Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki G.Mark ja posiadam instrukcje serwisową kompletną wraz schematami.Tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać,głowice nie były ruszane nagrane taśmy na innym TEAC są odtwarzane poprawnie.

Czy ktoś z was może mi pomóc. W moim Akai 630D coś chyba lekko lewy kanał ma słabsze wysokie tony. Demagnetyzowałem głowice oraz czyściłem i nic. Czy jest możliwość regulacji biasu w moim Akai i gdzie to jest. Zaznaczam, że kompletnie się na tym nie znam. Bardzo proszę czy ktoś z was może wytłumaczyć mi to łopatologicznie :).

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jeżeli przez lata nie miało się dziewczyny to należy zaopatrzyć się w atlas anatomiczny i instrukcje obsługi do modeli współczesnych uproszczonych bo te poprzednie były skomplikowane "bez wodki nie razbieriosz i z wodkoj toże", magnetofon nadal zapięty pod szyją a ja podejrzewam sprzęgła i hamulce.

Pozdrawiam

Zbyszek

Lucky, 13 Kwi 2009, 14:52

>Czy ktoś z was może mi pomóc. W moim Akai 630D coś chyba lekko lewy kanał ma słabsze wysokie tony.

>Demagnetyzowałem głowice oraz czyściłem i nic. Czy jest możliwość regulacji biasu w moim Akai i

>gdzie to jest. Zaznaczam, że kompletnie się na tym nie znam. Bardzo proszę czy ktoś z was może

>wytłumaczyć mi to łopatologicznie :).

Ale te słabsze wysokie są przy odtwarzaniu, czy nagrywaniu? Jeśli odtwarzanie, to bias nic nie da.

Regulacja bias na pewno jest... ale ja w Akai GX-230 też miałem taki problem i nie udało mi się z tym nic zrobić. Jeden kanał dawało się wyregulować prką bardzo dokładnie, a drugi się buntował, kręcenie prką nic nie dawało. Słyszałem też o innych przypadkach takich samych problemów.

W szpulowcach bardzo często jeden kanał odtwarzany jest z zbyt małą ilością wysokich tonów, w skutek złego ustawienia np. nachylenia głowicy. Regulując sam soks głowicy możemy uzyskać zadowalający poziom wysokich tylko w jednym kanale. Trzeba wówczas kombinować z nachyleniem głowicy.

Lucky, 13 Kwi 2009, 14:52

> Zaznaczam, że kompletnie się na tym nie znam.

Więc w tym nie grzeb, bo jeszcze pogorszysz, nawet niechcący. Sprawdziłeś na różnych taśmach? Zweryfikowałeś źródła? Sprawdziłeś na innym zestawie odtwarzającym? Twój magnetofon jest z n-tej ręki, czy w przyzwoitym stanie? Przyczyną może być jeden malutki kondensator... pomęcz serwisantów, może Ci naprawią za niewygurowaną cenę.

Jeśli możesz znieść problemu, sprzedaj sprzęt i kup inny egzemplarz.

Korwin.Diody nad przyciskami przewijania sie zapalają.Czy w pozycji stop,pali się dioda nad klawiszem stop/Jeśli nie,to po prostu brudne styki pod klawiszami sterowania.

Panowie otóż jest coś czego nie rozumię. Na prędkości 9,5 nagrywa rewelacyjnie przy użyciu Sanyo N-55 zero szumow naprawde ekstra, ale na 19 odnoszę wrażenie że nie ma zbyt dużej różnicy i do tego w lewym kanale mniej wysokich tonów. Dziwna sprawa. Tasmy nowa Emtec 478.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Do ^ Kasjela zajmij się wreszcie układaniem dziewczyny do łóżka a nie taśmy do głowicy przy V= 19.05cm/s jeżeli nie ma wyraźnej różnicy w dynamice pomiędzy 9.5 a 19.05 to znaczy, że albo jest wadliwy docisk zbyt twardy lub zniszczony filc albo rozprawiczona głowica.

Dobranoc

Zbyszek

Korwin zaczyna świntuszyć na wiosnę.....znaczy, że wszystko idzie w dobrym kierunku :-))

Taka aukcja przeleciała nie wzbudzając zainteresowania. A można by go jeszcze doprowadzić do świetności niewielkim kosztem. To właśnie ta seria miała kondensatory Toschiby !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Idzie w wyjątkowo pięknym ale nieciekawym kierunku napiszcie lepiej co mam przy spotkaniu powiedzieć Seniczowi i kilku jeszcze innym, liczy się kolejność zgłoszeń, nie czekajcie do ostatniej chwili. Od Marka już wiem czego i gdzie mam szukać w Tandbergu, ale poczekam z tym do piątku mam nadzieję,że wpadnie do mnie PeterJan

Pozdrawiam Was

Zbyszek

Wpiszcie w Googlach "ssanie piersi" i poczytajcie sobie a jak tego mało Polonia 1 po 23 i rzygniecie na czczo tak jak ja rzygnąłem jak moźna coś tak pięknego jak damskie rezonatory człowiekowi zochydzić czy lepiej wg was brzmi głowica spierdolona niż głowica z rozprawiczoną szczeliną Amen

Do mnie akurat jedzie głowica z nierozprawiczoną szczeliną, czyli prawie nówka z Uhera Variacorda głowica uniwersalna.Mam nadzieję, że będzie pasowała do tej "ramki" w Royalu de Luxe. To głowica Woelke, ale myślę że ma te same wymiary co głowice Bogena.

Podejrzewam że wiekszosc z was ma lub miala kiedys wspólnego cos ze sprzętem. Ja niestety jestem jedynie miłosnikiem szpulowców bez jakiegokolwiek przygotowania teoretycznego. Mam wiec pytanie - czy do szpulowców produkowane były tasmy chromowe i/lub metalowe? Wspominacie tu tez co chwila o "cięciu taśy". Czy tu chodzi o cięcie na szerokosc tasmy w celu uzyskania 1/4 cala? Podobno nie ma glupich pytan, wiec mam nadzieję że ktos mi pomoze rozwiac wątpliwosci. Dzięki.

Chromowe taśmy były produkowane, lecz niewiele magnetofonów było przystosowanych do ich obsługi.

O taśmach "metal" do szpulaków nigdy nie słyszałem. A tniemy np. taśmy VHS lub komputerowe, bo jak wiadomo nowe taśmy są drogie...a stare do niczego :-))

A w jaki sposób tniecie te taśmy? O ile wiem to taśmy VHS to wlasnie są chromowe. Jaka jakosc nagrań można uzyskac na takiej wlasnie chromowej taśmie? Chromowe taśmy stosowane np w kasetach dawały lepszą jakosc nagrania nawet na magnetofonach bez przełącznika zmiany rodzaju taśmy, wiec domyslam się że w przypadku szpulowców będzie podobnie.

Jeszcze jedna sprawa - jestem w posiadaniu taśmy chromowej MEMOREX do szpulowego VIDEO. Czy tą taśmę jest ktos w stanie pociąc na szerokosc wlasciwą do magnetofonu? Oczywiście nie za darmo...

noster, 15 Kwi 2009, 21:12

Ja gram na takich tasmach .

Moim skoromnym zdaniem anatora ,tasmy Video graja lepiej niżli tzw normalne . Nawet tzw.Firmowe.

Oczywiście pisze o taśmie video ciętej na ćwiartki .,

Miałem okazję używać ciętych VHSów. Nagrywanie na nich wymaga odpowiedniego skalibrowania magnetofonu. Odtwarzać można normalnie, jakość faktycznie jest bardzo dobra. Czy lepsze od normalnych taśm to bym nie powiedział, mimo wszystko dobre taśmy dają bardziej wierny zapis i więcej głębi. Natomiast na pewno VHSy są świetną alternatywą dla piekielnie drogich taśm z allegro i w zupełności wystarczają do codziennego użytku.

rafal996, 15 Kwi 2009, 21:56.

Opisywalem już to kiedys ale powtórze .

Ja nagrywam -jak narazie - muzyke z satelity i z CD na tasme video .

Muza z satelity nagrana na Studera A 807 kladzie na łopatki każda tasme ktorą mam ,a mam kilka tzw firmowych .Studer nagrywa tasme video na 9,53 ,a i tak totalnie rozklada każda taśme nagraną na 38cm,s...

Natomiast Koncert rownież gra na tasmie video ,jednak ten klocek wymaga dostrojenia do taśm video. Jest stanowczo zbyt dużo wysokich tonów..Dodatkowa zaletą Koncerta i tasm video jest fakt że jedna taśma gra ponad 14 godzin -po jednej stronie .

Podkreslam ,to jest moja amatorska opinia

• Pokaż nowe odpowiedzi