Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Filwoj,podaj parametry i zrób zdjęcie samej żarówki.Byc może mam na stanie takie,to ci wyślę.

Mam zupełnie inny problem.Proszę mnie nie krytykowac,bo zrobił to już Dulon.

Wyobrazcie sobie,że posiadam magnetofon Revox PR-99 juz od wielu miesięcy,a jeszcze na nim nie nagrywałem.Nie znalazłem nic ciekawego ,aby nagrywać.Wejścia i wyjścia w tym sprzęcie to XLR.Posiadam kable meskie XLR-Cinch i przejściówkę mesko-damską,wiec mogłem podłączyc odczyt.

Odtwarzał pieknie i bez problemów.Ale jak bezposrednio podpinam ten przewód do wejścia zapis,to mam bardzo niski poziom sygnału.na maksa -4 db.

Mam więc pytanie do was.Co jest nie tak z kablem.Na pinie 2 jest sygnał,na 1 masa i na trójce masa.Czy kupienie kabli XLR-XLR i zastosowanie z jednej strony przejściówki XLR-cinch rozwiąże problem?Dodam,że sam magnetofon jest na pewno w pełni sprawny.Co ciekawe ten sam kabel podaje idealny sygnał na wejście XLR w JVC_ERA.Czy PR-99 ma inaczej podpięte gniazda?

Na co zwrócić uwagę przy renowacji tego magnetofonu?Na razie wiem,że odtwarza.Widzę to na wskaźnikach.Nie mogę posłuchać ze względu na brak przejściówki.Niedługo ją dokupię.Blaszka z filcem dociskającą taśmę jest dziwnie wygięta.Jak to wygląda u Was?Lewy talerzyk za bardzo się kołysze.Jest na to rada?Głowica uniwersalna nie ma większych śladów zużycia co jest pocieszające.Natomiast cały mostek ktoś pomalował czarnym tuszem (na pewno nie kolega, od którego Damę dostałem).Już to zmyłem.Dziwne ludzie mają pomysły:)Wyłączniki na kawałek metalowej taśmy też działają.Ta blaszka osłaniająca żarówkę, która podświetla wskaźniki wysterowania jest oryginalna?

A może trzeba poprostu wyregulować sygnał wejściowy - jak masz serwisówkę to sprawdź, bo jak z JVC działa to raczej kabel jest w porządku....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Poziom sygnału wejściowego regulował pan Leszek z Milanówka,więc nie podejrzewam,że jest zle.Zawiozłem go dodatkowo do znajomego speca od sztuderów i on też po kontroli stwierdził,że poziom zapisu jest ustawiony dokładnie według instrukcji.Nie mam innego kabla,aby zrobić próbę .

Poszukaj tego typu XLR.

andy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26629-100002391 1266073856_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 to powinien być sygnał różnicowy.Może właśnie on idzie na wejście zamiast sygnału głównego.Mój kabel,to profesionalny kabel do mikrofonu i może stąd problem,bo był projektowany,tylko na sygnał z XLR do cinch,a nie odwrotnie.W JVC gniazdo XLR jest tylko do zapisu i nie mam pewności,czy z tego powodu np,nie jest w ogóle podpięty sygnał różnicowy,więc działa dobrze.

Własnie o tym myslałem,ale najpierw muszę kupic kompletne kable XLR-XLR,tzw dwustronne.Obawiam się,że tu jest pies pogrzebany.Szkoda,że nie mogę najpierw skorzystać z innego kabla na próbę.

Postudiowałem serwisówkę i chyba znalazłem gdzie tkwi problem.Jak wróci mój znajomy,to wyregulujemy co trzeba.Znalazłem wpis,co i gdzie trzeba podreguloac i jak.Niestety samemu tego nie zrobię,bo nie dysponuje odpowiednim wyposarzeniem,a on to ma.Dziękuje wszystkim za chęć pomocy.

paul, po kolei:

- przede wszystkim dokładnie wyczyść wszystkie styki i przełączniki, łącznie z tymi które znajdują się z tyłu i są sterowane klawiszami, u mnie to było źródło ciągłych kłopotów

- posprawdzaj paski czy nie za luźne i rolki gumowe

- należy wyregulować położenie głowicy, na pewno była ruszana bo widać, że była wymieniana. Ja to robiłem na słuch na dobrze nagranej taśmie podczas odsłuchu przez słuchawki, wiem, że to dość prymitywny sposób ale się sprawdzał

- blaszka z filcem dociskająca taśmę do głowicy to patent który u mnie nie występuje. Ja mam celuloidową tasiemkę z filcem naciąganą sprężynką. U ciebie są elementy stalowe na ramieniu z rolką dociskową na której taką tasiemkę się mocuje. Działa to dość różnie, wg mnie bardzo zawodny patent, być może ta blaszka to lepszy pomysł. Jeżeli możesz to zrób takie zdjęcia na której będzie ją lepiej widać, mam zamiar wypróbować ten patent.

- kołyszący się talerzyk to pewnie skrzywiona ośka albo jakieś spore luzy, trzeba rozebrać i sprawdzić. Ja takiego problemu na szczęście nie miałem.

- blaszka osłaniająca żarówkę jest oryginalna, u mnie też to tak wygląda.

Sorry, że tak łopatologicznie, wyłazi ze mnie belfer...

Wojtek

Wojtek

Aha, widzę, że nie ma u ciebie stalowej klapki zamykającej box z głowicą podczas odtwarzania i nagrywania. To przez tą blaszkę dociskową.

Wojtek

Wojtek

==> Marek-41

Spróbuj pokombinować (pozamieniaj przewody) w tym złączu XLR. O ile pamiętam to było tak, że Amerykanie inaczej lutowali przewody w XLR. W Europie było inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==>andy.7

rozumiem, że poszukujesz przejściówki z Cannona na cinch (lub odwrotnie). Popytaj w sklepach muzycznych z gitarami, wzmacniaczami, itp., lub elektronicznych.

Leszku,okazuje się,że sprawdzaliśmy niezgodnie z instrukcją PR-99,tylko według logiki.Teraz już wiem,które pr-ki są odpowiedzialne za sygnał wejściowy.Nie są dostępne poprzez otwory w dolnej płycie.Jeśli dalej sygnał jest zbyt słaby,należy zdjąć zworę pomiedzy pr- kami.Rozgryzłem to dopiero teraz.Dodatkowo musimy wymienic jednego kondka 10 mikro w torze regulacji wskazników prawego kanału.

Wtedy już wszystko bedzie idealnie.

Przedziwna ta blaszka, pierwszy raz coś takiego widzę. Ale mam trzy Damy i każda jest trochę inna mechanicznie, więc uwierzę że i taka wersja była produkowana ;) Ciekawe jak to się sprawdza.

Masz starszą wersję mechaniki, bez "aktywnych" naciągów. Ale za to głowica jest nowsza, z dodatkowymi ekranami. I wydaje się być w świetnym stanie.

Zacznij od przeczyszczenia i odsłuchaj. Tam tak naprawdę nie ma za dużo roboty.

Może tutaj będzie lepiej widać...Blaszka dociskowa Dama Pik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Marek-41

Z Panem Leszkiem bym uważał, ja sygnał wejściowy np miałem źle wyregulowany w K990ES, ale jak już wiesz to już nic nie mówię....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tak sobie siadłem i kombinowałem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wykombinowałem!Małe a cieszy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>rommel

Klasa! Podoba mi się, będziesz malował chyba jeszcze na ciemniejszy kolor, najlepiej w kolorze boczków.... :)

>>Marek-41

No to czekamy :)

>>>rommel

A nie to kolor obudowy hihi :)

I w cale nie mowa o farbie :) hehehe

• Pokaż nowe odpowiedzi