Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie masz chiński kabel tylko z jedną parą chinch'ów, umożliwiający jedynie przekaz sygnału z gniazda cinch do gniazda DIN. W tym kablu, Tylko piny odpowiedzialne za wejście posiadają przylutowane przewod.

DIN 5-pinowy jest zarówno wejściem, jak i wyjściem, więc wymaga dwóch par cinch'ów i takie porządne kable robiła np. Unitra - Eltra.

Spójrz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli taką wtyczkę podłączysz do magnetofonu, to trzpienie 5. i 4. służą do zapisu (lewy i prawy), 3. to masa, a 2. i 1. wyprowadzają sygnał.

Pozdrawiam i dobrej nocy.

Ukryta Zawartość

Miało być na PW, ale trudno się "mówi". Prawodopodobnie w gniazdach DIN magetofonów Akai jest tak jak np. w magnetofonach Uher - w przeciwieństwie do sprzętu np. ZRK - wejście jest wyjściem, a wyjście - wejściem.

Wszystko fajnie .

Tylko jak napisalem wcześniej. Moje stare kbale z dawnych lat ,ktore grały na M 2405 S i nnych szpulkach z tantych lat ,na Koncercie nie chcialy grac . Natomiast teraz kupione kable --moze i Chinske -graja bez problemu.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

dulon184, 4 Gru 2008, 21:02

Co do regulacji wysokosci talerzyka. Miał prawo się opuśicć w transporcie! Jeśli był wysyłany jakąś paczką. Talerzyk jest włożony na oś silnika i dokręcony 2 śrubami z reguły. I tam się reguluje wysokość poszukaj uważnie a znajdziesz.

V-savage, 4 Gru 2008, 22:53

jeśli jest tak jak piszesz ,to ktos -lub cos musiało tem talerzyk puknąc . Gralem na tym klocku ponad pół roku i nie bylo z tym zadnego problemu.

Wpadło mi w oko że prawa zapinka lekko bila na boki ..A tego nie bylo . Odbierajacy przy mnie szpulaka zapinal w pasy bezpieczenstwa . Był odbierany prywatnym samochodem Ogladalem ten silnik ,jednak aby dostac sie pod talerzyki ,czyli do śrub trzeba by te talerzyki zdjąć .Co wiązalo śie ze zdjęciem gumowych -nakladek ,ktore sa fabrycznie przyklejone . Nie zdejmowaliśmy tego . Mozna podejrzewac że skoro prawa zapinka bije lekko na boki ,to byc może przy ostrym hamowaniu polecial do przodu i walnąl w fotel ..Jutro dofgościa zadzwonie i podpowiem mu twój pomysl .Dodamże nie było zadnych luzów ,skrzywien -oprócz zapinki -.

dulon184

Tak jak pisałem Ci na priv , jak pisze V-savage nic nie musisz odklejać żadnych gumowych nakładek po ściągnięciu obudowy całe talerze odkręcasz z osi silnika , a nie z frontu ..... całość mogła sie poluzować , i w każdej instrukcji jest dokładnie podawana wysokość czoła talerza do obudowy w milimetrach

audiomagia.blogspot.com

MAG, 4 Gru 2008, 23:59

Cóz!

O tym nie pomyślalem że da sie to odkręcic bez zdejmowania talerzykow . . Dzieki za podpowiedz . Dam cynk gościowi jutro ..

pozdrowienia

położeniem talerzyka można też regulować liniowosć prowadzenia załozonej tasmy na danej szpuli i nabie w stosunku do pozostałego toru przesuwu

naby różnych firm mogą się różnic minimalnie wymiarami i po założeniu może okazać się ,że szpula jest bardziej lub mniej odsadzona w stosunku do toru przesuwu.Taśma wtedy nie idzie idealnie tylko obciera bokiem o rolki.warto na to zwrócic uwagę zwłaszcza kiedy używamy kilku kompletów nab i różnych szpul

VSOP

rafal996, 5 Gru 2008, 11:51

Jak to?/

przeciez grubośc szpul jest taka sama .

NABY maja trzymac szpule przed spadnięciem . Szpule powinny leżec na talerzykach .Skąd wiec ten u ciebie problem?

Dla zainteresowanych .

Revox PR 99MK3 ,Studer a807 ,Koncert 3401 SD nie maja zadnej regulacji wysokości talerzykow.

Kółko hamujace wraz z talerzykami jest mocowane do osi silnika ale od gory .na końcu osi jest śruba mocujaca calośc do Silnika.

Silnik na stale przykręcony 3 srubami do konstrukcji .Aby podnieśc talerzyki trzeba by zalozyc podkladki pod kółko hamujace ,co moze spowodowac że taśma hamujaca nie obejmie całej powierzchni na kółku hamuacym .Tyle mojego dzis rozkrecania tychze modeli .

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Posiada ktoś częsci do magnetofonów AKAI?

Jestem w posiadaniu gx77. Wszystko ładnie gra, ale silnik jest walnięty. Ma bardzo słabą moc na 19 jak ruszy to chodzi zwalnia czasami grzeje etc.

Może jest ktoś w stanie mi pomóc.?

JanPeter, 4 Gru 2008, 22:29

>DIN 5-pinowy jest zarówno wejściem, jak i wyjściem, więc wymaga dwóch par cinch'ów i takie porządne

>kable robiła np. Unitra - Eltra.

>

>Spójrz:

Ukryta Zawartość

>

>Jeśli taką wtyczkę podłączysz do magnetofonu, to trzpienie 5. i 4. służą do zapisu (lewy i prawy),

>3. to masa, a 2. i 1. wyprowadzają sygnał.

>

Ten rysunek jest do kitu, nie jest zgodny z przyjętą numeracją bolcow. Na wtyczkach są numery pinów (na tych unitry napewno) i tak 5-P 3-L odczyt, 1-L 4-P zapis, 2- masa. Nalezy pamiętac ze czulosc wejscia din jest duzo wyzsza niz RCA. Wejscie gramofonowe (np M2405) 5,3 wej, 2 masa, czulosc 1V (czyli zgodna z RCA). Tak więc magentofon ten mozna bez problemu podloczyc dwoma chinskimi kablami din gdzie są wykorzystane bolce 5,3 i 2 masa. jeden wtykam w "radio" i jest to PLAY, a drugi w "gramoofon" i jest to REC

Ukryta Zawartość

dulon184, 5 Gru 2008, 13:01

>Jak to?/

> przeciez grubośc szpul jest taka sama .

>NABY maja trzymac szpule przed spadnięciem . Szpule powinny leżec na talerzykach .Skąd wiec ten u

>ciebie problem?

Naby od DOkordera mają jeszcze gumowe nakładki dystansowe, które zakłada się najpierw na talerzyk i na to dopiero szpulę z nabem. Pozwala to utrzymać odpowiednie położenie szpuli. TEAC nie pozwala na takie rozwiązanie, bo wtedy naby są za wysoko i zacisk nie może się obrócić, żeby trzymać.

Nie wiem czy nie zamotałem, ale zmęczony jestem okrutnie, dziś zapierdziel do rana.

rafal996, 6 Gru 2008, 21:55

Podobne podkladki były przy Sony TC755A .

jednak po ich zalożeniu szpula była za wysoko . talerzyki były gołe ,wiec te podkladki dociąłem do talerzyków i było po klopocie. .

jeżeli NABy od Dokordera wymagaja tych podkladek to chyba cos jest nie tak.?

W Sony TC podkladki leżaly na zewnętrznym obwodzie talerzyków ,ktory jest wyższy niż cały talerzyk,przez co cała szpule podnosiła sie wyżej ,Dociąłem do wewnetrznej powierzchi talerzyka . .Spokojnej nocy i odpoczywaj.

Ale przecież te podkładki są fabryczne i są częścią kompletu i są właśnie do tego, żeby szpula była w odpowiednim położeniu, a przy tym jeszcze dodatkowo uszczelniają. Napis na nich głosi "When using a 10 1/2 reel (...) place this conductive sheet below the reel". Widać tak właśnie miało być.

rafal996, 6 Gru 2008, 23:21

wSZYSTKO BYLO BY ok ,GDYBY NIE FAKT ,żE W MOIM PRZYPADKU ,NAKLADKI BYłY FIRMOWE sONY ,JEDNAK WYRAżNIE BYłO WIDAć ,żE NIE Są OD TEGO KLOCKA.

nAWET NIEKTORE OTWORY NIE PASOWAłY DO TALERZYKóW .

S tad wnioskuje że dodano je jako dodatek ,ale nie od tego klocka . Na EBAYU bywały Sonki TC755A i tez kazdy klocek był z pustymi talerzykami . Może to taka specyfika tego modelu ..Jednak jestem prawie pewien że skoro w Twoim dekorderze trzeba zakładac podkładki ,to coś jest nie tak . napisałem celowo prawie ,boc moze tak ma byc .

Co nie umniejsza w żadnym stopniu faktu ze twój klocek jest bajerancki .

Pozdrowienia.

Ja tam nie wiem. Ale na logikę rzecz biorąc - skoro producent dodał do magnetofonu i nabów takie podkładki, z logiem firmowym i instrukcją, że należy je nakładać podczas używania dużych szpul, to chyba nic nie jest nie tak, tylko właśnie tak ma być :)

Dla przypomnienia ponownie wklejam zdjęcie nabów + podkładek.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobię parę fotek moich nab z Otari nie zebym zaraz faworyzował czy cos z tych rzeczy ale powiem tak że kładą na łopatki naby Tascama dajcie mi kilka minut pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Przy przykręceniu do końca szpuli , są trzy miejsca w nab-ie które centrują szpule te wałeczki wychodzą przy dokręceniu i wypychają pas gumowy który jest rozłożony na części środkowej nab-a

Są wykonane z ciężkiego tworzywa zero luzów zero bicia i to centrowanie nie ma mowy o żadnym spadaniu , zsuwaniu się szpuli jest ok polecam jak macie możliwość , lecz dalej uważam że lepiej stosować takie naby jak zaleca producent pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-4738-100009712 1228645509_thumb.jpg

post-4738-100009713 1228645509_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Oglądając ostatnio teledyski zespołu Kraftwerk natknąłem się na taki oto magnetofon w klipie "Der Telefonanruf". Video można obejrzeć pod linkiem

Ukryta Zawartość

post-21312-100009710 1228646173_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAG, 7 Gru 2008, 11:25

Na twoich NABACH wyrażnie widac że zamiast okrąglej dumy -oringa - jest gumowy szeroi pasek . No i sa p 2 kółeczka które wypychaja uszczelkę -ze tak napisze .W Koncertowych NABACH ,jest po 1 kóleczku i okrągla uszczelka trzmajaca szpule .Takie mocowanie musi porządnie trzymac szpule

Moje Koncertówki na niektorych szpulach nie za mocno trzymaja szpule .NABY Revox rowniez maja tę wade ,chociaz wymienilem w nich oringi na Koncertowe ,ktore sa grubsze od oryginałów.

Trzeba sie rozejrzec za takimi gumami ala pasek ,a nie okrągłe.

dulon184

Tak jestem bardzo zadowolony , teraz czekam na forumowe naby żeby je skonfrontować jestem ciekaw jak to koledzy rozwiązali , na razie mam Tascama i Otari wiec mam jako takie rozeznanie w tych modelach

A ten pasek na około jest na prawdę strzałem w 10 :)

audiomagia.blogspot.com

Jak widzę same kłopoty z tymi nabami.Po co je w ogóle wymyślili skoro są duże szpule, które ich nie wymagają.To tak jak krążek centrujący do singli w gramofonie...

• Pokaż nowe odpowiedzi