Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

a czy używa ktoś pre + 2x mono caspiana M1 ?? ciekawi mnie czy jest 'spora' różnica do integry M1??

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

U mnie ten pokrywa zostala odmalowana. Wyglada duzo lepiej niz schodzaca powloka gumowa;-)

post-11813-098644700 1296572560_thumb.jpg

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam

Chcialem sie zapisac do klubu roksana . Zakupilem K2 wspanialy wzmacniacz.

Chcialem sie zapytac jak jest pakowany moze ten wzmacniacz oryginalnie , poniewaz zamowilem w sklepie online jako nowke , i na przednim panelu tym swiecacym mam ryski zadrapania , pilot byl bez baterii. Czy np nie powinno byc foli na tym panelu ??

Czy ktos moze pomoc ??

Dzieki za pomoc

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

stara seria caspian miała folie na wyświetlaczu na 100% nie wiem jak nowa... Moze Twoj to ex-demo?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

no wlasnie jestem ciekaw napisalem do sklepu ze zaplacilem ze nowke a nie exdemo, napisali mi ze oni zamowili z roksana bezposrednio i powinno byc nowe kazali mi czekac na odpowiedz od nich. Zobaczymy co napisza

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam

Chcialem sie zapisac do klubu roksana . Zakupilem K2 wspanialy wzmacniacz.

Chcialem sie zapytac jak jest pakowany moze ten wzmacniacz oryginalnie , poniewaz zamowilem w sklepie online jako nowke , i na przednim panelu tym swiecacym mam ryski zadrapania , pilot byl bez baterii. Czy np nie powinno byc foli na tym panelu ??

Czy ktos moze pomoc ??

Dzieki za pomoc

dla mnie sytuacja bylaby nie do zaakceptowania. nie odpuszczaj.

• 2 tygodnie później...

Wpadł mi w ręce test Mseries2 w audiovideo. Jak zwykle klasa i muzykalność + XLR.

No i znowu ślinka cieknie :-)

Pierwsza miłość nie rdzewieje :D

Pzdr. Roksanowców

Edytowane przez qman

Możesz podesłać skan z testu?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Słucham Caspiana M2 od kilku tygodni w sumie będzie już kilkadziesiąt godzin. Skupiłem się głównie na wzmacniaczu i muszę powiedzieć, że nie znam bardziej muzykalnego wzmacniacza tranzystorowego w tej cenie. Jedyna konkurencja do 10 000zł jaką znam to Leben CS300XS, ale to już lampa. Napiszę nawet, że Naim Supernait też nie ma przy nim szans jeśli chodzi o muzykalność, naturalność brzmienia i gładkość bo tego Naimowi brakuje (dopiero z zasilaczami się poprawia). Roksan może nie jest aż tak szybki jak Naim, ale to i tak bardzo szybki wzmacniacz i ze znakomitą rozdzielczością. Słychać naprawdę dużo i to już od basu licząc a ten jest rewelacyjny biorąc pod uwagę niewielką moc tego wzmacniacza 2x85W/8Ohm. Ma i odpowiedni krągłość na samym dole, jest pełny a jednocześnie bardzo szybki i fantastycznie kontrolowany w całym zakresie. Góra jest delikatnie złagodzona co i tak pewnie większości osób się spodoba. Natomiast najlepsza jest naturalność z jaką brzmią wszelkie instrumenty, gładkość przekazu, głosy ludzkie wychodzą fantastycznie. Dźwięk na dużą gęstość a jednocześnie nie zatraca szczegółów. Są też wady w sumie tylko 2 a pierwsza to włączający się wentylator po głośnym odsłuchu a druga związana ze brzmieniem to kiepsko budowana przestrzeń w głąb. W sumie to praktycznie brak budowania planów w głąb. Scena jest szeroka i wychodzi po bokach poza obrys kolumn z łatwością ale w głąb nic już nie jest różnicowane. Jako podsumowanie tego krótkiego opisu powiem, że Caspian M2 na 2 dni zastąpił moją końcówkę Bryston 4B SST2 z preampem Bryston BP25DA i mimo, że to integra za 4x mniejsze pieniądze niż zestaw Brystona to broniła się znakomicie i wcale nie mogę powiedzieć abym szczególnie tęsknił za Brystonem. Natomiast gwoli ścisłości Bryston gra beznamiętnie i prawie, że nic od siebie nie wnosi do nagrań a Caspian M2 każdy utwór "uplastycznia" narzucając swój charakter, który jednak jest cholernie przyjemny. To co najbardziej mnie zdziwiło, że Caspian M2 gra wspaniale z każdym dość przyzwoitym CD. Naprawdę nie musimy kupować CD Caspiana w komplecie jeśli mamy dość przyzwoite CD bo wzmacniacz i tak narzuci swoją sygnaturę na tyle silną, iż zagra to bardzo przyjemnie. Sprawdzałem go z Heed Dactilus, Denon PMA-1510, przetwornikiem w Brystonie BP25DA i z klienta jakimś starszym modelem Marantza. Za każdym razem zachwycał. CD Caspian M2 słuchałem również i mogę o nim powiedzieć, że to lekko złagodzone gładkie źródło o bardzo dobrej rozdzielczości i trochę podobnej charakterystyce brzmienia co wzmacniacz. Jeśli nie będziemy podpinać pod wzmacniacz M2 jakiś wielkich i ciężkich do napędzenia kolumn a nasze pomieszczenie nie jest większe niż te powiedzmy 30m2 i nie słuchamy bardzo głośno to Caspian jest fantastycznym wzmacniaczem. Niestety włączający się wentylator może być irytujący (słychać w przerwach między utworami) dlatego proponuję jak zawsze odsłuch z kolumnami z którymi ma pracować docelowo.

Edytowane przez Audiozakupy

O nareszcie jakieś sprawozdanie z odsłuchów M2. Mógłbyś porównać M2 z M1, gdyż bardzo mnie interesuje czy jest różnica? Od dłuższego czasu poszukuję w second hand'ie Roksana Platinum lecz niestety chyba nikt nie sprzedaje tej maszyny, albo nikt jej nie kupił. Ciekawe jak wypada. Jak można to chciałbym jeszcze prosić o jakieś słówko względem Krell'a S300.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

O nareszcie jakieś sprawozdanie z odsłuchów M2. Mógłbyś porównać M2 z M1, gdyż bardzo mnie interesuje czy jest różnica? Od dłuższego czasu poszukuję w second hand'ie Roksana Platinum lecz niestety chyba nikt nie sprzedaje tej maszyny, albo nikt jej nie kupił. Ciekawe jak wypada. Jak można to chciałbym jeszcze prosić o jakieś słówko względem Krell'a S300.

mam identyczny dylemat. Niewiem czy kupić M1 85W, czy dołożyć do M2, a z kolei przy tej sumie otwiera się droga do S300i.

Wcześniej miałem kav 400xi, ale na tym metrażu wolę muzykalność caspiana, do Krella trzeba większego pomieszczenia. Jeżeli podobnie jest z S300i...no właśnie co wybrać

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

kivlov nigdy nie słyszałem Caspiana M1 więc nie porównam. Słyszałem tylko Kandy K2 i tutaj do M2 jest przepaść.

Nie słuchałem również S300i więc niestety tutaj też nie pomogę. Ostatnio w prasie było porównanie z Primare I32 i Ayon Orion. Primare jeszcze nie słyszałem, ale Orion-a znam znakomicie. Z pewnością wolałbym kupić Caspiana M2 i wg mnie gra on bardziej lampowo od Ayona :-)

Czy ktos moze polecic CD do Caspiana M2. W tygodniu jestem umowiony na odsluch Caspiana M2. Zabieram ze soba moje MA GS10 i zastanawiam sie nad jakims źródlem. Moze jakas rada, jak juz sie "dotaszczę" z kolumnami do sklepu to chce to wykorzytsać.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

CD Caspiana mało słuchałem niestety i nie porównywałem z Xindak C-09 ale z pewnością C-09 jest dynamiczniejszy i ma dobitniejszą górę w Caspianie jest jakby cienką kreską rysowana. Natomiast praktycznie urządzeniem całkowicie pomijanym na tym forum jest Xindak DAC-9 a to znakomity przetwornik deklasujący wszystkie CD do 7 000zł które słyszałem i podejrzewam, że i Caspian M2 CD będzie miał z nim problem w sumie z ciekawości muszę to sprawdzić :-) Creek Destiny CD czy Ayon CD-07 padły przy tym przetworniku jak również np przetwornik Lavry DA-10, który miał i gorszą przestrzeń, gładkość średnicy jak i nie tak pełny bas jak Xindak a Lavry DA-10 to też nie pierwszy lepszy przetwornik. Więc jeśli profundis planujesz zakup C-09 to warto pomyśleć nad DAC-9 tylko jakiś w miarę przyzwoity CD dać mu jako transport nie musi być to też żadne cudo i zagra wyraźnie lepiej niż C-09. Przetwornik brzmi bardziej plastycznie, naturalnie, ale nic nie traci jeśli chodzi o dynamikę w stosunku do C-09 i ma wyraźnie lepsza przestrzeń z dokładną lokalizacją (największa wada C-09). To również bardzo dynamiczny przetwornik.

Czy ktoś może mi poradzić gdzie można kupić lub wymienić laser do odtwarzacza Caspian CD/DVD Dual laser? Prawdopodobnie laser od DVD jest już słaby bo właśnie z tymi płytami jest problem.

A jaka jest roznica miedzy Caspian a roksan K2??

czy ktos moze porownywal?

Czy ktoś może mi poradzić gdzie można kupić lub wymienić laser do odtwarzacza Caspian CD/DVD Dual laser? Prawdopodobnie laser od DVD jest już słaby bo właśnie z tymi płytami jest problem.

Wymiana lasera do CD kosztuje razem ok. 700zł z przesyłką, bezpośrednio w fabryce Roksana. O takiej kwocie zostałem poinformowany przez Decibela. Wraz z wymianą lasera wymieniany jest również napęd jako całość.

Edytowane przez marek s

dobrze wiedziec.

dotyczy to tez starego Caspiana Mk1? I robi sie to przez decibela czy bezposrednio uderza do Roksana?

Ja pytałem o laser do mk1.

Sprzęt wysyła się do Decibela, oni wysyłają do Roksana.

Wymiana lasera do CD kosztuje razem ok. 700zł z przesyłką, bezpośrednio w fabryce Roksana. O takiej kwocie zostałem poinformowany przez Decibela. Wraz z wymianą lasera wymieniany jest również napęd jako całość.

Tylko właśnie zastanawiam się czy jest sens wymiany tego laserka za tą kwotę skoro CD działa a głównie do tego go używam. Czy ktoś miał okazje porównywać dźwięk Caspiana DVD z typowym CD Caspian? Czy jest wielka różnica w dźwięku stereo ?

A jaka jest roznica miedzy Caspian a roksan K2??

czy ktos moze porownywal?

Audiozakupy opisał, ja pisałem też kilka stron wcześniej, przepaść.

Zależ do czego potrzebujesz, Kandy K2 to taka "świetna popierdółka", wszystko jest skoczne i wesołe bez wnikania w szczegóły, odpalasz i słuchasz.

Caspian to inna liga, i jeśli słuchasz akustycznej, fortepianu, wokali, i ma dla Ciebie znaczenie realizmu (na pewno średnica)w muzyce to to docenisz w Caspianie, Kandy tak nie potrafi, ale rock zów lepiej zagra na kandy, caspian raczej "spiłuje pazurki", doda bluesowej nuty.

Do Caspiana raczej "zwariowane" kolumny z dobrą kontrolą basu, do Kandy z raczej mniejszą ilością basu, nie muszą być wyjątkowo dynamiczne.

Edytowane przez we
Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Jedna fotka z moich odsłuchów. Jakie to maleństwa w stosunku do szczytowego modelu CD Musical Fidelity AMS :-) Niestety Musical w porównaniu wypadł wyraźnie lepiej, ale też jest 3,5x droższy.

caspianj.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Wygląda naprawdę imponująco.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.