Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

==> Konstanty S.

rolkę mierzyłem suwmiarką i mogą być minimalne błędy :

A - 1,1 mm

B - 6,5 mm

C+D - 7,8 mm (to D trudno zmierzyć, przyjmij tyle co A)

A+B+C+D - 15,4 mm

Średnice :

A - 18,0 mm

B - 15,7 mm

D - 22,0 mm

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów, podzieli się jakąś testową/wzorcową taśmą? Podstawowe wzmocnienia, poziomy, filty, itd. to radzę sobie jakoś poustawiać, ale bez wzorcowo zapisanej taśmy nie ustawię głowicy czytającej i poziomu odniesienia.

Do^ Gerov2

Jeżeli swoich zbiorach znajdziesz elcaset w wersji reporterskiej z jako taką ilością kaset gotów jestem sprzedać jedną nerkę w mimo wieku w idealną stanie, prawe jądro

Witam!!!! szanowne grono i nowych forumowicz,bardzo się ciesze że nasze grono się powieksza.

Do tego grona chce dołączyć moja siostrzenica która ma obecnie 16lat,i bardzo się zakochała w magnetofonach szpulowych.Po prezentacjach naszych kolegów swoich zabawek na YouTube,postanowiła że będzie również kolekcjonować te piękne magnetofony.Śmiała się z wujka że takie stare graty zbiera a teraz zrozumiała.Pozdrawiam Marian

maszyny typu Elcaset (informacja dla nowych czytelnikow) specjalnie tak skonstruowano by do zapisu i odczytu wyciagaly tasme (1/4 cala, jak normalne magn szpulowe) .. wewnatrz magnetofonu odpowiednio wyciagaly tasme z kasety, opcja, ktora ulatwiala uruchomienie, kaseta ta [wieksza ok 2x od kaset Philipsa) zapewne miala chronic przed kurzem, wypadkami przy pracy. Rarytas, ale brak mi tych funduszy ktore, ktos zyczy na aukcji

Do^Gerov-a2

A szkoda,że nigdy nawet w wersji prototypowej nie powstał elcaset reporterski nawet klasy dziennikarskiej nie mówiąc już nic o tych cudach jak UHER,MARANTZ,Sony, które mimo że pracowały na normalnych " Standard Compact Cassette" spełniały bardzo rygorystyczne normy radiowe.

Dobranoc

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

zob. przenosny SONY Elcaset EL-D8 na www.home.claranet.nl, jest tez tam foto kasety SONY LC 90, FeCr - dl. 263 m. autor pisze ze, tasmy SLH Ferro (niebieskie) mu sie juz sypia, zas FeCr sa ok.

Ciekawe czy wlasciciel pomyslal z czasem by nawlec db tasme 1/4 (6.3mm), przesuw 9.5 cm/sek.,do kasety? Wsrod foto jest tez Technics RS-7500

Były rozwiązania pośrednie ale to był sprzęt klasy pressman typowo dziennikarski [jak sama nazwa wskazuje prasowy, używany także w biurach, i armii i nie należał do najtańszych taśmę można było albo wyjmować i zamieniać ją na inną albo korzystać z całego dwu szpulkowego tak jak korzysta się z kasety produkcją tych magnetofonów zajmowała się jedna z Zachodnioniemieckich firm.

Pozdrawiam Wszystkich.

Zbyszek

PS. Z innej bajki zewnętrzna średnica pierścienia NAB na który nawinięta jest taśma to 114mm bobina AEG jest nieco mniejsza środek w szpuli 7" [18-ce] to 60mm w 10-ce 45.5 mm jeżeli komuś zależy na talerzach do pracy na przedwczoraj niech wyłamie i opiłuje dokładnie górną część szpuli, po wycięciu w kolorowym kartonie lub folii otworu o takich wymiarach jak jej rdzeń należy skleić obciąć brzegi na obwodzie i pane Holanke to je moc pikne i hotowe.

Do^ Mielińskiego

To co dla jednych może być obiektem kultu, dla drugich narzędziem pracy, dla innych jest przedmiotem handlu. I nie mnie kogoś sądzić, ani szufladkować, a Tascam to magnetofon specjalistyczny upraszczając to cztery magnetofony szpulowe mono pracujące od lewa na prawo lub dwa dwuślady stereo spięte razem kablami i idealnie zsynchronizowane ten sprzęt ma to wszystko w sobie i tą cenną zaletę,

że nie trzeba się szarpać z czterema [mono] lub dwoma [stereo] taśmami bo wszystko jest zapisane bez kilometrów kabli i wtyczek zbierających brumy i szumy na jednej taśmie. Najbardziej od strony konstrukcji przypomina i komfortu pracy Multtitracker-a YAMAHA MT4X lub MT8X.i chyba coś takiego sobie ściągnę z Zachodu na drutologię i szarpaninę z domową szpulową konstrukcją nie mam już sił, kaseta mi zupełnie wystarczy a moje marzenie będzie stało wśród mebli na wysoki połysk i jeleni na rykowisku

Miłego dnia pozdrawiam

Zbyszek

Dziękuję Markowi-41 za wspólnie spędzony czas w niedzielę.Nagrywaliśmy ostro na PR99, słuchaliśmy tego wszystkiego na lampowcu, a nasze psy ( a w zasadzie suczki) wiernie nam towarzyszyły przez parę ładnych godzin. Takie wspomnienia są bezcenne. Pozdrawiam Cię serdecznie Marku - jeszcze raz dziękuję - Jacek

Jacku,dziekuje.Te "w zasadzie suczki"bo moja to suczek he he.Byłem na czterech kołach,więc Jacek się też powstrzymał od piwa.Z drugiej strony ,zaledwie kilkaset metrów dalej dwa samochody na strzeżonym przejezdzie wpadły pod pociąg.Efekt ,dwa trupy i jeden ranny.Widziałem to jak jechałem do Jacka,wiec na zabawę już nie miałem ochoty.Zaraz sprawdzę jakość nagrań.

Słuchajcie mam mały kłopocik.

Otóż kupiłem płytę Anastacia`i i postanowiłem zrobić sobie kopie na szpulce. Stwierdziłem, że wyczyszczę głowicę i zdemagnetyzuję cały tor. Po demagnetyzzacji nagranie zabrzmiało jak kompresja. Nigdy wcześniej nie miałem z tym problemów, bo Tascam32 grał otwarty dźwiękiem. I teraz pytanie, czy może być to wina przeprowadzonej źle demagnetyzacji?

Podczas tego procesu, przy zbliżaniu demagnetyzera do głowicy, czy elementu toru, demagnetyzer cichutko buczał. Czy proces należy robić aż do pozbycia się buczenia?

Wcześniej podczas intensywnego użytkowania nie miałem takich problemów, szpulak trochę stał nieużywany, trochę nie wiem jak ten temat ugryźć....

Pozdrawiam!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Można albo czytać czyjeś bzdury i wypisywać swoje własne albo robić w tym samym czasie coś pożytecznego, mniemam bezczelnie, że wybrałem to drugie. Kupiłem gąbki 25x69x97.5 mm pokryte elektrokorundem o ziarnistości 100 i 180 odciąłem jeden talerz nazwijmy go górnym szpuli 7" wstępnie go ręcznie opiłowałem, a następnie po założeniu na tak zwaną szpilkę M8 zablokowany nakrętkami poddałem obróbce przy pomocy wiertarki elektrycznej powtórzyłem to jeszcze raz i zmatowałem dokładnie obydwie pół szpule, założone na magnetofon mają wygląd i zalety użytkowe talerzy a mieszczą się dosłownie na każdej Arii, M2405S czy najtańszym Philipsie. Obecnie robię prostą maszynerię do zmywania nośnika z taśmy, ponieważ ukochany Tandberg TD-20A ma automatyczny stop na fotokomórkę.

Pozdrawiam Wszystkich Zbyszek

Pytanko do elektroników.

Czy jest możliwośc założenia fotokomórki do szpulaka ?.

jesli tak ,to czy to jest skąplikowane do montażu,jak wyglada to cenowo ?

Chłopaki obudżcie sie . jest lato .

Pozdrawiam w słoneczny dzionek.

• Pokaż nowe odpowiedzi