Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Tasme tnie zdemolowany do tego celu Duplikator JVC BR 7000 ERA .

jest w planach porządna maszyna do ciecie ,ale zawsze cos wyskakuje.. Byloby łatwiej ,ale ilez jest frajdy jak sie taka sterte tasmy zwija .

Trochę bym się bał, że taśma ucierpi przy takiej operacji...

W formie ciekawostki na rozluźnienie opowiem o moich ostatnich przygodach zakupowych. Kupiłem jak pamiętacie tego Philipsa ostatnio, przyszła paczka, ale jakaś taka lekka trochę. No nic, otwieram karton, a w środku... gramofon :) Okazało się, że sprzedawca pomylił paczki.

rafal996, 30

Miałem podobną sytuacje jak kupowalem zmieniarke Sony .

Dostalem paczke ze wzmakiem Yamahy.

Rafal? Twoje NABY od Dokordera sa metalowe ,czy z plastiku?

Rafał,to ciekawy numer z tym philipsem.Mam nadzieje,że podwójna podróż mu nie zaszkodzi.

Jestem juz po konserwacji tandberga.Ogólnie z prezentu jestem zadowolony,nawet bardzo.

Nic nie trzeszczy,wszystkie mechanizmy pracuja wysmienicie,oprócz przewijania,a to z powodu połamanych skrzydełek na lewym talerzyku.Po prostu hamulec nie jest w stanie prawidłowo zatrzymac cięzkiej szpuli,bo z powodu tych szkrzydełek ,szpula przeskakuje.Stan reszty idealny.Na głowicy zapisu minimalne ślady pracy,ale oprócz nowego talerzyka,dostanę ,też nową dwuśladową głowicę zapisu.Na reszcie głowic ,absolutny brak sladów pracy.Ciekawie są zbudowane hamulce ,a dokładnie ich elementy cierne.Wykonane sa mianowicie ze skury,prawdopodonie renifera he he.Skórki są w swietnym stanie i ten patent się super sprawdza.A teraz obiecane zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-100000198 1228047149_thumb.jpg

post-15150-100000199 1228047149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nagrywa i odtwarza wyśmienicie.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000195 1228047257_thumb.jpg

post-15150-100000196 1228047257_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję! Dostać w dzisiejszych czasach taki sprzęt, to jak skreślić te właściwe 6 numerów.

To jeden z najładniejszych Tandbergów, jakie widziałem. A do tego widzę otwory do regulacji biasu, tak czasem potrzebne, a rzadkie w szpulowcach.

Dulon, naby od Dokordera są plastikowe. Proste jak konstrukcja cepa, ale skuteczne, szczelnie trzymają szpule, żadnego bicia nie zauważyłem. A przy tym estetyczne, chociaż to plastik.

U mnie od rana Dokorder pracuje i upajam się jego brzmieniem. Szczegółowość, detaliczność dźwięku jest na poziomie nieosiągalnym dla żadnej innej mojej maszyny.

rafal996, 30 Lis 200

Pytalem o NABy ,bo na EBAYU znaalzlem takie NABY ,w jednej aukcji był opis że plastikowe ,w innej nie bylo takiej iformacji .

NABY sa faktycznie super.

Ja od rana na Rvoxie czyszce taśmy .

Pytanko do Bywalcow .Ma ktoz nadmiar castrola Olistę .Longtime? .Jestem troche potrzebujacy

Pozdrawiam zakręconych w szpulki

Dodatkowa informacja w sprawie nabów.Jak powyżej pisałem ,w moim TD20A SE chwilowo są połamane szkrzydełka w lewym talerzyku.Na nabach revoxa ,szpula potrafiła przy przewijaniu przeskoczyć.

Natomiast na nabach Akai ,które mają zaciskany środek,nie ma żadnych problemów.

W takiej sytuacji przewagę wykazują zaciskane naby. To dla tych ,którzy się zastanawiają jakie kupic.

witajcie serdecznie po przejrzeniu tasiemek doszukałem sie jednej innej której nie mogę nagrać na swoim TASCAM-ie... :( tasiemka czarna jak smoła stan idealny tylko szpulka nie oryginalna bo od SCOTCH-a taką już dostałem na zdjęciach jest chyba wszystko co by wyjaśniało moje zdziwienie ...EE.. co to jest ? chromówka do szpulaków ? jeśli byłby ktoś zainteresowany to można sie dogadać, proszę na PW lub na GG lub skype...

pozdrawiam wojtek :)

Ukryta Zawartość

post-11402-100000108 1228088690_thumb.jpg

post-11402-100000109 1228088690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

EUREKA!! Znalazłem! Coś niesamowitego! :D

W piątek wreszcie wróciłem z podróży do domu, gdzie czekała na mnie paczka z tą skrzynką. Mój niestety nie ma remote controllera ani instrukcji ale mam nadzieję znaleźć je jeszcze gdzieś w świecie.

Byłem przekonany że kupuję zabawkę, która po prostu doda klimatu w studio. Zwłaszcza, że wejścia okazały się niesymetryczne.

Do przesyłki była dołączona używana taśma na metalowej szpuli o ciekawym oznaczeniu na białym (!) podkładzie: Stilon Professional 5005.

Włączyłem. Pierwszy szok: mechanika. Kultura pracy, jakiej nie spotkałem w żadnym sprzęcie audio z jakim miałem w życiu do czynienia, włączając w to japońskie jeszcze, 3-głowicowe magnetofony kasetowe. Cicho, płynnie, szybko - przewijanie z II prędkością kosmiczną, po dotarciu w pobliże zapamiętanego w memory miejsca płynne przyhamowanie, coś pięknego...

Drugi szok: Rozczarowany brakiem przełącznika prędkości odtwarzania, spodziewałem się (jak to w amatorskim sprzęcie) prędkości przesuwu 9,5 cm/sek. A tu szpule zasuwają jak szalone - na oko 15 cali/sek - co potwierdziłem później w necie.

Trzeci szok: brzmienie. Stara taśma Stilonu, żadnych zabiegów (nie czyściłem nawet głowicy)!!

Na próbę przepuściłem przez tą starą taśmę bębny jednego z kawałków z płyty, nad którą aktualnie pracuję. No i wreszcie!! To stąd się biorą te tłuste werble, ciepłe, "sklejone" brzmienie! To dlatego tak wielu producentów zgrywa miksy na taśmę! To dlatego mój referencyjny kawałek (Simply Red "Man Made The Gun") tak nieosiągalnie pięknie brzmiał! No i to jest takie proste! Przez cały weekend bawiłem się tym sprzętem i dopiero teraz czuję że to będzie dobra płyta! :D

Czekam jeszcze na nowe Emtec'ki i muszę zamówić parę kabelków żeby wygodnie spiąć go z RME.

Ech, życie bywa piękne!.... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audotione,tak to chromówka do szpulaków.Akai i Sony produkowało magnetofony z przełacznikiem EE.

To wiem na pewno,lecz i inni też pewnie maja takie modele.Dopiero na tej taśmie można w nich było osiagnąc pełne parametry.

>> jurek87, 1 Gru 2008, 11:34

Cieszę się Twoim szczęściem! Wcale się nie dziwię, że jesteś zachwycony - to jest właśnie potęga magnetofonów szpulowych. A Fostex to nie zabawka. Pozostaje tylko żałować, że dziś ogromna większość płyt realizowana jest w pełni cyfrowo, co niestety słychać, oj słychać...

A za co ten układ odpowiada?

Pewnie Cię to nie pocieszy, ale powiem Ci że masz kosmicznego pecha. Naprawdę rzadko bywają aż takie problemy ze sprzętem z allegro.

To układ od nagrywania.

To że mam pecha to wiem,nie tylko do sprzętu.Ale mam nadzieję że to ostatni problem,powiedziałem że doprowadze tego rupla do porządku i to zrobie.

Daniel,jak byś miał problem,to napisz.Poszukam u siebie.W Tandbergu cała mechanika jest sterowana całkowicie logicznie.Magnetofon nie posiada żadnego przekaznika,czy elektromagnesu.Hamulce i sterowanie dociskiem taśmy są sterowane specjalnym czwartym silnikiem.Scalaczków jest na płycie całkiem sporo.Logika napędu ma swoją własną płytkę.Dobrze ,że mam dostęp do części,bo nie mógł bym spać spokojnie.Powodzenia Daniel.

witam

tasiemke tego akai type II to sobie zostawiam, dziekuje za wyjaśnienia.

a to dzisejszy nabytek fakt pusta ale szpulka TASCAM w oryginalnym kartoniku prawda ze ładna? :)

1. kartonik od wersji połowa cala bo to była połowa cala musialem wymienic środek i jest wszystko ok

2.przód szpulki

3.tył szpulki

4. na Tascamie :)

Ukryta Zawartość

post-11402-100000072 1228158476_thumb.jpg

post-11402-100000073 1228158476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ostatnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jurek87> gratuluję zakupu i bez zdziwienia czytałem Twój wpis.Ja mam model Fostexa dwuśladowy z prędkościami 19/38 cm - to co potrafi ten magnetofon przechodzi najśmielsze oczekiwania.Będziesz miał wiele radości z niego.Pozdrawiam - Jacek

