Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

lodz9155, 15 Lut 2010, 20:19

>magnetofon sie przewrocil przy sprzataniu i skrzywila sie oska.

>jak to naprawic ? chodzi o Akai.

Niech zgadnę. Chodzi o oś na której zamontowany jest tzw. "motylek" blokujący szpulę? Jeśli tak, to trzeba zdobyć instrukcję serwisową, zobaczyć jak ów element jest zamocowany do reszty mechanizmu i ocenić szanse jego naprostowania lub wymiany na dorabiany element.

GM

P.S. Byłoby naprawdę cudownie, gdyby pisząc takie posty, podać choćby model magnetofonu.

>>G.Mark

Dzięki!!! Jako tako ustawiłem, choć potencjometry nastawcze muszę wymienić, nic nie dało czyszczenie ani kontakt. Podczas nastawiania wartości prądu, niekiedy odczyty skaczą od góry do dołu. Wczoraj ustawiłem go jako tako, nałożyłem dopiero co kupionego AMPEXa i wcisnąłem play, dźwięk trzeszczał, nie dokonałem nagrania, bo już była druga w nocy :) Dzisiaj ustawiłem tak jak mi napisałeś oraz resztę z serwisówki, dźwięk z Ampexa nadal trzeszczy, stwierdziłem, że ktoś źle nagrał, bo nawet przy minimalnej głośności, nadal to samo.... Dokonałem więc nagrania i działa!!! Nagrywa pięknie! Uspokoiłem się, kalibracja pomogła, poziomy wyregulowane, VU także. Okazuje się, że regulację LINE IN jest regulowana także podczas regulacji MIC IN.

Nadal jednak muszę wymienić potencjometry nastawcze, niestety, ale wartości nie są takie jakie producent podał w książeczce serwisowej...

Niżej zdjęcia :)

>>Kilup

Faktycznie, trochę Cie nie było :) Akai robi wrażenie, ładnie się prezentuję :) Philipsa N4520 zaczyna mi się coraz bardziej podobać...., szkoda tych napisów, to jak to się stało, że je zmyłeś?

>>Paul_67

Poczekaj, aż ja sobie boczki dorobię :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-100002122 1266265900_thumb.jpg

post-15740-100002123 1266265900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 15 Lut 2010, 21:28

>>>G.Mark

...

>Uspokoiłem się, kalibracja pomogła, poziomy wyregulowane, VU także. Okazuje się, że regulację LINE

>IN jest regulowana także podczas regulacji MIC IN.

Zważywszy na położenie potencjometrów nastawnych RV103/RV303, nie może być inaczej. :-)

>Nadal jednak muszę wymienić potencjometry nastawcze, niestety, ale wartości nie są takie jakie

>producent podał w książeczce serwisowej...

Najlepiej zastosować takie, jakie są zamontowane na płytce drukowanej.

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc.

GM

Oj G.Mark, gdyby nie ty, to chyba bym nie dał rady, ale jak uruchomiłem nagrywanie, to jakby to powiedzieć, chce się żyć! :)

Dziękuję raz jeszcze!

Tak sobie myślę, wymienić wszystkie jakie są, czy skupić się na tych które regulowałem? Jeśli wymienię wszystkie, to nie wiem czy dam rade z wyregulowaniem reszty...... hmmmm.....

Myślicie, że od strony nóżek można tym potencjometrem ruszać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 15 Lut 2010, 22:03

>Myślicie, że od strony nóżek można tym potencjometrem ruszać?

Można. Trzeba mieć tylko wkrętak o długim i cienkim ostrzu, którego szerokość będzie dopasowana do szerokości szczeliny widocznej od spodu potencjometru. Na Twoim miejscu wymieniłbym tylko te, które sprawiły Ci problemy przy regulacji. Pozostałe spryskać Kontaktem PR i zostawić do następnej razy. :-)

GM

OK G.Mark, tak zrobię :) Dziękuję po raz trzeci??? Ahh i tak super słychać, nagrywa się ekstra! :)

==>kilup

Poszukaj w Łodzi firm (na pewno jest dużo), które wykonują napisy tampon drukiem. Być może da się zrobić na sicie, może laser i czarna farba. W/g mnie tampon byłby najlepszy. Niestety są koszty matrycy tym bardziej, że jest to jednorazowa produkcja.

Ukryta Zawartość

G mark .

a co z twoim akajcem?Głowice zmienione?

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

dulon184, 15 Lut 2010, 22:21

...

>

>G mark .

> a co z twoim akajcem?Głowice zmienione?

Tak jest. :-) Jestem w lekkim szoku, bo paczka nadana w Stanach 03.02, dotarła do mnie w ubiegły piątek. "Szła" do mnie krócej niż niektóre paczki nadane w Polsce. :-)

Głowice wymieniłem i jest zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o nagrywanie. Regulacja prądu podkładu ma teraz widoczny wpływ na pasmo częstotliwości sygnału nagrywanego. Mam jeszcze tylko mały problem z szumem w prawym kanale przy odtwarzaniu - kilka wpisów wcześniej są szczegóły. Wymieniałem cały mostek z kompletem głowic.

GM

G.Mark, już zamówiłem, są takie jak podał Sony w serwisówce...

A co do wysyłek, to się zgodzę, kumpel dostał swoją po 5 dniach.... :)

Witam

Czy ktoś z kolegów zna magnetofon reporterski GRUNDIG Stenorette,nie wiem jak dokładnie wygląda jutro gość ma go przynieś.Gość chce za niego około 100 złotych co myślicie warto? Pozdrawiam

Jacekk011, 15 Lut 2010, 22:35

>paul...fajne filmiki wkleiłeś.pozdrawim - jacek

Szkoda,że tylko mam komórkę w roli kamery i dość ciemno w pokoju:-)Dzięki Jacek!

Ampex 440 & MM1000

To tak na dobranoc :)

Paul, trzeba się zrzucić i kupić Ci jakąś studyjną kamerkę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak nagrywa?

Ja dziś regulowałem trochę GX-270. Generalnie wszystko w porządku, ale jak każdy Akai jakiego miałem wykazuje specyficzne cechy - bardzo mała podatność na regulację bias i szybkie przesterowanie nagrania, w zasadzie najlepiej nagrywać gdzieś tak do -5dB przy optymalnie ustawionym biasie. Można nagrywać wyżej, ale bias trzeba wtedy zwiększyć i brakuje góry. Zastanawiam się, czy wszystkie Akai tak po prostu mają, czy jest to objaw jakiegoś problemu, którego dotąd nie zdiagnozowałem.

Natomiast w kwestii odtwarzania GX-270 jest fantastyczny, nie mogę przestać go słuchać.

Manius.Grundig stereonette to taki ślepy zaułek w histrii magnetofonów szpulowych.Jest zasilany specjalną kasetą z taśmą i szpulami.Był to magnetofon reporterski.Duża ciekawostka,choć parametry miał średnie.

rafal996, 15 Lut 2010, 23:16

I tu bym się stobą zgodził że bardzo łatwo można przesterować nagranie,jest to mój pierwszy AKAI i nie mogę zbyt dużo na ten temat powiedzieć.Napewno różni się od moich pozostałych magnetofonów,ale co ciekawe że taśmy nagrane na Sony dużo lepiej grają na AKAI.

Manius ,a tak wyglądały kasety do tego grundiga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezbyt dawno był nawet taki magnetofon i kilka kaset na allegro w dziale zabytki techniki.Wtedy miałem okazje mu się bliżej przyjrzeć.W realu nie widziałem tego na oczy.

Marek-41, 15 Lut 2010, 23:59

Marek-41 według ciebie ile może być wart wiem że nie jest to miejsce na handel ale tak zwykłej ciekawości ponoć pochodzi z roku1964.

manius59, 15 Lut 2010, 23:51

>gość ma bardzo dużo szrotu z Niemiec i szuka klientów

No to niech gość zrobi listę tego szrotu i zamieści tu na forum. Paru klientów pewnie znajdzie od ręki...

F

• Pokaż nowe odpowiedzi