Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

masz/macie może bezpośrednie porównanie brzmienia Roksan Caspian M-1 New Generation do M-2? Jestem bardzo ciekawy jak ten test wypadł. Wiem, że na chińskich stronach było to porównanie, ale wolalbym poznać wrażenia od kogoś od Nas.

Jeżeli pytasz o stronę techniczną to M2 ma nową końcówkę mocy - inne tranzystory i być może inna topologia układu.

Przedwzmacniacz wygląda na ten sam. Dodano XLR-y, bo teraz taka jest moda, wzmacniacz nie jest zbalansowany i na wejściu XLR sygnał jest desymetryzowany na opampie...

Natomiast porównania brzemienia M1 new generation vs M2 w Polsce nikt chyba nie zrobił z tego prostego powodu, że M1 new generation w Polsce nie było (info od Panów z decibela):)

W decibelu można sobie porównać M1 70watt i M2.

Dzieki bardzo za odpowiedz,

nie mam obcnie mozliwosci wybrania sie na odsluchy, ale mocno sie zastanawiam nad tym czy warto przejsc z M-1 New Generation na M-2. Biore tez pod uwage ew. przygode z Creek Destiny 2, lecz z ta ost. firma nie mam zadnego doswiadczenia.

Jednak bez odsluchu jak widze sie nie obedzie, a jesli ktorys z w/wym. okaze sie lepszy od M-1, to wteddy bede szukal dla niego nowego wlasciciela ;)

Posiadam DAC MATRIX MINI-i i szukam wzmacniacza. Czy końcówka mocy Roksan Caspian zagra podobnie ,jak integra mk1 Caspiana?

DAC posiada tryb Pre mode, czyli będzie sterować końcówką( chyba się nie mylę)?

Jaka jest różnica mocy między końcówką a integrą mk1 i czy coś przemawia za kupieniem jednak wzmacniacza mk1.

Posiadam DAC MATRIX MINI-i i szukam wzmacniacza. Czy końcówka mocy Roksan Caspian zagra podobnie ,jak integra mk1 Caspiana?

Jaka jest różnica mocy między końcówką a integrą mk1 i czy coś przemawia za kupieniem jednak wzmacniacza mk1.

Obowiazkowo wzmacniacz, lub bi amping wzmacniacz + koncowka. Testowalem Integre Mk1 z koncowka M-1 podlaczona bezposrednio do CD (ze sterowaniem, jako PRE) i znacznie lepiej grala integra.

PS. No i oczywiscie pomyslalbym od razu o M-1 new generation lub M-2.

Za przyjemne brzmienie roksana caspiana w znacznej mierze odpowiada przedwzmacniacz na tranzystorach. Nie wydaje mi się, że PRE w DAC'u będzie na takim poziomie...

Witam

Forumowicze macie jakies info M1 vs M2 integra? Jestem bardzo ciekaw jak mocno M2 poszlo do przodu w porownaniu do M1...

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Widocznie nie tak bardzo jeżeli brak informacji w klubie. Ja w dalszym ciągu szukam informacji na temat PLATINUM.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 1 miesiąc później...

Witajcie,

mam do Was prosbe, czy doradzilibyscie podlaczenie pod Roksan Caspian M-1 NG (w komplecie z koncowka mocy) kolumn B&W Nautilus 804. Zastanawiam sie nad zmiana z Dali Ikon 6, a wiadomo, ze tez nie chcialbym aby bylo gorzej niz jest teraz. Po prostu nie wiem, czy bedzie to krok do przodu. Nie mam mozliwosci odsluchu ani tez nigdy wczesniej nie porownywalem do Dali innych kolumn w moim systemie.

