Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie czy do Monitor Audio Gs 20 odpowiednim wzmacniaczem bedzie Roksan Kandy k2 ?? Slucham bardzo szybkiej zywej muzyki elektornicznej czasem podchodzacej pod techno,nawet Harcore..takze duzo vocali..Czyli duza dynamika,przestrzen ,niski bas i piekny przekaz vocali..zapewni mi to ten wzmacniacz ??

Nie słyszałem takiego połączenia, ale z Kandy raczej nie uzyskasz wysokiej dynamiki i rozbudowanej przestrzeni, bardziej zbliży się do tego Caspian. Jest o wiele dokładniejszy i ma lepszą dynamikę od Kandy. Przestrzeń buduje raczej na boki niż w głąb. Na pięknie brzmiących wokalach się jednak nie zawiedziesz.

Edytowane przez profundis

A ja powiem bardzo niepolitycznie, że do takiej muzy nie pogardziłbym Exposure'm, jeśli mówimy o podobnym budżecie. Szybkością, precyzją i przestrzenią przewyższa Caspiana. Oczywiście wokale będą gładsze w każdym Roksanie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Ja mam pytanie czy do Monitor Audio Gs 20 odpowiednim wzmacniaczem bedzie Roksan Kandy k2 ?? Slucham bardzo szybkiej zywej muzyki elektornicznej czasem podchodzacej pod techno,nawet Harcore..takze duzo vocali..Czyli duza dynamika,przestrzen ,niski bas i piekny przekaz vocali..zapewni mi to ten wzmacniacz ??

poszukaj na forum - był dokładnie kiedyś temat o podłączeniu Roksana (chyba Caspiana o ile dobrze pamiętam) z MA i problem był z wysokimi tonami co w przypadku Caspiana jest wręcz dziwne

tutaj to jest :

http://www.audiostereo.pl/roksan-caspian-m-1-new-generation-ma-gs20_84313.html/page__hl__+roksan%20+monitor%20+audio

Klubowicze,

Po 3 latach spędzonych z Roksanem Caspianem M1NG, trochę z tego czasu w komplecie z CD M1 nadszedł czas na zmiany.

Roksana jak i klub będę zawsze miło wspominał i na pewno będę często tu zaglądał ;)

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Tez slucham duzo elektroniki i o ile Kandy do wolniejszych beatow jak Dub,Psy Chill itp nadaje sie wysmienicie to klimaty typu,techno,minimal,trance,dnb juz niekoniecznie. Nie znam MA ale mam dosc neutralne kolumny przy ktorych mozna okreslic charakter Kandy.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Witam

Tak mam Platinum w domu:-)

Dzis go podlaczylem dopiero. Wlasnie sie grzeje.

Jest w ogloszeniach poniewaz nie jestem pewnien czy podolam finansowo zwlaszcza ze mam jeszcze leeme w domu i wyskoczyl niespodziewany pilny spory wydatek...

No ale jak sie oslucham i mnie oczaruje to moze jakos wyskrobie jakas gotowke...:-)

Ogolnie kawal ciezkiego klocka:-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

... jest tak duży że nie mieści sie na stoliku:)

post-11813-0-34302900-1364485672_thumb.jpg

Edytowane przez stecko

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

no fajnie- ja czekam az porownasz Platinium do integry Caspiana i Leemy:)

Gra juz kilka godzinek wiec jakies wtepne porownanie jest:)

Niestety Platinum okazal sie najlepszym wzmakiem z tej trojki i to zdecydowanie:)

Czuc te '' moc'' i krystaliczny czysty dzwiek...

I teraz mam problem skad mam narobic tyle gotowki? :) To hobby to drogi interes a najgorsze uzalezniajacy mocno...:)

Niestety nie stac mnie na Caspiana..moj budzet to ok 3-4 tys..oczywiscie wzmak moze byc uzywany..dodaj ze w przyszlosci dojdzie najprawdopodobniej Sub Rel R 218..caly czas mam wielki dylemat dotyczacy wzmacniacza a z tego co czytalem dosc pochlebne opinie zbiera Kandy K2..oczywiscie jestem otwarty na kazda podpowiedz..

Exposure to chyba ciekawy kierunek tylko jaki model dostane za ta cene ??

Edytowane przez Hamer_Mayday

Gra juz kilka godzinek wiec jakies wtepne porownanie jest:)

Niestety Platinum okazal sie najlepszym wzmakiem z tej trojki i to zdecydowanie:)

Czuc te '' moc'' i krystaliczny czysty dzwiek...

I teraz mam problem skad mam narobic tyle gotowki? :) To hobby to drogi interes a najgorsze uzalezniajacy mocno...:)

narobiles chlopie smaku moze kiedys nadazy sie okazja posluchac tego Platinium

narobiles chlopie smaku moze kiedys nadazy sie okazja posluchac tego Platinium

Za mna chodzil bardzo dlugo az w koncu trafilo sie. Malo ich uzywek na rynku ale trzeba szukac.

Najlepsze jest to ze gra kilka godzin i jest baaardzo delikanie cieply. Widocznie moje kolumny w najmniejszym stopniu nie sprawiaja mu problemow zwlaszcza ze sa 8ohm.

Brzmienie ma bardzo wciagajace tak jak kazdy roksan w sumie. Zaskakuje czystosc przekazu. Gora pasma jest okrutnie czysta i sczegolowa a przy tym nie ma mowy zeby krew z uszu leciala:)

W caspianie NG gora wydawala mi sie dobra, nie mialem do czego sie przyczepic ale po podlaczeniu Platinum wyszlo ze caspian ma taki ''kocyk'' zarzucony na kolumny. Srednica i dol pasma jest bardziej dociazona, jest wieksza glebia jak rowniez gra bardziej '' przestrzennie''. Platinum to takie dopracowane i wyglaskane NG i chwala im za to ze nie kombinowali bo mogloby wyjsc kiepsko.

Musialem stolik rozkrecac i wywalic dolna polke zeby wogole sie wcisnac z koncowka:)

Pilot jest ciekawy - taka ciezka aluminiowa cegla.

Kilka dni ze mna zostanie i w tym czasie musze zdecydowac czy stac mnie na kolejna zabawke czy bedzie musial isc dalej...

Kilka fotek ponizej (nie robilem rozbieranych bo nie chcialem grzebac zwlaszcza ze jeszcze nie zdecydowalem czy zostaje u mnie)

post-11813-0-98298800-1364496839_thumb.jpg

post-11813-0-72660300-1364496846_thumb.jpg

post-11813-0-20895600-1364496852_thumb.jpg

post-11813-0-58489000-1364496858_thumb.jpg

post-11813-0-23373300-1364496864_thumb.jpg

post-11813-0-12605400-1364496881_thumb.jpg

Niestety nie stac mnie na Caspiana..moj budzet to ok 3-4 tys..oczywiscie wzmak moze byc uzywany..dodaj ze w przyszlosci dojdzie najprawdopodobniej Sub Rel R 218..caly czas mam wielki dylemat dotyczacy wzmacniacza a z tego co czytalem dosc pochlebne opinie zbiera Kandy K2..oczywiscie jestem otwarty na kazda podpowiedz..

Za 4.5 znajdziesz juz caspiana a za 2.5 kandy k2

:)

dlaczego w 100% ?:)

Fakt ostatnio przerobilem troche wzmacniaczy ale...

Szczerze? Chce go sobie zostawic ale musze sprzedac leeme za przyzwoite pieniazki zeby troszke podreperowac budzet. Jezeli sie nie uda to niestety roksan pojdzie. Wyplukalem sie na te 2 wzmaki i potrzebuje odzyskac troche kasy:)

Jutro kolejna porcja cd do przesluchania:)

Zona jak zobaczyla koncowke na podlodze to nie byla zadowolona:)

Mam niezly fun, az sie chce plytami wachlowac :)

Tak powinien grac kazdy wzmak.

Panowie jaki kabelek zastosowac do polaczenia pre i koncowki? Teraz mam za 10 pln bo nie mam nic wolnego:-)

Mysle o jakims uzywanym powiedzmy do 400zl. Wiecej chyab nie warto.

Ewentualnie moge sie zamienic za kabel glosnikowy:-)

Pozdrawiam

... jest tak duży że nie mieści sie na stoliku:)

.

PIĘKNOŚCI !!!!

!00% zgody :)

...

Kilka fotek ponizej ...)

Zakochałem się od pierwszego wejrzenia ... ;)

Jutro kolejna porcja cd do przesluchania:)

Zona jak zobaczyla koncowke na podlodze to nie byla zadowolona:)

Mam niezly fun, az sie chce plytami wachlowac :)

Tak powinien grac kazdy wzmak.

Albo sobie pięęękny marketing pod sprzedaż Platinum robisz, albo to prawda, co piszesz.

Bardzo chcę uwierzyć w to drugie, ale to jak... sprzedaż Leemę i zostawisz Platinum...

Bo przecież chcemy iść do góry ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Mam małą sugestię dokładnie porównywałem Caspiana m1 z Linn intek/cena od zł 800-1200zł ,wyjscia na kolumny w bi ware. Naprawdę warto spróbować

kolumny to Spendor sp1 oraz Sonab na Philipsie9710 kolumna zmodyfikowana do bi-wer, źródło to jakiś amerykańskie cd player z lat 90, dokładnie nie pamiętam kable Kimber. oraz Naim. No i cóż Linn około 3 raz tańszy, jednak w niczym nie ustąpił, szkocka szkoła idealnie współgrała z pozostałymi elementami, nie napiszę tu ze pokonała Caspiana, lecz Intek śmiało mógł stać obok Roksana ,nie wstydząc się niczego. Do wiadomości Roksan był moją własnością i to z nim byłem u kolegi na odsłuchu.

Edytowane przez lukag72

Whiter 1

Faktycznie tak to wyglada ze wpadlem tylko do klubu zamiescic ogloszenie i dluga ale tak nie jest:-)

Przynaje sie do swojej ''choroby'' kupowania klockow, sluchania i odsprzedawania ich dalej. Ciagle poszukuje swojej ''nirvany'' :-)

Ale z drugiej strony to moja ciekawosc rowniez. Nawet jezeli zwmak czy cd jest bardzo dobry to gosci u mnie max rok i sprzedaje go. Jest tyle sprzetu na rynku do posluchania... ja nie z jestem z tych ktorzy kupuja sprzet na lata. Ja lubie zmieniac i sluchac nowe systemy:-)

Co do roksana to juz od dawna mnie interesowala ta marka. Ma cos w sobie ze lubisz do niej wracac. Mialem juz caly zestaw mkI (amp, koncowke, cd , tuner, kolumny) i byl to bdb sprzet. Powiem nawet ze tuner radiowy byl najlepszy jaki wogole slyszalem. Byl przelotny romans z M1 NG. Chcialem go bardzo posluchac. Byl bdb i wiedzialem ze Platinum musze miec chocby na testy :-)

Chcialbym oficjalnie sie zapisac do klubu z platinum. Zdecydowanie zostaje u mnie. Po kilku dniach sluchania moge powiedziec ze jest to najlepszy wzmak jaki dane bylo mi sluchac u siebie. Ma glebie, wykop, ogromna ilosc detali i te energie ktora potrzebna jest do przyjemnego sluchania muzyki. Napewno zostanie u mnie na jakis czas dopoki nie znajde jeszcze lepiej grajacego wzmacniacza a mam juz mala liste w glowie:-)

Teraz chcialbym sie skupic zeby wycisnac z niego co najlepsze. Czuje ze ma duzy potencjal. Wpialem go w swoj system i zagral pieknie a jest to system ''przypadkowy'' nie robiony pod wzmacniacz roksana.

Mysle zeby go przesluchac z kolumnami dynaudio confidence 5 ... myslicie ze to moze byc dobre zestawienie?

Jak z okablowaniem , co lubi roksan?

Szkoda ze roksan nie zrobil cd z serii platinum bo juz bym na niego polowal:-)

Pozdr

.

post-11813-0-16110300-1364720448_thumb.jpg

post-11813-0-73360200-1364720454_thumb.jpg

kolumny to Spendor sp1 oraz Sonab na Philipsie9710 kolumna zmodyfikowana do bi-wer, źródło to jakiś amerykańskie cd player z lat 90, dokładnie nie pamiętam kable Kimber. oraz Naim. No i cóż Linn około 3 raz tańszy, jednak w niczym nie ustąpił, szkocka szkoła idealnie współgrała z pozostałymi elementami, nie napiszę tu ze pokonała Caspiana, lecz Intek śmiało mógł stać obok Roksana ,nie wstydząc się niczego. Do wiadomości Roksan był moją własnością i to z nim byłem u kolegi na odsłuchu.

Wierzę często tak bywa ze coś tańszego gra tak dobrze ze nie warto wydawać 3x więcej kasy żeby zagrało tak samo lub minimalnie lepiej .

Wierzę że często tak bywa ze coś tańszego gra tak dobrze ze nie warto wydawać 3x więcej kasy żeby zagrało tak samo lub minimalnie lepiej .

Marka Roksan ma swoich gorących zwolenników, i ja to rozumiem ,lecz staram się zawsze spoglądać chłodno na sprawę. Roksana kupiłem z czystej ciekawości ,aby przekonać się co sobą prezentuje, odsłuch przeprowadzałem, przy różnych zestawieniach.Co do Linn u nas starsze modele są raczej mało znane, taki Intek wygląda nie pozornie to samo dotyczy całej serii Lk Linna, trzeba jednak zwrócić uwagę że ta szkocka manufaktura, robiła fenomenalne rzeczy, słynny gramofon. Lp12 czy Cd12. kończąc na końcówce Klaut. Absolutnie nie staram się tu udowodnić kto jest lepszy Roksan czy Linn.=Lecz stawiam sprawę jasno, mamy do wydania sumę ....0 więc szukamy w tej cenie czegoś naj. Przynajmniej każdy by tak chciał. Dla mnie taki Caspian jest wart max 2500zł- mówię tu o używce. Miałem kiedyś również kolumny Roksan Ojan 3x.Z Caspianem grało to jakoś tak do przyjęcia. Jednak naprawdę kolumny pokazały co potrafią dopiero przy ASR Emitter. To samo dotyczy to takich firm jak Exposure, czy Primare. Ta pierwsza tworzyła na początku lat 90 świetne nie tuzinkowe klocki,a chi dzisiejsze wyroby z serii s ,jak dla mnie warte są może 25 % swojej ceny .Lecz są to jedynie moje odczucia potwierdzone częstymi odsłuchami i porównaniami. Pozdrawiam na marginesie w Wiedniu słuchałem Platinum, przyznam że gra z dużą swobodą świetnie kontroluje wszystkie pasma kolumn, Świetna precyzja przekazu.

Mam małą sugestię dokładnie porównywałem Caspiana m1 z Linn intek/cena od zł 800-1200zł ,wyjscia na kolumny w bi ware. Naprawdę warto spróbować

Linn do elektroniki? To juz lepiej z dwojga zlego jednak wziasc Kandy.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.