Skocz do zawartości
IGNORED

Wojna Osetia Płd. - Gruzja - Rosja

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

>jumbo

...Ja piszę rzeczy konkretne, podaje fakty...

Ty jesteś po prostu głupi, czy tak bardzo przemądrzały, że nie dostrzegasz zasadniczej różnicy pomiędzy FAKTAMI, a "faktami" które wyczytujesz na portalu mniemanologów?

>jacch, 20 Gru 2008, 16:35

>Ty jesteś po prostu głupi, czy tak bardzo przemądrzały, że nie dostrzegasz zasadniczej różnicy

>pomiędzy FAKTAMI, a "faktami" które wyczytujesz na portalu mniemanologów?

Na jakim portalu młotku? Co ty znowu pierdzielisz? Napisz wreszcie coś konkretnego, bo na razie ograniczasz się do jakiś majaczeń.

A może chodzi ci o ten portal:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Z niego korzystam, nawet go cytuję, ale to dla ciebie albo za mądre albo nie zgadza się z tezami Wodza. O, tu masz jeszcze jeden:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

>jumbo

...___Na jakim portalu młotku___? Co ty znowu pierdzielisz? ...

__A może chodzi ci o ten portal__: http://www.janes.com ? ..

...ciebie albo za mądre albo nie zgadza się z tezami Wodza. __O, tu masz jeszcze jeden__:

http://www.altair.com.pl .

:pppppp

-----------------

Jaro_747

20 Gru 2008, 17:40

...Na jakim portalu młotku?...

Jaro_747

20 Gru 2008, 23:29

...Jacusiowi skończyły się pomysły na obrażanie...

----------------

...a do faktów i sensownych argumentów ...

ponawiam pytanie:

...Ty jesteś po prostu głupi, czy tak bardzo przemądrzały, że nie dostrzegasz zasadniczej różnicy pomiędzy FAKTAMI, a "faktami" które wyczytujesz na portalu mniemanologów?...

---------------=

Ty! Może zanim odpowiesz wyciszyc sie powinieneś?

>jacch, 21 Gru 2008, 02:01

No cóż jacuś, kolejny raz widać, że merytorycznie cienki bolek jesteś i nie masz nic do powiedzenia.

Wzorem Wodza i Komisarza Ziobry użalasz się, jak to cię nieludzko traktują, tyle, że argumentów dalej nie widać :-).

Jestem Europejczykiem.

Dla nie zorientowanych w historii konfliktu Gruzja-Rosja przypomnę:

"Przed północą z 7 na 8 sierpnia z wiosek Nikozi i Ergneti rozpoczął się gruziński ostrzał stolicy Południowej Osetii – Cchinwali z użyciem 122-mm wyrzutni BM-21 Grad i haubic D-30. Wkrótce 4. brygada piechoty armii gruzińskiej rozpoczęła atak na miasto. W skład jednostki wchodziło 3300 żołnierzy wspieranych przez ok. 300 z innych jednostek. Według mediów amerykańskich, Gruzja dysponowała w rejonie walk około stu czołgami T-72 i T-55 oraz kilkudziesięcioma bojowymi BMP-1 i BMP-2, a także rozpoznawczymi BRM-1. Wśród nich były zmodernizowane przez Elbit T-72-SIM-1 (modernizacja 169 czołgów rozpoczęła się w 2006) – wyposażone w nowy system kierowania ogniem zintegrowany z GPS i IFF, przystosowany do użycia w ciemnościach, a także wzmocniony pancerz. Około południa 8 sierpnia Gruzini zajęli centrum Cchinwali. W tym czasie w rejon walk przybyły dwa bataliony rezerwistów – blisko 800 ludzi uzbrojonych w amerykańskie M-4 oraz moździerze i granatniki. Rosjanie zostali zaskoczeni atakiem.

Dwa bataliony 19. dywizji gwardyjskiej z 58. armii ruszyły ze wsparciem dopiero kilka godzin po ataku. Jeden z nich poniósł prawdopodobnie poważne straty, szacowane na kilkadziesiąt pojazdów (T-72, BMP, BTR). W czasie walk o drogę zarską Gruzini stracili zaś 4 czołgi. Dopiero drugiego dnia walk na najbardziej zagrożone kierunki przerzucono pododdziały 76. pskowskiej dywizji powietrzno-desantowej z podstawowym wyposażeniem mobilnym. Później wsparły je żołnierze 98. dp-d z Iwanowa oraz jednostki specjalnej Wostok."

Jestem Europejczykiem.

jacch, 21 Gru 2008, 02:11

>Wiesz jumbo, tak mało logicznego faceta jak ty to dawno się nie czytało.

Jacuś bidulku, widzę, że nie rozumiesz pojęcia logika!

Jestem Europejczykiem.

Fajny cytacik znalazłem:

"Do historii tej wojny przejdzie przerwanie przez Fox News wywiadu na żywo z uciekinierką z Osetii, która opowiadała o początku gruzińskiego ataku i jego skutkach dla ludności cywilnej."

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

"Moja hipoteza jest taka, że w swoim najbliższym otoczeniu Saakaszwili ma dobrze zakonspirowanego rosyjskiego agenta który przekazał Rosjanom informacje o ataku. I tu mamy kilka możliwości: albo nie znał dokładnej daty, albo nie mógł jej przekazać, lub też Rosjanie chroniąc agenta i jednocześnie powiększając polityczne zyski we wstępnej fazie pozwolili Gruzinom działać."

Drugie przypuszczenie wydaje się dość prawdopodobne. Poświęcić miasto (i to zamieszklałe przez jakichś czarnuchów z wąsami) na rzecz korzyści politycznej władze rosyjskie umieją perfekcyjnie. Można powiedzieć, ze jest to pieczątka ich stylu, podpis mistrza.

czy nie można przyjąć że zostali zaskoczeni?....a nie od razu poświęcili ku potędze rosyjskiego imperializmu....

Analizując fakty to Sakaszvili swoim atakiem poświęcił miasto...

wladz, 21 Gru 2008, 12:01

>czy nie można przyjąć że zostali zaskoczeni?

Przyjąć można wszystko. Rosjanie mieli sporo sygnałów świadczących o tym, ze coś się szykuje. Izrael w przeddzień ataku wycofał swoich instruktorów, tak samo zrobili Ukraińcy. Nad Osetią nasiliły się loty bezpilotowych samolotów zwiadowczych których zresztą kilka Rosjanie zestrzelili. Jeżeli to wszystko zlekceważyli to świadczy o nich naprawdę kiepsko.

>Analizując fakty to Sakaszvili swoim atakiem poświęcił miasto...

Nie wiem, o co ci chodzi. Jeżeli o Cchinwali, to rzeczywiście jego ostrzał w pierwszej fazie ataku był kompletnie bez sensu. Jeżeli o Gori, to rozkaz odwrotu który zamienił się w paniczną ucieczkę również był katastrofalną pomyłką.

Jestem Europejczykiem.

Oczywiście o Cchinwali....o pierwszym ataku..

Nie sądzę żeby Rosjanie zlekceważyli...zostali zaskoczeni na co liczył Sakaaszvili i to jest jedne co mu się udało zrealizować...oczywiście pomijając wykorzystywanie zaangażowania kaczyńskiego i jaccha.

szkoda że o jacchciku nic nie wie i nie wiedział...taki sojusznik na forum się marnuje zamiast w sztabie dowodzenia doradzać...z nim ruskich za Ural pogoniłby..

Gość

(Konto usunięte)

...Drugie przypuszczenie wydaje się dość prawdopodobne. Poświęcić miasto (i to zamieszklałe przez jakichś czarnuchów z wąsami) na rzecz korzyści politycznej...

Czy to próbka twojej moralności?...tylko, czy też całego negatywnego elektoratu?

Gość

(Konto usunięte)

...jacuś jak zwykle nic nie zrozumiał...

Ty jumbo, nawet nie jesteś głupi, ty jesteś matoł.

Następnym razem jeśli sie bedziesz zwracał do mnie/o mnie zrób to merytorycznie!

Bo twoich wydalin emocjonalno-umysłowych juz dośc nabronchałes na forum...trochę logiki...plissssss;(...wydzieline w papier toaletowy proszę odchrząknąć.

jacch, 21 Gru 2008, 15:16

>...jacuś jak zwykle nic nie zrozumiał...

Jacuś myślał, ze wszystko co Redaktor pisze wyraża jego myśli. Nie zauważył biedaczek, że pisał o tym, jaki stosunek mają Rosjanie do narodów kaukaskich.

Mam pomysł: na forum powinien być dyżurny który tłumaczyłby jacusiowi wypowiedzi wykraczające poza zdania proste bo jak widać ma z tym wyraźne problemy.

Jestem Europejczykiem.

Skibus, 21 Gru 2008, 18:38

>Znajdź takiego. Watpię by ktokolwiek się podjął wyjaśnić mu cokolwiek tak by zrozumiał.

Tak sobie myślałem, żeby to jakaś kara była, np. za narzekanie na latającą babcię czy płakanie za Ryką lub atoposem ;-).

Jestem Europejczykiem.

jacch, 21 Gru 2008, 21:21

>...Jacuś myślał,...

>Ty na prawde butnym/przemądrzałym jumbo jesteś.

Jacuś! Nie możesz się denerwować, że ktoś jest mądrzejszy od ciebie, bo tu przegania cię większość populacji. Zajmij się czymś, co idzie ci lepiej, np. smażeniem naleśników lub wstrzymywaniem oddechu na widok Wodza. Znajdź sobie jakąś niszę i tam spróbuj zaistnieć.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.