mysle ze to bedzie krok do przodu :) osobisie mialem ikony 6 z caspianem tylko ze MK I (porownywalem z M1 i wg mnie duzej roznicy nie bylo m1 troche bardziej dynamiczniejsza) zmienilem ikony na AudioPhysic Spark 3 gdzie wysokotonowe to vifa 25xt na poczatku wydawalo mi sie ze wysokie gorsze ale po jakims czasie stwierdzilem ze sa jednak szybsze i troche lepszej jakosci. ikony wysokimi troche czaruja. a druga sprawa to bas AP sa oparte na Perlesach HDS basu jest mniej ale szybszego i lepiej kontrolowanego. mysle ze B&W beda lepsze. ogolnie slyszy sie ze roksany dobrze sie zgrywaja z angielskimi kolumnami tymbardziej tej klasy. tak nawiasem bylem kiedys w klubie roksana. bardzo mile wspominam caspiana swietny wzmak. niestety sprzedalem na rzecz preampu VELLEMAN K 8020( z modyfikowanym ukladem i zaopatrzony w dobre kondy i lampy nie te ktore daje producent). powiem szczerze ze zgniotl wszystkie moje dotychczasowe wzmacniacze. wszystkim polecam zlozenie tego pre i wykozystanie caspiana jako koncowki mocy(przy okazji zasmakowanie lampowego grania :] ). moj VELL gra z koncowka Quad 99 , ale wlasnie chce pozyczyc caspiana i zobaczyc co bedzie z nim sie dzialo :)

Jak sądzicie, czy Roksan Kandy K2 za 3600 zł to dobra cena ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Jak sądzicie, czy Roksan Kandy K2 za 3600 zł to dobra cena ?

witaj

Masz na mysli nowke oczywiscie? Jezeli tak to cena dobra, po tyle chodza za granicami naszego kraju;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

witaj

Masz na mysli nowke oczywiscie? Jezeli tak to cena dobra, po tyle chodza za granicami naszego kraju;-)

Tak, nowy. Ciężko jest na razie kupić używany czy demówkę. Przynajmniej w Sieci nie widzę takich.

Edytowane przez Lord Rayden

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

A nie lepiej za takie pieniądze kupić M1 ??

Tylko teraz pytanie czy nowa K2 nie okaze sie lepsza id starszeh M1. Bardzo duzo pozytywnych opini nt K2. Fajnie by bylo jak by ktos mial bezposrednie porownanie.

K2 jest chwalone przez użytkowników tutaj jako dobry partner do kolumn Monitor Audio. W jednym ze sklepów Audio we Wrocku, sprzedawca ocenił nawet Roksana Kandy jako brzmienie "analogowe" podczas gdy Exsposure jako twarde i suche.

A spytam jeszcze - czy lepiej kupić nówkę z pudełka czy też demówkę sklepową wygrzaną ? Cena niestety ta sama... Demówka z PL gwarancją, nówka od prywatnego importera, który twierdzi,że sam zajmuje się wysyłaniem do serwisu.

Lord Rayden zależy czy chcesz "własnousznie" przekonywać się jak przebiega proces wygrzewania.

Ja osobiście kupiłem swój zestaw ze sklepu w którym stał i pewnie kilka razy ktoś go słuchał (był w salonie może dwa tygodnie). Nawet jeśli twój ma dłuższy staż sklepowy (raczej głównie stanie na półce) pewnie ma za sobą kilkadziesiąt ew. kilkaset godzin pracy czyli zakładając 5-6 godzin pracy dziennie w domu przekłada się to na miesiąc lub dwa. Czy to dużo czy mało? Problemem może być wypożyczanie sprzętu do domu i wiążące się z tym pakowanie i rozpakowywanie z możliwością drobnych uszkodzeń mechanicznych (ryski, zadrapania). A czy ten człowiek długo działa na rynku, czy nie zwinie biznesu za chwilę? Oczywiście sklep może zrobić to samo, ale zostaje ci wtedy gwarancja polskiego dystrybutora. Naturalnie sam musisz zdecydować co wolisz.

A tak przy okazji zaczynam właśnie poszukiwania głośników do swojego "cukiereczka". Interesują mnie tylko nowe cena ok. 10000zł. Jakieś sprawdzone propozycje? Co warto byłoby posłuchać?

Dzięki za te porady ! A co do kolumn - może idź posłuchaj nowych GX200 lub GX300 Monitor Audio i opisz nam wrażenia z odsłuchu !

Myślałem o nich, ale u mnie w salonie narazie ich nie mają - trzeba będzie zorganizowac wycieczkę. Jeśli grają tak jak wyglądają to pewnie się zdecyduję.

Na razie jestem umówiony na odsłuchy GS60 jakichś Dynaudio i sam nie wiem dokładnie czego jeszcze.

GS 60 słuchałem - brzmiały bardzo fajnie, analityczną górę miały, szczegółową. Grały z moim NADem 312. Grał z nimi spokojnie a z Trianglami Antal słabo dawał radę.

