Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż to, zakup poza Polską przy takiej cenie to żadna rewelacja. Dolicz sobie kuriera i ryzyko uszkodzenia wzmacniacza podczas przesyłki. Ogólnie szkoda nerwów...

Powiedzcie panowie, przy jakiej cenie zakup zestawu Caspiana MKII to okazja?

Lub integrę MKII za ile warto łapać?

To samo odnośnie cd MKII.

A za ile widzieliście okazjonalnie takie zestaw M1 ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Powiedzcie panowie, przy jakiej cenie zakup zestawu Caspiana MKII to okazja?

Lub integrę MKII za ile warto łapać?

To samo odnośnie cd MKII.

A za ile widzieliście okazjonalnie takie zestaw M1 ?

Nie widziałem używanego M1 w cenie, którą można nazwać "okazyjną". Zawsze to jest grubo powyżej 3k.

MKI i MKII można dostać taniej (powyżej 2k), z tym że ten pierwszy może być kilkunastoletni więc dostać egzemplarz w idealnym stanie to jak znaleźć 30-letnią ładną dziewicę;)

EMiL, mam wrażenie, że orientujesz się, w jakich latach produkowano poszczególne wersje, szczególnie MKII i M1.

A w ogóle to jak coś na ebay jest z USA, to chyba może mieć 110V, czy się mylę? Wprawdzie na obrazku wygląda jakby było napisane 220 lub 230, ale chyba ryzyko jest, poza tym dochodzi cło. Ja na ebay zerkam tylko na Anglię.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

EMiL, mam wrażenie, że orientujesz się, w jakich latach produkowano poszczególne wersje, szczególnie MKII i M1.

A w ogóle to jak coś na ebay jest z USA, to chyba może mieć 110V, czy się mylę? Wprawdzie na obrazku wygląda jakby było napisane 220 lub 230, ale chyba ryzyko jest, poza tym dochodzi cło. Ja na ebay zerkam tylko na Anglię.

Jak będziesz znał numer seryjny to w roksanie napiszą Ci jaki byłrok produkcji, to jest najlepsza metoda. Co do lat produkcji też sugeruję kontaktować się z roksanem, oni są bardzo proklienccy.

Sprzęt z USA będzie pracował na inne napięcie i dojdzie cło a następnie VAT. Lepiej poszukaj na niemieckim i angielskim Ebay, ewentualnie od forumowiczów - trochę drożej, ale pewniej.

EMil - co do kontaktu z Roksanem, to wiem, bo już ich pytałem. Ale chodziło mi o wiedzę ogólną tak pi-razy-oko. :) A w ogóle to dziwię się, że sprzedający nie wiedzą często z którego roku pochodzi ich sprzęt, nawet jak to jest trzeci właściciel. Jak dla mnie to wiedza elementarna.

Co do cen Caspiana M1 - CD kupiłem za 3 tys. i imho to nie jest super okazja (na taką mógłbym czekać i czekać), ale cena uczciwa za klocek w idealnym stanie z 2008 roku (potwierdzone przez serwis Roksana właśnie).

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

a ja szzcerze mowiac nie rozumiem po co komus z ktorego roku jest klocek? jak byl produkowany w latach np 1999-2001 to co za roznica, chyba liczy sie jak jest utrzymany? jednak to nie jest samochod.

EMil - co do kontaktu z Roksanem, to wiem, bo już ich pytałem. Ale chodziło mi o wiedzę ogólną tak pi-razy-oko. :) A w ogóle to dziwię się, że sprzedający nie wiedzą często z którego roku pochodzi ich sprzęt, nawet jak to jest trzeci właściciel. Jak dla mnie to wiedza elementarna.

Co do cen Caspiana M1 - CD kupiłem za 3 tys. i imho to nie jest super okazja (na taką mógłbym czekać i czekać), ale cena uczciwa za klocek w idealnym stanie z 2008 roku (potwierdzone przez serwis Roksana właśnie).

Zgadzam się całkowicie.

Bardzo często spotykam się z odpowiedzią sprzedającego, ze nie ma pojęcia z którego roku jest sprzęt, bo jest drugim włascicielem, lub trzecim.

Ja nawet jak kupuję cos jako drugi własciciel, chcę wiedzieć, czy to ma np.5 czy 8 lat.

