Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę przyznać Ci rację, ale zwróć uwagę na to co pisze Andy2004, bo tylko w oparciu o jego informacje stawiamy "diagnozy" cytuję Andy2004: ZAWSZE, choćbym nie wiem jak się starał, lewy kanał nagrywa się bardziej głucho niż prawy. Mogę go nagrać głośniej, ale to nic nie daje. Po prostu jest głośniej, ale nadal głucho. Ja użyłem określenia " w tym przypadku" Nie chcę wchodzić w szerzej w dyskusję, ale w przypadku wyschniętych kondensatorów były by problemy z poziomem zapisu i zanikiem niskich tonów.

Dlatego wydało mi się logiczne zasugerować raczej uszkodzenie głowicy niż preampów. Najważniejsze jednak w tym jest by pomóc Andy2004, aby jego Aria powróciła do zdrowia.

Masz rację, może po prostu może moje doświadczenie z Elwą wzięło górę nad rozsądkiem ;-). A wyschnięte elektrolity powodowały, w moich przypadkach, bardzo szerokie spektrum efektów audiowizualnych (!). Dźwięk nie miał basu, jak wspomniałeś, albo wygenerowany ton 40Hz po prostu "pływał" (nie w osi czasu, tylko wysterowania - mogło być nawet niezbyt słyszalne, ale wskaźniki mocno kołysały), czasem obcięta była także góra. Bywało, że i się niektórej pojemności usmażyły (ach ten smrodek i dym...).

P.S. Jeśli do wymiany pójdzie głowica, polecam poszukać wersji z całym srebrnym czołem, jak na mój gust były lepsze.

Edytowane przez mielinski

Muszę przyznać Ci rację, ale zwróć uwagę na to co pisze Andy2004, bo tylko w oparciu o jego informacje stawiamy "diagnozy" cytuję Andy2004: ZAWSZE, choćbym nie wiem jak się starał, lewy kanał nagrywa się bardziej głucho niż prawy. Mogę go nagrać głośniej, ale to nic nie daje. Po prostu jest głośniej, ale nadal głucho. Ja użyłem określenia " w tym przypadku" Nie chcę wchodzić w szerzej w dyskusję, ale w przypadku wyschniętych kondensatorów były by problemy z poziomem zapisu i zanikiem niskich tonów.

Dlatego wydało mi się logiczne zasugerować raczej uszkodzenie głowicy niż preampów. Najważniejsze jednak w tym jest by pomóc Andy2004, aby jego Aria powróciła do zdrowia.

Chciałeś powiedzieć "Dama-Pik"... :-)

A co do głowicy, to ja polecam 205.S, kupuję je do ARII średnio co roku i nigdy się nie zawiodłem.

Dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj postaram się diagnozować to dalej. Nową głowicę pamiętam, że gdzieś schowałem, ale powinna się znaleźć, więc porównam najpierw wizualnie, a jak będzie trzeba to kumpel mi ją wymieni (nie jestem mocny w lutowaniu, szczególnie, że przy głowicy trzeba mieć trochę wprawy).

Jeszcze odnośnie tych kondensatorów - faktycznie nie mam jakichś większych problemów z ustawieniem poziomu zapisu. Co prawda nie jest idealnie, bo suwaki nie są równo ustawione, żeby wskaźniki pokazywały ten sam poziom, ale da się to jeszcze przeżyć. Natomiast po nagraniu na taśmę lewy wskaźnik wychyla się słabiej, a dźwięk z tego kanału jest, tak jak pisałem, głuchy.

Pierwsze co zamierzam dziś sprawdzić to docisk. Ale mam jeszcze jedno pytanie: czy to możliwe, aby przyczyną takiego słabego zapisu była sama taśma?

Te nierówne wychylenia wskaźników to kwestia regulacji, nagraj na jakimś pewniaku taśmę testową i puść na Damie-Pik (oczywiście po wymianie głowicy).

Poza tym, jeśli to jest wina głowicy i wymienisz ją, magnetofon powinien dobrze nagrywać.

A próbowałeś nagrywać na innych taśmach?

Cześć,

problem został już połowicznie rozwiązany. Wymieniliśmy głowicę na nową 205.3 (była 203.4) i teraz w obu kanałach dźwięk jest praktycznie taki sam, ale pojawił się inny problem. Nagrywa się dużo głośniej niż ustawię tzn., żeby mieć nieprzesterowany sygnał na taśmie, to przy ustawianiu sygnału muszę oscylować w granicy ok. -12db.

Tylko teraz pytanie co i gdzie trzeba regulować, bo na oślep nie zamierzam nic ruszać, żeby nie rozstroić tego co działa poprawnie ;)

Przydała by się instrukcja serwisowa, ale nie mogę znaleźć takowej w Internecie. Szukałem zarówno dla Damy, jak i dla 2405 i Arii (chyba to co mnie interesuje jest wspólne dla tych magnetofonów?), ale są tylko schematy...

Witam! Czy macie panowie może schemat do Revoxa B77, albo powiedziałby mi ktoś, które potencjometry są od prądu podkładu?

Pozdrawiam adam2948.

Adam,podaj mi na priw swj adres e-mail i zaraz będziesz miał pełną serwisówkę.

Albo niech sobie ściągnie z tej stronki. Do innych wersji B77 też są serwisówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cześć,

problem został już połowicznie rozwiązany. Wymieniliśmy głowicę na nową 205.3 (była 203.4) i teraz w obu kanałach dźwięk jest praktycznie taki sam, ale pojawił się inny problem. Nagrywa się dużo głośniej niż ustawię tzn., żeby mieć nieprzesterowany sygnał na taśmie, to przy ustawianiu sygnału muszę oscylować w granicy ok. -12db.

Tylko teraz pytanie co i gdzie trzeba regulować, bo na oślep nie zamierzam nic ruszać, żeby nie rozstroić tego co działa poprawnie ;)

Przydała by się instrukcja serwisowa, ale nie mogę znaleźć takowej w Internecie. Szukałem zarówno dla Damy, jak i dla 2405 i Arii (chyba to co mnie interesuje jest wspólne dla tych magnetofonów?), ale są tylko schematy...

Poziom wysterowania jest zależny od typu głowicy, miały różne parametry elektryczne. Albo regulacja, albo najlepiej wymiana na głowicę identyczną z oryginalną.

albo najlepiej wymiana na głowicę identyczną z oryginalną.

I chyba tak będzie najlepiej. Zatem rozpoczynam poszukiwania głowicy o symbolu 203.S lub 203.4.

Jeśli ktoś posiada namiary do osób, które mają zapasy takich głowic i chętnie odsprzedałyby kilka sztuk, to byłbym wdzięczny.

PS: Serwisówek już nie szukam. W końcu znalazłem.

Edytowane przez andy2004

I chyba tak będzie najlepiej. Zatem rozpoczynam poszukiwania głowicy o symbolu 203.S lub 203.4.

Jeśli ktoś posiada namiary do osób, które mają zapasy takich głowic i chętnie odsprzedałyby kilka sztuk, to byłbym wdzięczny.

PS: Serwisówek już nie szukam. W końcu znalazłem.

Tego typu głowice widywałem na Allegro nowe po 7zł/szt. Ale w tej chwili nie wiem czy jeszcze są...

Obecnie nie widzę tego typu głowic. W zakończonych jakaś firma wystawiała je kilka razy po 10 sztuk i zawsze wszystkie schodziły. Ostatnio było już tylko 6 i też sprzedali wszystkie. Napisałem do nich maila, może jeszcze mają.

Jeśli nie mają, to napisz na elektrodzie, kiedyś udało mi się trafić na gościa, który miał dużo nowych 205.3 i na prośbę wystawił na allegro.

Edytowane przez RS-TR373

Obecnie nie widzę tego typu głowic. W zakończonych jakaś firma wystawiała je kilka razy po 10 sztuk i zawsze wszystkie schodziły. Ostatnio było już tylko 6 i też sprzedali wszystkie. Napisałem do nich maila, może jeszcze mają.

Andy, mam kilka takich nowych głowic (203.S i 203.4). Jeżeli jesteś zainteresowany to dwie mogę odstąpić, pisz na priv.

Wojtek

Wojtek

Witam.

W końcu ukończyłem pracę nad magnetofonem Akai GX-1900D :) jest to hybryda kasetowo-szpulowa z roku 1972, został on znaleziony (nie śmiać się ) w kontenerze na śmieci w stanie katastrofalnym . Po rozebraniu na części pierwsze wszystko zostało dokładnie umyte i wyczyszczone , wymieniłem kondesatory elektrolityczne, potencjometry i spalone żarówki od auto stop i wyświetlaczy VU oraz musiałem dobrać,wyczarować kilka różnych pasków napędowych .Magnetofon po nasmarowaniu, sprawdzeniu ścieżek pcb, okablowaniu wewnątrz, złożeniu a nastepnie regulacji uzyskał swój dawny blask :)) pięknie odtwarza i nagrywa. Została również odnowiona drewniana obudowa, zajeło mi to prawie rok czasu .

Załączam oczywiście zdjęcia.

Pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

post-24151-077237600 1299413794_thumb.jpg

post-24151-072950100 1299413802_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez scarFace

" When The Music's over, turn out the lights"

Gratuluje.Piękna robota.I nawet mi na myśł nie przyszło się śmiać,że go znalazłeś w takim ostatecznym miejscu.Jest piękny i szkoda by było go tam zostawić.

Witam.

W końcu ukończyłem pracę nad magnetofonem Akai GX-1900D :) jest to hybryda kasetowo-szpulowa z roku 1972, został on znaleziony (nie śmiać się ) w kontenerze na śmieci w stanie katastrofalnym . Po rozebraniu na części pierwsze wszystko zostało dokładnie umyte i wyczyszczone , wymieniłem kondesatory elektrolityczne, potencjometry i spalone żarówki od auto stop i wyświetlaczy VU oraz musiałem dobrać,wyczarować kilka różnych pasków napędowych .Magnetofon po nasmarowaniu, sprawdzeniu ścieżek pcb, okablowaniu wewnątrz, złożeniu a nastepnie regulacji uzyskał swój dawny blask :)) pięknie odtwarza i nagrywa. Została również odnowiona drewniana obudowa, zajeło mi to prawie rok czasu .

Pozdrawiam serdecznie.

Brawo za cierpliwośc i nakład środków,które na pewno nie były małe!Efekt jest wspaniały!Gratuluję.

Witam.

Pozdrawiam serdecznie.

Jeszcze jeden biedak uratowany ! I bardzo dobrze ! Pomyśleć, że teraz może spokojnie posłużyć kolejnych kilkadziesiąt lat. Aż mi się humor poprawił :-))

Nie czuję się dzisiaj dobrze.To ta pogoda,ni wiosna ni zima.Nagrałem kolejny filmik o magnetofonie z mojej kolekcji,mój głos nie jest najlepszy.Proszę o wyrozumiałość.

Witam.

Pozdrawiam serdecznie.

Jest naprawdę piękny i warto było się nad nim pomęczyć. Po raz pierwszy oglądam szpulowokasetową hybrydę skrócenie połączeń i umieszczenie wszystkiego w jednej obudowie jest po prostu genialne. Ja jestem obecnie na etapie przeciwnym aby nie wyrzucać do kontenera zacząłem powoli rozdawać swój sprzęt, ale wierz mi mimo ogłoszenia, nawet na tym Forum żaden chętny z Krakowa lub jego okolic się nie zgłosił, co innego deklaracje a co innego naga prawda.

Na całe szczęście mam numer telefonu faceta zajmującego się recyklingiem złomu elektronicznego i z żalem bo żalem ale do niego zadzwonię.

Dziękuję

i pozdrawiam

Zbyszek

Jak znajdę zdjęcia to wkleję hybrydę potrójną ,zdaje się firmy Roberts.Było to połącznie magnetofonu szpulowego i dwóch kasetowych.Na kasety compakt i 8-track.

Jak znajdę zdjęcia to wkleję hybrydę potrójną ,zdaje się firmy Roberts.Było to połącznie magnetofonu szpulowego i dwóch kasetowych.Na kasety compakt i 8-track.

Ten model to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Znalazłem.Nieco inny model,ale za to film i to bardzo dobrze zrobiony.

Ukryta Zawartość

A teraz prawdziwy rarrytas.Pierwszy magnetofon na taśmę taką jaką znamy dzisiaj.Widziałem ten program na zywo ,wiele lat temu,a teraz udało mi się znaleść go ponownie na you-tube.

Magnetof ten jest produkcji niemieckiej i pochodzi z roku 1939.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

Witam .

Dziękuję za wpisy :))

Do kompletu brakuje mi przedniego, drewnianego zamknięcia jak będę miał więcej wolnego czasu do zrobię podobne oraz małej, plastikowej nakładki na dźwignię wyłączającą Stop w części szpulowej.

Mam jeszcze pytanie , podczas nagrywania z Cd mogę tylko ustawić potencjometr poziomu sygnału max na 9:00 wydaje mi się że jest to normalne ponieważ dawniej żródła dźwięku miały chyba dość niski sygnał( w serwis manual piszę " Line input 50mV" a taki cd player to ma z 2V , czy jest to prawidłowe myślenie? jest to mój pierwszy magnetofon szpulowy i wydaje mi się że nie ostatni to działa jak narkotyk.

Pozdrawiam

A o czym informowała tabliczka znamionowa na którą wskazywał nagrywający kamerą ?Chyba nie, że magnetofon pod napięciem 220V?;-))Chodzi o ten z 1939 roku.

Edytowane przez musiko

A o czym informowała tabliczka znamionowa na którą wskazywał nagrywający kamerą ?Chyba nie, że magnetofon pod napięciem 220V?;-))Chodzi o ten z 1939 roku.

Z tej tabliczki wynika,że można go zasilać z bardzo wielu napięć,stąd ostrzeżenie,aby się nie pomylić z ustawieniami.

Marek-41]

Z tej tabliczki wynika,że można go zasilać z bardzo wielu napięć,stąd ostrzeżenie,aby się nie pomylić z ustawieniami.

Czyli przemyślana sprawa, do użycia w wielu miejscach - różnie wtedy bywało z zasilaniem..

Pewnie waży ze 40kg.Super filmik, czuć oddech historii...

Chodziło o wysokie napięcie na lampach - czerwona kontrolka wskazywała na ich zasilanie.

Chodziło o wysokie napięcie na lampach - czerwona kontrolka wskazywała na ich zasilanie.

O jeny! Nie obejrzałem filmiku po raz drugi (znałem go wcześniej, interesuje się tym magnetofonem) i strzeliłem głupotę. To jest ostrzeżenie, żeby nie stosować bez bezpiecznego uziemienia.

Edytowane przez mielinski

Magnetof ten jest produkcji niemieckiej i pochodzi z roku 1939.

Mi się nasuwa przerażająca myśl, że to dzięki Niemcom hitlerowskim powstał taki prototyp późniejszego magnetofonu szpulowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi