Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

cena okazyjna + 100GBP transport

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

VSOP

a tutaj drugi tylko cena trochę inna

Ukryta Zawartość

ale fotki dobre więc można ocenić klasę sprzętu

Ukryta Zawartość

VSOP

Jacek.Zestawik marzenie he he.Jednak widać,że albo gość nie zna się na magnetofonach,albo całą kasę wydał na końcówki mocy,bo taśma na tym PR-99 jakaś taka słaba.

Do Ravaglia:

Piszesz, że posiadasz kilka par NAB... Nie miałbyś może potrzeby sprzedać jakiejś zbędnej parki ;-)? Mój Koncert by się ucieszył...

Pozdrawiam :-)

mielinski, 8 Gru 2008, 14:4

Od kilku dni sa na Allegro NABY Koncertowe..Dzis 135 zł -szt..

Równiez kupiłem od niego jedna sztuke ,w miejsce tej aktualnie rozwalonej.

Teraz ma obie sprawne .

masz kolego kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego?...

ja nie wypowiadałem się na temat ceny bo mnie to....co najwyżej porobiłem sobie trochę jaj z sytuacji którą sami stworzyliście

VSOP

Panowie wyluzujcie:)

Naby są ,nie wiem jeszcze nic nie testowałem . Siso to nie jedyna firma specjalistyczna która wyknuje też znakomite naby ,szpule i inne rzeczy które mnie nie interesują ale nie ukrywam że robia to bardzo solidnie , ale tak mnie wzięło że zrobiłem kilka wstępnych projektów i wysłałem do znajomych inżynierów którzy na cnc i innych pracują całe życie szpule tez wysłałem troche to potrwa ale myslę że z siso będziemy rywalizować , sam kiedys pracowałem w zakładzie mechaniki precyzyjnej i jestem raczej bardzo wnikliwy w szczegóły , każdy z nas coś chce stworzyć czymś się pochwalić od tego jest to forum tak myślę jeśli nie to nie ma miejsca tu na moje i chyba innych pomysły

Nie zabijajmy inwencji to szkodzi rozwojowi , zobaczcie jak rozwijały się fora za granicą niemieckie tu w skandynawii też należę do dwóch każdy każdego wspiera , nie walczmy ze sobą , tak jak napisałem wcześniej jeden ma Revoxy inny Studery , Nagry , Tandbergi ,Otari, Tascamy , Ferrography ,Teac,Tonetki ,Uhery i nie będe akurat wymieniał wszystkich bo i po co

Każda sroczka swój ogon chwali dam przykład

Moje OTARI jakie one są wspaniałe eh niesamowiteeeeeeeeeee , Tascam 32 superrrrr

Normalnie brakuje słów ja mam dłuższegoooooooooooo nie to ja mam najdłuższegoooooooooooo

A mój jest grubszyyyyyyyyyy

hi hi

Pozdrawiam serdecznie

Ktoś ma doświadczenie w zakładaniu stron www prosze o kontakt na priv

audiomagia.blogspot.com

==> ravaglia

zgadzam się co do podkładek pod NABy, sam stosowałem gdy była taka potrzeba, ale co do patentu Siso na rozpierane NABy to mnie mocno zdziwiło ! Amerykanie już ponad 30 lat temu to stosowali !!! Konfekcjonowałem taśmę do kaset na amerykańskich urządzeniach firmy KING i tam były takie właśnie NABy tylko zamocowane na stałe do osi silnika. Nie wiem jakim cudem Bułgarzy mają na to patent ???

jak kupowałem ze trzy lata temu to nie mieli strony tylko mailowałem bezpośrednio z właścicielem ,twierdził że wzór i rozwiązania mają zastrzeżone

ostatnio podoba mi się naba nakładana ze szpulą na talerz bobin,chyba się skuszę jako gadzeciaż

VSOP

Zaraziliście mnie tymi szpulowcami i nabyłem jeden :D Tascam 32 z orginalnymi nabami za 1400 w stanie idealnym od kolekcjonera, który go prawie nie używał! Dzięki Wam słucham teraz ścieżki dźwiękowej z Gladiatora na BR`ce JVC`a i umieram ze szczęścia (!), już po nowym roku wspaniałej muzyki Hans`a Zimmer`a będę słuchał na Tascam`ie!

Dziękuję WAM!!! Dobranoc!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Na ożywienie tematu - moje dopiero co wyczyszczone bliźniaczki:

Ukryta Zawartość

post-17871-100009500 1228850238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal996

No fajny duet , mam w domu całkiem nowy ZK 145 wyciągnę jak zajadę i zrobię zdjęcia , myśl techniczna na tamte czasy była bardzo nowoczesna

Bardzo fajne prezentuje się ten Onkyo gratuluję jeszcze raz pozdrawiam

Marek

audiomagia.blogspot.com

Kasjel - jak byś miał taką osłonkę, to bardzo chętnie się z Tobą jakoś dogadam. Zależy mi na doprowadzeniu obu Arii do jak najlepszego stanu. Poszukuję też jednej pary nóżek (bo drugą mam już obiecaną) i talerzyków szpul z zaciskami. Na cztery potrzebne mam tylko jeden :)

Mechanicznie i elektrycznie obie Arie są w pełni sprawne i sprawiają mi mnóstwo przyjemności. Uwielbiam polskie magnetofony.

rafal996>a nie hałasuję Ci silniki w tych bliźniaczkach? jak się mają arie w porównaniu z dokoderem ( myślę tylko o jakości nagrań) , bo wygląd jednoznacznie mówi co jest lepsze.Pozdrawiam - jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trochę chyba cena wysoka, ale sprzęcik piękny...

