Skocz do zawartości
IGNORED

Wojna Osetia Płd. - Gruzja - Rosja

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

>jacch, 22 Gru 2008, 00:57

Kolejny raz potwierdza się, że rozumiesz tylko najprostsze wypowiedzi. Mogę ci podrzucać kolejne litery jeżeli cie to tak strasznie cieszy ;-). Czyżbyś zakończył edukację na tak wczesnym etapie?

Jestem Europejczykiem.

"Gruzini, zapewne działając nie w pełni samodzielnie, zdecydowali się na atak wraz z początkiem Igrzysk w Pekinie. Naruszyli tym samym podstawowe zasady olimpijskie. Zaskoczenia, które uzyskali podstępem, nie potrafili jednak wykorzystać. Popełnili wiele błędów strategicznych, nie potrafili nawet zablokować nielicznych dróg, którymi posiłki przerzucali później Rosjanie, w tym łatwych do opanowania wąwozów i tuneli. Nie zdecydowali się na równoczesny atak na Abchazję, choć zgromadzili w jej pobliżu znaczne siły, których potencjał zmarnowali. Nie potrafili też wykorzystać nowoczesnego uzbrojenia, którym dysponowali w większej ilości niż Rosjanie. Informacje o oszczędzaniu zmodernizowanych T-72-SIM-1 są wręcz kuriozalne.

Armia gruzińska szybko poszła w rozsypkę. Okazało się kilka lat ćwiczeń pod okiem amerykańskich, izraelskich i innych instruktorów niewiele dało. Amerykanie wiedzieli o tym już wcześniej i zmieniali program ćwiczeń, ale niewiele to dało. Kaukaskie zwyczaje okazały się silniejsze niż nowoczesne koncepcje dowodzenia i prowadzenia walki."

Jestem Europejczykiem.

Jacuś dziwnie przycichł. Epitety mu się skończyły, a merytorycznie od bożej dawności nie miał nic do powiedzenia.

Nie ma żadnych dowodów na to, że to Rosjanie rozpoczęli atak, a wojska gruzińskie przypadkowo otaczające Cchinwali tylko się broniły?

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Gruzja: Strzały w kierunku obserwatorów OBWE

Patrol obserwatorów Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (OBWE) został ostrzelany w pobliżu granicy z separatystycznym regionem Gruzji, Osetią Południową. Nikt nie został ranny, ale samochód ma liczne ślady po kulach.

Rosja nie wpuści obserwatorów UE do strefy bezpieczeństw

Obserwatorzy UE nie będą mieli na razie dostępu do strefy bezpieczeństwa wokół Osetii Południowej - poinformował rzecznik rosyjskich sił pokojowych w Gruzji.

"Od jutra przedstawiciele Unii Europejskiej będą prowadzić monitoring do południowych granic strefy bezpieczeństwa" - oznajmił dziennikarzom Witalij Manuszko, szef tymczasowego centrum prasowego rosyjskich sił pokojowych rozmieszczonych wokół Osetii Południowej.

Dodał, że na spotkaniu w gruzińskim mieście Karaleti stronie rosyjskiej i przedstawicielom UE nie udało się osiągnąć porozumienia w sprawach technicznych i logistycznych, które umożliwiałoby unijnym obserwatorom wjazd w środę do strefy bezpieczeństwa.

Ruscy znowu zagrali Sarko na nosie. Ale można się było tego spodziewać.

Dla jacusia: oczywiście przewidziałem scenariusz wywoływania przez Rosjan drobnych incydentów na granicy. Możesz sobie poszukać.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Miedwiediew zdradza kulisy wojny z Gruzją

...W wywiadzie telewizyjnym Miedwiediew oświadczył też, że Moskwa przygotowywała się do wojny z Gruzją w sierpniu, co "pozwoliło zminimalizować straty"...

...Nawiązując do sierpniowej wojny w Gruzji Miedwiediew podkreślił, że dzięki przygotowaniom "rosyjskie siły zniszczyły wojskową infrastrukturę Gruzji unikając aktów, których charakter byłby niehumanitarny"...

... Przewidywaliśmy, że nasz gruziński kolega (prezydent Micheil Saakaszwili) zdecydował się przeprowadzić operację wojskową, gdy przestał komunikować się z Rosją - kontynuował Miedwiediew.

Jak oświadczył, "podejrzewaliśmy, że u naszego sąsiada nie wszystko w porządku z umysłem, ale nie spodziewaliśmy, że aż do tego stopnia"...

Zrobili mu badanie psychologiczne przez telefon i juz wiedzieli, że będzie wojna :)

jacch, 24 Gru 2008, 15:13

>...oczywiście przewidziałem scenariusz wywoływania przez Rosjan drobnych incydentów na granicy.

>Możesz sobie poszukać...

>:)))))yhhhmmm...jaki ty głupi jesteś :)

Z czystej ciekawości: na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Jestem Europejczykiem.

jacchcik.....

"Były ambasador Gruzji w ONZ i jeden z najpopularniejszych polityków kraju przeszedł oficjalnie do obozu opozycji i zarzucił prezydentowi Micheilowi Saakaszwilemu autokratyczne zapędy i winę za sierpniową przegraną wojnę z Rosją."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

....jaki ty głupi jesteś :(

Ukryta Zawartość

To nie wszyscy Gruzini kochają Saakaszwilego?

Jacuś i Pan Prezydent mogą to bardzo mocno przeżyć.

Oczywiście zaraz zrobią z nich agentów ;-).

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

>Bladź

..."Były ambasador Gruzji w ONZ i jeden z najpopularniejszych polityków kraju przeszedł oficjalnie do obozu opozycji i zarzucił prezydentowi Micheilowi Saakaszwilemu autokratyczne zapędy i winę za sierpniową przegraną wojnę z Rosją."...

Jeśli to nawet przwda to jak się to ma do tematu wątku?;p

I kto tu jest głupi?????

A propos, z wiadomościami z gazet się już przeprosiłeś panie hipokryta?

>jumbo

...To nie wszyscy Gruzini kochają Saakaszwilego?...

Przypomniec ci...jeszcze do niedawna według ciebie to wszyscy Gruzini go NIE kochali!

Jeśli gruzini sporzadzili raport "wspierający" Sakaszwilego to był to raport dla kretynów !

Jeśli ktoś obsmarowuje dupe Sakaszwilemu to, to jest według was jakis argument!

Co z wami jest nie tak?

Rozmowa z wami nie ma sensu, bo albo rozpaczliwie się gubicie w nawałnicy informacji, albo...robicie to z rozmysłem.

W każdym bądź razie dziecinada panowie, dziecinada.

jest cos zastanawiajacego w beznadziejnosci pewnych postaci, a nawet groteski historycznej. zaangazowanie NASZYCH w wolnosc i demokracyje na ukrainie i gruzji skonczy sie niebawem smiesznoscia, jesli sprawy tam zajda za daleko .Moze lepiej zanim zacznie sie nadstawiac piersi slepemu snajperowi ,sprawdzić kto siedzi z nami w okopach.Sam napis na bilbordzie przed okopami jak widac jeszce niczego nie gwarantuje.

>jacch, 27 Gru 2008, 10:55

>Przypomniec ci...jeszcze do niedawna według ciebie to wszyscy Gruzini go NIE kochali!

Baaardzo proszę przypomnij, bo ja jakoś nie pamiętam, żebym coś takiego napisał.

>Jeśli gruzini sporzadzili raport "wspierający" Sakaszwilego to był to raport dla kretynów !

>Jeśli ktoś obsmarowuje dupe Sakaszwilemu to, to jest według was jakis argument!

Ty jacus naprawdę strasznie głupi jesteś! wedlug ciebie jak ktoś popiera jest O.K., jak ktoś jest przeciwko jest be.

Ale my tu nie mówimy o konkursie piękności, tylko o raporcie czy analizie. W przeciwieństwie do ciebie jestem w stanie przeczytać takie materiały ze zrozumieniem i ocenić ich wiarygodność. Oczywiście nie dlatego, że tam byłem, tylko dlatego, że na ten temat jest już trochę dostępnego materiału i zarówno podane fakty jak i ich ocena są dość zbieżne. Dla mnie to jest argument, a nie czyjeś uczucie do Saakaszwilego.

>>Rozmowa z wami nie ma sensu, bo albo rozpaczliwie się gubicie w nawałnicy informacji, >albo...robicie to z rozmysłem.

W jakim nawale jacuś??? W jakim nawale? Może twój wiotki umysł traktuje kilku- czy nawet kilkunastostronnicowy jako nawał informacji, ale to twój problem, nie mój.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

>jumbo

...my tu nie mówimy o konkursie piękności, tylko o raporcie czy analizie...

Czyim raporcie? OBWE? Tego OBWE, którego obserwatorów rosjanie nie chcą wpuścić?

Bo jak wiadomo, dla ciebie gruziński raport to nie raport! Tam nie ma fachowców!

Na dodatek jeśli popiera Sakaszwilego to musi być robiony "pod" niego, ale...gdyby go potępiał wtedy byłby fachowy, bo przecież wszystko co neguje Kaczyńskiego, a tu siła rzeczy Sakaszwilego to fachowość w najczystszej postaci...cała reszta to kretyni dla kretynów...nie?

Dla ciebie żródłem "fachowej" wiedzy/anlizy jest portal gawędziarzy/mniemanologów takich na twój krój, na dodatek wszystkim tu próbujesz to sprzedawać jako prawdę...walnij się w główkę, albo spuść trochę powietrza bo ci ego eksploduje.

...W jakim nawale jacuś??? W jakim nawale?...

Informacji jumbo...z różnych stron, nie tylko tych akceptowalnych przez twój wybiórczy móżdżek..prostaczku umysłowy.

panowie, ale czy to czasem nie dyskusja o niczym?

gruzini weszli nie tam, gdzie trzeba

ruscy tylko na to czekali i pajechali agoń

kartofel pojechał z misjom z wielkimi tego świata z litwy, estonii i tym podobnych mocarstw

jedynym, co będziemy pamiętać za jakiś czas oprócz wygłupów naszego kurdupla to będą

wyższe rachunki za gaz

a kolega jachcik pewnie będzie nadal uprawiał swoją grządkę pt

pan prezydent powiedział i tak ma być

bez sensu

Ależ jeszcze dobrą wiadomością jest wynalezienie nowego rodzaju jednostek: Snajper z karabinem maszynowym. Nie trafił, bo to nowość i jeszcze strzelać nie nauczyli

>broy, 28 Gru 2008, 00:07

>gruzini weszli nie tam, gdzie trzeba

>ruscy tylko na to czekali i pajechali agoń

>kartofel pojechał z misjom z wielkimi tego świata z litwy, estonii i tym podobnych mocarstw

Bardzo treściwe i rzeczowe podsumowanie, ale obawiam się, że nawet tego jacuś nie zrozumie.

Jestem Europejczykiem.

>jacch, 27 Gru 2008, 23:53

>Czyim raporcie? OBWE? Tego OBWE, którego obserwatorów rosjanie nie chcą wpuścić?

Jakiego znowu OBWE? O tym raporcie zdążyłem już zapomnieć bo nie było w nim niczego nowego, tj. niczego, czego nie było już gdzie indziej. Podniecili się nim dziennikarze ze względu na instytucję która go firmowała.

>Bo jak wiadomo, dla ciebie gruziński raport to nie raport! Tam nie ma fachowców!

Nie ma czegoś takiego, jak raport gruziński. Jest raport Parlamentu Gruzji, czyli polityków będących zwolennikami Saakaszwilego. Mały cytacik z Polska-The Times: "Komentatorzy postrzegają jednak raport jako koło ratunkowe dla prezydenta Gruzji, bo rosnąca ostatnio w siłę opozycja o wywołanie "wojny nie do wygrania" oskarża właśnie Saakaszwilego."

>Dla ciebie żródłem "fachowej" wiedzy/anlizy jest portal gawędziarzy/mniemanologów takich na twój

>krój, na dodatek wszystkim tu próbujesz to sprzedawać jako prawdę...walnij się w główkę, albo spuść

>trochę powietrza bo ci ego eksploduje.

Jesteś jacuś żałosnym durniem. Ja ci cytuję Jane's, a ty mi o jakiś portalach gawędziarzy. Pewnie nawet nie wiesz, co to jest Jane's i jaką ma rangę. A może nie śmigasz w języku language i nie rozumiesz co tam piszą? Treściwy opis konfliktu po polsku masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Na początek przyswój go sobie - to dobry punkt wyjścia do dalszych analiz i przemyśleń.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

...Nie ma czegoś takiego, jak raport gruziński. Jest raport Parlamentu Gruzji, czyli polityków będących

>zwolennikami Saakaszwilego...

To w parlamencie gruzińskim nie ma opozycji????

A nawet jeśli by jej nie było to praworządnie wybrane najwyższe ciało ustawodawcze w Gruzji nie ma prawa się wypowiadać w jej imieniu???

Jakie bzdury jesteś w stanie napisać, żeby zrobić z siebie jeszcze większego idiote, a w swoim mniemaniu udowodnić swoją rację????

...Komentatorzy postrzegają jednak raport jako koło ratunkowe dla prezydenta Gruzji, bo rosnąca ostatnio w siłę opozycja o wywołanie "wojny

>nie do wygrania" oskarża właśnie Saakaszwilego...

I znowu...ważniejsze, bo po twojej linii, jest zdanie nieznanych komentatorów XXXXX którzy powołując sie na OPOZYCJĘ Sakaszwilego( trudno się domyślić dlaczego tak, a nie inaczej twierdzą...w 2008 słali gdzie się dało protesty o niby sfałszowanych wyborach w Gruzji)od tego co mówi prawowita uznawana przez cały świat (oprócz ciebie mniemanologu bajarzu)władza;ppppp

...Ja ci cytuję Jane's...

Portal jak każdy inny...onet....wszystko co napisali to prawdziwa prawda.

Słuchaj bajkopisarzu, dla mnie żadnym argumentem jest to co napisało paru fascynatów dziurawych hełmów, starych mundurów i połamanych indiańskich strzał, a biorąc pod uwagę ich zwichrowanie w militarnym temacie, to trzeba ich nawet brać z przymrużeniem oka...dokładnie jak ciebie ;p

• Redaktorzy

Człowieku, Jane's nie jest "portalem jak każdy inny", tylko firmą od dziesiątków lat specjalizującą się w zbieraniu i publikowaniu informacji militarnych. Zapewne nie widziałeś dorocznych zestawień Jane's o flotach świata, armiach świata, siłach powietrznych itd. Opracowania Jane's ma na półce każdy wojskowy interesujący się obcymi armiami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.