Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Philipsa N 4450, to przypomnę jeszcze że posiada on tylko jeden potencjometr "Record Level". Czyli regulacja poziomu wysterowania jest wspólna dla obu kanałów. Poza tym może nagrywać tylko zwykłe taśmy FeO2. Ma bajery typu programator, wzmacniacz z filtrami, efekt echa, autorevers ale taśmy obsługuje tylko zwykłe żelazowe.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 11 Maj 2010, 21:52

>Szczera prawda, a o to silniki :)

Czyli klasyczne silniki indukcyjne o sporym momencie obrotowym i dlatego tak szybko wchodzą na obroty. :-) U mnie to trochę ślamazarnie idzie, bo Akai zastosowało jako napęd talerzy silniki typu "eddy current outer rotor motor". Wirnik jest na zewnątrz w postaci solidnego "kubka" metalowego. Grzeją się jak garnki na kuchni indukcyjnej. :-) Hamowanie silników taśmą wywołuje straty w materiale wirnika i jego nagrzewanie.

GM

G.Mark, jakie są plusy i minusy silników zastosowanych przez AKAI?? Jaka jest różnica pomiędzy zwykłym silnikime indukcyjnym a tym w AKAI?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel, 11 Maj 2010, 21:50

Nie zamieniłbyś się na Tascama?A słyszałeś jak on gra?Mnie chwyta za serce te brzmienie,aż łzy mi stają w oczach...

Dzisiaj słuchałem na Tascamie Jethro Tull z pierwszych płyt.Mówię Wam kompletny odlot,metafizyka i niewytłumaczalne zjawiska...można się poczuć jak po kilku głębszych i nie spać po nocach...

Kasjel,wszystko prawda,tylko nie zapomnij dodać,że tego sony i philipsa dzieli przepaść wiekowa,osiem lat.Należałoby porównywać N-4520.W roku 1971,sony nie produkował żadnego magnetofonu na szpule 10,5 cala.Już się nie pamięta,ale w tamtych czasach na japońskie wyroby istniało powiedzenie "japońszczyzna"analogicznie jak teraz "chińszczyzna".Ogólnie uważało się ich wyroby za tani szmelc.Dopiero następne lata ,powoli zmieniły ten stereotyp.Mam z tamtych lat jednozakresowe radio kieszonkowe.Choć jeszcze działa,to obudowa jest całkowicie spękana i trzyma się ,tylko dzięki pokrowcowi.

>>Marek

Ciekawe, kiedy pokrowiec się rozpadnie :) Wtedy to już tylko super-glu :D

Przepraszam Marku, ale nie mogłem się powstrzymać hihihi

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pokrowiec jest ze skaju i jakos sie trzyma,ale samo tworzywo jest tak marnej jakosci,że boję się wyjmować to z obudowy.A nasza rodzima Szarotka wciąż działa jak nowa i podobnie wygląda,tylko instrukcja obsługi nieco pożółkła.Tylko skąd zdobyć baterię anodową he he.

Marek-41>Dziękuję Marku za taśmę. Basf studio master 910 - pięćdziesiątka ( grubość)- dzisiaj wreszcie odczyściłem Revoxa i nagrałem taśmę. Jest super. Bardzo polecam grube taśmy na prędkości 38 cm/s - nie piszczą , nie ciągmą się. Ten basf dodatkowo zmiękcza nagranie - tak jakby lampizował, dynamika bez zarzutu. A nagrywałem Jonny Casha, Led Zeppelin i Marka Knopflera.Jeszcze raz Marku dziękuję.Pozdrawiam serdecznie wszystkich i dołączam zdjęcie z mojego dzisiejszego nagrywania dla wzrokowców - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do^Jacka

Jeżeli komuś naprawdę na nagraniu [ w terenie] zależy, to 50 um powinien stosować również przy 19.04cm/s na szpuli 13 niewiele będzie tych minut ale jakość każdego powali z nóg. Mam tego samego BASF-a od Marka, AMPEX-a od Pana Konstantego S. MEMOREX-a od Andrzeja R. którego muszę przeciąć i to są skarby do rejestracji przebiegu Wojny Polsko Polskiej licytowania płaczów nad trumiennych. Na 35 um i znacznie nawet od nich cieńszych rejestruję jedynie marną muzykę w jeszcze od niej podlejszych klubach.Ostatnio jednak nie mam siły aby targać na grzbiecie REPORT-a i chodzę w Polskę z kasetowym JVC CD-1635 Mark II.

Pozdrawiam

Zbyszek

Paul67- ja wierzę, że Tascam 32 gra cudnie. Właściwie musi grać lepiej od Sony TC 765 bo to dwuślad, a o prędkości 38cm/s nawet nie wspominam. Chodziło mi wyłącznie o wygląd i powiedzmy gabaryty. Sony TC 765 jest większy od Tascama 32 dlatego robi też większe wrażenie.

Marek41 - wiem,wiem,wiem....wszystko o czym piszesz to prawda. I doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Ale gdyby komuś zależało na bardzo dobrym szpulaku i na bardzo dobrej jakości dźwięku to powinien kupić inny magnetofon. Jeśli ktoś jest miłośnikiem starych szpulowców czy kolekcjonerem, to jak najbardziej polecam tego Philipsa N4450. Ale gdyby dla kogoś priorytetem była jak najlepsza jakość dźwięku z szpulowca i niezawodność, to takiej osobie odradził bym kupno tego magnetofonu.

Kasjel, 12 Maj 2010, 16:15

Zgadzam się z Tobą,że Sony TC 765 wygląda wspaniale i tez chętnie bym go oglądał u siebie,ale też mi odpowiada bardziej surowy wygląd studyjny Tascama czy Studera.W odróżnieniu od Ciebie uwielbiam sprzęt montowany w racku:)Ostatnio przyglądam się Radmorowi 5102 (amplituner) po regeneracji.Powala mnie ten wygląd, chociaż tak naprawdę nie lubię srebrnych klocków.Chyba jednak obejdę się smakiem,ponieważ są inne potrzeby.Kto ma tego Radmora niech mi powie jak on gra na tle innych wzmaków?

Paul67- ja mam cały ten zestaw, czyli ampli FM tuner AM i korektor. Tylko że w kolorze czarnym. Nie wyblakły ! Jak gra ? Na początku zachwycałem się nim, ale teraz......mój Sony STR 6800SD jest znacznie lepszy.

Kasjel, 12 Maj 2010, 17:21

>Paul67- ja mam cały ten zestaw, czyli ampli FM tuner AM i korektor. Tylko że w kolorze czarnym. Nie

>wyblakły ! Jak gra ? Na początku zachwycałem się nim, ale teraz......mój Sony STR 6800SD jest

>znacznie lepszy.

Wierzę,ze Sony może być lepszy, ale ja mam ogromny sentyment do tego Radmora:)

Korwin

"S. MEMOREX-a od Andrzeja R. którego muszę przeciąć"

może nie przecinaj go tak od razu, niech się najpierw wytłumaczy człowiek...

AMPEX MASTERING 641 - warto ? Wiem, że niedawno była mowa o taśmach, między innymi Ampexa, ale o tych akurat nie.

Wojtek

Wojtek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

paul_67,

mój Radmorek 5102 jest doprowadzony do stanu fabrycznego (wymienione wszystkie kondensatory,nowy panel przedni itd). Przez jakiś czas nagrywałem z niego na Rewoxa, kłopotliwe są tylko WE/WY DIN. Kopara mi opadła jak napędził Altusy 140, a potem 300 :-), dźwięk bardzo szczegółowy, głęboki, brakuje mu jednak mięsistego basu (bebechów nie masuje zbyt mocno, a ja to lubię :-)). Porównałem go z Yamaha CR 820 i w mojej opinii Radmorek jest o klasę lepszy (Yamaha nie ruszana od nowości, może dlatego). Wyglądu nie potrafię oddać słowami (może KOSMOS!!), oczywiście olbrzymia w tym dawka podziwu i sentymentu :-).

Pozdrawiam

Jacek

Kasjel, jeszcze 40lat i oddasz za nowego malucha hehe

Ja wklejam zdjęcie swojego, niestety z polskim sprzętem miałem mało do czynienia, za młody jestem poprostu, ale dobrze wiem o czym mówicie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67, 12 Maj 2010, 18:32

>Dajcie fotki swoich Radmorków, w końcu to nie tak daleko od tematu:)

Właśnie z RADMORAMI 5100,5102,a nawet 5102TE jest tak, że grają wystarczająco miło by je z sentymentu i dla relaksu słuchać. Tworzą taki specyficzny nastrój.

Ja używam je razem z M2405S i srebrnymi kaseciakami z epoki połączone kablami DIN.

Pstryknąłem z ręki moje staruszki. Pozdrawiam. Vlado

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Paul_67

Mówisz i masz ;-)! Doprowadzony do ideału.

Ukryta Zawartość

post-21242-100004555 1273683518_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi