Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

e tam cihom z zalem pewno kupisz zaraz cos lepszego;)

Lepszego raczej nie, bo więcej $$$ na sprzęt nie przeznaczę. Obecny system mi bardzo odpowiada i gdybym nie musiał to bym nic nie zmieniał. Na razie moje Amstaffy będą musiały znieść amplifikację 40 letnim Sony TA 3650 którego trzymam cały czas w piwnicy, a za źródło będzie robił NBOX na enigmie, do którego powrzucałem trochę flaków. Mam nadzieję, że się za jakiś czas odkuję i wrócę do przyjemnie grającego systemu.

kredyt weź a nie sprzedawaj roksana...

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Witam, zauważyłem, że co niektórzy poszukują alternatywy dla CD Roksana, swego czasu miałem CDP Mk1 Caspiana, później przy wsparciu Decibela odsłuchiwałem CDP M1, jednak wyparł go z mojego systemu właśnie CDP lampowy - Shanling CD-300, lampizowany przez Lampizatora z Warszawy, przeszedł trzy gruntowne modernizacje i obecnie sprawuje się rewelacyjnie, mam 3 zestawy NOSów do niego, jednak najlepiej przypasowały mi tzw. szaraki. Do chwili obecnej nie znalazłem lepiej zgrywającego się CDP z Caspianem. Jednak takiej wersji ciężko znaleźć, jest ich jedynie kilka w Polsce. Jeśli jest koś z Warmii i Mazur, to możemy umówić się na odsłuch i porównanie. W załączeniu fotka, choć akurat nie mojego ;) lecz nie różni się zewnętrznie niczym oprócz lamp.

post-25840-0-05302800-1386407756_thumb.jpg

Edytowane przez tjakubik

cichom,

sprzedałeś już zestaw, jak sugeruje kopaczmopa?

Jeśli nie, to napisz na pw za ile chcesz opchnąć i w jakim wieku/stanie/kolorze masz te klocki.

I przy okazji postu tjakubika -

czy kroś może tuningował kiedyś Caspiana integrę lub cd?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Tak tylko pytam z ciekawości, bo nie rzuciły mi się niegdzie w oczy opisy tuningów tych klocków.

Wiem, że np. w klubie Exposure cały czas coś tam w nich modyfikują, co znacznie (według opisów) poprawia dźwięk.

Wiem też, że "Caspiany pod względem jakości części i wykonania są super", ale przecież nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie można było lepiej ;)

Bardziej miałem na myśli mod cdp.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

W exposure chłopaki wymieniają kondy w zasilaczu, w caspianie też to będzie miało sens - zastosowano małą pojemność. Efektem będzie lepszy, krócej trzymany bas i wyższa wydajność prądowa.

Drugą rzeczą, równie ciekawą może być wymiana gniazd na miedziane WBT nextgen:

http://www.poweraudio.pl/wbt0708-nextgen-glosnikowe-p-2236.html

Trzecią rzeczą - wymiana kondów wejściowych (wyjściowych w przypadku CD) na porządne MKP.

http://www.poweraudio.pl/mundorf-mcap-c-1_141.html

W X16 już nic zmianiał nie będę, bo je same planuję zamienić na F160, więc chcę je sprzedać, jak je Dynaudio stworzyło ;)

Ale gdyby był jakiś sprawdzony mod M1 NG, to czemu nie?

Jego szanse na dłuższy pobyt w moim systemie są zdecydowanie największe.

A jeszcze gdyby taki tuning dodał trochę góry cd, to i źródła bym już nie szukał.

Wtedy już tylko X16 -> Focus 160 i spokój na lata :))

W X16 już nic zmianiał nie będę, bo je same planuję zamienić na F160, więc chcę je sprzedać, jak je Dynaudio stworzyło ;)

Jak ci Emil zmodyfikowal to jakim zakleciem chcesz je sprzedac "jak je Dynaudio stworzylo" :)?

A jeszcze gdyby taki tuning dodał trochę góry cd, to i źródła bym już nie szukał.

A czemu chcesz dodawać góry akurat źródłu? Jeśli coś w tej parze jest odpowiedzialne za stonowaną górę, to raczej wzmacniacz, nie cdek. Dynki też nie są chyba rozjaśnione, a twoja stara miłość, Cambridge Audio, grała dość jasno, może stąd masz niedosyt.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Firma,

Skad pomysl, ze mi Emil dynie zmodyfikowal?

Stachu19,

Na poczatku wzmak Caspiana gral u mnie przez miesiac z cd CA i gora byla. Nawet przy ciemniejszych DM 2/8.

Tylko wszystko inne bylo na nizszym poziomie.

Stad mysl o modzie wlasnie cdp.

Czyli rozumiem, ze nikt nie słyszał o modzie Caspiana.

Może to świadczyć tylko o jednym - nie ma w nim co poprawiać ;)

Szukam kogoś, kto to robił w Polsce, a nie 10 lat temu w innym kraju.

Jeśli nie ma mowy o takim modzie tu na forum, to nie istnieje ;)

P.S. Uuuu, Emil, humorek coś dzisiaj nie tęgi ;)

No przecież pisze: niedostatek góry.

Ale chcesz przede wszystkim zmienić kolumny. Może tu pokombinuj, nie upieraj się przy Dynkach. Na nich świat się nie kończy.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

No przecież pisze: niedostatek góry.

Ale chcesz przede wszystkim zmienić kolumny. Może tu pokombinuj, nie upieraj się przy Dynkach. Na nich świat się nie kończy.

Naczytałem się jakie to F160 są rewelacyjne, aż zachciałem je mieć. Po odsłuchu z zestawem Caspiana nie pokazały wyższości nad moimi Harpiami Amstaff Mini - te bezapelacyjnie zostały w systemie.

jak dla mnie F160 nie pasuja do Caspiana (sorry Firma :P) wiec mozliwe, ze nie zagraly lepiej. W ogole przeciez moze byc ze Harpie Ci bardziej beda pasowac, to jednak inne kolumny monitorki vs spore podlogowki.

jak dla mnie F160 nie pasuja do Caspiana

zacznijmy od tego że to caspian ci nie pasuje i ile. Co tam go ostatnio przegoniło? Vincent 226?;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.