Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich milosnikow Roksan-a:)

W niedalekiej przyszlosci zamierzam kupic wzmacniacz stereo i tu pojawia sie moje pytanie:

Czy lepiej kupic, uzywke w dobrym stanie Caspian MK2 (ok.2k), czy troche dolozyc do nowego Kandy K2 (ok.3k z

piecio letnia gwarancja)? Muzyka ktorej slucham jest bardzo zroznicowana, od elektronicznej(Massive

Attack,Chemical Brothers), troche popu, sporo rock-a, ghotic rock, metale lekkie oraz sladowe ilosci jazz-u.

Moje kolumny to Monitor Audio bx6, pokoj ok.25m2.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Też interesuje mnie sprawa wzmacniacza i też zastanawiałem się nad ww. modelami (choć kandy wydaje mi się koszmarnie brzydki) - do focali chorus 826v który z nich?

Muzyka i pokój podobnie jak u kolegi powyżej, może tylko jazzu więcej i damskich wokali (Wilson, Amos), a elektronika i rock to głównie lata 70. i 80.

mialem MKI, wspominam bardzo sympatycznie ale w niektorych zestawieniach. czasem brakowalo dzwiecznosci wysokich, ale znow na takich B&W czul sie jak ryba w wodzie.

generalnie z dwojki amp, cd bardziej cenie jednak cd Roksana.

Cyrusa 8vs2 subiektywnie na swoim torze tez uwazam za lepszego od Caspiana MKI. Przede wszystkim ma bardziej dzwieczna gore i tu jest mega roznica.

To nie jest tak ze zamienia sie CA na Roksana i bedzie wszystko super i zyskuje sie jakosc, ilosc tez jest istotna i nasze odczucia, preferencje co do tego.

Witam wszystkich milosnikow Roksan-a:)

W niedalekiej przyszlosci zamierzam kupic wzmacniacz stereo i tu pojawia sie moje pytanie:

Czy lepiej kupic, uzywke w dobrym stanie Caspian MK2 (ok.2k), czy troche dolozyc do nowego Kandy K2 (ok.3k z

piecio letnia gwarancja)? Muzyka ktorej slucham jest bardzo zroznicowana, od elektronicznej(Massive

Attack,Chemical Brothers), troche popu, sporo rock-a, ghotic rock, metale lekkie oraz sladowe ilosci jazz-u.

Moje kolumny to Monitor Audio bx6, pokoj ok.25m2.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Do Twoich preferencji muzycznych wybrałbym nowego Kandy K2 zamiast około 10-letniego MKII, tym bardziej, jeżeli możesz faktycznie kupić nowe klocki za niewiele ponad 3kpln (katalogowo około 4,4kpln), bo to okazja.

Takie jest moje zdanie.

...

To nie jest tak ze zamienia sie CA na Roksana i bedzie wszystko super i zyskuje sie jakosc, ilosc tez jest istotna i nasze odczucia, preferencje co do tego.

Zgadzam się ,ale postanowiłem być cierpliwy i dać szansę temu cd, bo podobno ma mi się "oddźwięczyć" po maksymalnie 3-4 tygodniach.

I zapodałem mu do trawienia dysk do optymalizacji systemu Isoteka (dostałem w gratisie na AS :) ), który leci w kółko, z małymi przerwami od wczoraj.

Tylko czy wzmacniacz też musi być włączony ?

Bo nie jestem pewien

Dzięki za radę, pomyslę i zobaczę, co reszta domu na to ;)

...

Mój OTL (z tego, co widzę) ma równiez "wejście liniowe oraz wyjście liniowe". Zatem czy "można go więc podłączyć do wyjścia Tape Monitor we wzmacniaczu" i wszystko bedzie grało ok ?

A jesli tak, to jak ?

Czy nie zmienię (negatywnie wpłynę) dźwięku na kolumnach lub słuchawkach

Pytam, bo wolę nic nie popalić a Słodowy w elektronice ze mnie nie bardzo.

I dzięki za pomoc koledze Stachu19, który potwierdził mi i doradził takie rozwiązanie problemu.

Sprawdziłem - faktycznie działa :)

Tylko przez te różne próby chyba coś skopsałem w headampie :(

Bo po wsunięciu całego wtyku słuchawek gra tylko prawym kanałem, do połowy - tylko lewym, a dopiero w 1/3 - obydwoma :/

Lampy nie spalone, więc może ktoś wie, o co chodzi ?

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Cyrusa 8vs2 subiektywnie na swoim torze tez uwazam za lepszego od Caspiana MKI. Przede wszystkim ma bardziej dzwieczna gore i tu jest mega roznica.

Góra rzeczywiście jest bardziej dźwiękcza i jest jej więcej w 8vs2, z tym że M1 całe pasmo włączając górę ma bardziej rozdzielczą. Średnica jest bardziej naturalna/mniej sycząca, bardziej organiczna i więcej w niej magii. Bas, dynamika i scena są bez porównania lepsze. Cyrus przy bardziej skomplikowanej muzyce po prostu zlewał dzwięki w jedną masę. Chociaż nie wątpię, że przy innych kolumnach, może łatwiejszych do wysterowania niż x16, grałby dużo lepiej. Wydajność prądowa cyrusa również jest słabsza, odechciewało mu się grać przy dużo niższych poziomach głośności.

MKI to coś innego niż M1 NG, zanim kupiłem swój egzemplarz podpytywałem posiadacza obu o porównanie. Nowszy jest bez porównania lepszy, to taki MKI na sterydach;)

Tylko czy wzmacniacz też musi być włączony ?

Powinien być włączony.

zeby tak bylo jak piszesz Emil to albo M1 NG musi byc o niebo lepszy od MKI, albo mamy rozne preferencje i oczekiwania albo inaczej wyglada na naszych torach.

To ciekawe bo wg mnie np jesli chodzi o scene i powietrze czy przejrzystosc Cyrus wzgledem MKI ma ogromna przewage.

Wg mnie MKI moze sie bardziej podobac ale u mnie przegral (na 52SE), srednice Caspian mial bardziej barwna ale Cyrus dokladniejsza i bardziej naturalna, o wysokich nie ma co mowic Cyrus ogromna przewaga, dla mnie tez duzo bardziej rozdzielcze. Scena i powietrze znow deklasacja.

Jedynie bas Caspiana byl ciekawszy, w Cyrusie nie jest zly ale i ilosciowo i impaktowo jest dla mnie go troche za malo, rekompensuja to Dynaudio. Dynamika jest ok, to MKI byl raczej troszke ospaly (choc Rotel lepszy). Barwa Caspiana tez moze sie bardziej podobac i byc czarujaca ale Cyrus tez nie jest sprzetem dotkliwym pod tym wzgledem, ani sterylnym.

Kwestia oczekiwan, w danym zestawieniiu u mnie Cyrus byl lepszy od Caspiana.

Najbardziej w tym ostatnim razila mnie slabsza dynamika wzgledem Rotela, matowa gora i malo powietrza, urzekala barwa.

Edytowane przez kopaczmopa

M1 NG jest lepszy od starszej wersji i chyba na tyle lepszy lepszy, że nasze spostrzeżenia wyraźnie się rozjeżdżają. Cyrus grał u mnie grubo ponad rok, w identycznym torze (nawet kabelki jeżeli to dla kogoś ważne;)) jak roksan.

Rotela nie miałem u siebie, ale audionet sam v2 pod względem basu i dynamiki lepszy nie jest, wątpię więc żeby rotel był.

Najważniejsze, że obaj jesteśmy zadowoleni.

Jak widać Caspian nie jest wzmacniaczem idealnym, jak można by w klubie mniemać. Gość od którego kupowałem CD Caspiana miał trochę podobne zdanie do Kopaczmopa, tzn. w porównaniu z Destiny cd caspiana jest lepsze, ale wzmak zdecydowanie wygrywa Destiny. Jeden forumowicz porównywał ostatnio M2 i naima XS i wygrał naim.

Pewnie gdzieś padło te pytanie, ale może ktoś mi jednak odpowie, czy jest znacząca różnica między wzmacniaczem caspiana M1 i M1 NG i czy prawdą jest, że NG nie jest w Polsce dostępny, a jeśli nie, to co z teoretycznym serwisem (bo też mam wrażenie, że się boczą na rzeczy kupione w Anglii).

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Jak widać Caspian nie jest wzmacniaczem idealnym, jak można by w klubie mniemać. Gość od którego kupowałem CD Caspiana miał trochę podobne zdanie do Kopaczmopa, tzn. w porównaniu z Destiny cd caspiana jest lepsze, ale wzmak zdecydowanie wygrywa Destiny. Jeden forumowicz porównywał ostatnio M2 i naima XS i wygrał naim.

Pewnie gdzieś padło te pytanie, ale może ktoś mi jednak odpowie, czy jest znacząca różnica między wzmacniaczem caspiana M1 i M1 NG i czy prawdą jest, że NG nie jest w Polsce dostępny, a jeśli nie, to co z teoretycznym serwisem (bo też mam wrażenie, że się boczą na rzeczy kupione w Anglii).

widzisz ja porównywałem bezpośrednio i to długo naima xs i caspiana m2 na dynaudio focus 260 i m2 zagrał ciekawiej w całym paśmie niżej schodzący bas z podobną dynamiką ale bez podbicia górnego jak w xs średnica moim zdaniem przyjemniejsza więcej tego aksamitu w m2 więcej głębi a wysokie w xs troszkę już suche i ich więcej ale nie powiedziałbym że lepszej jakości xs ciut szybszy ale minimalnie oraz chłodniejszy w przekazie co mnie troszkę zdziwiło, dodatkowo miałem wrażenie że xs dostaje czkawki podczas wysterowania 260 ,,,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

ja porównywałem M1 Caspiana z Naimem XS, na tych samych kolumnach ale innych źródłach - dla mnie Caspian zagrał ciekawiej.

----------------------------------------------------

Idealny to nie jest, wydajność prądowa nie powala i do 4-ohmowych 3way raczej caspian się nie nadaje. Z kopaczmopem wszedłem w polemikę tylko dlatego, że miałem ten model cyrusa i mam odmienny pogląd na temat brzmienia caspiana M1 NG vs cyrus 8vs2 - wynika to zapewne z różnic w budowie MKI i M1 NG (pojemność w zasilaczu, inne napięcie z tranformatora i być może inny bias).

Pisałem o tym, szanuj czas innych i skorzystaj w wyszukiwarki. To na prawdę nie boli:)

Serwis w Polsce to ma sony albo panasonic, w przypadku napraw decibel i tak by wysłał urządzenie do UK. Taka okrutna prawda.

Edytowane przez EMiL

Do Twoich preferencji muzycznych wybrałbym nowego Kandy K2 zamiast około 10-letniego MKII, tym bardziej, jeżeli możesz faktycznie kupić nowe klocki za niewiele ponad 3kpln (katalogowo około 4,4kpln), bo to okazja.

Takie jest moje zdanie.

Dzieki, pewnie masz racje, Kandy K2, mozna juz kupic w wielu sklepach w UK za +/- 750₤(3886zl), a jak sie trafi z otwartego pudelka, to nawet sporo taniej.

Jeżeli nie planujesz zmiany kolumn to zostałbym przy kandy.

Tak tez pewnie zrobie, bo kolumn raczej nie zmienie i tak juz zona doszukuje sie we mnie wczesnych oznak szalenstwa;) a ze sama kupuje co tydzien nowa pare butow to jest ok:)

Ach, te kobiety...

Panowie,

Kto z Was ma dostęp do wydania HiFi CHOICE nr 01/2011 ?

Jest tam TEST ZESTAWU CASPIANA M2, którego treść mnie interesuje.

Z góry dzięki za info.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Fajnie, dzięki :)

Tylko mam mały problem z odczytaniem, bo od jakiegoś czasu mam imaca i nie wziąłem się jeszcze za program do rarów.

Czy mógłbyś mi to jakoś przesłać na maila ([email protected]) w postaci załącznika w pdf lub jpg ?

Będę wdzięczny.

Edytowane przez whiter1

Fajnie, dzięki :)

Tylko mam mały problem z odczytaniem, bo od jakiegoś czasu mam imaca i nie wziąłem się jeszcze za program do rarów.

Czy mógłbyś mi to jakoś przesłać na maila ([email protected]) w postaci załącznika w pdf lub jpg ?

Będę wdzięczny.

poszło..

poszło..

Dzięki kolego, już przeczytałem :)

Powiem szczerze, że spodziewałem się większego opisu brzmienia tego systemu, jak i poszczególnych elementów.

Szkoda, że tutaj są głównie treści techniczne, a za mało jest wrażeń z odsłuchu.

Bo ciekaw byłem opinii recenzentów.

O brzmieniu Hegli piszą dużo więcej ;)

Edytowane przez whiter1

Dzięki kolego, już przeczytałem :)

Powiem szczerze, że spodziewałem się większego opisu brzmienia tego systemu, jak i poszczególnych elementów.

Szkoda, że tutaj są głównie treści techniczne, a za mało jest wrażeń z odsłuchu.

Bo ciekaw byłem opinii recenzentów.

O brzmieniu Hegli piszą dużo więcej ;)

...no ale przciez chyba wiesz jak brzmi caspian:)- najbardziej odczowalna roznica miedzy nimi to wieksza moc M2 choc na papierze to samo, specyfika dzwieku caspiana identyczna...

jednego tylko nie moge pojac;d- jak ten wentylator moze przeszkadzac recenzentom- katuje tego caspiana dlugo, glosno i co? i nic cisza jest ;]...

Panowie,

czy któryś z Was zestawiał Caspiana z monitorami HARBETH P3ESR ?

Czy ktoś z Was je zna ?

Ciekaw jestem, jak one by się zgrały w moim zestawieniu i ustawieniu w 14m2.

I czy warto czekać, aż na nie odłożę, lub się trafią w atrakcyjnej cenie.

Czy byłyby lepsze u mnie od Focusów 110, których odsłuch planuję ?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

P.S. Odtwarzacz cd M1 u mnie zostaje (większość wie, o czym piszę).

On się wygrzał, moje uszy się wygrzały i mózg też ;)

Po prostu byłem zbyt przyzwyczajony do CA (2 lata), a nowe brzmienie okazało się zgoła inne.

Teraz wiem, że dużo lepsze :)

Edytowane przez whiter1

Ktoś z kolegów sprzedaje zestaw M1 ?

http://allegro.pl/zestaw-roksan-caspian-srebrny-i1944359111.html

Wyprzedają końcówkę końcówki. Ten srebrny zestaw to chyba ten, na którym puszczali klientom.

Aż z ciekawości będę śledził, czy im zejdzie za tyle.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.