Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety mój Znajomy dźwiękowiec z rozgłośni PR w Krakowie od 40 lat już nie żyje, pod koniec lat 60-tych gdy zamieniano sprzęt wojenno-wczesnopowojenny na Mechlabory uratował magnetofon przed rozwaleniem i zabrał do domu. Maszyna była w stanie technicznym idealnym bo była w stosunku do innych nieekonomiczna 100cm/s / 76cm/s i z dodatkowymi funkcjami które jej pracę w radio jedynie utrudniały.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam! Marek poszło na priva. Pozdrawiam.

Serwisówka już do ciebie idzie.Sprawdz też wiadomości.

Zbyszku,szkoda,że nie dane ci było zaopiekować się tym poniemieckim gratem.Teraz by była sensacja.Jako ciekawostkę,prosze zwrócić uwagę na fakt,że ten z 1939 roku posiada wirujące głowice i płynnie zmienną prędkość przesuwu taśmy.Pomysł się nie przyjął w magnetofonach,ale ta idea zainspirowała inżynierów firmy Ampex do zbudowania pierwszego na swiecie magnetowidu.

A zaczeło się od przemycenia poniemieckich sprzętów,bo Jack Mullin przesłał dwa rozebrane magnetofony i 50 taśm do stanów tak znów nie do końca oficjalnie.Reszty możecie się dowiedzieć z wątku o magnetofonach Ampex.

Serwisówka już do ciebie idzie.Sprawdz też wiadomości.

Zbyszku,szkoda,że nie dane ci było zaopiekować się tym poniemieckim gratem.Teraz by była sensacja.Jako ciekawostkę,prosze zwrócić uwagę na fakt,że ten z 1939 roku posiada wirujące głowice i płynnie zmienną prędkość przesuwu taśmy.Pomysł się nie przyjął w magnetofonach,ale ta idea zainspirowała inżynierów firmy Ampex do zbudowania pierwszego na swiecie magnetowidu.

A zaczeło się od przemycenia poniemieckich sprzętów,bo Jack Mullin przesłał dwa rozebrane magnetofony i 50 taśm do stanów tak znów nie do końca oficjalnie.Reszty możecie się dowiedzieć z wątku o magnetofonach Ampex.

No tak, i te Tonschreiber'y trafiły do gościa imieniem Alexander Matveevich Poniatoff (Александр Матвеевич Понятов) i zrodził się Ampex. AMP od inicjałów i końcówka EX od "excellence".

WOW! Nie wiedziałem, że jest taka prędkość jak 100 cm/s! Czemu nie zrobili jakiejś mniejsze? Czy jego parametry na to nie pozwoliły?

WOW! Nie wiedziałem, że jest taka prędkość jak 100 cm/s! Czemu nie zrobili jakiejś mniejsze? Czy jego parametry na to nie pozwoliły?

On był jeszcze poza wszelkim standardem, miał 9 "stabilnych" prędkości niepokrywających się z późniejszym standardem (9, 13, 18, 26, 36, 52, 72, 104 i 120) i wszystkie pośrednie od 0 do 120 cm/s.

Obejrzyjcie sobie to:

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam!

Postanowiłem na nowo ugryźć swojego TC-765. Sprawa przedstawia się dość marnie. Oczywiście może to wynikać z tego, że elektronika jest mi znana na poziomie mocno podstawowym.

No dobrze, może do rzeczy. Na rysunku macie podane napięcia jakie wychodzą z trafa. 15VAC i 23VAC. Kasjel swego czasu podał zmierzone w swoim modelu napięcia i miał po 16VAC. Tam gdzie widzicie pionowe czerwone kreski - tam układ został odłączony. Razem z Konstantym S. próbowaliśmy uzyskać napięcie 24V na wyjściu tranzystora Q702 nie narażając przy okazji reszty układu. Niestety po drodze przepaliło bezpieczniki F601 i F602. Po wstawieniu nowych mam taki stan jaki podałem wcześniej. Ja niestety nie wiem jak rozwiązać ten problem. Uszkodzenie trafa pewnie odpada. Zastanawiam się też dlaczego daje się (to chyba jest kondensator) CP601 przy głównym włączniku? Mam nadzieje, że rozwiązanie jest proste. Dziękuję z góry za wszelką pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A jak mierzysz te napięcia, że wychodzi 23V i 15V, względem masy? R701 jest sprawny? Sprawdź napięcie miedzy przewodami czerwonymi z trafa powinno być około 32VAC.

