Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

markam, 3.

Mysle ze nie potrzebnie sobie to komplikujesz . Zazwyczaj wskazniki nie chodza rowno ,i to jest prawidłowe . Wystarczy że w kanale prawym bedzie wiecej perkusji ,czy basu i juz wskażniki beda cykaly innaczej Wskazniki zywiej reaguja na niskie tony wystarczy poobserwowac jakikolwiek korektor graficzny .Ja ewentualne duże róznice niweluje balansem na wzmaku .

tym bardziej ze moje kolumny nie stoja w równej odleglosci od miejsca sluchania

pozdrowienia

Witam tak wyglądają naby poprawione, różnią się od prototypowych tym że mają dwa kołnierze.Plus uszczelke zapobiegającą rysowanie szpuli,oraz kołnierz blokujący szpule przed spadnieciem.Pierwsze komplety zostały dziś wysłane,a tak wyglądają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-100009979 1228322067_thumb.jpg

post-19370-100009980 1228322067_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59

ładne bardzo teraz będę testował heh , jak zajadę to będzie prezent pod choinkę jestem bardzo ciekaw tych konstrukcji , moze zadam głupie pytanie ale czy przy tak szybkim przewijaniu moje Otari MX-50 jadą jak Ferrari , nie odkręcą się czasem :)

A poza tym jestem pod wrażeniem kto wie ............ macie zrobione więcej?

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Mam jakiś problem nie chcą kolejne zdjęcia w chodzić. ale jak się uporam to je wrzuce naby rzeczywistości są bardzo ładne zdjecia nie są najlepsze.Chciałem je pokazać na dwóch magnetofonach jedne prototyp a drugie poprawione.Pozdrawiam Marian

Marek41, dulon184 ;

Dzięki za uwagi dotyczące poziomów nagrywania.

Już chyba nie będę zwracał na to takiej uwagi. Rzeczywiście, różnorodne instrumenty grające w poszczególnych kanałach mogą powodować te różnice wychyleń, co nie znaczy że jest w tym coś złego. Niskie pomruki basu w lewym spowodują duże wychylenia wsaźnika, natomist cykanie sopranów w prawym - znacznie mniejsze, a i tak będziemy je słyszeć odpowiednio głośno i wyraźnie.

Dobrze jest jednak mieć z kim skonfrontować takie spostrzeżenia!

W swoim bezpośrednim otoczeniu nie mam nikogo, kto choćby w najmniejszym stopniu interesowałby się szpulowcami.

"markam"- w swoim najbliższym otoczeniu, to ja nie mam nawet z kim porozmawiać o muzyce....a co dopiero o magnetofonach !!! Coś mi się wydaje, że jesteśmy nieliczni w całej Polsce !

Mamy tylko jeden problem chodzi o materiał, w hurtowniach występują tylko w dwóch rozmiarach o120 albo 130. A nam jest potrzebny o 90 plus rura żeby nie tracić na obróbce bo to są duże straty za które trzeba zapłacić.Jak by ktoś z kolegów miał dostep do duralu to proszę pisać na PW Pozdrawiam Marian

manius59

Jaka jest gwarancja powiedzmy powtarzalności (identyczności) NAB gdy powiedzmy po testuję i za miesiąc będę chciał mieć jeszcze parkę albo dwie , czy jest możliwość że będą sie różnić? czy ten projekt jest ostateczny?

Wklejaj jeszcze zdjęcia pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Sony TC-880-2 wyżej nie podskoczył prawie nikt :-)

Ukryta Zawartość

Je obstawiam koniec na 1900 Euro. Kto da więcej/mniej?

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

=> macrob

myślę,ze twoje typy są nie bez kozery wszak to "queen of consumer deck"

kosztująca w 1976 roku 7000 DM ambitna konstrukcja, waga 36,5 kg,bardzo rzadka na rynku wtórnym

należy się mu tu wzmianka,wyprodukowano około 600

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Temat zamiera wiec wrzucam opowiaste z dnia dzisiejszego .

Gośc ktory kupił mojego Akai 636DB ,przywiózl go do mnie ,poniewaz nie nagrywal . W rozmowie telefonicznej nie pwoiedzial że nie nagrywa z wejścia DIN.Sprawdzilsmy u mnie nagrywanie na RCA -wszystko gralo odpowiednio. Jednak po podłaczeniu Koncerta Z DIN,na RCA w Akai tez nie nagrywal .Sprawdzalismy kilka kabli DIN -RCa i na żadnym nie bylo nagrywania w Akai. Wejscia RCA dzialały normalnie .

Oprócz tego ciekawostka .

Akai odbierał pracownik kupujecego . Przeprowadziłem przy nim cały test nagrywania ,odtwarzania ,przewijania ,Autorewers w obie strony . wszystko bylo OK . .przy sprawdzaniu u mnie okazało sie że prawy talerzyk ,nie wiedziec czemu jest niżej od lewego ,co powodowalo calkowita blokade prawej szpuli .

Normalnie sie o plyte pod szpulami opierała.Rozebralem klocka ,aby sprawdzic co sie stalo ...i za nic nie wiem co jest grane . Nie znalazłem nic pokrzywionego ,zlamanego ,Zadnych sladów jakiegokolwiek zepsucia .

A jednak prawy talerzyk jest opuszczony ok1,5 mm w stosunku do drugiego,co skutkuje opieraniem sie szpuli o blache pod szpulami . Nawet boczki odkrecilem aby sprawdzic ,czy nie ma tam jakiejs regulacji wysoosci silnika przwijania z resztą .Nie bylo nic do regulowania .

Gralem tym klociem ponad pół roku i wszystko bylo OK.Wygladało to tak ,jakby caly silnik z Chamulcami i talerzykami sie opuścil .Co prawda prawa zapinka szpuli troszke bila na boki ,czego wcześniej nie bylo .. Macie jakies pomysly co sie moglo stac ?/

Nagrywanie z DIN to mi nie działa w żadnym szpulaku :) Tzn. działa tam, gdzie jest tylko DIN, ale tam gdzie jest i RCA i DIN, to nie wiedzieć czemu DIN nie działa.

rafal996, 4 Gru

W Koncercie dziala .

Z tym ze oryginalne kable DIN ,ktore mialem od wielu lat nie dzialały .Musialem je przelutowac .

natomiast teraz kupione dzialaja nez problemu ,,z tym ze na Koncercie ..Na Akai nie działaly .

• Pokaż nowe odpowiedzi