Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

musiko, 19 Cze 2010, 19:58

>Forecast88 - ten Twój wygląda przemiodzio :-))

>Jak nowy, mam nadzieje że uda mi się choć trochę tak doczyścić jak Twój :-)

Z moim miałem dużo szczęścia, bo był czysty od początku. Pokrywa jest w idealnym stanie, bo chyba nawet nie była zakładana - uchwyty do niej wciąż były w nierozerwanym woreczku. Musiałem tylko odkurzyć wnętrze i popsikać potencjometry.

Twój na pewno da się doczyścić, to tylko kwestia cierpliwości ;-)

musiko, 19 Cze 2010, 19:53

>Pytania mam :-) :

>1.Czy śruby od przedniego panelu to torxy ?

To sześciokąt, czyli klucz imbusowy 2.5 mm - trzeba mieć odpowiedni kluczyk, nie wolno kombinować z płaskim śrubokrętem. Przednie panele można spokojnie odkręcić, zwłaszcza najniższy panel - można go w całości wysunąć i uzyskać pełny dostęp do płytki audio - tylko zawsze NAJPIERW trzeba zdjąć tylną ścianę! Nie trzeba przy tym zdejmować żadnych pokręteł.

>2.Czy rolka jest symetryczna i można ja założyć w obie strony

Rolki napinaczy są symetryczne, tzn. lewa pasuje na prawą, ale już nie tył na przód, bo taśma będzie źle prowadzona. Wałki bezwładnościowe (te większe, z gumowymi nakładkami) również są symetryczne, tyle że na osi prawego jest tarcza do generowania impulsów dla licznika. Rolki i wałki powinny się kręcić bez żadnych oporów.

>3.Czy oś koła zamachowego powinienem nasmarować?

Raczej nie, o ile nie ma wyraźnych oporów. Nie mam chwilowo dostępu do serwisówki, ale sprawdzę to.

>4.Lewa szpulka minimalnie bije :-( - czy da się z tym coś zrobić

Może zatarł się hamulec, może się skrzywiło na mocowaniu. Trzeba odkręcić cały zespół talerzyka z silnikiem, rozłożyć, wyczyścić, złożyć równo z powrotem...

>5.Nie zawsze przy włączeniu przewijania wskakują bolce odciągające taśmę od głowic (bolec oczywiście

>był przekręcony, ale chyba od nie dawna na szczęście)

Czyścić, czyścić... Cały mechanizm może mieć większe opory tarcia z powodu starego smaru i zanieczyszczeń, pyłu taśmy, itp. Skoro cały magnetofon jest zażółcony, to można się spodziewać tłustego nagaru z nikotyny na elementach w środku. Może pomóc wpuszczenie kropli oleju maszynowego w miejsca współpracujące, ale dużo skuteczniejsze jest rozebranie, umycie w benzynie ekstrakcyjnej i złożenie ze smarowaniem. Trzeba sprawdzić od środka, czy listwa w skrajnych pozycjach dochodzi do oporu. Mogła się również zatrzeć tuleja w elektromagnesie - do oczyszczenia.

>6.Jeden z kanałów nagrywa trochę stłumiony, odczyt nagranej na N4506 taśmy idealny !!! przy 9,5, aż

>się boję jak włączę 19 i... 38 ...:-))))

Który kanał? Przyczyn może być wiele - od brudnej głowicy przez zły skos po regulację wzmacniacza zapisu. Na tylnej ścianie obok regulacji poziomu wyjścia jest również regulacja poziomu nagrywania - to te dwa potencjometry montażowe pod zaślepkami. Mogą być przestawione albo uszkodzone/zużyte.

>7.Potencjometr przy regulacji przy wyjściu - jeden uszkodzony :-( - nawet po potraktowaniu contactem

>

>do użycia jest tylko ostatnie parę milimetrów obrotu przy najgłośniejszym nastawieniu - później brak

>sygnału

Jeżeli mycie Kontaktem nie pomaga, to tylko wymiana, nie ma się co bujać z takimi drobiazgami (od razu obydwa).

Generalnie, najlepsze i najtrwalsze efekty daje gruntowne czyszczenie - to żmudna i brudna robota, ale warto poświęcić na to dużo czasu, bo sprzęt się odwdzięczy.

>2.Czy rolka jest symetryczna i można ja założyć w obie strony

Rolka dociskowa jest symetryczna, trzeba zwrócić uwagę na jej stan, czy powierzchnia czynna wciąż jest równoległa do wałka napędowego, bo mogła się nierównomiernie zużyć. No i uwaga na wszelkie podkładki! Wszystko trzeba założyć z powrotem na swoje miejsce i w odpowiedniej kolejności, więc przy demontażu odkładaj elementy np. w opisane przegródki.

Forecast88 - wielkie dzięki za odpowiedzi, profesjonalizm w każdym calu :-)

Mam kolejne wątpliwości - pytania jeżeli można :-)

1a - Czy możesz zobaczyć u siebie czy masz właśnie jakieś podkładki przy rolce dociskowej?

U mnie nie ma, a występują luzy w poprzek.

2a - Jak zdemontować kółka prowadzące do licznika - te duże - chcę je wyczyścić, a na ośkach nie chciałbym tego robić by przypadkiem czegoś nie uszkodzić

3a - Czy do potencjometrów od regulacji wejścia na tylnej dolnej płytce, by dojść od strony druku,

można zdemontować tylko dolną "podłogę"

Potencjometry te są jakieś inne, plastikowe, to jakiś rodzaj?Tak były zastane że ledwo je można było ruszyć.

Pozdrawiam

Jarek

>1a - Czy możesz zobaczyć u siebie czy masz właśnie jakieś podkładki przy rolce dociskowej?

>U mnie nie ma, a występują luzy w poprzek.

Jedna czerwona plastikowa podkładka od wewnętrznej strony; pod aluminiową zakrętką podkładki nie ma. Luz poprzeczny na osi - jakieś 0.5 mm, ale po dociśnięciu do wałka jest już sztywno.

>2a - Jak zdemontować kółka prowadzące do licznika - te duże - chcę je wyczyścić, a na ośkach nie

>chciałbym tego robić by przypadkiem czegoś nie uszkodzić

Prawy wałek jest zablokowany zawleczką od tyłu, na lewym jest jakaś tuleja - żeby się tam dobrać, trzeba chyba zdemontować lewy napinacz. Nie mam jak sprawdzić w serwisówce, czy nie ma jakiejś nakrętki pod panelem aluminiowym - dysk sieciowy mi poleciał w kosmos :-(

Ja do czyszczenia tej gumy używam izopropanolu i sprężonego powietrza - dużo chemii, mało siły. Jeszcze nie musiałem ich demontować.

>3a - Czy do potencjometrów od regulacji wejścia na tylnej dolnej płytce, by dojść od strony druku,

>można zdemontować tylko dolną "podłogę"

>Potencjometry te są jakieś inne, plastikowe, to jakiś rodzaj?Tak były zastane że ledwo je można było ruszyć.

To zwykłe trymery, potencjometry montażowe. Na schemacie trzeba sprawdzić wartość i wymienić. Jak odkręcisz dolny panel frontowy, to będziesz mógł wysunąć cały moduł audio - razem z dolną płytą. Wtedy jest dostęp i od góry, i od spodu. Trzeba uważać na kabelki, albo od razu je porozłączać. Poniżej - widok z góry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki - te informacje są bardzo cenne dla mnie - z tego wynika, że brak u mnie podkładki przy rolce dociskowej, a co do płytki dolnej w życiu bym nie pomyślał , że się wysuwa w przód :-).

Panel, gałki już wyczyszczone :-), nie mogłem na to spokojnie patrzeć, tak zadymić sprzęt :-(

Polecam wypróbowany przeze mnie sposób na czyszczenie - szczoteczka do zębów i mydło - bez zdzierania napisów, szybko i skutecznie schodzi :-)Szczoteczka oczywiście miękka , mydło dowolne ;-)

Jutro ciąg dalszy i fotki z postępu prac:-)

Propozycja dla Dulona184 oraz wszystkich chcących poprawić sobie humorek. Polecam "Dźwięki Dalekiego Świata" Mikołaja Hertla. To tylko mp-trójka, ale warto posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z rana wziąłem sie dalej :-)

1b - Mam wątpliwości co do jednej z głowic - tej bez ekranu - prostopadle do szczelin przechodzi przez nią jakby pęknięcie - jednak jest ono równe i proste - czy tak jest zbudowana ta głowica?

2b - Czy sprężynka dodatkowa przy prawym napinaczu jest prawidłowo założona, coś mi tam obciera jak pracuje

3b - Czy mostek z głowicami można bezpiecznie zdemontować, by nic nie trzeba było później regulować

4b - Jak jest z regulacją napinaczy - jak to sie robi?

Zdjęcia :

Ukryta Zawartość

post-19017-100000009 1277024447_thumb.jpg

post-19017-100000010 1277024447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tez problem z doczyszczeniem głowicy z twardego nagaru - czym to zrobić by nie uszkodzić - a wyczyścić?Ta głowica w ogóle chyba jakaś trefna :-( (ta bez ekranu) - nagrywająca ? - szczeliny są przesunięte wobec siebie - to chyba nie dobry znak? :-(

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Skromny ten Philips w środku, myślałem ,że jest bardziej upakowany.

Izopropanol i i wacik powinno iść. Poza tym ludzie kiedyś robili patent na miotełkę z zapałki jak głowica była bardzo zapuszczona. Na końcu zapałki robisz taką miotełkę i czyścisz.

Powodzenia.

Myślę że do czyszczenia nie należy używać nic co mogło by skaleczyć mechanicznie głowicę.Do skutku czyścić Izopropanolem . Chyba że ktoś ma lepszy patent?

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić do czego służy klawisz EQ w Teac'u i jak działa w położeniu 1 a jak w położeniu 2 ? Podobne pytanie dotyczy klawisza BIAS z tym, że wiem do czego służy ale nie wiem jak działa w położeniu 1 i 2 ?

Wojtek

Wojtek

musiko, 20 Cze 2010, 11:00

>1b - Mam wątpliwości co do jednej z głowic - tej bez ekranu - prostopadle do szczelin przechodzi

>przez nią jakby pęknięcie - jednak jest ono równe i proste - czy tak jest zbudowana ta głowica?

Na zdjęciach głowic nie widzę niczego niepokojącego (ale ja mam inne głowice). Tu masz zdjęcia modelu N4520 w szczegółach, są też głowice, możesz porównać:

Ukryta Zawartość

>2b - Czy sprężynka dodatkowa przy prawym napinaczu jest prawidłowo założona, coś mi tam obciera jak

>pracuje

Na pewno ucho jest powyginane i koniec drutu o coś obciera. Ta sprężyna nie pracuje, jak powinna. Ucho sprężyny powinno być okrągłe. Albo uda się je wygiąć, albo trzeba szukać takiej sprężyny.

>3b - Czy mostek z głowicami można bezpiecznie zdemontować, by nic nie trzeba było później

>regulować

Tak, cały mostek można zdemontować bez odkręcania głowic (vide link powyżej).

>4b - Jak jest z regulacją napinaczy - jak to sie robi?

Do tego potrzebny jest dynamometr i serwisówka, którą muszę sobie ponownie ściągnąć, bo mi szlag trafił całą dokumentację. W tej holenderskiej była część mechaniczna.

Te głowice to FSX - są bardzo trwałe, jak GX albo F&F, ale nie można przesadzać. Do czyszczenia tylko izopropanol i wacik do czyszczenia uszu. Jeśli nie schodzi od razu, trzeba próbować dalej, namoczyć, zmiękczyć, aż zejdzie. Miałem raz taką uporczywą plamkę na głowicy, wreszcie zeszła po dziesiątym myciu. Jeśli ten nagar jest bardzo stary, to zdążył się utwardzić. Na pewno da się zmyć, potrzeba tylko cierpliwości. Nie próbuj zdrapywać!

Ukryta Zawartość

Forecast88 - ponownie bardzo dziękuję :-)

Jeżeli możesz - mógłbyś wstawić analogiczne zdjęcie z tymi sprężynami - nie bardzo wiem o co tu chodzi..

Ostatnie mama nadzieje pytania :

1c - Czy podczas odtwarzania jeżeli przełącznik "monitor" jest w pozycji "automatic" świeci sie zielona dioda przy pozycji "tape cuening"?

2c - tu zapewne lamerskie pytanie - do czego i jak się używa służy przycisk "cue" i "rewiew"

i myślę powiązany "tape cuening" ?

3c - jak sie demontuje czarną osłonkę głowic :-)(wcześniej nie miałem z tym problemu bo odpadła przyklejona aluminiowa blaszka i tam w środku było miejsce by nacisnąć i wyszło)

Magnetofon wyczyściłem,i nasmarowałem, wszystko chodzi jak powinno, nagrywa równo,poprawiłem trochę lutów, aczkolwiek trochę brakuje mi wysokich częstotliwości, próby robiłem na nowej taśmie ampex 641...

Filwoj, 20 Cze 2010, 13:37

BIAS to oczywiście prąd podkładu, a EQ to zmiana charakterystyki częstotliwościowej - oba parametry są zmieniane typowym przełącznikiem rodzaju taśmy, a w X-3 są rozdzielone. Zdaje się, że masz model Mk I, więc nie ma pozycji dla taśmy EE, są tylko dwa typy LHI i LHII. Różnice między nimi są raczej marginalne, a te przełączniki mają znaczenie tylko przy nagrywaniu. Wypróbuj je eksperymentalnie na różnych taśmach.

W instrukcji od X-1000 znalazłem tabelkę przykładowych taśm:

LHI - Agfa PE36, PEM-368; BASF LP-35, LPR35LH

LHII - Maxell UD35, XL35; TDK Audua, GX, LX

I zdjęcie , sesja będzie jak go zupełnie skończę :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 20 Cze 2010, 16:01

>Jeżeli możesz - mógłbyś wstawić analogiczne zdjęcie z tymi sprężynami - nie bardzo wiem o co tu

>chodzi..

Muszę zajrzeć do środka, bo na zdjęciach jakoś nie widzę, jak to jest u mnie, ale chyba też jest taka wyprostowana. Może tak ma być.

>1c - Czy podczas odtwarzania jeżeli przełącznik "monitor" jest w pozycji "automatic" świeci sie

>zielona dioda przy pozycji "tape cuening"?

W pozycji automatic przy odtwarzaniu świeci zielona dioda i słychać sygnał z taśmy, przy nagrywaniu świeci czerwona i słychać sygnał źródła. Zamiast automatic możesz ręcznie wybrać opcję źrodło lub taśma.

>2c - tu zapewne lamerskie pytanie - do czego i jak się używa służy przycisk "cue" i "rewiew"

>i myślę powiązany "tape cuening" ?

To jest przewijanie z podsłuchem w trakcie odtwarzania (sygnał z taśmy słychać, jeśli przełącznik "monitor" jest w pozycji "tape cueing") - "cue" do przodu, "review" do tyłu. Przełączniki nie zaskakują, trzeba je przytrzymywać tak długo, jak to potrzebne.

>

>3c - jak sie demontuje czarną osłonkę głowic :-)(wcześniej nie miałem z tym problemu bo odpadła

>przyklejona aluminiowa blaszka i tam w środku było miejsce by nacisnąć i wyszło)

Najpierw trzeba odkręcić i zdjąć rolkę dociskową, potem wykręcić dwie śrubki (imbus 2.5) i zdjąć całą osłonę. Jedną ze śrubek widać na załączonym zdjęciu - czy Ty masz te śrubki??? Z nimi osłona nie powinna dać się zdjąć.

>Magnetofon wyczyściłem,i nasmarowałem, wszystko chodzi jak powinno, nagrywa równo,poprawiłem trochę

>lutów, aczkolwiek trochę brakuje mi wysokich częstotliwości, próby robiłem na nowej taśmie ampex

>641...

Po kolei wszystko się ustawi. Pokrętłem BIAS próbowałeś regulować prąd podkładu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie ucho sprężyny jest wygięte w U, u Ciebie w L - to jedyna różnica. Ona pracuje dopiero przy mocniejszym wychyleniu, dlatego jest tak dziwnie. Sprawdź tylko, czy końcówka o nic nie ociera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy śrubki to takie dwie dłuższe czarne?

Bez nich też nie mogę zdjąć osłony..

Sprężyny mamy podobnie, tak że pewnie ociera sprężyna o otwór w którym tkwi - nasmaruję to i zobaczę,

z drugiej strony nie mam dwóch sprężyn tylko jedną...?

Biasu nie regulowałem - bo zawsze miałem automatyczny :-)

Dodać raczej czy ująć ? :-)

musiko, 20 Cze 2010, 19:41

Chyba założę jakąś specjalną stronę ze zdjęciami, bo nas tu zaraz podliczą...

Zdejmowanie osłony głowic:

- odkręcić i zdjąć rolkę dociskową

- odkręcić dwie śrubki imbusowe (te długie i czarne)

- podnieść ekran magnetyczny do głowicy - przez podniesienie osi rolki dociskowej - jak w pozycji PLAY

- osłona powinna zejść luźno, bo już nic jej nie trzyma - oczywiście, trzeba zachować ostrożność

Przy każdym napinaczu powinny być dwie sprężyny - wszystko tam jest symetryczne. Dołączam zdjęcia.

Z prądem podkładu (BIAS) to jest tak, że powinien być dostosowany do parametrów konkretnej taśmy. Są różne szkoły ustawiania tej wartości, na razie najprostsza, na słuch - im niższy prąd podkładu, tym więcej wysokich tonów, ale też więcej zniekształceń nieliniowych i szumów modulacyjnych. Trzeba dobrać eksperymentalnie taką wartość, żeby ilość wysokich tonów była na jak najniższym, ale jeszcze akceptowalnym poziomie. To oczywiście ma znaczenie tylko przy nagrywaniu.

Tutaj znajdziesz profesjonalny wykład na temat prądu podkładu:

Ukryta Zawartość

W instrukcji jest tabelka z listą taśm i sugerowanym ustawieniem BIAS i poziomem wysterowania - dołączam. A instrukcja jest tu:

Ukryta Zawartość

post-25554-100000062 1277058058_thumb.jpg

post-25554-100000063 1277058058_thumb.jpg

post-25554-100000064 1277058058_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję :-)

Na razie faktycznie przestanę męczyć bośmy zmonopolizowali temat ;-)

Generalnie brakuje mi sprężyny z jednej strony przy napinaczu i ciągle mam problem z równomiernym natężeniem w obu kanałach przy nagrywaniu jednak - coś jest chyba nie tak - bo nie ma reakcji podczas kręcenia prkami regulującymi poziom (czułość?) wejścia.

Do tego trafiłem na chyba za suchą(bez środka poślizgowego) taśmę - ledwo dało się ją przewinąć, i do tego zabrudziła mi jakąś masą bolce odsuwające od taśmy :-/

• Pokaż nowe odpowiedzi