Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Koledzy!

Mam magnetofon ktory sluzyl tylko i wylacznie do nagrywania tasm wzorcowych.Jest to specjalna wersja Studera A80 ktora nagrywa na calej szerokosci tasmy 1/8 lub 1/4 cala i ten magnetofon ma specjalny mostek glowic oraz wbudowane generatory czestotliwosci. Ten magnetofon pracowal w Bang&Olufsen-nie. Ale ok, jak chcecie, to ja tnijcie - ja jestem sam, a chetnych na pociecie jest wiecej.

Pozdrawiam

Toż skoro głowica magnesuje jakimś natężeniem pola magnetycznego to można założyć że i taśma będzie

tak samo namagnesowana. A pewnie istnieją jakieś nawet tabele/przeliczniki przyłożonego napięcia do

natężenia pola w czole głowicy.

I jeszcze jedno - kazdy magnetofon, zarowno kasetowy jak i szpulowy ustawia sie pod dany JEDEN rodzaj tasmy. W niektorych przypadkach magnetofony maja zewnetrzna mozliwosc kalibrowania tasmy i to wystepuje glownie w wysokiej klasy magnetofonach kasetowych i bardzo rzadko w szpulowych. A tasmy referencyjne o ktorych mowa, sluza do nagrywania sygnalow wzorcowych na pelnej szerokosci tasmy, a potem sa odpowiednio ciete i wkladane do kaset, na podstawie ktorych ustawia sie wszystkie parametry toru odczytu lacznie ze skosem glowic.

Do^ Kilupa

Poczytaj sobie dobrze wpisy ja Ciebie się nie wyparłem ,natomiast wypisałem się z wyścigu i nie pier**l że jesteś sam bo jak znam życie i ludzi jest z Tobą Marek-41,Jacekk011 Kilku Innych i ja na doczepkę.

pozdrawiam

Zbyszek

kilup...nie jestes sam .tylko nie przedstawiasz scenariusza.Chcesz kupic te tasmę zeby nagrać dwiescie czterdziesci tasm wzorcowych ?Jesli tak.. nie widze przeszkód.Jesli nie... nie widze przeszkód.A ja potrzebuje 30 min.W czym problem?

tak na marginesie.. na ebayu jest facet ktory cały czas sprzedaje takie własnie tasmy wzorcowe przez siebie robione po 25-50 euro.Tyle ze 1/4 cala.

A więc aby było wszystko jasne napisałem do Skellena dokładnie i wyraźnie, że wycofuję się z wyścigu hien,sępów i szczurów i było to jeszcze przed pocięciem pierwszej szpuli na bobinki. Nie żryjcie się o tą padlinę zwłaszcza Ci których sobie wysoko cenię i uważam za przyjaciół.Niech ten wątek pozostanie wyspą Utopią na Oceanie Handlu i k**ewstwa.Można przecież wszystko uzgodnić i zrobić to w sposób uczciwy i mądry i niekrzywdzący nikogo.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Podejrzewam,że ten magnetofon musi mieć do odczytu przynajmniej jedną [ o ile nie więcej ] głowicę halotronową jeśli taśma na nim nagrana ma mieć naprawdę takie parametry jak w książkach piszą

W ramach "w czasie deszczu dzieci się nudzą" zrobiłem eksperyment.

Pomoce: AKAI GS-34D, taśma odniesienia o której tu głośno, kaseta zachodniego wykonawcy z której

została wyrzucona taśma, komputer z kartą dźwiękową Creative Live, plik Mp3 dobrze mi znany ( w

miarę równomierna ilość wysokich, średnich, niskich) oraz taśma klejąca, nożyczki, herbata.

Taśma odniesienia (ten najkrótszy kawałek) wwinęłem do kasety. Od razu okazało się, że pomimo że

taśma jest bardzo cieniutka to nagrywanie na przeciwnej stronie niż ta właściwa nic nie daje

(wskaźnik poziomu nagrania przy odtwarzaniu oscylował w okolicy zera). Nagranie na właściwej

stronie (bez DOLBY ustawienia żelazo, z DOLBY ustawienie żelazo, bez DOLBY chrom, z DOLBY chrom)

ukazało "zamazanie" jakby dźwięku, rozmycie klarowności nie zależnie od ustawień DOLBY i rodzaju

taśmy.

Nagranie na innej kasecie - zwykła TDK IEC type I ujawniło takie samo rozmycie choć subiektywnie

nieco mniejsze.

