Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Też miałem Cyrusa 8vs2,lepiej wspominam od Caspiana.Gdyby tylko miał dynamikę i bas Caspiana,no ale to cale audio:) do tego był 2 razy tańszy. SNM jakbys porównał h80 do Cyrusa czy Roksana?

Roksan, jak wiesz, w ogóle mi nie podszedł. Niby wszystko ok, na swoim miejscu, ale było jakość tak bezpłciowo i w efekcie nie wciągało, w ogóle nie wciągało. 8vs2 bez zasilacza gra trochę chudziej, niż z zasilaczem, ale potrafi wciągać dzięki średnicy. Bas w Caspianie jest mocniejszy, niż w Cyrusie i schodzi niżej, to jest generalnie granie dynamiczniejsze. Barwa o wiele bardziej odpowiadał mi ta w Cyrusie, niż w Caspianie. Ani Caspian, ani 8vs2 nie mają tendencji do grania w sposób drażniący. Mam na myśli przełom środka i wysokich oraz same wysokie. Tu jest bezpiecznie, jak nie ma kichy w innym miejscu systemu. To tak, żeby był do czego odnieść H80. H80 gra najdynamiczniej, bas schodzi najgłębiej, wysokie są najwyraźniejsze. Jest barwa i wspaniale, jak na te cenę słychać wszelkie wybrzmienia. To, co może odstraszyć w H80 to dynamika w połączeniu z wyraźniejszymi wysokimi. Przy błędnie dobranych reszcie elementów może dochodzić do wrażenia natarczywego dźwięku. Ja tak miałem przez chwilę z H80 stosując bardzo dobry przewód zasilający, szybki i przejrzysty, ale z H80 utwardzający zanadto przełom środka i średnicy. Po czasie męczyło. Wymiana przewodu rozwiązała problem w 100% nie tłumiąc dynamiki i przejrzystości.

Gdybym miał w bardzo krótko porównać Caspiana i H80, to ja nie potrafiłbym teraz wymienić jednej rzeczy lepszej w Caspianie, może ciut cieplejsza średnica, niekoniecznie lepsza (minęło trochę czasu, może jestem trochę nieobiektywny, wybaczcie).

Cyrus ma trochę bardziej dopaloną średnicę, to jest jego zaleta. X Power jest dla mnie dużo lepszy od 8vs2 pod każdym względem, ale w dalszym ciągu brakuje mu dynamiki i zejścia na basie H80. To i dac H80 spowodował, że sprzedałem Cyrusa.

Edytowane przez SNM

Koledzy, rozwiejcie moje wątpliwości :)

Kupiłem Caspiana M1 NG, w następnym tygodniu powinien już być u mnie. U poprzedniego właściciela grał z Dynaudio Countour S3.4.

Czytałem, że te kolumny są bardzo trudne do wysterowania, potrzebują mocnego pieca. Obawiam się, czy te Dynki nie za bardzo "wyssały" wzmacniacz, i czy z tego powodu w przyszłości prędzej padnie?

jak wyssie to wyssie, coz poradzic, poki co mi zadne kolumny wzmaka nie wyssaly, mam farta:) ssij Caspiana i nie martw sie ze on jest wyssany;)

Edytowane przez kopaczmopa

Moglbys napisac z dwa zdania czego sluchasz i jak to gra prosze bo czaje sie na focusy 140

wszystkiego najwiecej elektroniki tylko teraz gra hegel h80 ktory ze swoim dac muzykalnoscia przewyzsza caspiana w moim odczuciu znaczaco

caspiana dalej mam ale nie moglem dobrac daca do zrodla

w uk dostac hegla graniczy z cudem,nie powiem ze dawno bym juz go sprobowal...Emil a czym sie roznia te dynie skoro taka przepasc twoim zdaniem?>

Edytowane przez hydrogen

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

nie wiem jak nie mozna zrozumiec to co napisalem- tak na wbudowanym dacu hegla h80 potwierdzam bardzo dobrze im to wychodzi i jest minimalizacja sprzetu

Edytowane przez FIRMA

Zaczynam sie coraz bardziej przekonywac do caspiana,slucham dwie godzinki roznych ambientow i dubow i dobrze idzie,muzyka wciaga a ja slucham muzy a nie wzmaka,caspian pozwolil zapomniec o sobie. Jest tak jak lubie czyli basik kontrolowany i dajacy o sobie znac a gora nie narzucajaca sie.

Dynki 140 napopowany bas ,troche jak ze studni -dynki 160 to już klasa , mile granie nie męczące bardzo miekie i bas jaki trzeba ,z caspianem ładnie grają bardzo ale jescze lepiej zagramy z goldenote s3.

:)

Hydrogen otóż to tak caspian gra co się też może i nie podobac:)

Bas Roksana jest dość charakterystyczny, dobrze kontrolowany, co może się podobać lub nie, góra łagodna, średnica aksamitna - ale wszystko w idealnych proporcjach. Jeden z lepszych wzmaków jakie słyszałem dlatego, że jest niesamowicie uniwersalny. NAD, Naim, Rotel zagrają super rocka, Cyrus zagra super wokalizę. A Roksan grał mi wszystko dobrze. I teraz wszystko zależy od tego czy ktoś szuka elektroniki z określonym stylem grania czy coś bardziej wypośrodkowanego uniwersalnego a jednocześnie muzykalnego. Jeżeli to drugie, to Roksana będzie ciężko pobić.

Ps. Mam doświadczenia tylko ze starym Caspianem.

Edytowane przez zentaur
Gość Heliand

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu pisałem, że będę miał okazję posłuchać kolumn Roksana FR5. No i właśnie wczoraj spędziłem pół dnia u znajomego i słuchaliśmy - zestaw CA Stream Magic 6, Caspian M2

, głośnikowy VdH Magnum Hybrid, IC VdH The First Ultimate Mk II na zmianę Chord Chorus II i sieciówka Tunami do wzmacniacza.

Po pierwsze - kolumny nie są zbyt duże, raczej wąskie, bardzo starannie i solidnie wykonane, lakier połysk, przyzwoite terminale, stabilne, może niezbyt ciężkie, ale przy tych rozmiarach OK. Jedyny mankament to kiepskie mocowanie maskownic, udało nam się ułamać jeden zaczep podczas zdejmowania, bardzo delikatne. Przetworniki nie są za wielkie, ale w sumie w porządku.

Kolumny już miesiąc pograły, więc coś tam można powiedzieć. Pierwsze wrażenie jest takie, że dźwięk jest lekki, zwiewny, detaliczny, taki krystaliczny, ale bez wyostrzeń, jakiegoś zapiaszczenia góry i chropowatości. Bas może niezbyt imponujący (ale też pomieszczenie spore), ale za to bardzo podobało mi się, że BR nie daje efektu buczenia i to nawet blisko ściany. Po prostu ładnie brzmi taki bas, bez dudnienia itp. efektów. Średnica może nieco chuda, brak trochę "mięska", ale za to ładna scena i sporo przestrzeni, dobrze się tego słuchało. W porównaniu z moimi ATC zdecydowanie dźwięk z większym naciskiem na wysokie, mniej na średnicę. Wg mnie to super kolumny właśnie do Caspiana - nie za duże obciążenie, dobra kontrola głośników, basu - jak dla mnie - w sam raz, wysokie dźwięczne. Tylko słuchać. Kawałki jazzowe i gitarki brzmiały pięknie, trochę cięższe brzmienia miały może za mało masy, ale da się przeżyć. Do pomieszczenia tak do 20 m to chyba całkiem niezła propozycja.

Znajomy kupował na wyprzedaży z UK, cena bardzo rozsądna (chyba w granicach 4k). W tej cenie chyba trudno kupić takie przyzwoite podłogówki do Caspiana. Co do kabelkologii - z Chordem może za ostro, z Firstem w sam raz, znajomy ma też VdH D102 Hybrid - tu gorzej, płasko i jakoś tak bez polotu, ale i tak da się słuchać - to oczywiście wrażenia subiektywne.

stwierdzam milo i z zaskoczeniem ze caspian po paru dniach to najlepszy wzmak do muzyki elektronicznej w stylu,minimal,dub,psy trance itp jaki u mnie goscil.

kontrol na basie,stopa, oraz dynamika jest naprawde dobra a w tej muzyce to wieksza polowa sukcesu czyli dobry beat.

Mam problem z Caspianem mk1 - jak sie pewnie domyslacie, wyswietlacz swieci coraz slabiej (standard w tej wersji CD). Cos kojarze ze uzytkownicy mieli jakis sposob na poprawe jasnosci - pytanie jak, za ile, i na jaki okres czasu. Poza tym kiedys na jednym z zagranicznych for wyczytalem ze w przypadku calkowitego padniecia wyswietlacza nie ma z CD kontaktu za posrednictwem pilota - ile w tym prawdy?

I ostatnie pytanie, widzialem kilka razy odrestaurowane egzemplarze, glownie kolegi stecko, podzielisz sie ze mna jak sie za to wziales? Ktokolwiek?

Witaj

Z tego co pamietam to u mnie tasma laczaca miala luz/ nie byla wpieta do konca. Rozkrec cd i podociskaj te tasme, powinna byc poprawa. Mozesz tez ja lekko przeczyscic.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Drobny papier, zmatowic lekko i pomalowac:-) Ja uzylem farby w sprayu , czarny mat. Kilka warstw i bedzie ok:-) Te gumowane pokrywy to kiepski pomysl roksana byl.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.