Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dulon>Co to jest co wkleiłeś? Revox B-77 ma drewnianą obudowę i nie pasuje do PR99. Na górze obudowy w PR99 są wyjścia i wejścia XLR, w B-77 nie ma nic. B-77 nie wkleje zdjęć , bo jest w serwisie, a PR99 MKII na blachę podobną do tej co wkleiłeś.Ale może ta blacha wejdzie w obudowę drewnianą B-77, ale mogę to sprawdzić dopiero po odebraniu magnetofonu.Ta co wkleiłeś zdjęcie jest jakiaś dziwna - co to jest?

Dla zaintertesowanych “leczeniem” tasm takich jak ampex 456.

Wreszcze dostalem NuFinish i wczoraj nawilzylem nim dwie tasmy 456. Przewijajac tasme na magnetofonie nie jest tak latwo dobrze ja nawilzyc. Najlepiej byloby przwijac tasme recznie ale to sporo czasu zajmuje i dwie osoby sa potrzebne.

Pierwsze wrazenie z obserwacji zabiegu to calkiem niewielki stopien shedding. Moze tylko dlatego, ze tasma byla nawilzona. A moze naprawde dziala. Poki co bez wykrzyknika.

Dzis zmyje z tasmy NuFinish i przewine kilka razy przez sucha szmatke. Potem raz jeszcze przewine aby zobaczyc na ile sie wykurowala. Ciekawym wyniku.

pozdrawiam,

Do^Dulona

Nie trzeba pisać aż na Antypody aby się dowiedzieć co to jest shedding = złuszczanie [zmywanie, ściąganie itp. Jak dotrą do mnie taśmy z Warszawy około 25 sztuk małych szpul na które nikt inny oprócz mnie się nie pokusił,zacznie się ściąganie z nich ewentualnego kurzu gnoju nośnika i farby z przeciwnej niż nośnik strony [bo to też już brałem dzięki Świętej Pamięci Związkowi Radzieckiemu].Suka sąsiadki ugryzła mnie wczoraj w lewą nogę i siedzę grzecznie w chacie czekają albo na pocztę albo na firmę kurierską.

Pozdrawiam

Wszystkich

Zbyszek

Chyba dla kolekcjonerów, a może się mylę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety ten magnetofon nie nagrywa, służy tylko do odsłuchu - montażu taśm. Lyrec robił jeszcze PTRy, naprawdę godne uwagi.

Ukryta Zawartość

Do^

Lecha59

Patrząc na Lyreca powiem jak płaczący z żalu w czasie zwiedzania paryskiego burdelu Nieodżałowanej Świętej Pamięci Grigorij Rasputin BWSIECH NIE WYJEBIOSZ.

Pozdrawiam

Zbyszek

Fajny ten Lyrec ale mam wrażenie że dzisiaj to taka sztuka dla sztuki posiadanie czegoś takiego w

domu. Szczególnie, że to mono i player do tego sam.

Zajmuje się nieco filmem (dawniej dźwięk, teraz większe parcie na obraz) i zastanawiałem się kiedyś

nad zakupem takiej NAGRY bo to fajne i dźwięk dobry i w ogóle. Nawet cena nie jest jakaś znów tak

bardzo zaporowa (za 2 tyś zł można coś znaleźć). Ale kiedy tak sobie pomyślałem, że montaż i tak

jest na komputerze, że bym musiał taśmy do tego a) zdobyć a potem b) przegrywać na ten komputer to

jednakże zarzuciłem ten pomysł. Samo manie dla mania trąca dla mnie nieco taką masturbacją

sprzętową z posiadania. A do filmu H-4 nagrywający w WAV 48 kHz, PHANTOM +48V i te pe w zupełności

wystarczy. A jak kiedyś będę wielki i sławny to do potrzeb filmu na 35 mm jakbym robił full analog

to NAGRĘ zawsze można wypożyczyć np. ze studia na ul. Chełmskiej 21 (m.in. dawna Polska Kronika

Filmowa).

Wracając zaś do tego ustrojstwa - Polskie Radio ma naprawdę dużo fajniejszych rzeczy jak np.

odsłuchy JBL, jak polskie wynalazki i znalazki firmy (?) FONIA - ot taki goniometr:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do sprawdzenia

czy białe jest białe a czarne jest jakie jest.

Ukryta Zawartość

Są full cyfrowe Nagry z tych w miarę tanich jest to NAGRA ARES M i NAGRA ARES M II znacznie droższa NAGRA ARES BB+ to jest to tak zwane minimum, do tego należy jeszcze doliczyć cenę karty dźwiękowej wraz z oprogramowaniem i robi się nie wesoło. Kiedyś ze św pamięci Staszkiem Czyczem korzystając z gościnności czterdziestoośmiogodzinnej za śpiewy w stanie upojenia pieśni zakazanej W dzień pochmurny i ponury razem napisaliśmy wiersz na Konkurs Poetycki ogłoszony przez Ministerstwo Kultury PRL Ambasadę Republiki Kuby i Związek Literatów Polskich dotyczący Przyjaźni polskokubańskiej i na abarot

wtedy powstała ta perła i mam ją nagraną dzięki uprzejmości pana Komendanta na polskim Magnetofonie Szpulowym MAK B razem z rozmową i wspomnieniami

o stronach za Bugiem, po przeszło czterdziestu latach zapis analogowy jest bez zarzutu choć taśma na której został zrobiony to jeszcze AGFA WOLFEN

Pozdrawiam

Zbyszek

Czy mówimy o takiej ciemnopomarańczowej, wchodzącej w czerwony karmin taśmie ? Błyszczące podłoże z

napisami ? Duża część archiwum radiowego jakie w sumie dostało nam się w spadku jest nagrane na

takiej taśmie. Jej wielkim minusem jest łamliwość i rwanie się - czasem dosłownie kruszyła się w

palcach, sklejona potrafiła się rozerwać 3 cm od sklejki przy odtwarzaniu.

Do Skellena

Najstarsza taśma jaka tylko być może typ I acetylocelulozowa ta moja jest jeszcze z napisami kolor nośnika taki sam ziarnistość podobna ale podkład II na bazie polichlorku winylu następna po niej w tych samych zakładach to było już ORWO. Nie każda z tych najstarszych taśm była tak potwornie krucha, przeważnie łamały się te które potraktowano kilka razy dużą stacyjną 76cm/s z ostrym hamowaniem, nie wywalam i nie przegrywam na inny nośnik taka jest jaka jest miejsca zabiera nie wiele. Czeka mnie jednak niestety zakup porządnej karty, bo mam trochę nagrań zrobionych na rozwalonym sprzęcie, które muszę odratować.Mógłbym to zrobić bez karty tak przerabiając jeden z magnetofonów szpulowych mono tak aby miał możliwość płynnej regulacji obrotów w dużym przedziale {-< norma>+]

Pozdrawiam Zbyszek

Te były traktowane małą stacyjną ale przez studentów, przechowywane w różnych dziwnych warunkach,

nie przewijane po 20 a nawet i więcej lat. Miały takie pewne charakterystyczne poskrzypywanie

przy odtwarzaniu. No i zapach.

Z tego co pamiętam to źle znosiły one wszelakie załamania ostre, myślę czy to nie chodziło o to, że

one są zbyt wysuszone ?

Mam też VEB FILMFABRIK WOLFEN TYP CR 405029 i odwrócone 47 - te też się nieźle rwały.

Do ^Skellena ponieważ każdy normalny musi mieć przynajmniej jednego UHER-a REPORT z serii 4000 i aby

nie grzebać w tym przepastnym szambie wspomnień podaję coś na znaczne rozweselenie, co prawda nie srana ale z wieczora

Witajcie

Pomimo to że ten dział jest przeznaczony do taśmociągów ja chcę się podzielić dobrą nowina , mianowicie nabyłem zestawy głośnikowe bardzo fajna konstrukcja dwu i półdrożna , nie chcę zdradzać wszystkich szczegółów bo po pierwsze muszą dotrzeć ( nauczony złym doświadczeniem Teac 2000), a mają drogę długą około 2000 tys km więc czekam myślę że w przyszłym tygodniu Nordmen zdoła wysłać na razie musi sobie nająć kogoś do pakowania sztuka waży bagatela 50 kg :)

Z Jackiem kiedyś rozmawiałem na temat głośników Scan Speaka myślę że się doczekam taka mieszanka głośników jest bardzo rzadka Dynadio , Scan Speak og Seas :)

Wreszcie moje żródła pokażą co na taśmie piszczy:))

Po wielu miesiącach zastanawiania sie nad kupnem , myślałem nawet o konstrukcji własnej ale doszedłem d wniosku że są do tego stworzeni inni , to na razie tyle jeśli chodzi o mój nowy nabytek zdjęcia będą jak dojdzie , sprawdzić nie mogę bilet w tamta i z powrotem kosztował by mnie tak dużo że jedynie mogę liczyć na uczciwość sprzedającego uff cały chodzę z emocji bo myślałem że takie cuda się już nie zdarzają

audiomagia.blogspot.com

Witam

W sumie pewnie widok M3401SD tu już nikogo nie zdziwi, ale co tam - mój też chce się pokazać ;-). Wciąż cierpliwie czeka na NAB'y - pisałem już o tym wcześniej, teraz tylko w ramach przypomnienia się napiszę, że nadal szukam dowolnych, w miarę tanich NAB celem wymiany na oryginalne Koncertowe (mam taką możliwość).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okropnie wygląda Koncert z malymi szpulami . Zreszta każdy duzy szpulowiec traci dobry wygląd z małymi szpulami .

Do Koncerta szpule 26 .Alu i srebrne Naby . podawałem ci namiary na Naby i na Allegro i na E Bay ..

Ranie ceny to jaka zblizona cena dla ciebie?

Nie kupisz Nab za 50 zl .

A Kocercik Koncertowy

w prezencie -- to dopiero hi-fi legs :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie ten Koncert wcale nie wygląda okropnie, nawet całkiem mi się podoba. Ma w sobie coś, a przy tym mam szczególny sentyment do polskich magnetofonów. Może kiedys sobie takiego sprawię.

Dulon, jak to jest z tym kupowaniem na ebayu? Nigdy nic tam nie kupowałem, nie wiem nic na temat warunków, kosztów przesyłki itd. Mógłbys napisać coś więcej o tym?

rafal996, 7 Lis 2008, 17:43

Witaj.

musisz miec konto bankowe ,E-kartę ,zrobic weryfikacje karty itd ,itd . jest troche załatwiania . Wszystko przez neta ,jedynie zakładanie konta ,przez kuriera z banku .

jesli chcesz cos kupic na E Bay ,moge sluzyc ci swoim kontem. z USA mnie nacieli na kilka dolcow --to był [pierwszy mój zakup. Z Włoch 10 Dolców za NABy ,A UK ,zamówilem Polska firme do przewozu paczki 8kg.---100zl.

• Pokaż nowe odpowiedzi