Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

A tutaj ciekawa aukcja !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Link do aukcji zamieszczam specjalnie ponieważ ...

Ukryta Zawartość

podobieństwo jest tak uderzające, że ze zdumienia aż przecieram oczy !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie to szukanie jelenia na 4 tys. zł. Świadomie nie zamieszczono zdjęcia z tabliczką znamionową, chodzi o zasilanie 120 V/60Hz. Jest jeszcze taka ewentualność, że ten kto wystawia kupił go wcześniej i wykorzystuje zdjęcia.

Odnosnie pauzy w szpulakach to studer równiez nie ma pauzy . Silnik capstan nie kręci w czasie gdy nie działa opcja paly . Rusza dopiero gdy włączy sie play .

Do Lecha59

Serdecznie dziękuję

Od czasu do czasu wpadają nam w ręce taśmy o innym podłożu niż poliester i o czym należy pamiętać: [ na podstawie lektury Barbara Libura Taśmy Magnetyczne WKiŁ wyd II str 27] Najstarsze tasmy polioctanowe są higroskopijne pod wpływem wilgoci mogą się wydłużyć nawet o 1 % a taśmy na podłożu z PCV mają temperaturę topnienia 60-70 St.C (octanowe 160-180 poliestrowe około 200 St. C). Przegrzane stare ORWO praktycznie nadaje się jedynie do wyrzucenia.

Pozdrawiam

Zbyszek

zabrałem się wczoraj w końcu za kalibrację Sonego TC-765, niestety nie mogę rozgryźć pewnych aspektów serwisówki, np:

"the position to produce the rated line out level with rated mic input level"

"the position to produce the rated line out level with rated line in level" - tu to samo....

Wytłumaczcie mi jak mam rozumieć zwrot: "poziom znamionowy"? Czyli ten nieszczęsny zwrot: "the rated level"?

G.Mark mi kiedyś przetłumaczył, ale nie bardzo czaje o co tu w ogóle chodzi.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 15 Lut 2010, 10:50

...

>

>Wytłumaczcie mi jak mam rozumieć zwrot: "poziom znamionowy"? Czyli ten nieszczęsny zwrot: "the rated

>level"?

>

>G.Mark mi kiedyś przetłumaczył, ale nie bardzo czaje o co tu w ogóle chodzi.....

Instrukcja serwisowa podaje:

0dB = 0,775V

Inputs (wejścia)

MIC czułość 0,2mV (-72dB)

Line In czułość 0,06V (-22dB) na impedancji wejściowej 100k

Outputs (wyjścia)

Line OUT normal level 0,435mV (-5dB) przy potencjometrze PB Level ustawionym na środek lub 0,775mV (0dB) przy potencjometrze PB Level ustawionym na pozycję 10. Impedancja obciążenia wyjścia Line OUT 100k.

Regulacja poziomu zapisu odbywa się poprzez podanie na wejścia mikrofonowe, sygnału o poziomie -60dB w stosunku do 0dB czyli o napięciu 0,77mV i częstotliwości 1kHz. Potencjometr PB Level ustawiony w pozycji środkowej, a potencjometry MIC Rec Vol ustawione tak, aby na wyjściach liniowych uzyskać napięcie 0,44V (-5dB) w trybie podsłuchu źródła sygnału.

Po uruchomieniu nagrywania odczytuje się napięcie na wyjściach liniowych w trybie odsłuchu po taśmie i tak reguluje potencjometrami nastawnymi RV103 (lewy kanał) i RV303 (prawy kanał), aby na wyjściach liniowych uzyskać napięcie 0,44V (-5dB).

Instrukcja nie mówi o regulacji poziomu zapisu przy wykorzystaniu wejść Line IN.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pisałem wcześniej o szumiącym wzmacniaczu odczytu w GX-630DB. Przeprowadzone ostatnio próby wskazują, że wzmacniacz jest cichy jak grobowiec rodzinny. Po włączeniu odtwarzania i pauzy, w słuchawkach panuje błoga cisza. Szum w prawym kanale pojawia się dopiero wtedy, gdy przed głowicą porusza się taśma, przesuwana ręcznie w trybie pauzy lub mechanicznie w trybie odtwarzania. Taśma jest czysta, nie kasowana w magnetofonie. Szum w prawym kanale zanika, po lekkim dociśnięciu palcem obszaru taśmy, przesuwającym się przed rdzeniem prawego kanału głowicy odczytującej.

Czy słusznie przypuszczam, że problem leży w ustawieniu głowicy odtwarzającej? Czoło głowicy nie jest prostopadłe do płaszczyzny taśmy i należy skorygować pochylenie głowicy.

GM

Witajcie po dlugiej przerwie!

Jak widac, nikt sie nie interesuje moja nieobecnoscia na Forum :) No ale nic to, nie mam do Was o to pretensji. Mam kupe zajec, w tym reanimacje magnetofonow :). Na pierwszy ogien wrzucam zdjecia Revoxa B77 ktory ma fabrycznie zamontowany licznik elektroniczny - nie jest to samorobka. Jak za pierwszym razem zobaczylem tylko zdjecia, to myslalem, ze jest to czyjas domowa robota, ale na miejscu okazalo sie, ze ten gosc ma kilka takich i wszystkie sa identyczne, a po otwarciu go w domu jeszcze sie upewnilem. To jest wersja profesjonalna, czyli dwuslad z zapisem 19/38 cm/s

Ukryta Zawartość

post-5308-100002151 1266253407_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W drugiej kolejnosci wrzucam zdjecia Akaia GX-635, ktorego jakis czas temu kupilem na Alledrogo. Jest to jeden z najmniej udanych zakopow, nawet moge powiedziec, ze pieniadze wyrzucone w bloto. Magnetofon byl kompletnie niesprawny pod wzgledem zapisu/odczytu. Niedosyc, ze ktos na chama przekrecil prawa strone blok zapis/odczyt, to jeszcze na dodatek wygial ta cala konstrukcje i zniszczyl w srodku kondensatory powietrzne do kalibracji. No i przede wszystkim CZAR SZKLANYCH GLOWIC PRYSL !!! Okazalo sie, po nastepnych zakupach innych modeli Akai serii GX ze szklanymi glowicami, ze niestety szklane glowice nie sa wieczne i ze powierzchnia styku z tasma tez moze sie zetrzec.... W rezultacie jedna glowica zostala wymieniona - co widac na zalaczonych zdjeciach i zostalo ustawione tylko odtwarzanie w tym magnetofonie. Swoja droga przestrzegam przed uzytkownikiem AUDIO-CLASSIC, ktory bodajze tez wystepuje pod nickiem JACEK-LEGNICA i jeszcze pod dwoma innymi. Magnetofonu nie czyscilem, stad ten syf widoczny na zdjeciach

Ukryta Zawartość

post-5308-100002147 1266254595_thumb.jpg

post-5308-100002148 1266254595_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kilup, 15 Lut 2010, 18:23

>I jeszcze jedno

Możesz pokazać zdjęcia tego "przekręconego bloku zapis/odczyt"? Jestem wielce ciekaw co się z nim stało. Głowice GX są długowieczne, ale pod warunkiem, że umiejętnie się obsługuje magnetofon. Ta "nowa" głowica odczytująca wygląda mi na głowicę od GX-600/630. Podejrzewam, że ktoś się przyłożył do oryginalnej głowicy i ją najzwyczajniej w świecie "potłukł".

GM

Witaj!

Niestety nie zrobilem zdjec przed wyprostowaniem i ustawieniem tego bloku. Ktos tak po pierwsze ustawil caly tor odczytu do tylu, czyli w lewo, tak samo jak do przodu (sic) a jak stwierdzil, ze jest jeszcze nietak, to tak krecil srubami od mostkow z glowicami, ze powyginal ta blache na ktorej sa montowane glowice i pozrywal sruby (sic!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kilup, 15 Lut 2010, 18:46

>Witaj!

>Niestety nie zrobilem zdjec przed wyprostowaniem i ustawieniem tego bloku. Ktos tak po pierwsze

>ustawil caly tor odczytu do tylu, czyli w lewo, tak samo jak do przodu (sic) a jak stwierdzil, ze

>jest jeszcze nietak, to tak krecil srubami od mostkow z glowicami, ze powyginal ta blache na ktorej

>sa montowane glowice i pozrywal sruby (sic!!!)

Znaczy, że poprzedni użytkownik był po prostu kretynem. :-) Inaczej się tego nie da określić. Nie wiem jak w 635, ale w 630 mostek z głowicami jest zrobiony z blachy dosyć solidnej i żeby ją wygiąć, trzeba by chyba użyć młotka.

GM

Aaaa, zapomnialem jeszcze napisac, ze powloka szklana po prostu sie starla... Ale o tym pozniej napisze jak wrzuce zjdecia pozostalych nabytkow. A teraz wrzuce zdjecia kolejnego nabytku - Philipsa N4520

Niestety podczas mycia panelu plynem do mycia okien zmyly mi sie napisy... :( GORACA PROSBA DO KOLEGOW - CZY KTOS ZNA FIRME, KTORA MOZE ZROBIC NADRUK NA ALUMINIUM ???

A tak wygladal w srodku jak go kupilem - stal przez 14 lat w stolarni :)

Ukryta Zawartość

post-5308-100002139 1266256554_thumb.jpg

post-5308-100002140 1266256554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjalem przelaczniki ze srodka, umylem plyte, potem rozebralem wszystkie przelaczniki i wypolerowalem styki oraz gniazda CINCH

Ukryta Zawartość

post-5308-100002136 1266256814_thumb.jpg

post-5308-100002137 1266256814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymienilem rowniez wszystkie kondensatory w torze audio

Ukryta Zawartość

post-5308-100002134 1266256896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie plytki - jedna przed wymiana, druga po. Wszystkie kondensatory sprawdzalem, czy maja taka sama pojemnosc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A na to trzeba zwracac uwage w tym modelu - po srodku, miedzy glowicami jest bolec , na ktorym siedzi eliptyczna tulejka, ktora jest do tego bolca przykrecona jedna srubka - oczywiscie sluzy on do odpychania tasmy podczas przewijania tasmy - i niestety, jesli ta tulejka sie obroci z jakiegos powodu, to tasma podczas przewijania zacznie szorowac glowice i tak niestety bylo w moim przypadku, widac to zreszta na zdjeciu

Ukryta Zawartość

post-5308-100002127 1266257267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że można zetrzeć powierzchnię głowic GX, jak praktycznie każdego materiału. Tyle, że trzeba się bardziej do tego przyłożyć, niż w przypadku większości innych głowic. Producent w materiałach informacyjnych określał ich żywotność, była ona bardzo duża, ale przecież skończona.

Kilup, 15 Lut 2010, 19:09

>A teraz z zupelnie innej beczki - mam pytanie do Kolegow: JAK WYSUSZYC TASMY ???

Wpisz w google hasło "tape baking", znajdziesz przynajmniej kilka instrukcji.

F

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kilup, 15 Lut 2010, 19:09

A ja myślałem, że już wcale nie wrócisz. ;)

A tu proszę wejście smoka. Bardzo lubię akai, ale z tymi głowicami GX nie jest różowo.

Starte też już miałem. Fajny ten Revox unikatowy wręcz.

Philips też mi się bardzo podoba.

Gratuluję! Oby tak dalej.

• Pokaż nowe odpowiedzi