Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Szpulowce Sony są u nas mało popularne, pewnie dlatego nikt nie spieszy z odpowiedzią. Możliwe, że jesteś jedynym właścicielem tego modelu w okolicy. Więcej informacji o Sony znajdziesz raczej na amerykańskich forach - tam użytkowników tych magnetofonów jest znacznie więcej.

więc parametry Koncerta są ciut lepsze, niż przypuszczałem

dziś mały eksperyment -

- ponieważ po sprawdzeniu generatora okazało się , że trochę oszukuje (wspominałem już o tym) - przy nastawieniu na skali np. 25 kHz w rzeczywistości jest 28,1 kHz. Taśma Maxell EE i przy 9,5 cm/s spadek 3dB następuje ok. 23kHz, natomiast przy prędkości 19cm/s ok. 28,9 kHz (pomiar f Metexem3650) . Pomiar oczywiście na -20dB przy pp ustawionym w środkowe położenie. Przy poziomie 0dB wyciąga się do ok. 20,8 kHz, a po przykręceniu pp na minimum do 24,1 kHz (19cm/s). Co do wnoszonych zniekształceń - teraz nic nie powiem. Kupiłem VN-1064/A - jak dojdzie i da się uruchomić, to spróbuję zmierzyć. Jak ktoś ma jakiekolwiek informacje o tym mierniku, będę "stukrotnie wdzięczny".

Edytowane przez geelo07

dziś mały eksperyment -

- ponieważ po sprawdzeniu generatora okazało się , że trochę oszukuje (wspominałem już o tym) - przy nastawieniu na skali np. 25 kHz w rzeczywistości jest 28,1 kHz. Taśma Maxell EE i przy 9,5 cm/s spadek 3dB następuje ok. 23kHz, natomiast przy prędkości 19cm/s ok. 28,9 kHz (pomiar f Metexem3650) . Pomiar oczywiście na -20dB przy pp ustawionym w środkowe położenie. Przy poziomie 0dB wyciąga się do ok. 20,8 kHz, a po przykręceniu pp na minimum do 24,1 kHz (19cm/s). Co do wnoszonych zniekształceń - teraz nic nie powiem. Kupiłem VN-1064/A - jak dojdzie i da się uruchomić, to spróbuję zmierzyć. Jak ktoś ma jakiekolwiek informacje o tym mierniku, będę "stukrotnie wdzięczny".

Ładne efekty Waść osiągnąłeś! Przyznam, że początkowo byłem sceptyczny co do twoich bojów z Koncertem i widzę że się myliłem. Dobre podejście połączone z miernictwem zawsze prowadzi w dobrym kierunku :)Gratuluję zakupu VN-1063A, również obserwowałem aukcję ale odpuściłem po części z braku miejsca w szafie a częściowo ze względu na to, że mogę wykonać pomiary używając innego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Sądząc po fotografiach VN`a zniekształcenia może on mierzyć tylko w wąskim zakresie częstotliwości. Ciekawe czy woltomierz ma jakiś przetwornik True RMS czy mierzy napięcia w połączeniu z sondą Peak to Peak? (Widać na fotografii gniazdo z opisem "Sonda")Zanim zaczniesz w pełni cieszyć się sprzętem pozostaje jeszcze "upierdliwa" część zabawy czyli odszukanie dokumentacji i kalibracja miernika, pytaj gdzie tylko się da.PS. Czy możemy liczyć na dokładniejsze fotografie ustrojstwa i jego wnętrza? Pytam ze względu na to, że jest to dość rzadko spotykany miernik wykonywany przez Elmasz na potrzeby ZRK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy możemy liczyć na dokładniejsze fotografie ustrojstwa i jego wnętrza? Pytam ze względu na to, że jest to dość rzadko spotykany miernik wykonywany przez Elmasz na potrzeby ZRK.

żaden problem, tylko niech dojdzie w całości; nie wiem nic - jakie sondy, parametry, itp. kupiłem w ciemno, bo przeczytałem o nim w książce Urbańskiego i przypadkowo się "napatoczył"; pieniądze nie "jakieś straszne" tylko "ZERO INFORMACJI" w temacie, to jest problem :(((

a co do samego Koncerta - nie wiem, dlaczego taki sceptycyzm; jak już wspominałem, porownywałem schematy kilku szpulaków dobrej klasy i żadna wielka filozofia; układ elektryczny ściągnięty z Revoxa A700 (łącznie z mostkiem głowic; inne "graty" też choć np, licznik z Grundiga 1000 "coś tam"); tory foniczne są dobrze policzone - przesterowanie na wyjściu dopiero pojawia się przy 4,8V jak dobrze pamiętam, pasmo też dobre - tor zapisu do 35KHz chyba, a odczytu ciągnie do 50kHz i później obcina - pułapka na podkład. Popsuć go raczej niełatwo, więc nie wiem, w czy problem. Jedynie te przesłuchy "przeciwbieżne" czasami są denerwujące, ale dałem sobie z tym spokój na razie. Ja jestem z niego zadowolony - DT990Pro doskonale pasują do niego i słuchanie winyla przegranego na taśmę to prawdziwa przyjemność.

a tak naprawdę to tylko jeden jest problem - KASA

Edytowane przez geelo07

żaden problem, tylko niech dojdzie w całości; nie wiem nic - jakie sondy, parametry, itp. kupiłem w ciemno, bo przeczytałem o nim w książce Urbańskiego i przypadkowo się "napatoczył"; pieniądze nie "jakieś straszne" tylko "ZERO INFORMACJI"  w temacie, to jest problem :(((

a co do samego Koncerta - nie wiem, dlaczego taki sceptycyzm; jak już wspominałem, porownywałem schematy kilku szpulaków dobrej klasy i żadna wielka filozofia; układ elektryczny ściągnięty z Revoxa A700 (łącznie z mostkiem głowic; inne "graty" też choć np, licznik z Grundiga 1000 "coś tam"); tory foniczne są dobrze policzone - przesterowanie na wyjściu dopiero pojawia się przy 4,8V jak dobrze pamiętam, pasmo też dobre - tor zapisu do 35KHz chyba, a odczytu ciągnie do 50kHz i później obcina - pułapka na podkład. Popsuć go raczej niełatwo, więc nie wiem, w czy problem. Jedynie te przesłuchy "przeciwbieżne" czasami są denerwujące, ale dałem sobie z tym spokój na razie. Ja jestem z niego zadowolony - DT990Pro doskonale pasują do niego i słuchanie winyla przegranego na taśmę to prawdziwa przyjemność.

a tak naprawdę to tylko jeden jest problem - KASA

Podłoże mojego sceptycyzmu leży nie we wzorcach z jakich przy projekcie czerpało ZRK a w jakości wykonania i kalibracji. Niestety ta pozostawia trochę do życzenia, z fabryki wychodziły egzemplarze z np. krzywym Chassis co powodowało problemy z ustawieniem talerzyków i toru prowadzenia taśmy. Kiepska precyzja wykonania napinaczy też powodowała problemy, półprzewodniki z CEMI nigdy nie należały do czołówki jeśli chodzi o stabilność parametrów i małe szumy, produkcja „tantali” w PRL była też mocno problematyczna. Było o tym pisane na przestrzeni tego wątku.

precyzja wykonania napinaczy też powodowała problemy,

napinacze doprowadzały mnie niemalże do "szewskiej pasji", a talerze ("nieregulowalne") są u mnie chyba 1mm za wysoko, bo taśma nawija się ciut bliżej dolnej "powierzni" szpuli; wyżej nie podniosę, bo po "grubych" rolkach taśma idzie na styk po gumowych prążkach (jest ich 4 - połowa najniższego jest odktryta; dałem sobie z tym spokój i musiałem zawrzeć "zgniły kompromis" - po prostu ten typ "tak ma"; rozregulować tor przesuwu łatwo, ale później go "zestroić" to trochę czasu potrzeba

Edytowane przez geelo07

Witam, dziękuję za odpowiedź. Przewertowałem cały temat i nie znalazłem kompletnie nic na temat Sony TC-777A.. z tego co wyczytałem to jeden z forumowiczów miał kilka sprzętów Sony, jak dobrze pamiętam 'Kasjel', ale nie wiem czy nadal udziela się na tym forum..

no cóż, więc dalej nie wiem nic.

pozdrawiam, Łukasz

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

no cóż, więc dalej nie wiem nic.

pozdrawiam, Łukasz

Cóż stoi na przeszkodzie, abyś samodzielnie zapoznał się z tym urządzeniem i wyrobił sobie o nim opinię? Nasze zdanie nie ma już żadnego znaczenia. Już to urządzenie posiadasz. No chyba, że oczekujesz jedynie pozytywnych uwag w celu poprawienia sobie samopoczucia.

GM

Trudno jest mi wyrobić sobie opinię, jestem dość młodej daty, to jest mój pierwszy magnetofon szpulowy. Dźwięk ze szpulaka słyszalem jako dziecko na przełomie lat 80 i 90, gdy znacznie starszy brat puszczał ówczesne hity najprawdopodobniej na unitrze... ale bardzo interesuje mnie ten temat. Myślę, że kaźdy na początku swojej przygody chciałby usłyszeć chociaź 'to dobry magnetofon, gdy nad nim popracujesz to na pewno nacieszysz uszy dźwiękiem'...

Pozdrawiam.

Moinhoubc,

Możemy Ci powiedzieć, że to dobry magnetofon, ale ile to warte, skoro nikt go nie miał, nikt nie słyszał? Na pewno są lepsze od niego, ale są też znacznie gorsze. Nie nam ma się podobać, tylko Tobie. Poza tym, po kilkudziesięciu latach stan i brzmienie każdego egzemplarza mogą być inne, zależne od tego, co przeszedł do tej pory.

Ściągnij sobie serwisówkę, popracuj nad nim, doprowadź do pełnej sprawności, a wtedy będziesz mieć na jego temat własne zdanie i będziesz zadowolony.

Pytanie za 100 pkt:

czy taśma nagrana na czterośladzie z poziomem 0dB będzie tak odtworzona na dwuśladzie? czy obydwa kanały będą miały 0dB (zakładając poprawne ustawienie), czy też jeden będzie ciut cichszy? - prawa ścieżka (3) nie pokrywa się przecież idealnie z dolną ścieżką zapisu dwuśladowego (ten ma też "dwa wymiary" - ścieżki amatorskie mają po 2mm od krawędzi taśmy, z przerwą 2,3 mm, zaś studyjne po 2,775 mm, z przerwą 0,75 mm);

w ub. roku kupiłem chyba za dychę mostek z głowicami od G36 (takie beczułki) i tak się bawię na moim "klamocie do eksperymentów"; górna ścieżka w dwuśladzie to kanał L czy P? próbuję na razie ustawić głowicę odczytującą, i na taśmie nagranej na Koncercie ustawię oba kanaly równo, to przy odwróceniu taśmy czyta tylko kanał P (czyli lewy ze strony "do przodu" - A), a L (czyli P) prawie nic

Edytowane przez geelo07

Witam, jestem laikiem w dziedzinie mechaniki, ale przez sentyment chce wrócic do szpuli. Mam na oku magnetofon AKAI M 8, czy ktos moglby mi pomoc go porownac z innymi, czy to jest jakis lepszy model czy tez jest wiele magnetofonow AKAI, ktore go przewyzszaja? Docelow chce "odkupic" swoja Arie i miec jescze jakiegos zachodniaka typu AKAI, TEAC albo REVOC. Poprosze o porade... chce ich uzywac, a nie tylko sie na sprzet gapic, choc i to przyjemne jest. Z góry dziekuje za opinię.

Witam, jestem laikiem w dziedzinie mechaniki, ale przez sentyment chce wrócic do szpuli. Mam na oku magnetofon AKAI M 8, czy ktos moglby mi pomoc go porownac z innymi, czy to jest jakis lepszy model czy tez jest wiele magnetofonow AKAI, ktore go przewyzszaja? Docelow chce "odkupic" swoja Arie i miec jescze jakiegos zachodniaka typu AKAI, TEAC albo REVOC. Poprosze o porade... chce ich uzywac, a nie tylko sie na sprzet gapic, choc i to przyjemne jest. Z góry dziekuje za opinię.

Witam na tym wątku następnego miłośnika szpul/

Akai M-8 jest następcą lampowego modelu M-7.Jest to trzysilnikowy magnetofon z roku 1964.Jego konstrukcja mechaniczna wyraznie nawiązuje do magnetofonw firmy Ampex.Posiada trzy predkości ,a jesli mamy specjalną dodatkową rolkę nawet cztery.Jest to magnetofon stereo ,czterościeżkowy.

Miałem okazje go używać i jakośc dzwieku była naprawdę wysoka.Wszystko jednak zależy od obecnego jego stanu technicznego.Tu masz link ,gdzie możesz dowiedziec się więcej.

Ukryta Zawartość

Dodatkowa informacja.Posiada system Crossfield-.Jest to specjalna dodatkowa głowica służąca do podawania prądu podkładu.Podnosi to jakość zapisu,ale ewentualne problemy z jej ustawieniem mogą być uciążliwe do naprawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

Pytanie za 100 pkt:

czy taśma nagrana na czterośladzie z poziomem 0dB będzie tak odtworzona na dwuśladzie? czy obydwa kanały będą miały 0dB (zakładając poprawne ustawienie), czy też jeden będzie ciut cichszy?

Oba kanały będą poniżej 0 dB, bo ścieżka czterośladu jest zbyt wąska dla dwuśladowej głowicy, oprócz sygnału głowica obejmie także ciszę (zakładając, że czteroślad nagrał tylko jedną stronę). Prawy kanał będzie słabszy od lewego, i to mocno - o jakieś 7-10 dB.

górna ścieżka w dwuśladzie to kanał L czy P?

Lewy, kolejność jest taka sama, jak w czterośladzie.

żeby było ciekawiej, po żmudnym ustawianiu głowicy odczytującej (tej dwuśladowej) taśma jest odtwarzana do przodu z różnicą ok. 1dB (L-1, P-0), zaś po odwróceniu L - 0dB, zaś P - +3dB, czyli nagrana ścieżka 1 (L) jest odtwarzana mocniej "od tyłu); jeszcze trzeba będzie chyba "pobawić się trochę"

Witam wszystkich.

Kilka dni temu zakupiłem kolejny magnetofon szpulowy Koncerta M 3201 SD. Poszukuję fachowca z Łodzi lub okolic, który podjąłby się regulacji tego sprzętu. Występuję problem z nierównym nagrywaniem kanałów, oraz jeden wskaźnik podczas odsłuchu wychyla się bardzo nieznacznie.

Pozdrawiam, Darek.

żeby było ciekawiej, po żmudnym ustawianiu głowicy odczytującej (tej dwuśladowej) taśma jest odtwarzana do przodu z różnicą ok. 1dB (L-1, P-0), zaś po odwróceniu L - 0dB, zaś P - +3dB, czyli nagrana ścieżka 1 (L) jest odtwarzana mocniej "od tyłu); jeszcze trzeba będzie chyba "pobawić się trochę"

Żeby było mniej ciekawie, trzeba wyregulować cały tor, łącznie ze wskaźnikami, żeby 0 dB na wskaźnikach dotyczyło konkretnego poziomu odniesienia na taśmie, a tego nie da się zrobić bez taśmy wzorcowej, nagranej całym śladem. Inaczej będziesz ciągle walczył z takimi "cudami".

trzeba wyregulować cały tor

nic tam nie będę zmieniał w torze fonicznym (przynajmniej na razie) - to raczej nie istotne, czy wskazuje 0dB, czy powinno być mniej; zakładając, że poprawnie nagrałem z tym samym poziomem ścieżki 1-3 (L-P) na Koncercie, to na głowicy dwuśladowej odtwarzając do przodu lewy kanał powinien być trochę silniejszy, zaś po odwróceniu taśmy kanał prawy; po to cała ta moja zabawa, aby trafić idealnie prostopadle do krawędzi i w ten sposób chcę dojść do nagrania czegoś w rodzaju taśmy wzorcowej ; cały myk to poprawne ustawienie "w pionie" (czyli góra-dół) głowicy względem taśmy; tak mi się wydaje przynajmniej

Witajcie wszyscy!Przepraszam , że nie w temacie wątku, ale wolę najpierw spytać Swoich!!! Czy ktoś z obecnych w tym wątku wie co zrobić z szybko opadającą windą w gramofonie GS 1100 FS - Daniel? Opada zdecydowanie za szybko na płytę. Walczyłem trochę z tym,ale poddaję się. Wiem, że prawie wszyscy tutaj oprócz szpulowców używają gramofonów - więc może najszybciej tutaj ktoś podpowie. Serdecznie pozdrawiam - robię letnie remonty i konserwacje sprzętu i przyszedł czas na tą nieszczęsną windę w Danielu - Pozdr = Jacek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witajcie wszyscy!Przepraszam , że nie w temacie wątku, ale wolę najpierw spytać Swoich!!! Czy ktoś z obecnych w tym wątku wie co zrobić z szybko opadającą windą w gramofonie GS 1100 FS - Daniel?...

Ja wiem. Szukałem w wątku "Smar do windy ramienia".

GM

Ja wiem. Szukałem w wątku "Smar do windy ramienia".

GM

GM- Dzięki - znalazłem - muszę jednak zaopatrzyć się w odpowiedni smar.Pozdrawiam - Jacek

GM- Dzięki - znalazłem - muszę jednak zaopatrzyć się w odpowiedni smar.Pozdrawiam - Jacek

Jacku, wymontuj windę i za pomocą strzykawki wypłucz cylinderek ciepła wodą z płynem do mycia naczyń. Kiedy ocieknie przemyj alkoholem i wstrzyknij zakupiony nowy smar. Wciśnij powoli tłoczek do oporu w celu odpowietrzenia windy.

Dasz radę :-)

Pozdrawiam Włodek.

Witam!!!

Panowie co za cisza taśmociągi po sprzedawaliście?Dziś uruchomiłem mojego Studera żeby trochę pokręcił szpule,muza popłyneła z głośników a ja zapomniałem o otaczającym świecie.Życzę Miłego Wieczoru Pozdrawiam

Witam!!!

Panowie co za cisza taśmociągi po sprzedawaliście?Dziś uruchomiłem mojego Studera żeby trochę pokręcił szpule,muza popłyneła z głośników a ja zapomniałem o otaczającym świecie.Życzę Miłego Wieczoru Pozdrawiam

Proszę zobaczyć ten film
  • 2 tygodnie później...

Witam, widzę, że wakacje i urlopy uciszyły także ten wątek. Zapytam tutaj choć nie będzie to całkiem na temat - poszukuję podręcznika użytkownika (nie serwisówki) do tunera Sony ST-S 590 ES. W wątku tematycznym zero odzewu, w sieci też nic nie znalazłem. Może tutaj ktoś pomoże ?

Wojtek

Wojtek

Rzeczywiście, serwisówka jest dostępna, a ze zwykłą instrukcją kłopot. Może będzie łatwiej znaleźć instrukcję od jakiegoś pokrewnego modelu i tam będzie informacja, której potrzebujesz?

Tak spróbuję, tylko jaki to jest "pokrewny" model ?

Widzę, że i tak nic nie ma w necie.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

tym też można się pobawić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi