Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy Caspiana M1/M2 da rade podpiąć pod ampli. tak jak Roksan kandy K2, żeby w kinie fronty napędzał wzmacniacz. Chyba nazywa się to w Kandy wejściem bypass. I czy przełącza się to z panelu wzmacniacza tak jak w Denonie 1500?

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Da się inaczej niż Kandy, bo trzeba będzie za każdym razem dopasować poziom glosnosci frontow do reszty głośników z kina.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Aktualnie wypiąłem Zelum Power AC, służyła mi do utemperowania poprzedniego zestawu, a ogólnie wygląda to tak:

wzmak - Sonus Oliva miedź

DAC - Sonus Oliva lite srebro

komp - tani Artech (tak dla jaj, nie wpasowała mi się do żadnego klocka, więc poszła do PC :) )

Dźwięk stał się nieco lżejszy, ale bas gra muzykalniej z lepszą kontrolą, na pewno poprawa sceny i przestrzeni, bez bolesnych wyostrzeń. Nie jest to koniec poszukiwań, ale za marne 200zł, które wydałem na używki 2 sieciówek, jest lepiej niż dobrze.

Na allegro widziałem miedzianą SO, polecam, świetny kabel w śmiesznej cenie.

Musisz zmienic sonusa na chorda jezeli chcesz wiecej gory.Sluchalem M2 z tymi kabelkami tj.z sonusem i z chordem.

No to jeszcze raz ;)

Mam pytanie mysle nad kupnem CD Caspian M1 czy ten CD jego dzwiek mozna okreslic jako lekko ocieplony lub nawet ocieplony z dobrym mocnym ale nie zamulonym basem barwna gora ale nie ostra i pieknymi wokalami ? Pytam bo gdzies doczytalem ze Wzmacniacz M1 tak wlasnie gra wiec juz sam nie wiem czy to Wzmacniacz gra takim dzwiekiem czy CD czy oba tak graja bo czesto w kompletach bywa tak ze np. Primare wzmacniacze bardziej neutralne CD cieplejsze jak to jest z Caspianem CD M1 ?

Ja chce CD Caspiana M1 do Baltlaba Epoca2 + Monitor Audio GS20 .

Pozdrawiam Wszystkich

Da się inaczej niż Kandy, bo trzeba będzie za każdym razem dopasować poziom glosnosci frontow do reszty głośników z kina.

Chodzi ci o połączenie pre-out w amplitunerze z np aux we wzmacniaczu? Właśnie tak mam teraz spięty amplituner ze wzmacniaczem. Jest to mało wygodne i niebezpieczne bo można odpalić muzykę na wzmacniaczu z regulacją głośności na połowie skali. Nowy wzmacniacz chcę kupić z wejściem na końcówkę mocy i żeby była możliwość załączania z panelu wzmacniacza. Wiem, że cos takiego oferuje też np marantz 7004.

Edytowane przez choina

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

caspian nie ma bypas/ht jak w kandy i przy polaczeniu do kina pozostaje tylko uwazac zeby kogos nie zabic glosnoscia tak jak teraz masz ze wzmacniaczem

pozostaje kandy ale to na pewno nie caspiana dzwiek- szukac inny wzmacniacz z ht lub sie pilnowac...

Edytowane przez FIRMA

Jesli kolega sie zastanawia czy kandy czy caspian, to wczoraj znalazlem w sieci stronek audiolet.pl, podobno mozna tez wypozyczyc sprzet roksana do testowania w domu ...

audiolet.pl?

Godna zaufania firma, która w danych kontaktowych podaje "aż" maila i telefon komórkowy (zapewne na kartę).

A kolega 2vienna ma przez 2 lata "aż" 3 posty i tu ni stąd, ni z owąd, tak sobie pomocną podaje dłoń?

Spróbuj z tą reklamą w "stereo" zakładając nowy wątek, taki pomocny... ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

caspian cd cieply i dynamiczny ale naim cieplejszy.wzmak caspiana cieplejszy od cd,razem gra to w mnie juz ryzykownie cieplo,cd caspiana to mocny bas i szeroka scena.

Roksan Kandy mk III to jest ostatni model przed K2? Są miedzy nimi duże różnice w dźwięku na korzyść K2?

Edytowane przez choina

posluchalem z miesiac velodyne w mojej konfiguracji i jestem bardzo zadowolony- brakowalo mi prawdziwego 'jebniecia' i zejscia chociaz focusy f160 maja wysmienity bas ale teraz nawet f220II klecza przed tym co teraz jest

teraz mysle, jestem pewien, ze zaden system nawet za 30-40tys nie da tego wszystkiego co juz mam oczywiscie bez suba- piekna gora, srednica i niskie jak w kinie kiedy trzeba- czego szukac wiecej:)

Edytowane przez FIRMA

podlaczalem rele t5 i t9 do mojego zestawu bylo dobrze ale gozej jak ten velodyn prawie jak roznica 'skok felixa':) choc gralo juz niezle

zobacze jeszcze atc11- bedzie mistrzostwo z tym subem i caspianem to zobaczymy..

Edytowane przez FIRMA

Hej!

Na początek chciałbym przywitać wszystkich serdecznie, a następnie też przystąpić do fanclubu.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem następującego systemu:

- wzmacniacz Roksan Caspian MkI

- odtwarzacz Roksan Kandy KC-I MkIII

- kolumny Xavian Mia II z oryginalnymi standami.

Wszystko kupiłem w Szwecji, z drugiej ręki, w bardzo dobrym/idealnym stanie, za bardzo rozsądne pieniądze.

W porównaniu do mojego poprzedniego systemu CA640A V2 + CA640C V2 + Kef Q7, gra to oczywiście inaczej i jak dla mnie o 2 klasy lepiej.

Pozdrawiam!

Witamy Założyciela Klubu ! ;)

qman,

rzadko tu bywasz, chociaż założyłeś ten wątek. Przypuszczam, że to z racji nieposiadania klocków Roksana od jakiegoś czasu.

Mamy czasem mały problem i jednocześnie prośbę do Ciebie.

Często niektórzy w wątku zachowują się totalnie po chamsku i skrajnie prostacko. Jednak nie możemy nic z tym zrobić, możesz tylko Ty, jako założyciel.

Teraz prośba.

Oddaj swoje przywileje edytowania (wycinania wpisów) temu, kto jest tu najdłużej, ma najwięcej wpisów i ma Roksana na stanie.

Łatwo sprawdzić, ze jest to kolega EMiL bo mikson zdradził sprzedając M2 ;)

Moderatorzy informowali nas, takie przerzucenie jest możliwe, więc nie bądź taki.

pozdrawiam

Witamy Założyciela Klubu ! ;)

qman,

rzadko tu bywasz, chociaż założyłeś ten wątek. Przypuszczam, że to z racji nieposiadania klocków Roksana od jakiegoś czasu.

Mamy czasem mały problem i jednocześnie prośbę do Ciebie.

Często niektórzy w wątku zachowują się totalnie po chamsku i skrajnie prostacko. Jednak nie możemy nic z tym zrobić, możesz tylko Ty, jako założyciel.

Teraz prośba.

Oddaj swoje przywileje edytowania (wycinania wpisów) temu, kto jest tu najdłużej, ma najwięcej wpisów i ma Roksana na stanie.

Łatwo sprawdzić, ze jest to kolega EMiL bo mikson zdradził sprzedając M2 ;)

Moderatorzy informowali nas, takie przerzucenie jest możliwe, więc nie bądź taki.

pozdrawiam

Popieram :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

noooooo co do tego "najdłużej" to bym mocno polemizował - mój wpis numer 13 w tym wątku - i nadal wierny roksanowi ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

chris01,

może i jesteś tu dłużej, ale Ilość Twoich wpisów w tym klubie to 54 przy emilowskich 412 (i to głównie konkretnych i merytorycznych, co pomogło niektórym) no i dużo rzadziej tu jesteś i się udzielasz.

Oczywiście, żeby nie było, nie mam nic przeciwko Tobie :))

Edytowane przez whiter1

whiter policz ile z tych 412 wpisów dotyczyło polewania sobie wzajemnie, spijania sobie z "dzióbków" i innych tego typu pierdół

PS. 1. nie aplikuję o bycie następcą qmana

PS. 2. prostuje tylko to, co zostało powiedziane - cytuję "temu, kto jest tu najdłużej, ma najwięcej wpisów i ma Roksana na stanie" - punkt 2 i 3 jest prawdziwy, punkt numer jeden niestety nie...

------------------------------------------------------------------------------------------

Czyli 2 punkty z trzech, więc większość ;)

Ale nie o to chodzi, nie spierajmy się bezsensownie, bo to nic nie zmieni.

W ogóle obawiam się, że nic z tego nie będzie, bo Ojciec Założyciel ;) pewnie tego nawet nie przeczyta i następnym razem pewnie pojawi się tu znowu składając nam życzenia przy kolejnej jubileuszowej stronie, lub wpisie. Oby tak nie było i oby spełnił nasze prośby :)

Edytowane przez whiter1

a może mu PW poślij albo maila: [email protected]

czy tak nie jest prościej?

takie proste z ta skrzynka:)

kolega Jaroslaw ktorego poznalem telefonicznie juz jakis czas temu sporo jezdzi ale jak wraca to ma topic pod kontrola bedzie chcial to sam napisze;]

No ładnie EMiL.

A kto mi się niedawno zwierzał, że chciałbyś tu rządzić, żeby chamów banować ?

(Żarcik ;) )

A tak serio, to przecież nie chodzi o hegemonię, dyktaturę i wszelkie wycinki wpisów, jak w klubie na "H" ;)

Po prostu chodzi o zwracanie uwagi tym niedostosowanym, o kulturę, i o to, żeby ktoś nad tym panował. Ktoś, kto ma Roksana, no i często i od dawna tu bywa.

PW i mail z prośbą poszedł do qmana wczoraj.

Witam Szanownych Panów

Przychylę się do powyższego postulatu, tylko powiedźcie jak to zrobić. W klubie Roksana jestem za każdym razem, jak tylko mam dostęp do netu. Teraz dla przykładu jestem na bazie w NL -Breda, gdzie jest stałe łącze udostępnione kierowcom.

Na wielu stacjach paliw w całej europie też łączę się poprzez wi-fi. Niemniej jednak możliwości mam ograniczone. Za 10 dni będę w domu i wtedy załatwimy sprawę. Mam prośbę. Wybierzcie kogoś z klubu i dajcie mi znać, kto by mógł być moderatorem. Wskażcie mi propozycje na meila: [email protected]

Roksana mam w pamięci i jego dźwięk, a zwłaszcza średnica jest ciągle dla mnie jednym z punktów odniesienia.

Muzykalność i komunikatywność Roksana może być wykładnią dla wielu droższych sprzętów.

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.