Wniosek: jedyny wniosek jaki się mi nasuwa to taki, że mam zepsuty tor nagrywania :/

Ogólnie zaś to ja widzę dwie drogi:

* jeśli ktoś chce tak sobie zaznajomić się z taką taśmą, wwinąć ją we własnym zakresie i

także we własnym zakresie ją sobie nagrywać, odtwarzać to takiej osobie mogę bez problemu

wysłać kawałek taśmy nawinięty na bobinkę AEG i tyle

* jeśli ktoś chciałby bardziej poważnie podejść do sprawy to drabinka by wyglądała w

ten sposób że ja bym wysłał kol. Killup-owi te dwie taśmy co mam nieużywane niepocięte.

On by nagrał odpowiednie sygnały i odpowiednie odcinki wedle reguł sztuki a następnie

całość szpuli przekazał kol. Lech-owi59 który rzecz ową potnie i wwinie na machinie

do kaset C-0 robiąc w ten sposób kasety testowe o jakości najwyższej do osiągnięcia

na daną okoliczność.

Do^Skellena uważam, że to jest jasne i czyste postawienie sprawy a w dodatku mądre i może coś z tego wyjdzie. Na wyniki poprzedniej akcji czekamy cierpliwie [nie komentuję]

Pozdrawiam

Zbyszek

Przepraszam, ale na co czekać ?

Do piątku dnia 14.11.2008 chciałbym zebrać deklaracje kto jaką "wersję" chce. Ponieważ nie każdy

dzień w dzień zerka na forum stąd to przesunięcie.

Jeśli ktoś życzy sobie bobinkę to pisze na forum, że chce bobinkę (proponuje po 1 szt na osobę żeby

starczyło dla większej ilości osób) zaś na PW pisze mi adres pod który mam wysłać przesyłkę bądź

jeśli jest z miasta stołecznego Warszawy to telefon pod którym można się umówić na odbiór.

Jeśli ktoś chce kasetę z sygnałami to pisze, że chce kasetę, ja te zamówienia zbiorę do tego 14-go,

potem czekają mnie pertraktacje z kol. Killup-em w kwestii zarejestrowania odpowiednich odcinków, a

następnie wysłanie nagranych już taśm kol. Lechowi59 w celu zapakowania je w zgrabne kasetki.

Z orientacyjnych wyliczeń kol Lecha59 wyszło, że było by po 11 kaset każdego rodzaju.

Witajcie.Ale walczycie z tą taśmą.Ja natomiast postanowiłem zrobić stage pod ramię gramofonowe, które pięknie zagrało z Dualem 604 i przystosować ten stage do DOSKONAŁEGO NAPĘDU RELOOPA RTX 5,5. Nagrałem na Fostexie na prędkości 38 trzy kawałki ( tak - trzy kilkuminutowe mieszczą się na taśmie 18 cm) z pięknie grającego Duala. Rozparcelowałem go na części ponieważ prędkości niestety nie trzyma i biorę się za projektowanie podstawy pod ramię. Dla mnie to nagranie jest wzorcowe - jeszcze nie słyszałem wcześniej tak dobrego dźwięku jak te trzy kawałki. Chciałbym mieć taki dźwięk na stałe w domu, więc do roboty.Trzymajcie za mnie kciuki - dobre myśli zawsze wspierają.Aktualnie doszkalam się nt . geometrii ramion gramofonowych itp. Pozdrawiam wszystkich - analog Królem!!!!!

Wziąwszy MARANZ-a PMD22 (trzy głowice co ważne - przełączanie przed/po taśmie dla porównania)

dalej katowałem taśmę. I nagrania gdzie jest dużo hi hatów i ogólnie perkusji (np. heavymetalowy

EQUILIBRIUM) to ta perkusja całkowicie się zamazywała i powyżej ok 5 khz robiła się jedna wielka

zamazana masa i kotłowanina zaś poniżej nagranie było cichsze.

Czy to oznacza, że charakterystyka zwykłej taśmy jest nachylona względem odniesienia taśmy

odniesienia ? Tzn niższe częstotliwości magnesują się lepiej (a więc i S.E.M. na zaciskach

jest większa) zaś wyższe gorzej ? Czy to oznacza także, że są jakieś układy korekcyjne

które "prostują" tą charakterystykę ? I niech zgadnę - one są i przełącznik Fe-Cr to właśnie

przełączenie nachylenia tej charakterystyki ?

Taśma odniesienia ma charakterystykę płaską a więc wzmacniacz odczytu był przesterowywany

wysokimi częstotliwościami zaś niedosterowywany niższymi bo był kalibrowany na klasyczną

taśmę ?

Proponuję coś na ostudzenie emocji.

Doszła dziś paczka z Dokorderem 1120. Magnetofon jest na szczęście mniej więcej sprawny, tzn. odtwarza i nagrywa. Na pewno wymaga trochę pracy, ale najważniejsze, że działa. O dźwięku się na razie nie wypowiadam bo pierwsze wrażenie bywa mylące.

Równie ważne co stan techniczny jest to, że zewnętrznie magnetofon wygląda jak przed chwilą wyjęty z pudełka. Dosłownie zero śladów używania, żadnych rys na obudowie, kompletnie nic. Prezentuje się naprawdę pięknie, niestety zdjęcia tego nie oddają - słabe światło. Zrobię potem lepsze. Na razie próbka.

No i ma bardzo ładne naby.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17871-100002190 1225821113_thumb.jpg

post-17871-100002191 1225821113_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafał.Wielkie gratulacje.Dobrze,że tą aukcje ,tylko obserwowałem.Bardzo się cieszę,że tobie się udało ją wygrać i to za takie małe pieniądze.Dobrze,że ta firma jest w Polsce nieznana,bo magnetofon posiada wspaniałe parametry.

Mam jedną zagwozdkę związaną z tym Onkyo. Mało czasu miałem na razie na oględziny, ale zauważyłem, że na tylnej ściance ma przełącznik 2 track - 4 track. Niestety, ma tylko trzy standardowe czterośladowe głowice. A jednak ten przełącznik działa, a magnetofon prawidłowo odtwarza czterośladowe taśmy, kiedy jest przełączony na... dwa ślady. Po przełączeniu na cztery, gra tylko prawy kanał. Ktoś może to wytłumaczyć?

Mi to wyglada na pomylone oznaczenia,albo ktoś odwrotnie zamontował przełącznik.Prawidłowo powinno być odwrotnie.Zobacz jak będzie na taśmie nagranej na dwuśladzie.

Bo to nie jest dwuślad z możliwością przełączenia na cztery ślady, a raczej istnieje możliwość przełączenia na cztery kanały. Dlatego działa dobrze na tym oznaczeniu niby dwuśladu. Bo to oznacza, że odczytuje wtedy dwa kanały czyli "stereo".

Kasjel,taki dwuślad zawsze miał dodatkową głowicę do odczytu czterośladową.W tym wypadku wygląda na kombinacje połączeń w głowicy czterośladowej,tak aby można odtwarzać nagrania z dwuślada.

Niestety nie mam żadnej taśmy dwuśladowej.

Nie wiedziałem, że coś takiego jak pisze Marek jest możliwe.

A w mostku jest miejsce na dodatkową głowicę, pewnie było kilka wersji tego magnetofonu. A raczej na pewno, bo na tonbandhobby podane jest napisane, że on ma prędkość 38 cm/s, a mój ma tylko 9,5 i 19.

witajcie po długiej przerwie dziś dostałem wiadomość od sprzedawcy co do mojego Tascam 32 że dopiero wyśle go w ten piątek :( troszkę to długo trwa. ale dziś doszły do mnie już jedna pełna szpula nowa EMTEC STUDIO MASTER i jedna urzywana pusta szpula SCOTCH którą udało mi sie kupić , do tej taśmy EMTEC dokupiłem także rozbiegówkę żółtą zdjęcie dołanczam ale tylko narazie z aukcji, i do tego udało mi sie wygrać aukcje na NAB-y do TEAC też dołanczam zdjęcie wygranego przedmiotu czyli coś tak sądzę ze wszystko mi przyjdzie przed nadejściem magnetofonu, a martwiłem sie że będzie inaczej że bedzie stał bez szpulek i NAB... ale przyjdzie mi poczekać jednak na magnetofon.

Pozdrawiam Wojtek

Ukryta Zawartość

post-11402-100002161 1225834878_thumb.jpg

post-11402-100002162 1225834878_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Adiotone,właśnie taką szpulę scotch poleruje na lustro.Ciekawie zaczyna wygladać.

Rafał,mogę ci jakiś kawałek nagrać na dwuśladzie.Ciekawy jestem,czy on tylko może takie taśmy odtwarzać,czy też nagrywać.Normalnie w czterośladzie ścieżki są połączone tak 1,3 i 2,4,oczywiście 2,4 jest zapisywany w przesuwie w drugą stronę.Chodzi o lepszą separacje kanałów..Jednak gdyby je połączyć 1,2 i 3,4 i nagrywać równocześnie w jedną stronę,to można by zrobić coś w rodzaju dwuślada.

=>Marek-41, 4 Lis 2008, 23:07

Idż kolego spać za bardzo Cię szanuję i nie chcę być z tymi ścieżkami złośliwy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rafal996>Witaj.Chyba nikt Cię już nie przebije z tak atrakcyjną ceną szpulowca tej klasy.Najważniejsze, że działa i że idealnie wygląda. Reszta - do zrobienia powoli. Mój B-77 jest w serwisie i przechodzi gruntowny przegląd i drobne naprawy.ja walczę nadal z podstawą pod ramię Duala 606. Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnej nocy - Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi