Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

To ja pochwalę się swoim Roksanem - długo związany jestem z tym klubem, a się nie chwaliłem.

dscf5548f.jpg

Roksan Caspian wraz z Hegelem HD10

11111yr.jpg

Roksan z Zhaolu D3 (bardzo fajny dac, ale Hegel to inna liga)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Widzę w centrum nogę żony :)

Mógłbyś pokazać jak wygląda Twój pokój wraz z systemem video. Widzę w opisie, że masz TV Sony i projektor.

Nio zoncia nie chciala zejsc z sofy :)

Tv jest w drugim pokoju do filmow na noc :)

Ladny pokoj i piekny widok za oknem. Zielono i cisza pewnie;-)

Oj jest cisza i te ptaszki za oknem ahh :)

I wlasnie ogladamy bajeczke :)

post-23552-0-35597500-1305491499_thumb.jpg

post-23552-0-10818800-1305492216_thumb.jpg

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gratuluję. Podoba mi się.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Jak porównanie dojdzie do skutku to opiszcie - jestem bardzo ciekaw czy pokryją się z moimi.

Słuchałem 8XP+PSX-R i dla mnie ciekawiej zagrał M1. Oba odsłuchy odbyły się z moimi ProAcami 1sc w tym samym pomieszczeniu ale na różnych cd dlatego proszę mieć to na uwadze.

Dla mnie Caspian zagrał ciekawiej. Średnica w Caspianie była czystsza z piękną barwą i większą ilością wybrzmień, bas w Caspianie trochę inny bo pojawiał się rzadziej ale był mocniejszy (o zejściu nie piszę ze względu na gabaryty głośników)- w Cyrusie było go więcej ale wydawał mi się lekko napomnpowany.

Jeżeli chodzi o wysokie to w Cyrusie kilka razy coś mi zasyczało i jakoś pamiętam, że to mi się nie spodobało.

pozdrawiam

----------------------------------------------------

Oba odsłuchy odbyły się z moimi ProAcami 1sc w tym samym pomieszczeniu ale na różnych cd dlatego proszę mieć to na uwadze.

Nie to, żebym bronił cyrusa, ale z innym CD zagrało inaczej i to normalne. Źródło ma ogromne znaczenie.

U mnie cyrus wogóle nie syczy, wysokie i przestrzeń są niesamowite.

Szkoda tylko, że bas z cyrusa to nie poziom audionet sam v2:(

Nie to, żebym bronił cyrusa, ale z innym CD zagrało inaczej i to normalne. Źródło ma ogromne znaczenie.

U mnie cyrus wogóle nie syczy, wysokie i przestrzeń są niesamowite.

Szkoda tylko, że bas z cyrusa to nie poziom audionet sam v2:(

Wie ktoś, czy w M1 new genaration są kondensatory Aerovoxa w zasilaczu?

Musze sie pochwalic w koncu roksanem i setupem bo zapomnialem hehe

Bardzo ladnie.

Przy okazji dopytam Cie o przesiadke na Kendy z wczesniejszego Nada c326. Rozumiem, ze skoro zachwalasz, to inna liga, polecasz i ze warto?

Witam znowu wszystkich miłośników i zwolenników marki Roksan :)

Mój zestwik już gra i to jak gra, ciężko wychodzić rano z domu do pracy bo by się jeszcze posłuchało ;)

To dzięki temu forum i jego użytkownikom a szczególnie klubowiczom dokonałem tego wyboru i nie żałuję :)

Skoro podsunęliście raz dobre rozwiązanie prosiłbym raz jeszcze o poradę.

Otóż mimo że zestaw, który posiadam gra pięknie to wiem, że brakuje mu mimo wszystko jednej bardzo waażnej rzeczy, na którą przy zakupie nie starczyło kaski ale teraz kasa jest więc mogę dokupić ten ostatni klocek jaki mi brakował do kompletu.

Dla sprecyzowania posiadam w tym momencie wzmacniacz roksan Kandy K2 do tego kolumny Monitor Audio BX6 kable głośnikowe Chord Silver screen i interkonekty audioquest sidewinder no i na koniec własnie to co nie pasuje do tego wszystkiego tzn. odtwarzacz dvd pioneer 575.

Na początku myślałem żeby dokupić do kompletu odtwarzacz cd Roksan Kandy K2 i może to właściwie rozwiązanie ale może są odtwarzacze w podobnym pułapie cenowym i sprzętowym, które w połączeniu z posiadanym zestawem wycisną z niego więcej? Może ktoś coś już takiego przerabiał i podzieli się spostrzeżeniami. A może wejśc w przetworniki C/A, które już miałem proponowane, tylko nie jestem pewny czy chcce mi się chcę się bawić z gęstymi formatami ale jeśli przetwornik zagrałby lepiej z płytkami cd od odtwarzacza cd (pułap cenowy równy wartości odtwarzacza cd Roksan Kandy K2)to również wziąłbym go pod uwagę tylko czy wtedy musiałbym dokupić lepszy napęd czy mógłby zostać posiadany przeze mnie odtwarzacz dvd pioneera?

Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Gdybyś pieniądze, które chcesz przeznaczyć na CD wydał na przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) to uwierz mi, że na 100% będziesz miał lepsze brzmienie. Sam mam podłączone do Caspiana używam DAC Hegel HD10 i jestem w 100% zadowolony. DACi są bardziej funkcjonalne, ponieważ można je podłączyć zarówno do CD, DVD.... jaki i do TV, PC, SB...

Gdybyś pieniądze, które chcesz przeznaczyć na CD wydał na przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) to uwierz mi, że na 100% będziesz miał lepsze brzmienie. Sam mam podłączone do Caspiana używam DAC Hegel HD10 i jestem w 100% zadowolony. DACi są bardziej funkcjonalne, ponieważ można je podłączyć zarówno do CD, DVD.... jaki i do TV, PC, SB...

To co kupić tego daca i zagra razem z moim dvd lepiej niż odtwarzacz cd do 4tyś ?

Zdecydowanie. DVD służy w tym momencie tylko jako transport, ale za całe konwertowanie służy DAC.

na allegro jest cd K2 za 2100 mysle ze za 2000 pojdzie. kup sobie na poczatek dobre cd takim jakim jest K2 a pozniej sobie mozesz pomyslec nad DAC.tak zawsze bedziesz mial elegancki zestawik. CD K2 bedzie duzo lepiej gralo od dvd i zaczniesz myslec czy wogole warto sie pchac w DAC. zestaw zawsze wyglada estetyczniej :) to jest moja opinia Pozdrawiam !!

moze Dac bedzie gral troche lepirj ale estetyka ma tez znaczenie wg mnie a tak bedziesz mial 3 segmety nie pasujace do siebie wogole :P:)

Caspiam m1 bedzie lepszy od nawej nowej kandy.

Zwykly stary cd caspian mkI rowniez jest dobrym cd choc nie wiem jak by wypadl w porownaniu z kandy. MkI walczyl u mnie z rotelem rcd 991 , musical e600, sony qs i grajac z integra roksana wypadl najlepiej.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

qman<- zaintresuj sie moze tez Creek Destiny 2 (niestety praktycznie brak na rynku wtornym w Polsce). Wedlug HiFi Choice ze stycznia 2011 to najlepszy wzmacniacz w kategorii. Zdaniem redaktorow pokonal Caspiana M2. Zastanawiam sie, jak wypadloby porownanie z moim Accu.

qman<- zaintresuj sie moze tez Creek Destiny 2 (niestety praktycznie brak na rynku wtornym w Polsce). Wedlug HiFi Choice ze stycznia 2011 to najlepszy wzmacniacz w kategorii. Zdaniem redaktorow pokonal Caspiana M2. Zastanawiam sie, jak wypadloby porownanie z moim Accu.

Pare wzmacniaczy miałem i było to bardzo konstruktywne doświadczenie. Jedno wiem na pewno, że Caspian jest najbardziej komunikatywnym i muzykalnym wzmacniaczem jakie miałem. Potrafił zniknąć i pozostawała muzyka, bez kombinowania, wsłuchiwania się w dźwięki i dzielenia włosa.

Creek zapewne jest świetny, jak i inne wzmacniacze odpowiednio zestawione i odpowiadające preferencją słuchacza. Może kiedyś posłucham creeka, ale na razie chcę mieć "muzykę" i spokój jaki miałem kiedyś z Caspianem( 6 lat).

W HiFi Choice faktycznie creek wypadł świetnie, ale zauważ, że najmuzykalniejszy i najprzyjemniejszy w odbiorze był Caspian. Te wzmacniacze mają coś nieuchwytnego słowami.

post-7222-0-65229500-1306077541_thumb.jpg

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wypadają np Roksan Kandy K2 czy może M series w porównaniu do Krella np 300i? Chodzi mi w sumie o różnice w sygnaturze dźwięku, bo pewnie między poszczególnymi modelami tego samego producenta jest jakiś wspólny mianownik. Myślałem nad czymś co w przyszłości zagrałoby z kolumnami na Revelatorach/Illuminatorach.

Roksan M1 new generation już u mnie i gra tzn. na razie wygrzewa się:)

Szczegóły jak gra vs cyrus 8vs2 już wkrótce.

Co ciekawe mój wygląda trochę inaczej niż ten w załączonego zdjęcia - M1 70-watowy.

Kondensatory w mojej wersji (pewnie jeden z ostatnich wypustów) to panasonic FC i elna silmic II, w załączonej są dodatkowo cerafiny (te czerwone) a większość kondensatorów (zielony odcień) to coś innego niż panasonic FC...

Kondensatory w zasilaczu mają 10000uF (dzięki squad05!) i nie są to Aerovoxy jak w wersji Mk1 i MK2. Pierwsze partie 70-watowych M1 też miał Aerovoxy (pojemność 13600uF wg recenzji w Hi-Fi i Muzyce), ale ten załączony ma to co u mnie.

Także wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że wersja 85-watowa gra trochę inaczej niż poprzednicy a rozrzut elementów w różnych wersjach jest spory...

Ps. W M2 też są panasonicy FC i elna silmic II.

Ps2. Fajnie, że teraz na roksana jest 5 lat gwaracji:)

post-2919-0-58322900-1306423804_thumb.jpg

post-2919-0-17107300-1306423825_thumb.jpg

Jak Caspian vs Cyrus. Jesteśmy cierpliwi, ale..

Znajomy na zestaw cyrusa dzielonego i bardzo fajnie chodzi z eposami ES 22. Wyczułem podobną analogową nutę jak u Caspiana.

Jak jest u Ciebie? napisz cokolwiek ;-)

Jak Caspian vs Cyrus. Jesteśmy cierpliwi, ale..

Znajomy na zestaw cyrusa dzielonego i bardzo fajnie chodzi z eposami ES 22. Wyczułem podobną analogową nutę jak u Caspiana.

Jak jest u Ciebie? napisz cokolwiek ;-)

Na szybko napiszę, że oba wzmaki są bardzo dobre.

Cyrus jest bardziej "lampowy", czaruje średnicą i wysokimi w jazzie i lżejszych klimatach. Ciarki póki co częściej miałem przy cyrusie...

W rocku/metalu ze względu na lepiej kontrolowany i głębszy bas lepiej sprawuje się roksan. Jest też bardziej analityczny i to w całym paśmie przenoszenia. Gorsze nagrania, podobnie jak w cyrusie, nie bolą.

Roksan, wyjęty z pudełka grał po prostu tragicznie. Wychodząc do pracy puszczam "system burn-in" z płyty densena, dziś był drugi dzień, ale wątpię, żeby już się "wygrzał":)

Czy jest ktoś z "moich" okolic z odtwarzaczem cd roksan kandy k2 a najlepiej z caspianem m1, tak żebym mógł sobie podpiać je do systemu i odsłuchać?

Mieszkam w woj. świętokrzyskim niedaleko Końskich.

Pozdrawiam

Edytowane przez awatar2000

W roksanie caspian m1 najlepsze jest to, że nawet z laptopa po analogu brzmienie wciąga:)

Spokojnie można słuchać najgorzej wyprodukowanych nagrać nawet z tak mało wyrafinowanego źródła jak laptop, mało tego to sprawia przyjemność!

Bas to prawie poziom audioneta sam V2. Tzn w roksanie jest równie nisko, ale z większą mięsistością.

W roksanie caspian m1 najlepsze jest to, że nawet z laptopa po analogu brzmienie wciąga:)

Spokojnie można słuchać najgorzej wyprodukowanych nagrać nawet z tak mało wyrafinowanego źródła jak laptop, mało tego to sprawia przyjemność!

Bas to prawie poziom audioneta sam V2. Tzn w roksanie jest równie nisko, ale z większą mięsistością.

Cześć,

masz/macie może bezpośrednie porównanie brzmienia Roksan Caspian M-1 New Generation do M-2? Jestem bardzo ciekawy jak ten test wypadł. Wiem, że na chińskich stronach było to porównanie, ale wolalbym poznać wrażenia od kogoś od Nas.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.