Moje wspominki z odsłuchu GS60 :

"odsłuchiwałem 2 pary kolumn - Monitor Audio GS 60 (cena 9900 zł) oraz Monitor Audio RX8 (5490 zł). Jak zwykle z NAD 312 ;). CD Vincent (też drogi). Przetwornika nie brałem.

W obu przypadkach NAD nie miał problemu z napędzeniem kolumn. Kolumny grały dźwiękiem dobrym i jak ja to oceniam - nie denerwującym. Dźwięki znanej mi muzyki elektronicznej (twórcy czasem produkują pojedyncze dźwięki niestrawne) były

cały czas OK, nawet te, których nie lubię były do zaakceptowania. Niestety ;) droższe (większe) kolumny produkują się lepszym dźwiękiem, bardziej subtelnym, przestrzennym i pełniejszym. Mniejsze, gdybym nie słuchał przedtem tych droższych GS 60, pewnie bym docenił bardziej, no ale niestety najpierw słuchałem droższych ;)."

GS 20 (porównanie z GS 60) :

"Mam porówanie z poprzednio odsłuchiwanymi GS 60 (większe, 2 niskotonowe głośniki zamiast jednego). W porównaniu z gs 60, GS 20 wydawały mi się bardziej "zdyscyplinowane"

i mniej przestrzenne, takie bardzo "porządne". Jednak bardzo dobrze brzmią, bas był kontrolowany i punktowy, wysokie tony nie dominowały i nie dzwoniły. Podobnie jak GS 60 dźwięki

elektroniczne nie "drażniły" moich uszu, każdy dźwięk był do słuchania. Bardzo dobrze sprawdzały się w elektronice. Wydawało mi się,że gorzej w metalu, (Sabaton, Korpiklaani), jednak może

to być wina realizacji płyt bo płyta ZZ TOP (hard rock) brzmiała ostro i znakomicie. Metalowy Sabaton miał jakby mniej basu takiego "zlokalizowanego", on się jakby rozmywał.

Niestety czas nie pozwolił na dłuższe metalizowanie.

Wzmacniacz NAD 312 grał ustawiony z reguły na 11.00 i nawet 12.00 ."

Wziąłem do posłuchania Roksana Kandy K2

roksan.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A wrażenia?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Na razie wrażenia tylko ze studia odsłuchowego - odsłuch krótki. Sprzęt : kolumny - niestety nie MA (bo nie było) tylko Triangle Antal, CD Roksan Kandy K2, wzmacniacze RK K2 i Exposure 2010S2. Płyty ; Klaus Schulze, Keller i Schonwalder, Tangerine Dream (klasyczna elektronika)

"Słuchałem 2 wzmacniaczy w Strefie Dźwięku na Kluczborskiej. Roksana Kandy K2 i Exposure 2010S2 . Zupełnie inne charaktery. Exposure to wzmacniacz dobitny, gra mocno i znacząco. Twardo i ostro.

Brzmi trochę jakby był zrobiony do hard rocka i heavy metalu. Podkręcony gałką głośności do godziny 11 gra już wtedy bardzo głośno. Kandy K2 to wzmacniacz miększy, gra bardziej łagodnie (analogowo), miękko.

Podgłaśnia się wolniej, koło 12 wcale nie było jeszcze za głośno. Słucha się go przyjemnie, relaksacyjnie. Tak to brzmi w pokoju odsłuchowym. Jak zagra w domku - będę testował.

Pilot do Kandy - nowoczesny, cyfrowy z displayem dotykowym. Można go nauczyć innych pilotów. Kandy brakuje nieco diody na gale głośności, pokazującej jak jest podkręcona. Ale NAD też jej nie miał."

Sprzedawca mówił (z własnych obserwacji),że o ile wydaje mu się,że w studiu Exposure gra mu nawet nieco lepiej (takie ma wrażenie) to w domu, słabiej przygotowanym akustycznie lepszy był Roksan. Podobnie przy dłuższym słuchaniu, Roksan nie męczy, Exposure zaczyna drażnić.

Świetny sprzęt. Ja wybrałem czarny wydaje mi się ładniejszy (a raczej mniej brzydki). Pilot nowoczesny i inteligentny ale trzeba sie nauczyć dobrze celować (odbicia nie działają tylko dokładny kontakt nadajnik-odbiornik)no i trochę przeszkadza pikanie w trakcie naciskania klawiszy.

Wyboru nie mam - srebrny kosztuje mniej :). Ale wygląda bardzo kulturalnie. Znam czarny ze zdjęć, wydaje mi sie nieco brzydszy. Choć resztę sprzętu mam czarną albo grafitową.

Na razie tak - mam za soba odsłuchy domowe ale ciche i średnio głośne. (przyczyny rodzinne). Słucha się przyjemnie z MA GS20.

Przyznam,że kiedy sprzedawca ze Strefy Dźwięku, powiedział mi jeszcze o wzmacniaczu HArman Kardon HK 990, z układem DSP i DACem na pokładzie, zacząłem się zastanawiać. Niestety HK nie ma do posłuchania w okolicy. Zresztą i kasa większa i nie wiadomo czy bym się nie naciął.

Pikanie pilota - wejdź do Setup i naciśnij MUTE. U mnie przestało pikać. Tylko dioda mruga.

To i ja podzielę się swoimi wrażeniami z odsłuchów. Jak na razie odbyły się dwie sesje:

I (wykaz w kolejności słuchania):

1. Martin Logan Vista

2. Vienna Acoustic Mozart Grand

3. Vienna Acoustic Beethoven Baby Grand

II

1. Spendor A6

2. Dynaudio Excite X36

3. Chario Constellation Pegasus

4. Monitor Audio GS60

Kolejność od najsłabszego: Spendor, Dynaudio, Vienna Mozart, Vienna Beethoven i MA GS60 oraz zdecydowanie w czołówce Chario Pegasus i Martin Logan Vista ze wskazaniem na elektrostaty (niesamowita przestrzeń).

Nie rozpisuję się o brzmieniu głośników bo to nie one zrobiły na nas największe wrażenie.

Jeśli ktoś nie słyszy kabli niech dalej nie czyta.

Trochę historii - wymianę sprzętu (zestaw NAD-a kilkunastoletni) rozpoczeliśmy od zakupu Kandy K2 następnie do posiadanych kolumn (Dali 350 - miały pograć dłużej) dobraliśmy kable Ultralink Excelsior na bas oraz InAkustik LS602 na górę. Grało całkiem przyjemnie. Jednak większość z testowanych obecnie głosników ma pojedyncze terminale poza MA GS60 i ML Vista. Odsłuchy w drugiej sesji rozpoczeliśmy na własnym okablowaniu czyli sieciówki z pudełka ze sprzętem oraz Ultralinki jako głośnikowe (wydają się lepsze przy całym paśmie od LS602). Pan z salonu od razu sugerował podłączenie innych kabli, ale chcieliśmy słuchać na swoich aby mieć porównanie z I sesji oraz zakładaliśmy pozostawienie tych kabli w nowym zestawieniu. Przy Chario które również na naszych kablach grały fajnie poprosiliśmy o zmiane najpierw głosnikowych - włączone zostały Acoustic Zen Epoch i pierwszy szok dźwięk uległ poprawie w całym zakresie, powiększyła się scena, przybyło szczegółów bas zyskał dodatkową kontrolę. Grało już naprawdę nieźle choć ciągle brakowało jeszcze trochę dynamiki. Wtedy wymienione zostały sieciówki jedna miała czerwone wtyczki druga białe (ceny trochę poniżej 2000 i ok. 2500) najprawdopodobniej były to Oyaide Tunami GPXe i Oyaide Tunami GPX-Re. Efekt jaki wywołały był niesamowity jeśli do tej pory słuchaliśmy i potencjometrem na 60 - 70% i ciągle brakowało energii to teraz wystarczyło tylko 30 -40% mocy wzmacniacza aby grało z większą siła. Poprawa nastąpiła również w dźwięku lepsza artykulacja szczegóły bas więcej kultury. Dla mnie był to szok do tej pory byłem dość sceptyczny co do roli kabli zasilajacych, mają dostarczyć prąd do transformatora i tyle. Jednak muszę się przyznać zmieniłem nastawienie i nie wiem czy najpierw nie wymienić kabli a dopiero potem brać się za głośniki. Widzę że dobrze dobranym okablowaniem można niesamowicie podciągnąć brzmienie nawet przeciętnego zestawu więc może te moje kolumny jeszcze nie powiedziąły ostatniego słowa.

Narobiły te odsłuchy strasznego zamieszania.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.