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Silniki są ciche, hałasuje co innego :) 2407 jest naprawdę cicha, słychać trochę skaczące kółko hałasujące, ale jak na Unitrę to nieźle jest. 2411 jest znacznie głośniejsza, koło zamachowe straszliwie bije. W ogóle planuję ten mechanizm rozebrać w całości i pokombinować, może się uda trochę wyciszyć.

Porównywać Arię do Dokordera za bardzo nie ma sensu :) Ale jeśli już, to trzeba oddzielić sprawę zapisu i odczytu. Taśmy nagrywane na Arii są znacznie lepiej odtwarzane przez Dokordera, niż samą Arię i nie ma to związku z ustawieniem głowic, po prostu jakość elektroniki. Można powiedzieć, że Aria nagrywa lepiej, niż jest to w stanie odtworzyć.

Sprawa odczytu jest prosta i zwycięzcę widać gołym okiem. To jest zupełnie inna klasa dźwięku, nie ma się co oszukiwać. Natomiast przyznam, że ogólne możliwości dźwiękowe Arii mnie bardzo przyjemnie zaskakują. Magnetofon gra więcej niż poprawnie, ma znakomity bas, wyrazistą, ale nie za ostrą górę. Brzmienie jest niesamowicie przyjemne, nie męczy nawet po długim słuchaniu. Z Dokorderem przegrywa przede wszystkim pod względem rozdzielczości, szczegółowości dźwięku, którą ten ostatni ma fenomenalną. Aria trochę zbija dźwięk, Dokorder przeciwnie - tworzy sobie tę słynną scenę, wszystkie instrumenty mają swoje miejsce, wszystko dokładnie wybrzmiewa, tak że często słuchając znanych nagrań odnajduję w nich coś, czego wcześniej nie słyszałem.

Witam!

A ja mam małe pytanie do Was, czy duża jest różnica w jakości dzwięku pomiędzy prędkością 19cm/s a 38cm/s? I jeszcze jedno, czy demagnetyzer do głowic można gdzieś dostać?

Pozdrawiam!

PS: ten akai 747 przyprawia mnie o wariactwo, jest PIEKNY!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Akai nie ma prędkośći 38 cm /s

Wcześniej posiadalem 4 sciezkowce bez predkści 38 cm/s.

na forum naczytałem sie o wyższości dwuśladów z prędkościa 38 cm /s.

teraz mam takiego dwuslada ..Studer A 807 i moim zdaniem -jak do tej pory -ilości zużytej tasmy nie rekompensuje podwyższona jakośc dzwięku na prędkości 38.

Jest róznica na plus w stosunku do niższych predkośc ,jednak nie tak .....kolosalna ,jak co niektórzy wypisywali .jest to ocena na tę chwile .Dopuszczam możliwość wielkiego skoku jakościowego po podłączeniu np do gramofonu analogowego -którego jeszcze nie posiadam.

Poza tym mam tez możliwośc porównania 4 ślada Koncert -19,05 .....oraz Studer A 807 Dwuslad ..38 cm,s..Taka sama taśma ....różnica jakośći mnie nie powala. Jest ,,ale >>>>>>>>?

dulon184, 10 Gru 2008, 08:09

>Ten Akai nie ma prędkośći 38 cm /s

>Wcześniej posiadalem 4 sciezkowce bez predkści 38 cm/s.

>na forum naczytałem sie o wyższości dwuśladów z prędkościa 38 cm /s.

>teraz mam takiego dwuslada ..Studer A 807 i moim zdaniem -jak do tej pory -ilości zużytej tasmy nie

>rekompensuje podwyższona jakośc dzwięku na prędkości 38.

>Jest róznica na plus w stosunku do niższych predkośc ,jednak nie tak .....kolosalna ,jak co

>niektórzy wypisywali .jest to ocena na tę chwile .Dopuszczam możliwość wielkiego skoku jakościowego

>po podłączeniu np do gramofonu analogowego -którego jeszcze nie posiadam.

>

>Poza tym mam tez możliwośc porównania 4 ślada Koncert -19,05 .....oraz Studer A 807 Dwuslad ..38

>cm,s..Taka sama taśma ....różnica jakośći mnie nie powala. Jest ,,ale >>>>>>>>?

Ocena różnic może być tylko zauważalna przy nagraniu materiału analogowego, materiał cyfrowy moim zdaniem jest JUŻ zbytnio okrojony, dlatego jest bardzo malutka (a może i nie ma wcale) różnica przy nagraniach cyfra ==> analog.

Taka sytuację mam z JVC BR-7000ERA, materiał cyfrowy brzmi poprawnie na RB`ce, ale już nagrania ze źródła analogowego odsłoniły lepszą przestrzeń, stereofonie, więcej detali itd... Zakładając, ze szpulowce są lepsze od VHS`a powinno być jeszcze lepiej :) (to tylko założenie, choć słyszałem wiele opinii, ze nic nie jest wstanie zastąpić magnetofonu szpulowego - swoja droga ciekawe, jakie Wy macie zdanie na ten temat)

PS: zdjęcie wkleiłem tylko po to, żeby pokazać jeden z moich wymarzonych komponentów, natomiast pytanie nie ma nic wspólnego ze zdjęciem :)

neomammut, 10 Gru 2008, 10:27

Dlatego tez zrobiłem zastrzeżenie dotyczące nagrań z analogów.

Zakladam że będzie lepiej ,ale puki nie mam gramofonu ,nie wypowiadam sie w tej kwesti.

Odnosnie szpulowcow i VHS . gram na taśmie Video na szpulowcu ....Jeśli masz taka możliwośc spróbuj . Gra Superancko

• Pokaż nowe odpowiedzi