Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest jeszcze tragicznie to co podajecie dotyczy jedynie grających mebli na wysoki połysk produkcji przeważnie made in Japan magnetofon studyjny MS 850 100 kg żywej wagi, na dzień przed zakończeniem aukcji ma raptem 3 kupujących i jego cena . Przyzwoite taśmy, jeżeli tylko nie na szpulach amerykańskich NAB 10.5" też można czasem dostać po cenie w miarę rozsądnej.Do Tandberga TD-20A mam dwie filmówki 10.5" z taśmą Ampex-a i pracuję na nich dzień w dzień i nic się nie dzieje przesuw maksymalny mała stacyjna 38.1cm/s.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dziś dostałem przesyłkę z "Sony TC 377" ! Tak jak przypuszczałem, magnetofon kręci szpulami normalnie ! Sprzedający poprostu nie założył żadnej szpuli z taśmą, a w tych modelach jest dźwignia która odchyla się po założeniu taśmy i uruchamia silnik. Wyczyściłem tor przesuwu taśmy, założyłem taśmę i.....magnetofon zagrał pięknie ! Będę musiał tylko okleić krawędzie obudowy i wyczyścić wszystko wewnątrz. Zauważyłem, że głowice są w super stanie i nie były ruszane !

Jak widać, różnie to w życiu bywa ! Uher miał być sprawny i super grać, a roboty miałem przy nim mnóstwo ! Sony TC 377 był w "uszkodzonych", a do zrobienia jest tylko standardowa konserwacja.

Kasjel.Cieszę się,że i tobie się udało.Tak samo kupiłem philipsa N-4450.Też był uszkodzony i się podobno nie włączał.Ostatnio dokładnie go wyregulowałem i dzisiaj zrobiłem test zapisu na taśmie ampex.Nawet na 4,75 jakość jest zadowalająca,na 9,5 jest już dobra,a na 19 znakomita.Nagrywa idealnie w obydwu kierunkach.Licznik i autostop ,po umyciu wygląda jak ze sklepu.I co najważniejsze działa i to idealnie.Został mi jeszcze do małej poprawy zegar programujący i magnetofon będzie przywrócony do fabrycznego stanu,bo już tak wygląda.Życze wszystkom powodzenia w zakupach.

Za ten magnetofon zapłaciłem nieco ponad dwie stówy.Robi na wszystkich moich gościach ogromne wrażenie.Nie mogą uwierzyć,że ma tak wysoką jakość dzwieku i ,że pochodzi z pierwszej połowy lat siedemdziesiątych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam zakreconych w szpulki .

weiadomośc dla zainteresowanych .

Taśma Video 2000 normalnie chodzi na szpulakach .Na szpule 26,5 cm wchodzi 9 godzin grania na predkości 9,53 cm ,s.

Na jedna strone oczywiscie .

Dulon,prowokujesz.Ale może by tak zdobyć szpulaka na taśmę 1/2 cala i nie trzeba by ciąć.I wtedy cena nośnika by była super niska,a jakośc zapisu super wysoka.Tylko gdzie to wszystko postawic.

A wyobraźcie sobie na przykład szpulaka na taśmę 1/2" dwuścieżkowego, z odstępem między ścieżkami 1/4"... Wiem, marnotrawstwo... Ale jaka separacja :-D... A swoją drogą dziękuję za zaproszenie, jeśli będę się wybierał do Warszawy, chyba nie powstrzymam się od wproszenia się :-)!

Zapraszam.Posłuchasz sobie dwuślada na taśmę 1/4 cala i sam się przekonasz ,że separacja kanałów jest idealna.Zresztą na ten parametr nie narzekam nawet w swoich czterośladach.

I tak najwiekszym kłopotem jest pozyskanie zródła o odpowiedniej jakości.

wstawiam poprawkke i przeprosiny za moje gapiostwo .

Zapałętała sie w tasmy Video 2000 jedna zwykła . Pociąłem hurtem i akurat na zwykłej video sprawdzałem nagrywanie . .Nie nagrywa szpulak na tasmach Video 2000 ..

Prosze o wybaczenie i niech mnie ktoś w łeb stuknie za takie gapiostwo .

Marek-41, 12 Maj 2009, 23:03.Wczoraj na Allegro za 1025 zlociszy poszedł Fostex 24 śladowy ..

Nie było kasy aby go wyłapac .Ale kiedyś wychacze takiego półcalowca.

Mi aż tyle ścieżek nie jest potrzebnych,ale takie magnetofony robia wrażenie.Produkowano je stosunkowo krótko,bo zaraz pojawiła sie możliwość zapisu cyfrowego i zostały wyparte.

I taśma dwucalowa jest już bardzo trudno dostepna.Mi zupełnie by wystarczył czterokanałowiec na 1/2 cala.

Witam wszystkich :)

Po prawie 2 tygodniowej przerwie odpaliłem moją Arie i słucham sobie z taśmy Stilon AN25 albumu The Best of OMD :)

Ta przerwa chyba dobrze jej zrobiła, bo magnetofon gra naprawde dobrze :D

Ja też ostatnio słuchałem sobie z Arii i jak zwykle bardzo przyjemne wrażenia :)

A tak przy okazji allegro - ostatnio poszedł ładny, szampański Opus za śmieszne grosze. Miałem cholerną ochotę kupić, ale naprawdę już nie mam gdzie tego wstawiać.

Coś mało się na wątku dzieje.Na allegro jest kilka pięknych zabawek,ale są tylko do oglądania,bo cena zaporowa i to podwójnie.Ja przynajmniej raz dziennie jakiegoś szpulaka odpalę.Najlepiej mi się słucha wieczorami.I nie tracę nerwów oglądając telewizje.Podwójna korzyść.Był na czeskim allegro Koncert i poszedł za znacznie niższą kwotę,niż uzyskuje u nas.Warto tam zaglądać.

Ja dopieściłem sobie mojego "Sony TC 377" i jestem z niego bardzo zadowolony.

Doskonale odtwarza taśmy nagrane na Uherze Royal de Luxe, nawet lepiej od jego samego !

Ogólnie jego brzmienie jest lepsze od Uhera, i napewno od "Sony TC 399".

Wszystkie te szpulaki bije na łeb i na szyję oczywiście "Sony TC 765". Ale to rzecz oczywista....

Teraz, gdy już mam serwisówkę do Sony TC 399, to muszę zająć się tym szumiącym lewym kanałem.

Ale najchętniej oddał bym ten magnetofon w ręce fachowca. Tylko skąd go wziąść ??? :-(

Kasjel.Z naprawdę dobrymi fachowcami jest krucho i to nie tylko w tej branży.Zostaje ci pytanie i pytanie.Może kogoś znajdziesz w swojej okolicy.

A w wszystkich tych szpulaczkach Sony mam w znakomitym stanie głowice "Ferrite&Ferrite".

Wiecie co ? Uwielbiam patrzeć na te głowice !!! Nie dość, że są cholernie wytrzymałe i gwarantują bardzo dobrą jakość dźwięku......to jeszcze poprostu są piękne !

No...normalnie można by wstawić taką głowicę w sygnet, zamiast kamienia szlachetnego ! :-)))

A teraz troszeczkę "chwalidupstwa" :-))

Ukryta Zawartość

post-7746-100005080 1242324573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> Kasjel

nie mogłem znaleźć tych zdjęć jak kleić taśmę (było b. dawno temu). Oto one. Mam nadzieje, że inni też skorzystają. Jedyny problem to po przycięciu ustawić w prostej linii. Można wykorzystać coś prostego ok. 15 cm, linijkę itp. Ja taśmę przed sklejeniem ślinię aby nie "uciekała"

Ukryta Zawartość

post-12292-100005064 1242334495_thumb.jpg

post-12292-100005065 1242334495_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam revoxa A-77 Mk-IV.Jednak znalazłem film,na którym jest coś co chyba nie jest fabrycznym magnetofonem.Jest to 16 śladowy A-77 .Zresztą sami oceńcie.

Witam

Kiedyś też zafascynował mnie ten filmik... A mógłby mi dać jeden komplet głowic do mojego Koncercika :-D! Oczywiście to nie twór fabryczny, zresztą jest opisany jako "selfmade", czyli "zrobiony samemu".

Na nic by Ci się nie zdały bez bez poważnej przeróbki elektroniki. W ogóle to te głowice wyglądają jak połączone 4 zwykłe głowice. Nie wiem, czy coś takiego jest możliwe, ale tak to wygląda.

Hm... To są właśnie połączone 4 zwykłe głowice w każdej "serii". I właśnie o parze elementarnych, a nie połączonych mówię. I dlaczego by się nie zdały, skoro dokładnie takie są w Koncercie ;-)? Typ 042 i 047, takie same jak w ReVox'ach A77, B77, A700 i pewnie jeszcze kilku innych :-).

fajny filmik z tym Revoxem, tylko mógłby zrobić 2 calowe kółko dociskowe bo wygląda wyjątkowo anemicznie. A z taśmami 2" widzę, że nie ma problemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciecie taśm Memorex 1/2 cala i takie cosik przy i po cieciu .Zwykle tasmy video cięły sie bez problemu nawet gdy maszyna była na przewijaniu,tej tasmy nawet nie ruszało .Dopiero podłączenie jednej wstęgi pod Play 38 cm/s dało rade .A to Sypanko bylo spod rolki napedowej .Nic sie nie ocieralo ,ale tak sobie posypywalo co widac na fotkach

Ukryta Zawartość

post-19835-100004958 1242464208_thumb.jpg

post-19835-100004959 1242464208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi