Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 9 Lut 2010, 18:58

>Witam!!!!

>

... Ale jest jeden problem i nie wiem jaka jest

>przyczyna,mianowicie chodzi o odtwarzanie pracuje tylko na małych obrotach.Przełącznik nie reaguje

>na zmianę obrotów,może ktoś z was miał coś podobnego jak ja.Pozdrawiam

Instrukcja obsługi http://www.hifiengine.com/manuals/akai/gx-4000d.shtml mówi, że zmiana prędkości przesuwu taśmy w tym magnetofonie, odbywa się za pomocą zmiany średnicy wałka przesuwu taśmy.

Aby magnetofon pracował z prędkością 9,5cm/s należy odkręcić nakrętkę i zdjąć z wałka przesuwu tuleję zewnętrzną.

Aby magnetofon pracował z prędkością 19cm/s, tuleję należy założyć na wałek przesuwu i dokręcić nakrętkę.

Twój egzemplarz tulei zewnętrznej nie posiada, dlatego masz do dyspozycji tylko prędkość 9,5cm/s.

GM

G.Mark, 9 Lut 2010, 19:23

Dzięki Koledzy teraz już wiem właśnie się zastanawiałem dlaczego nie ma tej tulei jest sam gwint i mam problem gdzie coś takiego znajde.

A tak to wyglada czarne na bialym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

rommel, 9 Lut 2010, 19:21

Dzięki ale zemnie ciemnota faktycznie jest ta tuleja ja nigdy nie miałem do czynienia z AKAI jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam Marian

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 9 Lut 2010, 19:37

>G.Mark, 9 Lut 2010, 19:23

>

>Dzięki Koledzy teraz już wiem właśnie się zastanawiałem dlaczego nie ma tej tulei jest sam gwint i

>mam problem gdzie coś takiego znajde.

Myślę, że dobry ślusarz/tokarz sobie z tym problematem poradzi. :-)

Tak http://www.grandcanyontuberadio.com/capstan%20bushing/Capstan%20sleeve%204%20004.jpg wygląda wałek przesuwu z założoną tuleją i nakrętką.

Średnica zewnętrzna tulei dla Akai GX-4000D to 8mm.

Średnica wewnętrzna tulei, dopasowana do średnicy zewnętrznej wałka przesuwu, to 4mm.

Długość tulei 14mm.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

rommel, 9 Lut 2010, 19:21

Dzięki ale zemnie ciemnota faktycznie jest ta tuleja ja nigdy nie miałem do czynienia z AKAI jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam Marian

Znaczy, że znowu pisałem nadaremno. :-) Pozostaje Ci więc tylko dobrać jakąś ładną, ozdobną śrubę do blokowania tej tulei na wałku przesuwu.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To nie Twoja wina, tylko moich stetryczałych paluchów. :-) Zanim wklepałem swoje wypociny, to się okazywało, że już odpowiedź padła była. :-) Gratuluję nabytku i miłego słuchania winszuję.

GM

Teraz tylko ładne boczki drewniane i będzie git, bo te są trochę w kiepskim w stanie jeszcze zobacze jak będzie nagrywał.Narazie jeśli chodzi o odtwarzanie taśmy na granej na innym magnetofonie to jest OK.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 9 Lut 2010, 20:18

>Teraz tylko ładne boczki drewniane i będzie git, bo te są trochę w kiepskim w stanie...

Myślę, że tu może pomóc Kolega Kasjel.

GM

A tutaj jeszcze jeden szpulak taki sobie ale bardzo ładnie utrzymany w trakcie konserwacji po wymianie paska GRUNDIG TK147.

Ukryta Zawartość

post-19370-100002776 1265745261_thumb.jpg

post-19370-100002777 1265745261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie te tuleje to poroniony pomysł. Nieraz zauważyłem na Allegro, że magnetofon jej nie posiada, a to niestety jest problem dla użytkownika. Trzeba dorabiać albo "polować" na dawcę z tuleją.

Koledzy, jak niedawno pisałem zakupiłem sobie celem wprowadzenia w świat szpulek Arię. Dziś dostałem do niej nowe paski, zamontowałem-zyskała nową siłę, tu jestem zadowolony. W tzw. międzyczasie zamin dostałem paski wyczyściłem gruntownie obudowę, jak należy odkręciłem plastikowe pokrywy wykąpałem je, dokładnie wyczyściłem w każdym rowku. Wygląda prawie jak nowa. Kolejny sukces.

Po tym wszystkim nadszedł czas na próby nagrywania i odtwarzania. Na razie posiadam sporo taśm od poprzedniego właściciela, ale nie wyglądają one najlepiej-raczej strach je zakładać. Stare ORWO, Stilony...

Sam zakupiłem wcześniej kilka szpulek nowych, tzn. nieużywanych Stilonów AN-35, więc założyłem i przystąpiłem do prób. I tu niestety nie jest już tak kolorowo :-(

Pomimo dokładnie wyczyszczonego i zdemagnetyzowanego całego toru przesuwu taśmy, nie jestem zadowolony z dźwięku. Jakiś taki przytłumiony, stłamszony, mało sopranów. I druga rzecz, nierówne nagrywanie (lub odtwarzanie). Lewy kanał zapisuje ok.3 db niżej od prawego.

Jak sądzicie co może być przyczyną? Kiepska taśma? Próbowałem na innym egz. Stilona i jest to samo. Zaryzykowałem i założyłem używanego Shamrocka (bo wyglądał najlepiej) i to samo.

Głowice wyglądają dobrze, na oko praktycznie bez śladów zużycia. Mam jeden komplet na zapas jakby co.

Poradźcie co robić żebym się nie zniechęcił. Kupić lepszą taśmę?

Wiem że odsłuchiwanie z youtuba to jak słuchanie przez dziurkę od klucza, ale tam kurcze Arie grają nieźle......:-(

Można różne rzeczy o Arii mówić, ale sopranów to jej nie brakuje przy optymalnym ustawieniu. Być może taśmy są słabe, ja na niewłaściwie przechowywanym "nowym" Stilonie nie byłem w stanie nagrać nic sensownego. Ale przede wszystkim myślę, że potrzebuje regulacji biasu.

RedKoral, 9 Lut 2010, 22:02

Witaj a czy dociśk do głowicy jest OK ja coś takiego podobnego miałem w 2405S bardzo dawno,ale może być to co koledzy sugerują.

Panowie, miałbym prośbę, czy mógłby ktoś z Was-jako zdecydowanie bardziej doświadczony i dysponujący o niebo lepszym sprzętem, nagrać coś w rodzaju taśmy wzorcowej na 9,53cm/s z kilkoma tonami np. 333Hz , 500Hz i 13kHz (to wg. instrukcji serwisowej)i odpowiednich poziomach (zdaje się 0 dB i -10 dB) i może z kawałeczkiem dobrze nagranej na 19,05 cm/s muzy dla pokazania jak powinno wyglądać dobre nagranie.

Nie mam niestety dostępu do innego szpulaka i dlatego Was proszę o pomoc. Chciałbym doprowadzić Arię do stanu normalnej używalności a bez jakiegoś punktu odniesienia to raczej trudne.

Myślę oczywiście o jakiejś małej szpuleczce np. 10-13cm za zwrotem kosztów. Jeżeli ktoś mógłby i zechciał mi pomóc to proszę o info na priv celem dogrania szczegółów. Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

Marcin

No w końcu mam oświetlenie takie jak trzeba :) Postawiłem na diody i jest super!

Teraz tylko muszę zobaczyć dlaczego do dwóch miejsc na płytce z przyciskami, dochodzi mi napięcie 2V a nie 6V....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi