Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

... na rzecz wynalazków chinopodobnych.

niestety ta fala zalewa nas od dawna, ale po części sami sobie jesteśmy winni - nikt nikogo nie zmuszał do kupowania tej tandety; efekt jest taki, że po kilkunastu latach prawdziwe pieniądze leżą w Bank of China, a reszta świata cywilizowanego drukuje papier bez większego pokrycia.

niestety ta fala zalewa nas od dawna, ale po części sami sobie jesteśmy winni - nikt nikogo nie zmuszał do kupowania tej tandety; efekt jest taki, że po kilkunastu latach prawdziwe pieniądze leżą w Bank of China, a reszta świata cywilizowanego drukuje papier bez większego pokrycia.

Z tą dobrowolnością to już nie jest tak wesoło.Po za casusem żarówek masz nowe trendy.Np spróbuj znależć w dobie powszechnego nacisku na wymianę telewizorów,egzemplarz z aktualnej produkcji posiadający gniazdo Euro..Więc poza kupnem telewizora musisz wyrzucić swoje stare DVD ba akurat nie ma HDMI.Całkiem niedawno widziałem w dużym saloonie jak sprzedawca wmawiał klientowi ,że najwyżej kupi sobie przejściówkę Euro-Hdmi.

Tylko takowe nie istnieją bo nie mogą.Więc gość,który kiedyś dał za sprzęt kilka Kzł ma od nowa składać kasę lub kupić tanie barachło,które zresztą za 2 lata wyrzuci bo nie będzie z czymś kompatybilne.

Jeżeli chodzi o TV to mam starą Siestę-3 Unimoru (r. prod. 1993/4) - produkowali coś takiego w kooperacji z Philipsem (chyba?). Chodzi bezawaryjmnie, na moje potrzeby wystarcza, + magnetowid Panasonica i kilkadziesiąt kaset. Jak chce mi się tego "wiwiwi", to mam dwa komputery (głośniki 5+1 i ekran 22 cali, jakiś kilkuletni BenQ - fajnie na nim widać). Hdmi i inne wynalazki "nie kręcą mnie" na razie. Na razie powoli dojrzewa u mnie myśl o wzmacniaczu lampowym do moich szpulowców - pożyjemy, zobaczymy.

musiko : "Mam pytanie dotyczące napinacza a dokładnie lewego napinacza w N4520 - od czasu do czasu podczas odtwarzania "podskakuje" i drży, podczas tego słychać czasem lekkie szybkie stukanie, podczas "podskoków" nierównomiernie czasem kręci się lewa szpula - co może być przyczyną takiego zachowania i jak je (i czy) zniwelować? "

Marek-41 : "Musiko,czy ten problem występuje na jednym typie taśmy,czy też na różnych?"

Sprawdziłem na różnych - to samo.Zauważyłem też, że przy stopie lewy napinacz nie opada czasem całkowicie - czy powinien ?Musze coś z tym zrobić bo lewa szpula dość mocno chwilami "przyhamowuje".

Edytowane przez musiko

musiko : "Mam pytanie dotyczące napinacza a dokładnie lewego napinacza w N4520 - od czasu do czasu podczas odtwarzania "podskakuje" i drży, podczas tego słychać czasem lekkie szybkie stukanie, podczas "podskoków" nierównomiernie czasem kręci się lewa szpula - co może być przyczyną takiego zachowania i jak je (i czy) zniwelować? "

Marek-41 : "Musiko,czy ten problem występuje na jednym typie taśmy,czy też na różnych?"

Sprawdziłem na różnych - to samo.Zauważyłem też, że przy stopie lewy napinacz nie opada czasem całkowicie - czy powinien ?Musze coś z tym zrobić bo lewa szpula dość mocno chwilami "przyhamowuje".

Sprawdź hamulec lewego talerzyka - może się zatarł. Czy przy wyłączonym magnetofonie talerzyk kręci się luźno, czy daje opór - równomierny, czy szarpany? Może trzeba przemyć powierzchnię cierną.

Napinacze powinny opadać tylko przy luźnej taśmie, po zwykłym stopie i napiętej taśmie powinny pozostać w pozycji bliskiej środka. Jeśli napinacz porusza się z oporami, to również może mieć wpływ na zachowanie taśmy, bo od pozycji napinacza zależy siła naciągu każdego talerzyka.

Myslałem o tym napinaczu w N-4520 i widzę ,tylko jeden powód.Rolka musi się co pewien czas blokować i wtedy taśma ma dodatkowe opory.Zauważyłem to dzisiaj w TD20A.On co prawda nie posiada obrotowych rolek,ale gdy do kołka przykleił się jakis bród,to natychmiast pojawił się pisk i zaczął podskakiwać napinacz.Po umyciu odsłuchałem dzisiaj trzy szpule 10,5 cala i żadnych problemów nie było.

Słuszna uwaga, na pewno warto sprawdzić bieg rolki i na wszelki wypadek umyć izopropanolem - zarówno rolkę napinacza, jaki i oś, na której się kręci, a potem wpuścić na oś kroplę oleju maszynowego.

Znalezienie pierwotnej przyczyny problemu jest trudne w tym przypadku, bo szarpnięcie lewej szpuli ma natychmiastowy wpływ na ruch napinacza i vice versa, a dodatkowo zmienia się automatycznie naciąg lewego silnika i tak w kółko do wygaszenia.

Jeśli lewy napinacz nie opada, to trzeba sprawdzić, dlaczego - może ma opory, zacina się w jakiejś pozycji i uwalnia, gdy taśma pociągnie mocniej, a wtedy może szarpnąć.

KRYZYS panowie chyba na dobre panoszy się - Koncert na Alledrogo stoi jak zaczarowany; jak pamiętam, o niektóre wystawiane egzemplarze toczyły się "krwawe boje", a tu cisza... TOTALNA!!!

Forecast88, Marek-41 - dzięki za rady - posprawdzam co i jak i napiszę. Rolkę i oś na której się ona obraca niedawno czyściłem i kapnąłem ciut oleju wazelinowego - lepiej maszynowy ?Podnosząc napinacz ręką słyszę cichy pisk i micro tarcie - powinno być absolutnie bez jakichkolwiek odgłosów ?

Forecast88, Marek-41 - dzięki za rady - posprawdzam co i jak i napiszę. Rolkę i oś na której się ona obraca niedawno czyściłem i kapnąłem ciut oleju wazelinowego - lepiej maszynowy ?Podnosząc napinacz ręką słyszę cichy pisk i micro tarcie - powinno być absolutnie bez jakichkolwiek odgłosów ?

Olej maszynowy chyba lepszy, bo lżejszy, ale to nie jest aż tak krytyczne w tym przypadku. Jeśli się kręci bez oporów, to jest dobrze. Na osi nie powinno być zbyt dużego luzu, bo będzie wpadać w wibracje przy przewijaniu.

Napinacz ma się poruszać bez odgłosów i gładko. Sprawdź od tyłu, czy cały mechanizm napinacza nie ociera o chassis - zdradzą to rysy na blasze. Przy ewentualnym demontażu uważaj na tę plastikową półprzezroczystą część, żeby nie pękła w miejscu, gdzie się zgina.

Jeśli znajdziecie coś dla siebie na tej stronie z serwisówkami, to piszcie na PW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PANOWIE POMOCY!

Chodzi o magnetofon UHER ROYAL DE LUX - lewy kanal gra swietnie, prawy bardzo kiepsko - brakuje wysokich. Od czasu do czasu ten kanal wogole niemalze przestaje grac - wtedy wystarczy w tą i spowrotem przekrecic predkosc na ZERO a nastepnoe znowu na 19 aby zaczal znowu grac.

Walcze z tym od 2 dni i musze sie poddac - jeze;o ktos ma pomysl jaka moze byc przyczyna "zapchania" jednego kanalu i gdzie za tym poszperac to naprawde PROSZE o wskazówki. Bede bardzo wdzieczny!

Dziekuje!

PANOWIE POMOCY!

Chodzi o magnetofon UHER ROYAL DE LUX - lewy kanal gra swietnie, prawy bardzo kiepsko - brakuje wysokich. Od czasu do czasu ten kanal wogole niemalze przestaje grac - wtedy wystarczy w tą i spowrotem przekrecic predkosc na ZERO a nastepnoe znowu na 19 aby zaczal znowu grac.

