na pewno nie powierzylbym grzebania we wzmacniaczu..

autoryzowane serwisy przynajmniej na gwarancji nie podejma sie ingerencji w aktywowanie funkcji o ktorej ostatnio sie romawia

I jeszcze pozostaje otwarta kwestia, czy aktywowanie tej funkcji oznacza odcięcie perampa na stałe (co byłoby bez sensu), czy też daje możliwość wyboru: albo gramy normalnie, albo caspian "wyczuwa" sygnał podawany na końcówkę i aktywuje wejście power amp... czy jakoś tak:)

Panowie takie moje wywody ponizej.

Jeżeli serwis roksana rozłączy pre i power to powinno być tak, że działają obie sekcje ale nie są wewnętrznie (we wzmacniaczu) ze sobą połączone - aby w takim przypadku korzystać z integry nalezałoby więc połączyć wyjście pre out z wejściem power amp input z tyłu wzmacniacza - takie rozwiązanie było zrobione zworkami o ile dobrze pamietam w integrze MK II Caspiana.

Nie rozwiązałoby to niestety kwestii kina domowego bo jest tylko jedno wejście na końcówkę czyli nie mozna byłoby korzystać jednocześnie z integry i z kina - za kazdym razem nalezałoby rozłączać połaczenie pre amp out z power amp in Caspiana i wpinac preamp amplituner na końcówkę mocy Caspiana - rozwiązanie więc bardzo mało praktyczne.

A co stoi na przeszkodzia aby preamp z amplitunera wpiąć jako dowolne źródło w integrę ?? - chyba tylko to, że sygnał przejdzie przez dwa pre (ampli i capiana) i pójdzie na końcówka Caspiana - no i dodatkowo regulacja głosności - pytanie czy to się opłaca - proponuję sprawdzić w praktyce.

pozdrawiam

----------------------------------------------------

Panowie, fajnie sobie pogadać i pogdybać, jednak czy nie lepiej naprawdę mieć oficjalne info od producenta, który dziwny opis umieścił ?

EMiL,

pisałeś do Roksana ?

Bo z tego, co wiem, oni nie każą długo czekać na odpowiedź.

(W temacie przedłużenia gwarancji odpowiedzieli mi tego samego dnia)

Chociaż w sumie spekulować sobie można jeszcze kilka stron, kilka dni... i dalej nie mieć pewności...

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Ogólnie moi drodzy to ta dyskusja jest bezsensu:) Jak roksan odpowie to będziecie mieli czarno na białym, że nie było o czym gadać przez dwie czy trzy strony.

Sposób na integrację z kinem podał Firma i nic mądrzejszego się nie wymyśli.

Dostałem odpowiedź od roksana:

"To convert the Caspian M1 INT.AMP to a power amp requires internal modification. Our dealers within your locality may be able to carry out the work.

Once the above mod. has been done, the Int Amp becomes two parts, a POWER AMP AND A PRE-AMP.The pre-amp can than function for stereo listening as you'd wished.

Please let us know your location, and we may be able to find our local dealer to assist you.

Hope we've been able to answer your query."

W drugim mailu (dla pewności) napisałem, że nie chcę kupować końcówki i że chciałbym używać PRE i POWER przy słuchaniu muzyki. Odpowiedź od Boba, trochę "na około":

"The answer to your last question is YES.After the modification, the PREAMP & POWER AMP can be used as two seperate units.."

Zainteresowani dla pewności mogą jeszcze przedzwonić do decibela...

Edytowane przez EMiL

Firma,

Co tam jeden na zapas?

Kup sobie jeszcze dwa - Twój będzie robił za pre, a tamte dwa przerobisz na monobloki ;)

qrcze właśnie też szukałem Platinum przez googla :)

eh gdyby tylko można zamienić z dopłatą do tej końcówki mocno bym pomyślał wtedy...

bo tak szkoda m sprzedawać caspiana który świetnie gra z dużą utratą wartości

Platinum by rozdmuchał dynie maksymalnie , to pewnie inny wymiar mocy :)

Power Supply 1kVA Ultra Low Noise Toroidal Transformer

A further 3 Toroidal Transformers for Logic,

Relay and Balanced Inputs

Current Output >80 Amps Peak to Peak

Output Power >130 Watts, into 8 Ohms

>260 Watts, into 4 Ohms

>420 Watts, into 2 Ohms

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.