Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Witam, 

mam pytanie do użytkowników wzmacniacza Kandy K2. Zakładam, że mogliście mieć z nim styczność, bo to dość popularny model. 

Chciałbym zweryfikować czy mój wzmacniacz ma jakiś problem, czy może tak się powinien zachowywać, co raczej by mnie zaskoczyło. 

Sprawa dotyczy włączania samego urządzenia. W moim przypadku, aby wzmacniacz "załączył" się po wciśnięciu przynisku MODE i żeby dioda przeskoczyła z zieloną na czerwoną, muszę wyciszyć potencjometrem VOLUME głośność do zera.

W innym przypadku, jeśli volume jest podniesiony więcej niż na 1/4 to wzmacniacz po wciśnięciu mode nie chce się załączyć i zrzuca diodę z czerwonej na zieloną. 

Pomyślałem, że być może jest to jakieś zabezpieczenie, żeby przy dużym wysterowaniu, na kolumny nie poszedł zbyt duży sygnał. Nie jestem jednak pewien czy tak to może właściwie pracować 🙂

Będę wdzięczny za info jeśli ktoś spotkał się z takich zachowaniem lub faktycznie jest to jakiś techniczny problem. 

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś się orientuje gdzie można posłuchać Caspiana M2. Najlepiej okolice Warszawy ale może być wysyłkowo. Obdzwoniłem parę salonów ale nie mają demówek. Z resztą nowych sztuk już też prawie nie ma.

Edytowane przez Sulej_

Mam dwa pytania do użytkowników Caspiana M2:

1. Czy ktoś może wrzucić zdjęcie tylnej ścianki tak jak przychodzi z fabryki. Interesuje mnie czy pomiędzy Power Amp Input a Pre Amp Output powinny być zworki (tak jak na załączonym obrazku)
  2. W jaki sposób można uaktywnić wejście Power Amp Input? Chiałem podłączyć AVR

roksan.jpg

10 sekund i mam odpowiedz … wystarczy poszukac…

Aby podłączyć i aktywować wejście Power Amp w wzmacniaczu Roksan Caspian M2, należy wykonać kilka prostych kroków:

Podłączenie:

Zidentyfikuj wejście „Power Amp Input” z tyłu wzmacniacza. Jest to zazwyczaj złącze RCA, które umożliwia bezpośrednie podłączenie zewnętrznego przedwzmacniacza lub urządzenia audio.

Podłącz kabel RCA do wejścia „Power Amp Input” w Roksan Caspian M2 oraz do wyjścia z urządzenia, które dostarcza sygnał (np. przedwzmacniacz, procesor audio itp.).

Ustawienie trybu „Power Amp Input”:

Aby aktywować wejście Power Amp, musisz przełączyć wzmacniacz w tryb, w którym ignoruje wewnętrzny przedwzmacniacz. W przypadku modelu Caspian M2, należy użyć pokrętła „Input Selector” (Wybór wejścia) i wybrać „Power Amp Input”.

Zwykle na panelu przednim wzmacniacza powinna być widoczna możliwość wyboru wejścia, a przy wybraniu Power Amp Input wzmacniacz przestaje używać swojego wewnętrznego przedwzmacniacza.

Aktywacja:

Po wykonaniu powyższych czynności wzmacniacz Roksan Caspian M2 powinien działać jako czysty wzmacniacz mocy, w pełni zależny od sygnału dostarczonego z zewnętrznego przedwzmacniacza.

Upewnij się, że poziom sygnału dostarczany do wejścia Power Amp nie jest zbyt wysoki, ponieważ urządzenie to nie ma własnego regulowania głośności — cała regulacja odbywa się po stronie przedwzmacniacza.

25 minut temu, Audiolubny napisał:

Aby podłączyć i aktywować wejście Power Amp w wzmacniaczu Roksan Caspian M2, należy wykonać kilka prostych kroków:

Podłączenie:

Zidentyfikuj wejście „Power Amp Input” z tyłu wzmacniacza. Jest to zazwyczaj złącze RCA, które umożliwia bezpośrednie podłączenie zewnętrznego przedwzmacniacza lub urządzenia audio.

Podłącz kabel RCA do wejścia „Power Amp Input” w Roksan Caspian M2 oraz do wyjścia z urządzenia, które dostarcza sygnał (np. przedwzmacniacz, procesor audio itp.).

Aby aktywować wejście Power Amp, musisz przełączyć wzmacniacz w tryb, w którym ignoruje wewnętrzny przedwzmacniacz. W przypadku modelu Caspian M2, należy użyć pokrętła „Input Selector” (Wybór wejścia) i wybrać „Power Amp Input”.

Zwykle na panelu przednim wzmacniacza powinna być widoczna możliwość wyboru wejścia, a przy wybraniu Power Amp Input wzmacniacz przestaje używać swojego wewnętrznego przedwzmacniacza.

Aktywacja:

Po wykonaniu powyższych czynności wzmacniacz Roksan Caspian M2 powinien działać jako czysty wzmacniacz mocy, w pełni zależny od sygnału dostarczonego z zewnętrznego przedwzmacniacza.

Upewnij się, że poziom sygnału dostarczany do wejścia Power Amp nie jest zbyt wysoki, ponieważ urządzenie to nie ma własnego regulowania głośności — cała regulacja odbywa się po stronie przedwzmacniacza.

Ta odpowiedź jest przykładem ile warta jest informacja znaleziona w ciągu 10 sekund. Nie wiem czy ten poradnik to z jakiegoś Chata GPT czy co ale z Caspianem M2 ma niewiele wspólnego. W Caspianie nie można wybrać "Power Amp Input" jako rodzaju wejścia. Dodatkowo intrukcja mówi: "Requires internal modification to activate"

Edytowane przez Sulej_
2 godziny temu, Audiolubny napisał:

Widze ze kolega sie poddal? 
Pisales do Roksan-a bezposrednio? Jezeli wymaga to jakiejkolwiek ingerencji od producenta to im to wyslij…

Starasz się pomóc czy się nudzisz?

Edytowane przez Sulej_
  • 2 tygodnie później...

Poszukuję do wzmacniacza Caspian M1 pilot. Może być zamiennik ale żeby obsługiwał standby czyli dało się wyłączyć. Piloty od Arcam i Naim działają z Roksan tj. Można zgłośnić, ściszyć, nutę, zmienić wejście lecz nie da się wyłączyć. 
Może ktoś pomóc? Chętnie kupię oryginalny może być używany. 

W dniu 20.01.2025 o 16:42, Audiolubny napisał:

Podłączenie:

Aktywacja:

Jako, że nigdzie nie ma tej informacji to sam sobie odpowiem w razie gdyby ktoś kiedyś szukał.

Serwis nie odpisywał ale udało się dowiedzieć przez importera jak to jest z przestawieniem Caspiana w tryb końcówki mocy. Niestety konieczne jest przełączenie czegoś wewnątrz obudowy. Jeżeli któś, tak jak ja, szuka sprzętu który raz będzie grał w samodzielnie w stereo wraz z zewnętrzym DAC, a raz jako część systemu kina domowego jako końcówka to niestety nie tędy droga.

• 1 miesiąc później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.