Tak Jacek,tylko przy prędkości 38,1ma sie wrażenie,że to magnetofon w trybie przewijania,tylko nieco uszkodzonym he he.Taśma znika niesamowicie szybko.

mam jedną tasmę studyjną nagraną na 76cm/s,fajnie to wygląda i dynamika "niezła"

ale nie bedę nagrywał z tą prędkością bo nie chce mi się co pare minut zmieniać szpul:-)

przy odpowiednim wysterowaniu 19 cm/s całkowicie mnie zaspakaja.

odnośnie scalaków w szpulowcach to szczególnie w studyjnych są to elementy robione do konkretnego modelu i tylko do niego dedykowane.Jak walnie taki to gleba, trzeba szukać częsci jako NOS ewentualnie z rozbiórki

a czym szpulak droższy i rzadzszy to gorzej

przerabiałem temat dawno temu,kilka miesiecy poszukiwań po całym świecie, wreszcie w Anglii namierzyłem w BBC taki scalaczek capstana

najgorzej ,ze przyczyną awarii był skok napięcia w sieci,nie pomógł wbudowany stabilizator,strach się bać następnym razem

jeden pozytyw tego tylko był bo złapałem kontakty z kilkoma maniakami po świecie ,którzy w sumie moga załatwić 90% starej elektroniki

VSOP

Witam wszystkich.

Powoli dojrzewam do zakupu magnetofonu na duże szpule. Tyle napatrzyłem się na Wasze wspaniałe maszyny, że nie mogę się oprzeć. Obecnie użytkuję Philipsa N 7150, który gra może nienajgorzej, ale daleko mu do uroku maszyn na wielkie szpule. Przejrzałem ebay i znalazłem mnóstwo wspaniałych magnetofonów w całkiem rozsądnych cenach. Dotychczas obserwowałem tylko sprzęt na Allegro, które jest chyba droższe.

Wstępnie wybrałem sobie kilka egzemplarzy, które są w świetnym stanie i które mi się podobają.

Są to;

Revox A 700

Akai GX 600 DB

Akai GX 620

Revox A 77 MK 4

Akai GX 625

Revox B77

Teac X 1000R

Revox PR 99 - najdroższy.

Pozostałe w cenie od 950 do 1800 zł.

Niektóre w opcji kup teraz, niektóre w licytacji, więc cena może wzrosnąć.

Nie jestem jeszcze zdecydowany na zakup w najbliższych dniach, ale niebawem z pewnością to nastąpi.

Byłbym wdzięczny za Wasze komentarze, co do mojej wstępnej selekcji, oraz ewentualnie jakieś wskazówki dodatkowe.

Na ebayu, generalnie sprzęt jest w lepszym stanie niż na naszym Allegro. Tak przynajmniej wynika z opisów i zamieszczonych zdjęć. Czy potwierdzacie tą opinię?

Czy taki zakup, to zawsze jest loteria, czy raczej sprzęt opisany jako TOP będzie w super stanie?

Pozdrawiam.

kupiłem dużo fajnej elektroniki metodą wysyłkową

ale dając np.1000 euro za dobry sprzęt,który waży swoje i jest poprostu "wrażliwy na urazy" nie decydowałbym się na wysyłkę np. z Niemiec

a odbiór osobisty gdzieś w Europie jest czasami kłopotliwy

są też opcje kuriera którzy przyniosą to nawet "piechotą na drugi dzień pod drzwi cały czas głaszcząc" ale trzeba im za to zapłacić...

z modeli które wyminiłeś to 99 revoxa

pozdrawiam

VSOP

Marcam,po pierwsze musisz się zdecydować,czy to ma być dwuślad,czy czteroślad.Tak dokonasz wstępnej selekcji i zostanie ci kilka sztuk do wyboru.Akai,które wymieniłeś ,wszystkie to czteroślady.Najlepszy z nich to GX625,ale poszukał bym wyższych modeli.Z dwuśladów ,to Revox PR-99,najlepiej w wersji mkII.Jeśli byś się zdecydował na A-77 ,to tylko mkIV.Dlatego,że ta wersja ma te same głowice ,co PR-99,a są one dwukrotnie bardziej żywotne,niż te z wcześniejszych wersji.

Kolejne dzieło mojej amatorskiej diałalnosci malarskiej

Ukryta Zawartość

post-19835-100000017 1228239017_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi