Skocz do zawartości
IGNORED

Wojna Osetia Płd. - Gruzja - Rosja

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

>Skibus, 1 Wrz 2008, 17:55

>Mimo wszystko oceniając konflikt Rosja wygrała w 100%

Militarnie raczej tak, ale w dłuższej perspektywie raczej nie. Polecam artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

"Ci pierwsi zbyt blisko sąsiadujący z Rosją i z tego powodu wiele razy sparzeni przez historię; drudzy wystarczająco dalecy, by mieć racjonalną wizję historii" - podkreślił publicysta."

Daleko posunięta teza...nawet dla mnie...

• Redaktorzy

"Pisząc o "debiucie" Unii zauważył sarkastycznie: "nie chodzi zwinnie ten, kto wstaje po latach spędzonych na wózku inwalidzkim".

...

To chyba bardzo dzielny i pozbawiony przesądów dziennikarz. Przypuszczam, że miał na myśli faszyzm we Włoszech i ich sojusz z Hitlerem, a następnie wieloletni burzliwy rozwój partii komunistycznych w swoim kraju :-)

>Militarnie raczej tak, ale w dłuższej perspektywie raczej nie

To zależy od dalszych działań Rosji i unii. Obecnie jest 1:0. W dalszej perspektywie mógł byś mieć rację, pod warunkiem, że sprawa by się jedynie rozeszła i nie podjęto by dalszych działań ( a skoro Rosji udało się wygrać, to myślisz, że nie będą próbowali grać dalej ? A jak widać mają ekspertów od "takiej zabawy" )

• Redaktorzy

Sądzę, ze jest co najwyżej remis ze wskazaniem. Jestem pewien, że ROsja nie spodziewała się aż takiego negatywnego zainteresowania swoimi działaniami. Oni naprawdę słabo rozumieją Zachód, przynajmniej ci po szkole KGB. Ideologia przyćmiewa jasność myślenia. Stad chyba oczekiwali paru protestów zneutralizowanych przez niemieckie "Ja, ja, gut Rus" i kompletną obojętność większości. Dla nich duszenie Gruzji to przemoc domowa, a przecież do przemocy domowej milicjant nie przyjdzie. Dlatego tak się oburzają, świat wtrąca się w ich wewnętrzne sprawy i w dodatku nie wierzy w rosyjską propagandę. Sądzili że fakt, ze Gruzja zaatakowała pierwsza (Osetię, nie Rosję bynajmniej) daje Rosji idealny pretekst i pełne carte blanche. Mimo, że gdyby (hipotetycznie) Niemcy nagle najechali Szwajcarię pod pozorem znęcania się przez frankofonów nad ludnością mówiącą w schwytz, wszyscy wraz z Rosją by krzyknęli, ze to hydra faszyzmu podnosi głowę. A wszystko stąd, ze Rosja nie widzi paraleli między faszyzmem a komunizmem stalinowskim, i neguje fakt, że jest historycznie krajem ograniczonego zaufania. Stąd ich błąd w ocenie.

Gość

(Konto usunięte)

jacch

o Mikołaja Reja poprawiasz...

Ciebie poprawiłem bo żes niemiłosierni przekecił jegomościa znowu coś insynuaujesz, następne kłamstewko?

...Przeczytaj całe artykuły a nie tylko nagłówki...

Opowiadasz? Większego błazna juz nie potrafisz z siebie zrobić?

• Redaktorzy

On miał rację, u Reja nie było twojego jednoznacznego "i", tylko "iż", w tym kontekście znaczące co innego. Znaczenie zdania rejowego jest takie, że Polacy nie mają języka "gęsiego" (tak określano łacinę), lecz własny. Twój cytat był błędny, zaś jego przekręcony, lecz poprawny w sensie znaczenia.

jacch

"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają."Rej

".Polacy mają nie język gęsi lecz swój własny," ja

twój wpis...

"Polacy nie gęsi i swój język mają..."

tak tak widać iż z głowy pisałeś....

czy musimy o sobie rozmawiać...masz taką potrzebę zwróć się do żony przyjaciółki/przyjaciela ewentualnie psychologa dowartościują i uspokoisz się...to już jest męczące...trudno to zauważyć?

Redaktor, 1 Wrz 2008, 21:37

>Rosyjsko-niemieckie pojednanie jest jednym z najważniejszych czynników w dziele budowy nowej Europy

>i nikomu nie pozwolimy wbić klina między nasze narody - powiedział Ławrow na spotkaniu ze

>studentami.

Tyle że klin istnieje już od 1000 lat.

Jeżeli ruscy z niemiaszkami spróbują znowu coś wykombinować (np.w ostatnim czasie dużo niemiaszków wraca na Mazury,które graniczą z obwodem kaliningradzkim)to historia wbrew deklaracjom Unijnym i NATO-wskim może się powtórzyć.

Te nasze położenie geograficzne to prawdziwy koszmar.

wolodia..

zapuszczone mazurskie jeziora Niemcy olewaja.

Jak umra nidlugo jeszcze ziomki z lat 30-40 to te tereny beda tak samo dla Niemcow interesujace jak prowincje Kongo.

Niemcy wola normalnymi drogoma skoczyc do Italii lub Hispanii gdzie maja gwarantowana pogode niz telepac sie po wybojach i placic tyle samo jak nad Adria.

A z warminskich jezior za jakies 30-40 lat powstana torfowiska.

wa-lo-dia

szczególną uwagę zwróć na ilość autobusów na niemieckich tablicach...jak zauważysz kolumnę to do lasu i montuj partyzantkę...w bezpośrednim starciu nie ma szans...

Tak jest wladzu!Koledzy z klasy też pomogą.Hurrraaaaaaa,do bojuuuu!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wladz, 2 Wrz 2008, 18:48

>No to zaskoczymy niemców...a jak ruskich załatwimy?

Może markowym napojem bogów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

czy musimy o sobie rozmawiać...masz taką potrzebę zwróć się do żony przyjaciółki/przyjaciela

>ewentualnie psychologa dowartościują i uspokoisz się...to już jest męczące...trudno to zauważyć?

Nie odczuwam potrzeby dowartościowania, jestem także nadzwyczaj spokojny, masz już dość?

To widać, ze odpowiadanie na pytania cię męczy:p

Ok, ale nastepnym razem jak mi coś zarzucisz to lepiej miej w zanadrzu argumenty, a nie tylko swoje ble, ble, ble.

jacchu

ale rozdęte ego...nie mam dość chcesz słownej i dosłownej jazdy proszę bardzo..

Gdzie te ruskie sankcje?

Gdzie w rezolucji z szczytu wspomniano o ruskiej prowokacji?

to są twoje wnioski na udowodnienie których proszę o fakty a nie gdakanie....tylko nie wklejaj artykułów za które płacą od wiersza a nie od ilości cukru w cukrze..

Sankcje poprzedzają ustalenia na szczeblu rządowym.Również przez rząd ogłaszane a nie w redakcji..

ja jak mowie...nikogo sie nie boje..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.