Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie się dyskusja rozwija :)

Aż mnie też złapały wspomnienia. Mój pierwszy kaseciak wyglądał tak, jak na zdjęciu poniżej. Potem miałem jeszcze inną wersję, bez tych srebrnych akcentów i już bez czerwonego znaczka Grundig w prawym dolnym rogu, ale to już nie było to samo ;) Ten pierwszy się po prostu zepsuł, został drugi grający znacznie gorzej. Ale poradziłem sobie z tym odkrywając dość zaskakujący dla mnie fakt. Otóż jak się okazało, ten "lepszy" miał wbudowany głośnik eliptyczny, a ten drugi zwyczajny okrągły. Moje ówczesne umiejętności pozwoliły mi przełożyć eliptyczny głośnik do działającego modelu i eureka - pojawiło się znacznie więcej wysokich tonów :) Poczułem się wielkim elektronikiem ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aby podtrzymać klimacik tamtej epoki dodam coś od siebie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam dla niewtajemniczonych, że widoczne na zdjęciu załączniki obowiązywały zanim jeszcze wprowadzono kartki na paliwo. Warunkiem otrzymania takiego załącznika był fakt opłaty OC w PZU.

Na stacji benzynowej przystawiano pieczątkę przy tankowaniu, wolno było zatankować trzy razy w miesiącu po 15l, taki był limit, dla malucha było mniej, o ile pamiętam 30l benzyny na miesiąc.

Gość

(Konto usunięte)

macrob, 13 Maj 2010, 01:00

>W 1985 jak sobie odłożyłem, to pojechałem i 3 dni w kolejce stałem we Wrześni za Altusami 140 i

>słuchawki jak dawali to też wziąłem... I tylko dzięki kolegom, co mnie fiatem kombi do Poznania na

>dworzec dowieźli , rezygnując z własnych kartonów (bo by się nie zmieściły 3 pary Altusów 140 + 3

>osoby :-)) i potem z dwoma przesiadkami , min. Wrocław PKP->PKS sam jeden i dwie kolumny... Kto był

>ten wie...

>I takie tam pierdoły :-))))...

A co to kur.. do wątku wnosi? Moderatort gdzi ejest moderator?

>>ksd456

Jak nie wiesz co napisać, to nie pisz w ogóle!!!

Sprawdziłem dzisiaj jak się sprawa ma z dostaniem się do płytki zasilacza w magnetofonie Tascam 32. No, dobrze to to nie wygląda, na zdjęciu pod silnikami i transformatorem jest osadzona płytka PCB prawie na szerokość RTR. To właśnie jest płytka zasilania. Żeby się do niej dostać, oj trzeba pół magnetofonu rozebrać. Na szczęście u mnie wszystko jest jak w zegarku :)

A na drugiej fotce polski wynalazek w stanie mint :) Unitra Diora Amator 2 :) Ja też mam Made In Poland w domu :D Całość nie używana od lat, w kolumnach trzeba wymienić głośniki basowe, ale z czasem go uruchomię :)

Ukryta Zawartość

post-15740-100004443 1273748089_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

ksd456

Prośba do Ciebie "wyluzuj". Pozwól starszym na troszkę wspomnień.

pozdrawiam

ksd456 przez 15 dni od daty rejestracji napisał 313 postów na forum oraz 4 opinii.

Tematy założone przez użytkownika ksd456:

63493 Czy warto zwracać uwagę czy elemeenty elektroniczne są zgodne z RoHS - na przykład spoiwalutownicze? 2010-05-13 12:50

63492 dlaczego_futu_nie_używa_spacji 2010-05-13 12:44

63490 test 2010-05-13 12:12

63488 Kółko przestaje mi działać w firefoxie. 2010-05-13 09:01

63475 Czy jestem trollem? 2010-05-12 19:16

63471 Jakim prawem działają takie strony jak roksa.pl ? 2010-05-12 17:18

63456 Dlaczego ten maranc jest taki drogi? 2010-05-12 10:11

63444 Polska to kolonia - eksportuje tylko płody rolne surowce i siłę roboczą - a za wszystko inne słono płaci. 2010-05-11 14:23

63416 Jakie auto kupić? 2010-05-10 15:08

Chociaż nie mam szpulowca to często zaglądam do tego wątku, bo fajne fotki można zobaczyć, ciekawe opowieści z tamtej epoki, których niektóre fakty gdzieś tam mi świtają itd.

A kolega wzywający moderatora faktycznie jakiś matołkowaty, bo sam zakłada posty z dupy nie pasujące do audiostereo :-)))) kółko mu nie dział :-)))))

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Darku, a możesz coś powiedzieć i porównać te dwa szpulaki, które posiadasz? I napisz, na których kolumnach najczęściej słuchasz :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 13 Maj 2010, 13:03

Jasne , ale opiszę szerzej późnym wieczorem, bo teraz jestem akurat w pracy i z czasem cieniutko.

Jednym szybkim zdaniem jestem strasznie zadowolony z mojego TEAC'a a na taśmach ud Dulona odkryłem,że prędkość 9,5 może być bardzo interesująca

do wieczora

>>neomammut

Jeśli tylko zawieszenia poszły w tych ZG-15C, a konkretniej w GDN 15/12, to bardzo łatwa i tania robota, ja zajmuję się już od pewnego czasu regeneracją głośników ;-).

Właśnie poszły tylko zawieszenia, reszta jest w stanie idealnym. Usterka powstała na skutek czasu a nie używania zestawu :) Za jakiś czas zrobię fotki jak to wygląda :)

Dobrze Darku, czekamy więc :)

>>neomammut

Czyżby Twoje uczucia ze słuchania Sonego można tak zobrazować ;-)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj, Mieliński, dokładnie, nadal tak się czuję :) Ale widzę, że u Ciebie niezły Koncert hihihi :)

Dzisiaj zrobiłem film z bicia szpulek o naby i nabów o osie. Zwróćcie uwagę na to, że wszystko się uspakaja za 3 razem gdy zmieniam kierunek przewijania. Na filmie widać też kulturę pracy samych silników, szczególnie reakcję na zmianę kierunku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla wszystkich fanów i maniaków analogowych wskaźników :-D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wstawię jeszcze raz, żeby wszyscy zobaczyli :)

Dzisiaj zrobiłem film z bicia szpulek o naby i nabów o osie. Zwróćcie uwagę na to, że wszystko się uspakaja za 3 razem gdy zmieniam kierunek przewijania. Na filmie widać też kulturę pracy samych silników, szczególnie reakcję na zmianę kierunku :)

Ukryta Zawartość

>>Mieliński

Klasa!

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc podziwiam odwagę - ja bałbym się, że coś się urwie, bo faktycznie mocno hałasuje! Ja jestem cały szczęśliwy, że mam fabryczne NAB'y i żadnych problemów.

Panowie ! Może ma ktoś z Was trochę "szpulowego złomu" ? Bo już od dawna szukam jednego "motylka" do Sony TC 765. Chodzi mi oczywiście tylko o tą plastikową część którą się przekręca po założeniu szpuli, aby szpula czy NAB nie spadł.

Marek41 zauważyłem, że chyba dało by się przerobić te motylki z N 4450. Czy sprzedał byś mi je z tego szpulaka, którego masz na części ?

neomammut, 13 Maj 2010, 20:22

Luz szpul na nabach zdarza się szczególnie na zbyt cienkich szpulach - normalnie szpula ma grubość w miejscu mocowania 11.1 - 11.5 mm. Mam jedną taką szpulę z cienkiej blachy 0.9 mm, która jest luźna, bo ma ledwie 10.6 mm pod nabami. Myślę o zrobieniu pierścienia 1 mm z jakiegoś trwałego tworzywa, który możnaby zakładać na szpulę pod wypustki nabowe (coś w rodzaju nalepki na szpulach BASF). Średnica otworu w szpuli zawsze ma trochę luzu i to powinno być kasowane przez dociśnięcie szpuli wypustkami nabów.

Luz na motylkach powinien być kasowany przez mocowanie tychże. Mam naby TEAC TZ-612, po założeniu są trochę luźne, ale po dociągnięciu motylkami siedzą bardzo solidnie. To działa zarówno na motylkach dokręcanych (Teac), jak i sprężynowych (Philips i Grundig).

Czy jak założysz naby na motylki i dociągniesz, też to tak stuka?

No jestem.

Może najpierw magnetofony. Akai 260 d. Fajnie gra na szybkości 19cm/sek. Przy 9,5 troszkę brakuje górnego pasma i jakby więcej szumów.

Troszkę go "zapuściłem". Trzeszczy przy załączaniu (kondensatory?). Ogólnie solidna maszyna ,ale brakuje mu "polotu".

Teac jest ze mną od Wigilii. Wymagał trochę wyczyszczenia. Niesamowicie wiernie oddaje brzmienie przy 19cm/sek. Ostatnio sporo nagrywałem

Kordowicza z trójki i dużo lepiej brzmi nagranie niż oryginał. Dopiero na taśmach od Dulona zaryzykowałem mniejszą prędkość. Poziom nagrania nieco spadł,

ale dynamika spoko! Kiepskie naby, dokładnie to co piszecie. Ale dużo zależy od szpul. Generalnie jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

post-13627-100004402 1273777681_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kolumn to jest wypadkowa małej powierzchni mojego "królestwa". Dawne wielkie Jamo "poszły do kina" a ja zostałem z

Pure Acoustic plus ampli Yamaha. (Do słuchania w nocy). Radmorek z AudioMega (fajny bas i środek słaba góra). No i Technics potwór

z........ wstyd się przyznać z....... Clatronic. Ale to tylko na razie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Forecast88

Sposobu dociskania nie stosowałem, ale powiem tak, obejrzałem naby bez szpul i siedzą naprawdę solidnie! Podczas przewijania mogą się trochę ruszać, chyba, ale generalnie wydaje mi się, że to jest tylko kwestia za szerokich szpul. Jutro będę chciał naby rozkręcić i zobaczyć, czy wszystkow środku jest ok.

>>darek_kronos

Dziękuję Darku za wyczerpujący opis! Oj nie ma jak to szpulki 10,5 :)

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Ja to sobie tak myślę, chyba pomyliłem profesje, gnałem przez ostatnie dwadzieścia lat jak szalony, podróżowałem po świecie, kochałem, gardziłem, psułem, naprawiałem i właściwie wróciłem do punktu wyjścia - KOCHAM MUZYKĘ, w każdym wymiarze, w każdej postaci, w każdej nutce, ale pod jednym warunkiem, gdy gra ze sprzęciku z przełomu lat 70/80. Tego co czuję, gdy odpalam PINK FLOYD, MARILLION, KISS, JEAN MICHEL JARRE, TANGERINE DREAM.... nie ma w żadnym wymiarze, to jest bajka, klasyczna,muzyczna nirvana. I właśnie dlatego jestem z Wami, zawsze...

• Pokaż nowe odpowiedzi