Skocz do zawartości
IGNORED

DAC CS8416/WM8740 - balanced.

ProgMan

Rekomendowane odpowiedzi

>tomek_j

tego jeszcze nie pisałem, ale podoba mi sie zwarty projekt płytki,

Wolfsona jeszcze nie odpaliłem, więc nie wiem jak z basem lub potega brzmienia, ale PCM ma potężną potegę brzmienia, oj ma,

zastanawiam sie czy to nie zasługa dodatkowych opa na liniach wyjściowych (przed zsumowaniem)

od czasu odpalenia systemu w układzie zbalansowanym preferuję takie układy :)

Dzieki Tomku za Twoj projekt. Kiedy EP opublikuje Twoj projekt?

Sebba, 23 Sie 2008, 23:44

>Wolfson WM8740 to swietny dac porownywalny z 1704, WM8741 jest ponoc lepszy i pisano o nim

>"world's best sounding dac" nie sluchalem go jednak.

>Niestety nie uzyskasz takiego brzmienia uzywajac jako odbiornika bardzo kiepskich CS8412/14/16 .

>Zamiast tego polecam Wolfson wm8804, ma on o kilka rzedow !!! nizszy jitter , zwlaszcza w nizszym

>pasmie audio (Cristale tlumia jitter tylko >10kHz ! chyba ze zastosujesz MCK w DAC i osobny kabel do

>synchronizacji transportu albo innego zrodla dig)

Przestudiowalem datasheet wm8804, faktycznie ten uklad jest ciekawy i lepszy od CS'ow i co wazne tanszy! Zauwazylem, ze za przyklad jego zastosowania podaje sie funkcje transmitera - przez uklad wm8804 przepuszcza sie sygnal spdif, w celu redukcji jittera - o ile dobrze zrozumialem te idee ( ten uklad ma wyjscie spdif rowniez ). Wyglada sensownie, i faktycznie jest bardzo tani. Jego cena to okolo paru dolarow co przy obecnej jego cenie to grosze. W pewnych miejscach datasheet wm8804 nie jest dla mnie jasny ale mam nadzieje ze pomozecie. CS to nie jest dla niego alternatywa, i co najwazniejsze da sie nim sterowac bez kontrolera - same zworki.

Zauwazulem na roznych forach i potwierdzilem w datasheet, ze jest problem z ustawieniem czestotliwosci pracy na 174khz przy sterowaniu hardware'owym, ale to chyba tak rzadko stosowana czestotliwosc ze nie warto sobie tym glowy zawracac.

Zrobilem biblioteke wolfsona w Eaglu dla obudowy SSOP28.

>ProgMan

> i co

>najwazniejsze da sie nim sterowac bez kontrolera - same zworki.

kolego!

żle podchodzisz do sprawy sterowania - zworkami da sie ustawiać pewną liczbą funkcji, lecz inne funkcje (typu regulacja głosnosci, czy fakt łatwej zmiany funkcji poprzez pilota , a nie otwieranie obudowy) powoduje, ze z Twojego punktu widzenia przetwornik majacy sterowanie softwarowe, powinien byc postrzegany jako bogatszy od standardu w dodatkowe funkcje (softwarowe). Przyjmij do wiadomosci, że są tacy co piszą taki software z takim luzem, jak Ty poszukujesz taniego, acz dobrego DAC.

I jeszcze jedno.

Uważam , że sam sobie przeczysz - jezeli powstanie dowolnie skomplikowany, kompletny projekt (np. bardziej skomplikowany niz zakładasz) to o ile potrafisz lutować, to dasz radę go uruchomić.

W czym masz problem? przeciez, o to aby mniej doświadczeni forumowicze złozyli taki projekt zadba autor.

Fajnym przykładem jest forumowicz tomek_j, który wgrywał softa do PICa (DAC by TJ), tak aby forumowicze mogli go po prostu wlutować, i tylko włutować, i już.

poprawnie zlutowane, działa. koniec kropka.

Jak polutujesz Wolfsony, to polutujesz i całą resztę. Więc czym sie przejmujesz?

Nie przejmuje sie niczym poza tym ze:

1) nie mam programatora do mikrokontrolerow

2) nigdy zadnego mikrokonrolera nie programowalem

3) nie bardzo znam sie na elektronice cyfrowej, stad moja walka o prostote

4) to jestem autorem tego watku, wiec na autora, ktory przysle mi zaprogramowany uklad gotowy do wlutowania nie mam co liczyc ( poki co ;)

5) Wiem ze sa ludzie co potrafia programowac ( ja zajmuje sie programowaniem zawodowo jakies 15 lat ) tyle ze nie mikrokontrolerow a duzych systemow opartych na unix, znam jezyk C - pierwszy jakiego sie uczylem jeszcze w technikum a potem na studiach.

Te wszystkie zabiegi sa po to aby utrzymac prostote ukladu.

A moze jest ktos chetny kto by sie podjal sprawy zwiazanej a mikrokontrolerem za mnie, a jak skonczy to przyslal do wszystkich zainteresowanych zaprogramowany chip? Wtedy zmiana koncepcji bylaby realna.

Kiedy układ zostanie opublikowany - nie wiem, ale to chyba nie przeszkadza zeby spróbowac tego DAC'a :-))

DAC został zaprojektowany bez uC, bo nie znałem tych WM8740 (słyszłem tylko bardzo pochlebne opinie). Jakoś sie nie pale do projektowanie zaawansowanych układów z uzyciem nie znanych mi osobiście elementów.

Czy ten WM8740 jest godny zaintereowania- zdecydowanie tak. Nie ma wprawdzie zewnetrzej konwersji I/U, co jest dzisiaj standardem w DAC wysokiej klasy, ale i tak sporo potrafi i dobre opinie sa chyba zasłużone.

Jak juz powiedziałem brzmi ( w moim układzie) inaczej niz PCM. Lepiej czy gorzej pwenie zalezy od gustów.

Zastosowany tutaj DIR9001 nie odbiega parametrami od WM8804, poza max czestotliwością próbkowania DIR=96kHz, WM=192kHz. Jitter na porównywalnym poziomie. DIR9001 nie jest drogi i mozna go dostac u Kolegi Efekt02. Trzeba tez miec na uwadze ze odbiorniki Wolfsona nie sa jescze popularne i nie widomo czy nie ma tam jakoegos babola - tu warto przypomieć bardzo dobry DIR1793 wycofany z powodu błedów w detekcji fs.

Najczesciej słuchamy CD z fs=44,1kHz, wiec 192kHz moze sie prędko nie przydać.

Co do nowych konstrukcji - nie ma problemu zeby zastosowac dowolny (popularny) mikrokontroler i sterować wszsytkimi funkcjami WM8740. Byc moze zaprojektuje taki DAC ze sterownikiem - napisanie programu to zaden problem.

ProgMan, 27 Sie 2008, 00:06

>Nie przejmuje sie niczym poza tym ze:

>

>1) nie mam programatora do mikrokontrolerow

czasem wystarczy parę elementów i port równoległy

>2) nigdy zadnego mikrokonrolera nie programowalem

kiedyś trzeba zacząć - to nic trudnego

>3) nie bardzo znam sie na elektronice cyfrowej, stad moja walka o prostote

to nie takie ciężkie - ba - łatwiejsze od analoga - zresztą fajna zabawa

>4) to jestem autorem tego watku, wiec na autora, ktory przysle mi zaprogramowany uklad gotowy do

>wlutowania nie mam co liczyc ( poki co ;)

możesz to zmienić ;)

>5) Wiem ze sa ludzie co potrafia programowac ( ja zajmuje sie programowaniem zawodowo jakies 15 lat

>) tyle ze nie mikrokontrolerow a duzych systemow opartych na unix, znam jezyk C - pierwszy jakiego

>sie uczylem jeszcze w technikum a potem na studiach.

jeśli assembler Cie przeraża to na większość uP jest C

>Te wszystkie zabiegi sa po to aby utrzymac prostote ukladu.

procek to kilka dodatkowych elementów a możliwości zancznie większe

>A moze jest ktos chetny kto by sie podjal sprawy zwiazanej a mikrokontrolerem za mnie, a jak skonczy

>to przyslal do wszystkich zainteresowanych zaprogramowany chip? Wtedy zmiana koncepcji bylaby

>realna.

jak na 8051 / 52 to mogę pomóc z softem

Czuje spory nacisk na robienie tego DAC'a z kontrolerem ;)

Po przemysleniach, spdif reciever WM8804 wolfsona ma sens. Oczywiscie zastosowanie DIR9001 tez ma sens, ale skoro tomek_j juz go zastosowal i to jak napisano dziala. W swoim ukladzie nie widze sensu powielania projektu tomka_j, wyszlo by, ze trzeba dodac sterowanie kontrolerem, brzmienie to samo, nie taki byl cel.

Jesli ma byc ( rzekomo proste ) sterowanie kontrolerem to chyba jestem w martwym punkcie bo nie wiem nawet od czego zaczac taki projekt. Na razie w chwili wolnej zrobilem symbole w Eagle do WM8740 i znalazlem symbole CS8416 ( CS8416 - taki byl zakladany od poczatku ).

Czy moze ktos mnie w jakis sposob wspomoc? Trzeba pomyslec nad schematem, ja zamierzalem uzyc OPUS DAC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( napisalem o tym w opisie watku ), ewentualnie go troche zmodyfikowac.

Tomku, czy mozesz udostepnic schemat swojego DAC'a? ( ja zdaje soboe sprawe ze mozesz nie byc chetny przed jego publikacja w EP, ale doszedlem do wniosku ze warto zapytac ). Jesli nie calosc to chociaz sekcje samego DAC - ta z dwoma wolfsonami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>ProgMan

ściagnij "data shety" kilku odbiornikiów z sieci, następnie poczyaj w data o parametrach np o "jitter'ze", to jest chyba najważniejszy parametr, poczytaj na forumach jak wybrany odbiornik brzmi i dopiero wówczas będziesz miał włsciwy dla Ciebie odbiornik.

następnie ściągnij data do WM i poczytaj, poczym spróbuj wysłac sygnał z odbiornika do DACów w sposób zrozumiały, w data jest troche tabel i opisów, poczytaj to,

jak narysujesz na kartce połączenia cyfrowe scalaków, a następnie połączenia (ustawienia) stałe tych scalaków, które to konfigurują ich parametry pracy (robią to samo co kontroler) dopiero wówczas pomyśl o reszcie typu zasilanie, wejście i inne, a analogówkę zostaw na koniec, chocaż jest bardzo wazna.

Jedyny dac jaki mam to PCM56. Mam go wiec calkiem niezle rozpracowanego :D . Moze napisze do czego pije. Chodzi mi o zasilanie ktore bedzie kluczowe dla tego ukladu. Kazda czesc powinna miec zasilanie zaprojektowane z glowa. Ja sie opieralem o schemat CDX810 z ktorego wyciagnalem PCM'y. (slyszalem ten cd-bardzo udany model). Kazda czesc od dacow pozniej bufory i nastepnie filtr LPF mialy inny typ stabilizacji. Dace maja stabilizatory szeregowe na tranzystorach. Bufory maja stabilizacje / shunt na rezystorze i dzenerze natomiast LPF maja shunt na tranzystorach.

To co sprawdzilem u siebie to zasilanie szeregowe na tranach - duzo lepiej sie sprawdza niz popularne LM317/337. Dzwiek sie uspokaja nabiera ciepla i oglady. Kondensatory wokol dacow przestaja miec tak wazne znaczenie jak z LM'ami.

Moj pomysl jest taki zeby zrobic gniazda 3pin w ktore bedzie mozna podlaczyc stabilizator jaki sie chce.

Plytke drukowana starac sie robic 1 stronna zeby kazdy w domu mogl sobie zrobic kopie.

Witam - chciałem dorzucić swoje propozycje: PCB jednostronne, scalaki zamontowane na przejściówkach z SSOP28 na DIP28 (często coś lubi paść przy uruchamianiu i to kaprawe SMD potrafi załatwić ścieżki) oraz precyzyjne podstawki - myślę że to kolejny element ułatwiający zakończenie projektu sukcesem jak podkreśla ProgMan, dla WM8740 można pokusić się o zrobienie jumpera dającego możliwość ustawiania do własnych preferencji filtracji slow/sharp roll-off, można pomyśleć też o zworach pozwalających na wybór konfiguracji danych pomiędzy receiverem a dacem z right-justified na I2S - i któy tryb będzie lepszy? - zdaje się, że jeszcze nie dano nam okazji zrobić takiego porównania w projektach DIY, można opcjonalnie dodać PCM2909 tylko jako interfejs USB-S/PDIF.......... Pozdrawiam, pewnie jeszcze coś mi przyjdzie do głowy.........

Jeszcze uwaga, w konfiguracji HRDWARE MODE wm8804 f oscylatora musi byc 12 MHz Tlumienie jittera z tego oscylatora jest zadne (nawet zblizenie reki do kwarcu skutkuje pojawieniem sie widocznego prązka na an. widma) Uklad ten najlepiej pracuje w trybie software (wymagany mikrokontroler do zainicjowania) Wtedy czestotliwosc oscylatora synchronizujacego PLL mozna dac taka jak BCK, odpowiedzialana w wielu DACs za przeniesienie slowa do przetwornika czyli koncowe przetwarzanie DAC,Wtedy mozna uzyc low jitter clk bezposrednio przy dac i wykorzystac go tez do synch PLL, Gwarantuje, ze jesli tylko nie wystapia bledy to nie bedzie zadnej roznicy w transportach itp, nawer przy polaczenu spdif za pomoca kabla od lampki nocnej.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam,

Pewnie by się tam coś nowego dało usłyszeć. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, robiłem je w nocy. Co tutaj dużo pisać. WM8740+CS8427 kompaktowo, na jednej płycie wraz zasilaniem na lm317/337. Pomierzone parametry to ok. 108,5 dB odstępu od szumu i 107dB dynamiki. Jeszcze tylko muszę wlutować kondy filtrujące do AD797.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12041-100003154 1224530425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.