Nie tylko dla siebie, ale również dla potencjalnego przyszłego nabywcy.

Młodszy sprzęt może być okazją w cenie, za którą dużo starszego już nie warto brać.

Dlatedo też pytania do znawców:

1. Od którego roku produkowany i sprzedawany jest MKII ?

2. Od którego roku produkowany i sprzedawany jest M1 ?

Odpowiedzi na nie dadzą wstępną orientację wiekową i pozwolą uniknąć wielu błędów i nerwów przyszłym kupującym.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

OK. Wg tej strony - http://en.wikipedia.org/wiki/Roksan_Audio

W 1998 weszła pierwsza wersja Caspiana, czyli MKI, w 2004 M-Series, a w 2010 M2

Wg tej recenzji http://www.roksan.co.uk/reviews/HiFiChoiceCasIntMarch2003.pdf wersja z marca 2003 MK II weszła "mniej niż rok temu", czyli w 2002.

Zatem z grubsza:

mkI - 1998 - 2002,

mkii - 2002-2004

m-series (m1) - 2004-2010

m2 - 2010 do teraz

Zatem w przypadku mk I sprzęt może mieć 9-13 lat.

Pewnie że sprzęt audio to nie samochód, ale wszystko co jest używane, się zużywa. Różnica 3-4 lat to wg mnie sporo. Jest też być może nieuzasadniona, ale nie do pominięcia różnica psychiczna - wiek jedno i dwucyfrowy. Dwucyfrowy - dziadek (subiektywnie oczywiście).

Czy to przypadek, że wzmak, który ma ok. 10 lat, trzeba sprzedać poniżej 2 tys, a pięcioletni może zejść powyżej 3 tyś? Taka jest różnica w dźwięku?

Co znaczy "jak jest utrzymany"? Jak stoi na półce, może wyglądać tak samo, gdy ma 5 lat i 15 lat. Cieszy oko, ale poza tym niewiele mówi.

Dodatkowo (abstrahując od Roksana) czasem w ramach jednej serii wprowadzano zmiany w obrębie roku, co wiedzą wtajemniczeni.

Itd, itp. :)

Ale w sumie - niech każdy ma własną receptę na to co i jak kupuje.

Edytowane przez Stachu19

Dzięki Stachu19, właśnie o to mi chodziło.

Niewątpliwie myślimy podobnie, jak zresztą pewnie większość szanujących pieniążki przeznaczone na sprzęt.

Zatem w weekend wystawiam moje klocki na giełdy, ogłoszenia i allegro i po sprzedaży zaczynam

POLOWANIE NA ZESTAW CASPIAN :)

CD+wzmak M1 w dobrej cenie, lub MKII w świetnym stanie techniczno-wizualnym.

Najlepiej kolor czarny :)

CD+wzmak M1 w dobrej cenie, lub MKII w świetnym stanie techniczno-wizualnym.

Najlepiej kolor czarny :)

Nie wiem czy jest sens odtwarzacza CD, może lepiej DAC'a?

Poczytaj sobie o zmianach w M1, pisałem o tym kilka stron wcześniej, to dosyć zawiła historia;)

Whiter o kolorze czarnym w Polsce raczej zapomnij, rzadko sie trafia.

Naprawde w wieku 8 czy 10 lat bardziej liczy sei kto go mial, jak czesto uzywal, jak uzywal. Bywaja klocki 15 letnie lepiej utrzymane a 5 zajechane jak nie wiem, niestety...

Jesli rozumiem ze jest roznica miedzy 3 a 7 letnim sprzetem to nie kumam 12 a 14 letnim, wg mnie jeden wał, dlatego zwracam uwagi na naparwy, modyfikacje, kto go uzywal, czy jakis handlowiec czy cieszy ucho kogos powaznego.

Sam po raz 3ci zreszta mam teraz Caspiana cd i smiga najlepiej ze wszystkich egzemplarzy, czyta CDRy i ma jasny wyswietlacz. Bardzo cenie tego cedeka stad powrot, tak zadziornego, ale gladkiego cd w tej cenie trudno dostac (i mysle ze tak do 1500zl uzywki).To udany kompromis miedzy plumkaniem a łojeniem.

Nie wiem czy jest sens odtwarzacza CD, może lepiej DAC'a?

Poczytaj sobie o zmianach w M1, pisałem o tym kilka stron wcześniej, to dosyć zawiła historia;)

Jestem raczej tradycjonalistą i lubię własnoręcznie wybrać i wrzucić jedną z prawie 300 płytek cd.

Poza tym, komputer mam w innym pokoju i to na pewno w tym mieszkaniu nie ulegnie zmianie.

Chociaż nie ukrywam, pewnie za kilka latek, jak dobre i funkcjonalne odtwarzacze sieciowe się mocno upowszechnią, a ich ceny nie będą tak wysokie - prawdopodobnie rozejrzę się za jakimś ciekawym modelem ze zgrywarką płyt i z systemowym dyskiem twardym.

Jednak przez najbliższe latka będę się pewnie cieszył cdkiem.

Whiter o kolorze czarnym w Polsce raczej zapomnij, rzadko sie trafia.

Naprawde w wieku 8 czy 10 lat bardziej liczy sei kto go mial, jak czesto uzywal, jak uzywal. Bywaja klocki 15 letnie lepiej utrzymane a 5 zajechane jak nie wiem, niestety...

Jesli rozumiem ze jest roznica miedzy 3 a 7 letnim sprzetem to nie kumam 12 a 14 letnim, wg mnie jeden wał, dlatego zwracam uwagi na naparwy, modyfikacje, kto go uzywal, czy jakis handlowiec czy cieszy ucho kogos powaznego.

Sam po raz 3ci zreszta mam teraz Caspiana cd i smiga najlepiej ze wszystkich egzemplarzy, czyta CDRy i ma jasny wyswietlacz. Bardzo cenie tego cedeka stad powrot, tak zadziornego, ale gladkiego cd w tej cenie trudno dostac (i mysle ze tak do 1500zl uzywki).To udany kompromis miedzy plumkaniem a łojeniem.

Jak napisałem, NAJLEPIEJ kolor czarny (wszystkie sprzęty RTV mam czarne, bo lubię), jednak nie jest to warunek.

Zgadzam się co do tego, ze 12, czy 14 lat to bez różnicy, stan ważniejszy.

Jednak kilkunastoletni mnie raczej nie interesuje, prawdopodobnie ze względów dostępowo-cenowych będę celował w dobrze utrzymany zestaw MKII (najlepiej) od pierwszego właściciela - na pewno nie od handlarza.

No, chyba żeby się trafił naprawdę okazyjnie młodziutki zestawik Kandy K2 - wtedy chętnie od niego zacznę przygodę z Roksanem :))

Edytowane przez whiter1

whiter, jak to wystawiasz klocki, skoro nie masz jeszcze kolejnych? Przecież czekać na te caspiany możes i pół roku, one nie pojawiają się raz na tydzień kolejny. ;)

Ja też jestem tradycjonalistą. Ba, mam ponad 2000 płyt i wciąż kupuję 4-8 miesięcznie, a komp w drugim pokoju. Musi być odtwarzacz.

whiter, jak to wystawiasz klocki, skoro nie masz jeszcze kolejnych? Przecież czekać na te caspiany możes i pół roku, one nie pojawiają się raz na tydzień kolejny. ;)

Ja też jestem tradycjonalistą. Ba, mam ponad 2000 płyt i wciąż kupuję 4-8 miesięcznie, a komp w drugim pokoju. Musi być odtwarzacz.

No niestety, nie kupię nowych klocków, dopóki nie będę miał podstawy gotówkowej ze sprzedaży poprzednich (tylko dynie zostaną, bo nowe).

Tymczasem będę musiał słuchać muzyki na kinie domowym (brrr) - CA 540R v.3 + CA DVD 99

A i żonie będzie później łatwiej przełknąć zmiany na lepsze.

I tak zła jest, że nowe kolumny kupiłem bez wcześniejszej sprzedaży poprzednich :( , ale chyba nie tylko moja tak ma.

Takie życie :/

Edytowane przez whiter1

witam :)

nabyłem wzmacniacz Roksan Caspian m2,

wyłącza się przy samym basie granym na kotłach gdy zbliżam się do godz 12,

nawet wtedy gdy jest zimny,

idzie utwór i po kilku sekundach w czasie pogłaśniania pada- tak się dzieje za każdym razem,

czy to normalne?

kolumny Audiovector si3 Signature

to jest wada czy nie wydala?

chętnie bym porównał gdy ktoś jest z okolicy i ma caspiana m2 czy będzie się dziać to samo.

co możecie powiedzieć o tym zajściu?

pozdrawiam :)

idzie utwór i po kilku sekundach w czasie pogłaśniania pada- tak się dzieje za każdym razem,

czy to normalne?

chętnie bym porównał gdy ktoś jest z okolicy i ma caspiana m2 czy będzie się dziać to samo.

dziwne u mnie jak gra z dynkami 260 na 12 nic się nie wyłączało ale było piekielnie głośno,

maks gram na 10

Focal + Naim

podam utwory na których zachodzi to zjawisko "wyłączenie piecyka przed 12"

Morbid Angel "domination" kawałek Dreaming

Fight between the bull and the tiger,

Poem Of Chinese Drum // Yim Hok-man

na tych kawałkach pada po kilku sekundach grania przed 12

na dodatek dodam że grzeje się nawet bez grania,

gdy dałem -20dB to nie poległ i był zimny,

ale gdy normalnie idzie to zaraz gorrący to normalne?

sam sprawdzilem na utworach gdzie basu nie brakuje- z wielkim trudem dojechalem do g.12.00 stanowczo za glosno w moim pomieszczeniu ale sie nie wylaczyl caspianek...

sprzet jak w podpisie....

przy normalnym graniu czyli dla mnie g.9.00 jest cieply ale nie goracy od tyłu po prawej stronie...

Edytowane przez FIRMA

na normalnych utworach tak się nie dzieje i nawet nie da się słuchać nawet przy godz 11 bo jest już tak głośno że nie da się wytrzymać :)

gra to pięknie tylko to że siada na ekstramalnym nazwałbym basie

czy to normalne?

Najwyraźniej impedancja kolumn spada na basie do np. 3 ohmów i wzmacniacz na 12 nie wyrabia. Stąd też nagrzewanie wzmacniacza. Masz jednakże kilka wyjść z tej sytuacji:

1. zmienić kolumny

2. zmienić wzmacniacz

3. nie słuchać na 12:)

Najwyraźniej impedancja kolumn spada na basie do np. 3 ohmów i wzmacniacz na 12 nie wyrabia. Stąd też nagrzewanie wzmacniacza. Masz jednakże kilka wyjść z tej sytuacji:

1. zmienić kolumny

2. zmienić wzmacniacz

Bardzo słuszna rada, podoba mi się :)

Bardzo słuszna rada, podoba mi się :)

Brutalna prawda jest taka, że mało który wzmacniacz "lubi" grać na 12. Piszę o wzmacniaczach z normalnie skalibrowaną regulacją głośności a nie o takich, które grają b. cicho na 9. Angielski wzmacniacz na 350 watowy zasilaczu to jednak nie amerykańska końcówka mocy...

Nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić jak głośno muszą grać 4-ohmowe kolumny (a więc o wyższej skuteczności niż 8-ohmowe, * ze względu na specyficzną budowę wooferów nie dotyczy dynaudio) na 12 godzinie:D

sprzedam lub oddam jak nikt nie kupi :)

trudno się rozstać z caspianem :)

trudno o coś lepszego w tej cenie taka jest prawda caspian gra z kopem,energią,detalicznie,naturalnie nic nie jest na siłę eksponowane,dynamika szybko narasta,dobry piecyk :)

Czy nie jesteś zanadto popędliwy? Jeśli rzeczywiście sprzęt gra u ciebie niewiele ponad 10 godzin, to ledwie sie wygrzewa. I na pewno masz potrzebę słuchania na godz. 12?

Abstrahując - Kandy chyba tak jest wykalibrowany, że na 12.00 wcale nie jest głośno. W każdym razie jak robiłem w Decibelu porównanie Kandy z Exposurem, to Kandy ciągle grał za cicho. :)

BTW - podobno trudno w Polsce kupić czarnego Caspiana, a od sierpnia pojawiły się trzy ogłoszenia (dwa razy M1) i teraz M2 - wszystkie czarne...

czy to normalne?

Raz mi się zdarzyło, że wzmak wyłączył się sam. Słuchałem bardzo głośno, raczej w celu sprawdzenia. Gałka była na godzinie pierwszej.

1. zmienić kolumny

2. zmienić wzmacniacz

4. dokupić końcówkę :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.