Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

czyli jednak bez kombinowania! super że tak się skończyło!

obi nic się nie psuło nam :)

a jak masz jeszcze dynie 220?

Sprzedalem focusy za duze byly do mojego pomieszczenia dusily sie strasznie nawet z zamknietymi bass ref.

Ogolnie swietne kolumny ale sadze ze tak od 30m2 +

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

anxion z tym dużym pomieszczeniem to nie jest tak jak mówisz. Duże kolumny potrafią zagrać w niedużym metrażu najważniejsze jest aby pokój był przyjazny akustycznie. Jak pokój szaleje to nic nie zrobisz. U mnie w sklepie bas jest gorszy mimo 26m2 niż w domu gdzie mam mniejszy metraż. W pracy szaleją czasami kolumny mające 2x 165mm głośniki jak ich mocno nie poodsuwam od ścian a w domu moje Dobermanny z głośnikami 26cm grają zwartym szybkim basem i nie ma go absolutnie za dużo a buczenie to nie wiem co to takiego prędzej szyby zaczną latać w oknach. Dynaudio mają raczej trochę podbity zakres basowy a do tego średnio szybki (dopiero z bardzo mocnym piecem kontrola jest OK)i to trochę potęguje efekt duszenia się a jak jeszcze pokój kiepski to już faktycznie ciężko.

FIRMA DM2/6 są nadzwyczaj udane i potrafią zadziwić to fakt. Focus 140 mają za dużo basu, ale nowe 160 są już super.

Akurat w x16 można już mówić o szybkim basie.

Harpie są bardzo nisko strojone, nie ma w nich powszechnie obecnego podbicia w okolicach 100Hz i dlatego też grają tak jak grają:)

czyli moze gdzies posluchaj dm 2/6 lub inne z tej serii sam ocenisz jak sie maja do seri x..- dm 2/6 daja spokojniejszy dzwiek jak focusy 140/220II nie wiem jak reszta dm nie sluchalem- moze malutkie dm 2/6 generuja spokojniejsza granie dlatego, ze sa mniejsze jak wieksze focusy? tez tak moze byc..

Dm2/7 jak tylko zobaczyłem jakie w nich siedzą głośniki i jak mało kosztują od razu wiedziałem, że to będą fajne kolumny.

Efekt "spokojniejszego" grania to po prostu inne strojenie bass refleks - nie na ilość basu jak w focusach 140, i trochę obniżony poziom tweetera. I Voila!

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

EMiL B&W 802 z 6 decybelową górką na 50hz tez grały dobrze a małe nie są :) tak samo Infinity R90. Harpie są strojone prawidłowo to reszta chce zrobić wrażenie na nas :-) Niestety sam się czasami jeszcze potrafię na to łapać.

anxion z tym dużym pomieszczeniem to nie jest tak jak mówisz. Duże kolumny potrafią zagrać w niedużym metrażu najważniejsze jest aby pokój był przyjazny akustycznie. Jak pokój szaleje to nic nie zrobisz. U mnie w sklepie bas jest gorszy mimo 26m2 niż w domu gdzie mam mniejszy metraż. W pracy szaleją czasami kolumny mające 2x 165mm głośniki jak ich mocno nie poodsuwam od ścian a w domu moje Dobermanny z głośnikami 26cm grają zwartym szybkim basem i nie ma go absolutnie za dużo a buczenie to nie wiem co to takiego prędzej szyby zaczną latać w oknach. Dynaudio mają raczej trochę podbity zakres basowy a do tego średnio szybki (dopiero z bardzo mocnym piecem kontrola jest OK)i to trochę potęguje efekt duszenia się a jak jeszcze pokój kiepski to już faktycznie ciężko.

FIRMA DM2/6 są nadzwyczaj udane i potrafią zadziwić to fakt. Focus 140 mają za dużo basu, ale nowe 160 są już super.

zgadzam się że nowe focusy np 260 vs 220 mają więcej dyscypliny w basie , jest go mniej troszkę ale jest bardziej wyrównany i szybszy mniej ciągnący się,

są wymagające napędzenia ale raczej nie aż tak jak 220, takie odniosłem wrażenie, mają ciut więcej średnicy ale troszkę gładszej i nie wiem może chłodniejszej nawet precyzyjniejszej , proszę mnie poprawić jak źle mówię

Focal + Naim

Koledzy, tak na marginesie - czy to nie przypadkiem klub Roksana ? ;)

W klubie Dynaudio z Waszych wpisów zapewne by więcej osób zainteresowanych skorzystało.

Ale to taka tylko luźna refleksja :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Koledzy, tak na marginesie - czy to nie przypadkiem klub Roksana ? ;)

W klubie Dynaudio z Waszych wpisów zapewne by więcej osób zainteresowanych skorzystało.

Ale to taka tylko luźna refleksja :)

wbrew pozorom to warto wiedzieć kto na jakich paczuszkach gra swoim roksanem, ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec i ja bym osobiscie nie zniechecał od takiej dyskusji a wprost przeciwnie zachęcał do niej ta aby stworzyc baze wiedzy na temat roksana i sprzetu towarzyszącego

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

wbrew pozorom to warto wiedzieć kto na jakich paczuszkach gra swoim roksanem, ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec i ja bym osobiscie nie zniechecał od takiej dyskusji a wprost przeciwnie zachęcał do niej ta aby stworzyc baze wiedzy na temat roksana i sprzetu towarzyszącego

W sumie, może i masz rację.

Myślałem, że koledzy po prostu pomylili kluby, bo uczestnicy ci sami ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Witam kolegów, ja w swoim słuchaniu też dochodzę do dziwnych dylematów, mianowicie zaczyna mnie bardziej ujmować dźwięk z zestawu słuchawkowego niż ten produkowany przez Caspiana i MA PL200. Nie wiem gdzie jest tego przyczyna, czy w kolumnach, wzmacniaczu, czy może w akustyce. Czego mi brakuje, to wyrazistość poszczególnych planów oraz neutralność reprodukcji dźwięku, którą dają słuchawki. Zastanawiam się nad przetestowaniem z obecnymi kolumnami Roksana Platinum lub po prstu rozejrzenie się za inną firmą wzmacniacza.

Witam kolegów, ja w swoim słuchaniu też dochodzę do dziwnych dylematów, mianowicie zaczyna mnie bardziej ujmować dźwięk z zestawu słuchawkowego niż ten produkowany przez Caspiana i MA PL200. Nie wiem gdzie jest tego przyczyna, czy w kolumnach, wzmacniaczu, czy może w akustyce. Czego mi brakuje, to wyrazistość poszczególnych planów oraz neutralność reprodukcji dźwięku, którą dają słuchawki. Zastanawiam się nad przetestowaniem z obecnymi kolumnami Roksana Platinum lub po prstu rozejrzenie się za inną firmą wzmacniacza.

A jaki masz wzmacniacz słuchawkowy i jakie słuchawki ?

A jaki masz wzmacniacz słuchawkowy i jakie słuchawki ?

Wzmacniacz to EDGAR SH-1 i Lovely Cube (Klon Lehmanna)- słuchawki to ULTRASONE PRO2900.

Po prostu nie wiem gdzie jest słabe ogniwo, dlatego jak nie kolumny to podejrzewam wzmacniacz, który mimo bi-ampingu nie daje takiego komfortu słuchania jak zestaw słuchawkowy.

Edytowane przez tjakubik

Witam Szanownych Kolegow,

prosze o informacje czy ktos z forumowiczow wystawia moze Caspiana M1 NG na alledrogo bo sadze ze zawsze pewniej kupic od kogos stad :) ? Druga sprawa to proszeo info czy cena jaka jest na all..... 4300 jest cena okazyjna czy nie bardzo bo niestety sledze rynek Roksanow od niedawna i nie mam czucia a nie chce czasem przeplacic.

Dzieki z groy

Witam,

a ja zadam pytanie z innej beczki. Jakich kabli szczęśliwi posiadacze wzmacniaczy Roksana (szczególnie caspiana) używacie lub jakie są wasze doświadczenia (np. coś bardzo słabo wypadało)?

Od kilkunastu dni mam w końcu wzmacniacz caspian m1. Jeszcze nie chcę się kategorycznie wypowiadać, ale przesiadka z Exposure'a ma swoje plusy i minusy. Na ogół poprawa i dopasowanie do moich preferencji jest znakomite (jazz, blues itp), ale niektóre rzeczy z klasyki jednak lepiej wypadały na expo - instrumenty były oddane precyzyjniej, dynamiczniej, jakoś konkretniej, z jajem. Zastanawiam się czy jakaś drobna kabelkologia nie poprawiła by ciut tego minusa.

Teraz jest IC - Chord Cobra plus, głośnikowy Odyssey II.

Pozdrawiam

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Witam,

a ja zadam pytanie z innej beczki. Jakich kabli szczęśliwi posiadacze wzmacniaczy Roksana (szczególnie caspiana) używacie lub jakie są wasze doświadczenia (np. coś bardzo słabo wypadało)?

Od kilkunastu dni mam w końcu wzmacniacz caspian m1. Jeszcze nie chcę się kategorycznie wypowiadać, ale przesiadka z Exposure'a ma swoje plusy i minusy. Na ogół poprawa i dopasowanie do moich preferencji jest znakomite (jazz, blues itp), ale niektóre rzeczy z klasyki jednak lepiej wypadały na expo - instrumenty były oddane precyzyjniej, dynamiczniej, jakoś konkretniej, z jajem. Zastanawiam się czy jakaś drobna kabelkologia nie poprawiła by ciut tego minusa.

Pozdrawiam

Ja wpiąłem srebrny ic SO na miejsce Furutecha FA-220 i nastąpiło znaczne otwarcie góry, dodanie detali i poskromienie basu.

Teraz, dla pełni szczęścia, poszukam głośnikowego kabla o podobnych zdolnościach w miejsce mojego Furutecha U-2T.

Gdybyś sprzedawał swój Odyssey II - daj znać.

przetestuj chorda odyssey 2, kimber 4tc, atlas hyper 2.0 (hyper najcieplejszy oddysey najchłodniejszy ale w pozytywnym sensie) każdy z tych kabli miałem a obecnie mam 4tc,

Focal + Naim

Mam Chorda Odyssey, atlasa raczej nie chcę, bo już cieplej nie chciałbym. :) A co masz na źródełku?

Whiter, widzę, że polujesz na Chorda Chameleona. ;)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Witam,

Pozdrawiam

No niestety, ja cierpię na podobne objawy jeżeli chodzi o prezentację utworów klasycznych. Niestety, mimo, że po biamplifikacji jest dużo lepiej to np. bezpośrednie starcie mojego Caspiana z Unison Research S6 delikatnie mówiąc go zmiażdżyło. Połączenie Caspiana z dobrym lampowym CD, rozwiązuje nieco problem ale dalej nie jest to ideał. Mocno zastanawiam się nad wersją Platinum, nawet miałem dziś licytować na ebay, ale jeszcze wstrzymam się i wcześniej muszę odsłuchać dla porównania, bo boję się trochę rozczarowania.

Obecnie gram na Odyssey 4, który daje mi dźwięk dobry lecz jedynie mam zastrzeżenie do średnicy, która jest delikatnie zubożona w zakresie dolnego swojego pasma, którą dawał wcześniejszy Cable Talk 2.1 Concert, gubiący jednak mnóstwo detali i przejrzystości dźwięku, powodując muzykę piekielnie przyjemną dla ucha jednak ubogą.

Ja wpiąłem srebrny ic SO na miejsce Furutecha FA-220 i nastąpiło znaczne otwarcie góry, dodanie detali i poskromienie basu.

Miałem podobnie po wpięciu SO (na srebrnych bulletach) - tylko to była moim zdaniem trochę przesada, na górze zrobiło się za ostro a dodatkowo mocne wycięcie basu spowodowało, że ciężar dźwięku przesunął się w górę pasma - sprzedałem jeszcze szybciej niż kupiłem - mi się nie podobało.

...to np. bezpośrednie starcie mojego Caspiana z Unison Research S6 delikatnie mówiąc go zmiażdżyło. ...

Leben 660p też "zmiażdzył" Caspiana, ale Panowie pamiętajmy o cenach :) S6 je 2razy droższy od Caspiana.

Moim zdaniem Caspian jak na pieniądze, za które można go kupić gra bardzo dobrze.

----------------------------------------------------

Żeby nie było. Nie jest tak, że się nie nadaje zupełnie do klasyki, co to to nie. Ale w takich niespokojnych utworach wydaje mi się zbyt "uprzejmy":

http://www.youtube.com/watch?v=eMQRuey0_Dk

Miałem podobnie po wpięciu SO (na srebrnych bulletach) - tylko to była moim zdaniem trochę przesada, na górze zrobiło się za ostro a dodatkowo mocne wycięcie basu spowodowało, że ciężar dźwięku przesunął się w górę pasma - sprzedałem jeszcze szybciej niż kupiłem - mi się nie podobało.

Leben 660p też "zmiażdzył" Caspiana, ale Panowie pamiętajmy o cenach :) S6 je 2razy droższy od Caspiana.

Moim zdaniem Caspian jak na pieniądze, za które można go kupić gra bardzo dobrze.

Wierzę, bo ten topowy ic SO na srebrnych bullet plugach podobno tak ma.

Ale ja mam 3x tańszy srebrny ic SO na złoconych wtykach Neutrika, który nie jest aż tak ostry.

Jednak mimo wszystko, gdyby nie cena, to spróbowałbym tego na srebrnych Bullet Plugach.

BTW - za ile sprzedałeś ?

Ten z linku wyżej zawiera dodatkowo bardzo prosty zasilacz. Pomysł biznesowo świetny - wyprodukować coś z natury niedorobionego, aby potem poprawiać to zastępując zasilacz zewnętrznym.

Hmm dziwne to jest.

W linku od Ciebie ten dac w ogóle nie ma zasilacza w środku - nawet w miejsca gniazda IEC ma zaślepki wstawione więc zakładam, że to jakaś modyfikacja (a może były dwie wersje ?? )

W standardzie zasilanie wbudowane raczej być powinno - i tak przypuszczam, że jest.

----------------------------------------------------

Bardzo wręcz ciekawy. Idealny przykład minimalizmu bo w końcu kg nie grają!:)

Moim zdaniem ten DAC to strata pieniędzy, zastosowane kości BB, są przeciętnej jakości (2 x 10 zł), a odejście Roksana od konstrukcji dzielonych CD też daje dużo do myślenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.