Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

większość cd nie ma wejscia na swój dac bo by typowe daci się nie sprzedawały :)

są producenci którzy dają taką możliwość ja jestem też za takim rozwiązaniem

w sumie racja

whiter,

a co ma piernik do wiatraka?:)

piernik z wiatrakiem mają dużo wspólnego - porównanie archaiczne i mało celne ;))

Witam! Nie wiem, ale chyba dobrze trafiłem, skoro tu mowa ostatnio o fajnych du_ach;) W każdym razie jako, że jestem świeżo upieczonym właścicielem Roksana Caspiana M2, chciałbym dołączyć do szanownego grona wielbicieli tej marki. Sprzęt towarzyszący jak w " o mnie ", ale będą zmiany w niedalekiej przyszłości, bo nie wszystko gra, jak powinno.

Pozdrawiam:)

witaj,

o fajnych, młodych i ładnych dupach my zawsze i chętnie :))

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

inwazja na caspiana

http://www.hifi.pl/gielda/szukaj.php

kupie..

co to jest przeciez to jakies licho nie wzmak:)

Nie tak do konca;-)

Na ok 12 ogloszen 9 jest od tej samej osoby...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

mikson,

to taki zwykły czarny zestaw m1 + jakiś fajny lampowy dac i dvd upchane w szafce zamykanej przed "szkrabami" więc nie ma się czym zachwycać, no może poza dość ciekawym dźwiękiem - ale jak pstryknę fotkę to wkleję co by nie było, że ściemniam :)

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Z tego co chlopaki pisali to NG ma glowny wylacznik pod spodem a nie z tylu obudowy.

Latwo to zauwazyc.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam

Powiedzcie mi od jakiego nr seryjnego zaczyna się Roksan Caspian m1 NG

M1 NG ma na tylnym panelu napis:

New Generationa Mseries-1

powyżej 115000 jest M1, (ten ma na tylnym Panelu naklejkę M-Series 1, wyłącznik z tyłu)

M1NG to raczej >130000 (ten ma na tylnym napis New Generationa Mseries-1, wyłącznik z dołu po lewej)

Witam,

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem zestawu Roksan Kandy K2 + Monitor Audio RX8 i mam problem doborem IC. Próbowałem już CHORD CRIMSON PLUS, Tara Labs Spectrum 2a oraz ostatnio Albedo Flat One. Dźwięk wydobywający się z kolumn sprawia wrażenie „przykrytego kocem” (szczególnie odczuwalne przy chord mniej przy albedo) i jak dla mnie jest nie do zaakceptowania. Stąd moje pytanie do Szanownych Klubowiczów jaki IC w pełni pokaże możliwość Roksana? Jakie są Wasze doświadczenia? HELP:)

Pozdrawiam

Pieknie a ja probowalem wygladzic taki system bo dla mnie bylo za ostro ja Ic wybralem Van den hula i bylo bosko godzinami mozna bylo sluchac.

Jakie masz zrodlo?

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ja monitor audio odsłuchiwałem na caspianie i cambridge audio - i właśnie roksan prezentuje troche takie granie - Ca rozjaśniał brzmienie i było bez koca :]

kablami wiele nie zmienisz - pokombinuj troche z ustawieniem może

Edytowane przez Pienio

Zgadza sie roksan gra cieplo, mialem wczesniej wzmacniacz Nad 326 to polaczenie bylo tak krzykliwe ze mialem dosc po godzinie sluchania, wtedy obrazilem sie calkowiecie na sprzecik i sprzedalem wzmacniacz :)

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Panowie w takim razie widzę tu grubszy problem. Przed wymianą CD na Kandy maiłem CA 640C. Takie połączenie dawało mega wrażenia mimo, że łączówką był Eagle Cable MC 60. Dźwięk był żywy - góra, środek i bas wszystko namacalne. Sęk w tym, że jednym momencie sprzedałem CD i kabel. Komplet Roksana odsłuchiwałem już na nowych kablach no i szczęka opadła, ale ze zdziwienia, gdzie ten dźwięk...:( Zacząłem więc od wymiany kabli… Tara z opisanych wcześniej brzmi całkiem nieźle, ale tego „czegoś” jeszcze jej brakuje… Najbardziej zawiodłem się na Albedo, świetne recenzje i opinie użytkowników, ale według mnie w klockach Kandy się nie sprawdza… Człowiek z salonu zachwalał Cardasa… Problem w tym, że nie mam gdzie odsłuchać, a na inwestycję w ciemno się nie piszę… Testował może ktoś?

Dodam jeszcze, że kolumny ze wzmacniaczem mam połączone kablem CHORD Carnival Silverscreen, przymierzam się do wymiany na ODYSSEY 2, może jakieś inne typy?

Pozdrawiam

Moim zdaniem kablami dużo nie naprawisz - jeżeli jednak chcesz spróbować rozjaśnić / otworzyć brzmienie spróbuj podłączyć coś ze srebra.

Zgadza się Emil,

Przewinęło się u mnie naście playerów ale nigdy nie było Caspiana, więc stwierdziłem, że muszę usłyszeć jak gra komplet.

Jeszcze nie miałem czasu go porządnie posłuchać ale po cichym graniu w tle słychać potencjał.

Mam u siebie w tym momencie jeszcze lampowego daca, który jakiś czas temu zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie więc na dniach porównam oba źródła.

pzdr

z kabli lekko rozjaśniające ale nie wyostrzające są chorda np ic http://www.chord.co.uk/products.php?pg=105 i np do kompletu głośnikowy epic http://www.chord.co.uk/products.php?pg=53

odyssey minimalnie ostrzejszy i mniej gładki i całkiem sympatyczny jest też http://www.chord.co.uk/products.php?pg=55 nawet bym powiedział że do niektórych dynek lepszy delikatniej prowadzi bass :)

można też połączyć daca tym http://www.chord.co.uk/products.php?pg=125 :) sam do niego się przymierzam :)

Focal + Naim

''CA 640C. Takie połączenie dawało mega wrażenia mimo, że łączówką był Eagle Cable MC 60. Dźwięk był żywy - góra, środek i bas wszystko namacalne. Sęk w tym, że jednym momencie sprzedałem CD i kabel''

sam sobie odpowiedziałeś - Ca poprostu lepiej sie zgrywał z Monitor Audio niż Kandy . Ja do minitorów właśnie kupowałem Ca komplet . (jest to bardzo dobre połączenie). Jestem ciekaw jak nowy 851A zagrałby z focusami w porównaniu do caspiana.

polecam też kabelki wymienione przez miksona

Leonidas5000

Polecam szczerze jako rozjaśniający Twój zestaw interkonekt, który stworzy scenę 3D, pokaże masę szczegółów, nie zabierając jednocześnie basu - lecz poprawiając jego kontrolę - srebrny interkonekt Sonu Oliva na Bullet Plugach Eichmanna z pozłacanej miedzi.

Kupiłem używkę za niecałe 70% ceny p. Witka, ale nawet "katalogowo" jest z pewnością tego warty :))

Miałem podobny ból, co Ty, jak zamieniłem cd CA540c v.2 na cd Roksana. Po zamianie byłem lekko zdziwiony, bo mialem wrażenie, że ten cedek CA tworzy lepszy duet z Caspianem M1NG. CA jest jasny, Caspian ciemniejszy.

Jednak to było po prostu przyzwyczajenie do 2-letniego, specyficznego grania CA, taki trochę wypaczony zmysł.

Teraz bym raczej nie wrócił do tamtego połączenia.

Roksan cd M1 + wzmak M1NG połączone takim ic SO + najjaśniej grające monitory spośród Dynaudio, czyli X16, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej :))

Korci mnie tylko jeszcze jeden kabelek głośnikowy, ale to nie na ból głowy. Pojawi się w dobrej cenie, to łyknę ;)

P.S. Chociaż pewnie, gdyby pół roku temu ktoś mi nie sprzątnął czarnej prawie nówki CA740c za niecałe 2k sprzed nosa, to bym pewnie grał na takim połączeniu i nie poznał brzmienia (i przekonał się po jakimś czasie do niego) cd Caspiana M1.

P.S. 2 A jeszcze jak mi kolega forumowy EMiL zrobi (jak u siebie) takie polepszone Focusy 160 ;) z moich X16, "toż to siok" będzie ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Wielkie dzięki Panowie za cenne uwagi. Wygląda na to, że jeszcze wstrzymam się z wymianą CD i prawdopodobnie zainwestuję w okablowanie, choć żona już mi podgaduje, że powinienem przymierzyć się do otwarcia sklepu z kablami;)

Whiter1

w jednym z postów przeczytałem, że mieszkasz w Lublinie, nie będziesz przejeżdżał czasem przez Opole chętne posłucham SO;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.