Walcze z tym od 2 dni i musze sie poddac - jeze;o ktos ma pomysl jaka moze byc przyczyna "zapchania" jednego kanalu i gdzie za tym poszperac to naprawde PROSZE o wskazówki. Bede bardzo wdzieczny!

Dziekuje!

Przestałem pomagać osobie o nicku "havier 3"Straciłem cenny czas pieniądze i zdrowie na pomoc przy jego Uher-ze Report 4200 IC . Po raz drugi tego samego błędu nie popełnię. W Uher-ach Royal de Lux i Uher-Royal de lux C to przypadłość wręcz nagminna i łatwa do usunięcia.Pozostałym; naiwnym i nienaiwnym życzę Wesołych i Szczęśliwych Świąt WielkanocnychZbyszek

Panowie - właśnie z Reichu przyszły dwie szpule Maxella, które kupiłem na Ebay'u i - pełen "szacun" ; szpule na taśmę 1/2 cala z bobinkami zrobionymi ze stopu aluminium - waży to trochę; oczywiście wymieniam "bobinki" na 1/4 cala, niestety "plastiki", no i śrubki trzeba będzie skrócić; ciekawostka - jedna szpula jest złożona tak, że otwory w talerzach pokrywają się ze sobą, a druga "na mijankę" - otwory są przesunięte względem siebie o 90 stopni; od czego to zależy?

Edytowane przez geelo07
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie - właśnie z Reichu przyszły dwie szpule Maxella, które kupiłem na Ebay'u i - pełen "szacun" ; szpule na taśmę 1/2 cala z bobinkami zrobionymi ze stopu aluminium - waży to trochę; oczywiście wymieniam "bobinki" na 1/4 cala, niestety "plastiki", no i śrubki trzeba będzie skrócić; ciekawostka - jedna szpula jest złożona tak, że otwory w talerzach pokrywają się ze sobą, a druga "na mijankę" - otwory są przesunięte względem siebie o 90 stopni; od czego to zależy?

"Reich" nie istnieje od 1945 roku, cieszymy się Twoim szczęściem, to zależy od widzimisię producenta szpuli, składającego szpulę i nie ma żadnego znaczenia, też takie mam i olałem ten "problem".

GM

Edytowane przez G.Mark

"Reich" nie istnieje od 1945 roku

Powinienem był napisać z cudzysłowem właśnie, bez żadnych podtekstów oczywiście; choć czasami nie chcą wysyłać do Polski ...

Przestałem pomagać osobie o nicku "havier 3"Straciłem cenny czas pieniądze i zdrowie na pomoc przy jego Uher-ze Report 4200 IC . Po raz drugi tego samego błędu nie popełnię. W  Uher-ach Royal de Lux i Uher-Royal de lux C to przypadłość wręcz nagminna i łatwa do usunięcia.Pozostałym; naiwnym i nienaiwnym życzę Wesołych i Szczęśliwych Świąt WielkanocnychZbyszek

Najciężej przyznać świętą rację oponentowi a nie sobie i powiedzieć szczerze i od serca PRZEPRASZAM. słowo się rzekło kobyłka u płota; szereg nie domówień rzadkiego i wadliwego odczytu maili doprowadził do obecnej sytuacji rozmowa telefoniczna i zawarte w niej porozumienie doprowadziły do jasnej sytuacjiNajserdeczniejsze Życzenia Świąteczne dla WszystkichZbyszek

Czasem jest tak, że oprócz skrócenia śrubek trzeba je dalej nagwintować (nie są gwintowane do łba) po to aby połączenie było lepsze, mocniejsze. I tu jest niekiedy problem bo gwint na nich jest metryczny lub calowy. Jeżeli jest metryczny to ok., a jak calowy to znów problem bo bywa amerykański UNC. W gwincie zwykłym Whitworth"a jest głębsze narżnięcie niż w amerykańskim. Na połączeniu : śruba - gwint Whitworth"a z nakrętką - UNC jest wyczuwalny luz. Sam to przerabiałem kilka lat temu i musiałem załatwiać narzynkę ze Stanów. Niby nic, a problem zrobił się spory.

Czasem jest tak, że oprócz skrócenia śrubek trzeba je dalej nagwintować

są całe nagwintowane, więc nie będzie problemu; może uda się gdzieś kupić w tym typie, tylko ciut krótsze - nie musiałbym skracać, a te może przydałby się komuś razem z "bobinkami"

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

szkoda takie forum pada.

Pada, bo nikt nie biegnie na wyprzódki w Twoim kierunku z podarunkiem w postaci mostka z głowicami? Czy może dlatego, że nikt nie pieje z zachwytu nad zakupem jaki poczyniłeś?

Nic jeszcze od siebie nie "dałeś", a już żale i płacze? Do tego bezwartościowy lans informacją o zakupie jakiegoś rzęcha.

Forum ma się dobrze, a będzie się miało jeszcze lepiej, gdy będzie mniej takich "występów" jak Twoje.

Zamiast w magnetofony, zainwestuj w słownik poprawnej polszczyzny. Nawet prostego zdania nie jesteś w stanie sklecić bezbłędnie.

GM

Edytowane przez G.Mark

znawca wielki.

a ten rzech zabija wszyztkie twoje magnetofony znawco chyba pisalem kupie .

do G.MARK masz racje niumie pisac po polsku tylko dlaczego dlatego dopiero jestem 3 lota w polsce przepraszam nikogo nie chcialem obrazic .ps jestem polakiem

ps,do G.MARK jupiter rok .pr 98 wersja rozwojowa sojuz110 trzy motors trzy head naped besposredni posmo 30-35khz.grat .morze lepiej niekiedy spojrzec tam gdzie blizej anie piac z zachwytu nad 100 letnim akai .

sory jupiter mk 206 mam

Mam caly kompletny mostek  do Uhera royal de luxe w idealnym stanie

Problem jest ze ja mieszkam w Kanadzie

To nie problem przesyłka lotnicza nie jest ze względu na znikomą wagę mostka zbyt droga.MOJE UWAGI :A] Uher de Lux /Uher de Lux C. B] Uher Munchen made in Western Germany/ Uher Harman-Kardon C] 2Spure (dwuślad) /4Spure(czterościeżkowyPozdrawiamZbyszek

jupiter rok .pr 98 wersja rozwojowa sojuz110 trzy motors trzy head naped besposredni posmo 30-35khz....

myślałem swego czasu o modelu Olimp 005 - niezła maszyna;

a te 35kHz to sygnał nagrany na taśmę i odtworzony (przy jakiej prędkości?) czy tylko "przepuszczony" przez wejście i wyjście (bez zapisu na taśmie) - ten wariant to żaden problem dla większości maszyn

zapisany po tasimie spadek -10db.kostrukcja poncerna.

Olimp-5 moge zalatwic tak jak pisalem warto czasem popatrzec tom gdzie blizej .pochodze zukrainy od kilku lat mieszkam w naszym kraju przepraszom za pisownie postaram sie.marek

Do thomas11w jestem zainterosowany jakie bylyby koszta razem z przesylka.pozdrawian

myślałem swego czasu o modelu Olimp 005 - niezła maszyna;

a te 35kHz to sygnał nagrany na taśmę i odtworzony (przy jakiej prędkości?) czy tylko "przepuszczony" przez wejście i wyjście (bez zapisu na taśmie) - ten wariant to żaden problem dla większości maszyn

Sajuz 110 był kiedyś dla mnie marzeniem także z powodu szpul filmówek 220 mm szukam ich do tej pory. mam Grundiga220 trzy sztuki ale niestety są one na tak zwane małe bobinki.Poszukuję do tej pory, non stop rewelacyjnego mikrofonu Produkowanego na Ukrainie made in CCCP MKE-271 [zasilanie 3=V (2 x R10) .pozdrawiamZbyszek

Poszukuję do tej pory, non stop rewelacyjnego mikrofonu Produkowanego na Ukrainie made in CCCP MKE-271 [zasilanie 3=V (2 x R10)

Posiadałem, a najprawdopodobniej nadal posiadam - zostawiłem kiedyś u kolegi, a było to 10 lat temu, ale znając kolegę i jego skłonności do magazynowania ciągle u niego leży. Jak odzyskam to z przyjemnością przekażę za symboliczną paczkę żelek. Nawiasem mówiąc uderzająco podobną kapsułę widziałem w jakimś Shoeps'ie czy innym Bruel&Kjaer...

• Pokaż nowe odpowiedzi