Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak właśnie myślałem, że dwuślad wyeliminuje to, co jest szczególnie dokuczliwe przy słuchaniu nagrań z taśmy, czyli przesłuchy z sąsiedniej strony. Jednak równocześnie zużycie tej taśmy zwiększa się dwukrotnie. Nie brałem pod uwagę wyższych modeli Akai, ponieważ są one znacznie droższe. Chyba w sobotę na ebayu został sprzedany Dokorder (model 1120 jeśli nie mylę oznaczenia) za 800 zł. Jego stan był super. Zdjęcia z bliska pokozywały to dokładnie. Wyglądał jak nowy. Myślałem żeby go licytować, ale odpuściłem sobie, ponieważ sądziłem że cena końcowa będzie dużo wyższa. Teraz żałuję.

Ten Akai 625 bardzo mi się podoba. To chyba model z 1980 roku, a więc nie bardzo stary. Ponadto egzemplarz z ebaya jest w super stanie.

Piszecie, że najlepszy byłby PR 99. Pewnie tak jest, tylko że niestety jest on dosyć drogi - ponad 2500 zł. Ale może warto dołożyć i kupić wysoko ceniony sprzęt. Nie wiem jak jest z niezawodnością Revoxów. Mam Akai 1730 (taki model quadro). Pochodzi on z 1972 roku. Jak go rozebrałem do czyszczenia, to doznałem szoku. W środku był jak nowy ( zewnętrznie prawie także), czyściutki i nie wykazywał oznak zużycia. Jego mechanika jest pancerna i w zasadzie tam nie ma co się zepsuć.

Dziekuję za cenne uwagi.

Piękne te kolorowe szpule. Widać dużą precyzję położenia lakieru. Badzo równo i gładko.

Pamiętam jak około 1980 roku kupiłem sobie Arię z fabrycznie dodaną jasną szpulą (białą lub srebrną).

Natychmiast postanowiłem zrobić sobie następne. Nie było wtedy farb w spray'u, więc malowałem pędzlem, białą farbą nitro. Wokół osi naklejałem czarne kółka wycięte z jakiejś folii. Wyszło to tak sobie, ale zabawa była przednia.

markam

Polecam z całą pewnością Otari żyleta sprawdzaja sie rewelacyjnie Tascam tez jest dobry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiomagia.blogspot.com

markam,

Co do przesłuchów w czterośladzie, to przy prawidłowo ustawionym torze takie zjawisko jest absolutnie (!) marginalne i trzeba się bardzo mocno starać, żeby coś takiego usłyszeć. Dla normalnego użytkownika nie powinno to być jakimkolwiek problemem.

A ten Dokorder jeśli faktycznie poszedł tak tanio, to było warto go brać. Wiem co mówię, z doświadczenia ;)

rafal996

Miałem już kilka szpulowców, co prawda z niskiej półki, ale zawsze te przesłuchy mi przeszkadzały. Szczególnie przy dość głośnym słuchaniu, przerwy między nagraniami są zakłócane przebiciami z drugiej strony taśmy. Ten mój Philips ma fabryczne nastawy głowic i niestety także trochę to słychać. Oczywiście nie należy robić z tego wielkiego problemu, ale mając możliwość zakupu dwuślada, a tym samym zupełne zniwelowanie tej przypadłości, warto to rozważyć. Z tego co tu wyczytałem, to także dynamika jest dużym plusem dwuśladów.

Dokordera ktoś z Was chyba niedawno kupił na Allegro. Czy to Ty? Widziałem tą aukcję, ale przyznam ze wstydem, że nie znałem tej marki i myślałem ze to jakiś produkt firmy Krzak. Dopiero później dotarło do mnie, że to sprzęt ze stajni Onkyo.

Otari też mi się podobają. Są rzadko spotykane i budzą takie egzotyczne skojarzenia.

dulon184,

Pięknie Ci wychodzi malowanie tych szpul.Mam dwie sztuki Basfa, którym by się przydał taki zabieg, ale obawiam się,że nie mam tak pewnej ręki;-)

markam,

Fabryczne ustawienie głowic to jeszcze nie wszystko. Po pierwsze po latach często nawet fabryczne ustawienie wymaga korekty. A po drugie nawet jeśli są ustawione w pełni prawidłowo, to nic to nie pomoże jeśli reszta toru krzywo prowadzi taśmę.

Oczywiście dwuślad zupełnie eliminuje ten problem. Dla mnie jednak wadą tego rozwiązania jest dwukrotnie większe zużycie taśmy, co przy dzisiejszej kiepskiej dostępności nośnika jest dla mnie bardzo ważne.

Kiedyś na pewno i dwuślad u mnie zagości, ale liczę bardziej na inne jego zalety, niż brak przesłuchów. Ten problem w ogóle nigdy mnie nie dotykał, nawet Dama Pik i Aria mają u mnie pomijalnie małe przesłuchy, chociaż oczywiście na upartego coś tam się usłyszy.

A Dokordera faktycznie ja kupiłem - i jestem zachwycony :)

Pomalowane szpulki super. Ta po lewej wygląda szczególnie interesująco. Żebym tylko miał czas...

rafal996, 2 Gru 2008, 20:55

Ja się nie przejmuję zużyciem taśmy na dwuśladzie, chociaż mam dwie taśmy na krzyż.Liczy się obcowanie ze sprzętem z wyższej półki:-)

Tak, ale dla mnie szpula to podstawowe źródło dźwięku. Nie potrafiłbym zadowolić się jedną taśmą słuchaną w kółko, a taśm mam niestety i tak mało... Pod tym względem czteroślad jest praktyczniejszy, a jakość cóż - wystarcza mi taka, jaką mam.

Dzisiaj pokazane szpuli sa juz malowane dobrym lakierem . Rozmawialem z wlascicielem firmy . Jest to lakier samochodOWY Z JAKIMS UTWARDZACZEM . . Ponoc ma byc dostatecznie twardy . .

Dla zainteresowanych ..

takie ,alowanie to pestka . Wystarczy malowac -na kilka razy -malowanie -godzina przerwy ...itd..

jak finanse pozwola ,bede robil ine kolory .Pozdrowienia

rafal996

Sam potrafisz tak dokładnie ustawić tor przesuwu taśmy, czy oddajesz sprzęt do fachowca?

Zauważyłem, że we wszystkich magnetofonach które miałem, głowice były ustawione tak, że górny rdzeń był minimalnie wysunięty ponad przesuwającą się taśmę, czyli zawsze trochę było go widać z pod taśmy. Nie wiem, czy to prawidłowe ustawienie, choć z pewnością nie ustawia się tego wzrokowo, tylko z użyciem taśm testowych i przyrządów pomiarowych.

Wysokość głowic względem taśmy ma chyba kluczowe znaczenie dla ewentualnych przesłuchów. Ponadto nasze odczucia, co do dokuczliwości tych przesłuchów mogą być bardzo rozbieżne.

P.S.

Na ebayu jest obecnie dziwna maszyna o nazwie Olimp. Produkcja rosyjska z 1993 roku. Wygląda imponująco. Głowice chyba Revoxa. Stan super. Fabryczne opakowanie. Zainteresowanie małe.

Pytanko do szpulomaniaków.

Z jakich żrodeł nagrywacie na szpulaki?

Na Studera nagralem kilkanaście kawałków z CD --na róznych prędkościach i tym przypadku ,stosowanie prędkości 38 mija sie z celem.

Różnica w jakości ,w porownaniu z mniejszymi predkościami ,nie uzasadnia stosowania 38 cm/s

Natomiast nagrania z Duplikatora ,na ktorym nagrania sa z satelty -przegrane na Studera ,przy tasmie video ,na predkości 9,5cm jest rewelacyjne . Nawet na tym nosniku nie probowałem wiekszych predkości .

To co slychac ,w pełni mnie zadowala..A z czego WY nagrywacie?

Pozdrawiam sympatycznych szaleńcow

W moim Sony TC 765 takie przebicia z drugiej strony taśmy są słyszalne tylko wtedy, gdy zabrudzony jest tor przesuwu taśmy. Niestety jak wiadomo, taśmy szpulowe strasznie brudzą. Tak więc muszę często wszystko czyścić, chcąc uniknąć takich problemów.

Nagrań z CD słucha mi się lepiej, niż bezpośrednio z płyty. Widok pracującego szpulowca robi swoje.

Winyli natomiast, chyba wolę słuchać bezpośrednio. Widok pracującego gramofonu jest także przeuroczy.

Przy nagrywaniu taśm najbardziej męczy mnie prawidłowe ustawienie balansu. Niekiedy jedną płytę nagrywam dwukrotnie, kiedy przy odsłuchu stwierdzę choćby minimalną przewagę jednego kanału.

Jest to męczace i jednocześnie wciągające.

markam, 2 A to ciekawe że regulujesz az tak bardzo kanaly .

bobrym przykładem nierówności kanałów ----zakladam że zamierzona --Sa nagrania THE SHADOWS..Jest tam mnostwo róznic w nagrywanych kanalach . .jednak cala plyta jest OK. .

ja przy nagrywaniu ustawiam Wskazania z polowy utworu ,i nic wiecej nie kombinuje .

Witam.Znalazłem dobre zastosowanie dla dwuślada.Mam kilka taśm miernej jakości,które na czterośladzie nie zapewniają zadowalajacej jakości,jednak na dwuśladzie jest ok.Normalnie musiałbym je wyrzucić.Miałem też przesłuchy na czterośladzie i nie mogłem sobie z tym poradzić.Dopiero pan Leszek z Milanówka wyregulował magnetofony tak,że nie mam żadnych przsłuchów.Nie słychać ich nawet w przerwach pomiedzy utworami i sporym poziomie głośności. .

ravaglia,

Ja o tym WAZu napisalem w zartach. Pierwszy raz uslyszalem ten termin tutaj i dopisalem w tonie. Wyglada, ze niechcacy cos trafilem no bo jak to sarozytne przyslowie mowi - uderz w stol a nozyce same ... Mam nadzieje, ze nie ...

A dlaczego Twa kobieta sama nie napisala?

pozdrawiam,

dulon184

No właśnie! Od jakiegoś czasu, aby sobie ułatwić, włączam płytę nagraną mono (zakładam że generuje ona obydwa kanały z identycznym poziomem), a następnie ustawiam poziom zapisu idealnie równo.

Teraz wkładam do odtwarzacza płytę, którą chcę nagrać i nie zmieniam już balansu, tylko poziom obydwu kanałów razem - (pokrętła do ustawiania poziomu zapisu są w moim Philipsie na wspólnej osi i mogę regulować poziom nie zmieniając balansu).

Często okazuje się przy takim ustawianiu, że płyty stereo są bardzo różnie nagrane. Czasami dominuje lewy kanał, czasami prawy, a niekiedy jest zachowana równowaga. Jeżeli w ten sposób dokonam zapisu, to mam tak jakby kopię płyty z jej ewentualnym, nierównym balansem i to w zasadzie nie powinno przeszkadzać.

Ta metoda znakomicie ułatwia przygotowanie do nagrania, lecz trzeba się liczyć z tym, że później wskaźniki wysterowania przy odczycie nie wychylają się jednakowo, co dla mnie jest trochę irytujące.

• Pokaż nowe odpowiedzi