Jak tak jest to jest ok. Ogólnie to tu nie ma wiele elementów sprawdzić wszystkie jak coś uszkodzone wymienić i musi działać. Mostek prostowniczy jest ok?

CP601 jest w każdym szanującym się urządzeniu, zabezpiecza przez przepięciami po otwarciu wyłącznika. Jakby go nie było to przy wyłączaniu byłoby słychać nie miłe strzelanie

na wyjściu.

Edytowane przez V-savage

Pomiędzy czerwonymi przewodami wychodzącymi z trafa mam 35,45VAC... - mniemam, że ok? Jeśli ok, to muszę w takim razie sprawdzić mostek...

Edytowane przez neomammut

Pomiędzy czerwonymi przewodami wychodzącymi z trafa mam 35,45VAC... - mniemam, że ok? Jeśli ok, to muszę w takim razie sprawdzić mostek...

Cieszę się że wróciłeś do naprawy 765. Jak sobie przypominam to ustaliliśmy że usterka tkwi w układzie stabilizatora napięcia czyli od mostka w lewo. Jest tam kilkanaście elementów, które już sprawdziłeś i okazały się ok mierzłeś także napięcia w podanych miejscach układu. Tyle tytułem przypomnienia. Sugeruję Ci jeszcze raz sprawdzić na razie wizualnie czy wszystkie wylutowane przez Ciebie elementy zostały właściwie wlutowane, czy nie pomyliłeś elektrod tranzystorów, (kolektor z emiterem) takie błędy łatwo popełnić gdy zaczyna się przygodę z elektroniką. Ponadto sprawdź czy nie ma przerw w obwodach do tego użyj omomierza. Najważniejsze abyś nie tracił nadzieję na nieunikniony sukces.

neomammut - Taka moja porada jest chyba bez sensu, bo nie wiem czy ruszałeś już układ prostowniczy. W każdym bądź razie pamiętam, że wszystkie cztery diody prostownicze na płycie głównej mają katodę po tej samej stronie. Na 99% po prawej patrząc na tył magnetofonu. Tak tylko wspomniałem, jakby co....

A to można też ze schematu wyczytać, właśnie ćwiczę temat mostka, chce go zupełnie odłączyć od reszty układu i zobaczyć, czy przy nowych diodach ruszy. Podejrzewam, że bez problemu. Założyłem sobie, że do niedzieli ma ruszyć przynajmniej zasilacz 24V:)

>>Konstanty S.

Sprawdziłem cały układ napięcia 24V. Nic nie wygląda podejrzanie. Ale skoro pozbywamy się wszystkiego co możliwe, należy rozpatrzeć sytuacje niemożliwe, wręcz absurdalne. Powoli i bez pośpiechu :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

>>Konstanty S.

Sprawdziłem cały układ napięcia 24V. Nic nie wygląda podejrzanie. Ale skoro pozbywamy się wszystkiego co możliwe, należy rozpatrzeć sytuacje niemożliwe, wręcz absurdalne. Powoli i bez pośpiechu :)

Uszkodzenie diod prostowniczych mostka wcale nie jest absurdalne i niemożliwe. Zwłaszcza, że w układzie pracują diody zaledwie jednoamperowe. Polecam założenie diod na prąd przewodzenia 3A i napięcie wsteczne 100V.

GM

Jest śliczniutki Uher Royal de Luxe w wiadomym miejscu, za niewielkie pieniążki. Tylko trochę obudowa drewniana podniszczona....

Popatrzcie na to cacko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

No niezłe cacko, chyba cały z metalu, musi ważyć :)

Słuchajcie, jak mam znaczek masy na schemacie, tzn, że od tego punktu wychodzi kabel, który jest podłączony do obudowy magnetofonu? Przepraszam, że zadaje takie trywialne pytania, ale muszę być pewny!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Widzę, że Polskie Radio zwiększyło ofertę i jest ona coraz ciekawsza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli dobrze myślę, to niekoniecznie musi być jak piszesz, taki symbol pokazuje chyba, że to miejsce owszem jest podłączone do masy,ale może być to masa jako ścieżka na płytce prowadząca np. do minusa kondensatora, lub inny punkt w układzie będący minusem" w pobliżu ,spójrz raczej na drugi schemat gdzie zobaczysz czy jest tam w pobliżu jakiś wlutowany bolec z kablem do masy np.

Edytowane przez musiko

No właśnie oglądam i nic nie wskazuje na to, by był jakiś kabel prowadzący do masy/był połączony z obudową. Jedyny taki kabel prowadzi od gniazda wtyczki zasilania AC (zielono-żółty) i on jest właśnie z obudową połączony. To wszystko wygląda tak, jakby gdzieś była przerwana ścieżka masy na PCB. Sprawdziłem całą ścieżkę na płytce miernikiem (tester ciągłości obwodu oraz omomierzem) i wszystko idzie bez problemu....

A czy jeżeli masz odłączone zasilanie od reszty układu możesz je włączyć samo bez obaw o wysadzenie bezpiecznika lub uszkodzenia jakiegoś elementu?Jeśli możesz to włącz i mierz napięcia w kolejnych punktach i dojdziesz gdzie napięcie nie dochodzi = czyli jaki element jest uszkodzony.Minus miernika do masy i dotykając plusem w kolejnych punktach mierz.Tak myślę.

Rozumiem, że trafo masz przestawione na 240V ?(schemat widzę na 120v, więc pytam jakby co...)

Czasami trzeba przelutować kable uzwojenia wtórnego z 120V na 240V, nie tylko przełącznikiem się zmienia, i nie zawsze od razu sprzęt siądzie ustawiony na 120V a podłączony na 240V (oczywiście krótki jego żywot)

Edytowane przez musiko

Musiko, to to akurat ja już poznałem i wiem jak należy to robić. Problem jest w tym, że napięcie nie jest konwertowane (AC na DC) przez mostek Gretza. Diody prostownicze sprawdziłem, są sprawne. Wychodzi na to, że jakimś cudem uziemienie jest przerwane. Mam nadzieje, że dobrze rozumiem zasadę działania. Za mostkiem mam zero. Dla potwierdzenia teorii: jeśli podłączę minus miernika do obudowy i dotknę plusem do dobudowy to miernik wskazuje 0V i to akurat jest ok, ale jak tą samą dodatnią sondą dotknę do punktu lutowniczego (masa) to nie mam zero tylko 0,20V - 0,19V. Nie wiem, czy słusznie zakładam, ale powinno być chyba tak samo, 0V?

Trafo jest ok, przygotowane na odbiór prądu 110V - 240V. Ustawione oczywiście na 240V.

Jeżeli za mostkiem nie masz napięcia - to jak byk mostek do wymiany.

Co do masy na pcb - jakieś części volta mogą chyba się pojawić to normalne.

A sprawdzałeś omomierzem uzwojenia wtórne trafa (odłączone od płytki zasilającej)?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ale w czym znowu problem? Znaczek uziemienia to tak zwana "MASA"- potencjał odniesienia. Z reguły jest podłączony do obudowy i tyle.

Działa ten mostek prostowniczy w tym stabilizatorze 24V czy nie? Miernik na test diód i sprawdzić 4 diody, trwa to ze 30sekund i po sprawie.

V-Savage, czytaj wpisy dokładniej!!!!! I nie denerwuj się na kogoś, kto całym swoim uporem próbuje coś zdziałać... Odrobinę pomocy by się przydało a nie narzekanie na to, że czegoś nie wiem. Jak nie wiem to się pytam. Nie mam zamiaru czegoś spieprzyć :/ Przez takie wpisy w końcu to wywalę i będę miał święty spokój, przy okazji pustkę w głowie..... :(

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nerwowo? To ja wstawiam szereg wykrzykników?!

Co mam czytać dokładniej? Sprawdziłeś diody i nie "transformuje" co transfromuje i kto? Mostek prostuje napięcie.

Jak diody są sprawne to na pewno działa. Czytaj dokładniej, ale schemat!

Pytałem jak mierzysz napięcie odpowiedzi nie było a potem wychodzi jakieś 0V.

Zmierz napięcie na C701 i powinno być ok. 45V. Jak nie ma tam napięcia to masz przerwę w ścieżce, albo coś jeszcze innego.

Tyle ode mnie w tym temacie. Powodzenia, może bardziej "oczytani" pomogą.

Pozdrawiam

post-15819-012510200 1299794971_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi