Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

No to sie będzie dzialo, i przy odsluchu i na forum po porównaniu ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

No właśnie o to chodzi, żeby "się działo", bo inaczej nudno jest :)

jeden "piękniejszy" od drugiego ;)

W audio obowiązuje reguła, że urządzenie im brzydsze, to tym ładniejsze :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

No to sie będzie dzialo, i przy odsluchu i na forum po porównaniu ;)

co się będzie działo? :) znając życie H zagra lepiej od C bo H jest już w posiadaniu :)

więc o nawiązaniu rywalizacji pewnie nie będzie mowy ;)

tylko obiektywnie Violet proszę :)

bo jak przesadzisz to sam wypożyczę H100 i porównam i napiszę swoją reckę prostującą :)

a wiem jak gra H70 i H100 ale nie porównywałem bezpośrednio z caspianem

dodatkowo podpowiem , nie podłączaj trudnych podłogówek lekko ocieplonych

to samo kable lepiej szybsze np chord odyssey/epic niż lekko ocieplające szczególnie sekcje basową :)

powodzenia

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

mikson,

Violet jako profesjonalny tester, legitymujący się ogromnym szacunkiem swoich czytelników (nie dystrybutorów!!) a także długim stażem w branży na pewno przetestuje wzmacniacze w wielu rożnych konfiguracjach - o to się już nie bój :)

a tak na serio to zobaczymy co nasz nowy pismak urodzi ...

nawet przeczytam ale tylko ze względu na to, że Caspiana znam bardzo dobrze.

----------------------------------------------------

Violet ja bym uwazal z tym testem...:) Chlopaki od roksana maja dlugie macki i wszedzie Cie znajda jak roksan przegra z heglem...:)

Zrob dwie wersje testu dla wszystkich i dla Klubu Roksana i wszyscy beda zadowoleni hehe:)

... a tak naprawde jestem bardzo ciekaw tego porownania. Nie mialem okazji posluchac nowszych i nowych roksanow... mialem starego i swego czasu bardzo mi sie podobal....

Edytowane przez stecko

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

^^ To są tajemnicze "piramidki" Eichmanna :)

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/07/akcesorium-antywibracyjne-eichmann.html

Co do porównań Roksan Caspian M2 v. Hegel H100, to zapewniam wszystkich Kolegów, że napiszę tylko to, co usłyszę, bez bajkopisarstwa. Ale w 100% subiektywnie. Tak, czy inaczej niezły jest ten "anglik". Podoba mi się, lecz gra zgoła odmiennie niż "norweg".

Spłukany jestem ;)

Przez wersję mobilną nie da rady niestety, ale ja nie odmowię i później chętnie odstawię :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Skoro już mogę, to kolejka dla wszystkich na trawienie niedzielnego obiadku :)

Witam

Stoję przed wyborem wzmacniacza do moich Paradigm Studio 60v5 i waham się między dwoma wzmacniaczami Roksan Kandy K2 a Atoll IN100SE. Czy ktoś z forumowiczów miał okazję bezpośrednio porównać te dwa wzmacniacze?

Pozdr.

Moje spojrzenie na wzmacniacz Roksan Caspian M2 jest już dostępne tu:

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/09/wzmacniacz-zintegrowany-roksan-caspian_11.html

Zainteresowanych zapraszam.

fajna recka, va są dosyć ciężkimi kolumnami o raczej dostojnym brzmieniu więc ciężko je prowadzić, do caspiana np atc scm11 były by świetne albo dynie monitory x16 i f160 ,,

tu była by moim zdaniem bardziej wyrównana walka z h100 :) nie zapominajmy że h100 ma sporo więcej mocy.

praktycznie 2x tyle więc miał prawo ciut lepiej kontrolować bas w ciężkich kolumnach. ale jak sam napisałeś nie było to też aż mocno zróżnicowane

dzięki miło się czytało recke.

pozdrawiam

Focal + Naim

Mnie również się recenzja bardzo podobała,widać rzetelne i konkretne podejście do tematu.No i ja jako posiadacz m1 też się cieszę bo przecież nie jest gorszy,już takie porównania były więc fajnie :D

No to Violet poslodzil... :)

Czy warto wg Ciebie doplacac te 20% ceny do hegla?

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Jak ktoś ma akurat wolne 2500 zł, to warto. Itd, aż do nieskończoności :)

Dzięki, Panowie za miłe słowo. Roksan to dobry sprzęt. Hegel - też. Najlepiej samemu posłuchać i porównać. Gdybym miał resztę życia miał spędzić w towarzystwie M2, nie płakałbym. A czy wolę H100? Tak. Bo z moim ulubionym gramofonem i kolumnami muzykalniej gra. Pełniej.

Ale teraz słucham na wzmacniaczu lampowym Ming Da MC368-BSE. Ten to dopiera gra! Ale inaczej niż Roksan, inaczej niż Hegel. Nie mniej jednak - super...

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/09/wzmacniacz-lampowy-ming-da-mc368-bse.html

Edytowane przez Violet

Violet,

rozwijasz się:

"Przekaz jest mocny i potężny niczym gigantyczna armia Kserksesa atakująca Grecję i Spartę. Dookolny, ale jednocześnie z dużym rozdrobnieniem dźwięku. Jego specyficzną atomizacją, przybierającą często formę włóczni i strzał. Szybkich, szarżujących rydwanów zaprzęgniętych w tony i nuty. Kawalerię basów i sopranów. Zwarte natarcie piechoty średnicy."

i uczysz od "mistrzów" ;)

Recka fajna, ale jakoś taka nie w 100% wiarygodna...

... przynajmniej dla mnie, sorki. Możę dlatego, że ich trochę przeczytałem.

Aczkolwiek nie czyta się źle, spodziewałem się czegoś bardziej komercyjnego. :)

Kolego, wyjąłeś kawałek z całości. Nie godzi się :)

Mój opis, to zwarta treść. Wszystko ma znaczenie, swój porządek i sens. Jak w armii Xerxesa!

Kolego, wyjąłeś kawałek z całości...

... Jak w armii Xerxesa!

Ależ wyjąłem :)

Ale celowo, bo trudno byłoby przytaczać całość, a ten fragment przyprawił mnie o banana :)

Moje spojrzenie na wzmacniacz Roksan Caspian M2 jest już dostępne tu:

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/09/wzmacniacz-zintegrowany-roksan-caspian_11.html

Zainteresowanych zapraszam.

Violet, recenzja jest dość plastyczna, daje pojęcie, jak wzmacniacz gra, plus za porównanie z Heglem.

Minus za niezbezpieczne zbliżanie się do granicy grafomaństwa, przesadzoną kwiecistość opisu. Prosty, konkretny język jest wartością samą w sobie, skąd ta maniera nadmiernego bogactwa i przerostu formy nad treścią? Niestety, widzę że to przypadłość wielu aspirujących recenzentów, czego najlepszym przykładem jest twórczość Fr@ntza, której zwyczajnie nie da się czytać.Nazbyt intensywnej formie recenzji towarzyszy pewna nonszalacja w podejściu do niektórych aspektów, przykład poniżej:

"Główna różnica dotyczy sposobu budowania sceny – Roksan czyni to bardziej dookolnie, szeroko, a Hegel – plastycznie i wielokolorowo"

Niezbyt to jasne, co to jest wielokolorowe budowanie sceny? Nie lepiej po prostu porównać rozmiary sceny, ostrość lokalizacji i wrażenie obecności źródeł pozornych - każdy wiedziałby co poeta miał na myśli.

ps. czy Wy też tak macie, że pisząc posta robicie wcięcia, odstępy pomiędzy wierszami itp. po czym po dodaniu posta okazuje się, że wszystko jest napisane jednym ciurkiem i trzeba robić edycję, żeby jakoś wyglądało?

Edytowane przez mczaj

ciurkiem to ja tylko 'sikam' jak mi sie bardzo chce a na forum tego nie stwierdzilem:)

recenzja ok fajnie sie czyta moze odrobina za duzo poety ale ogolnie jest fajnie cieplo i holograficznie:):)

ciurkiem to ja tylko 'sikam' jak mi sie bardzo chce

może masz problem z prostatą?

jak się bardzo chce to powinien być porządny strumień, a nie "ciurkiem" ;)

Edytowane przez mczaj
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.